Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci

Abstinenční příznaky mě dlouho neudrží doma, musím ven s fotoaparátem. Tentokrát jsem s klukama vyrazil na sever, s tím že zkusíme nafotit zimní fotky kamzíků a námrazy na Studenci. Ale tak, jak už v minulosti tolikrát, divadlo jménem Příroda mělo jiný program. Krátce před návratem, mi své představení předvedl datel černý.

Datel černý (Dryocopus martius) Datel černý (Dryocopus martius) Black Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. února 2010 12:56:01, Studenec, Lužické Hory (Česko)  

Těžké kroky ve sněhové peřině
Sněhová pokrývka stěžuje procházku s fotoaparátem i v nížinnách, proto jsem si živě představil, jak to bude vypadat na Studenci. Bohužel, realita byla mnohem krutější. Kdybychom tam nebyli ve čtyřech a pravidelně se nestřídali v prošlapávání cesty do kopce, nikdo by se tam asi nedostal.
Sněhu bylo na svazích Studence 80 cm (někde i více) a pěšinka na vrchol prošlapána nebyla. Cesta, která obvykle trvá 30 minut, nám zabrala skoro dvě hodiny. Propadání do mocné vrstvy sněhu nám ubíralo dost sil. Přestože jsem tentokrát kamzíky nenašel a promrzlý les s námrazou nazahalila tolik toužebná mlha, nakonec jsem fotoaparát vytáhl.

Datel černý v králosví námrazy
Než jsem se dostal k autu, slyšel jsem ze vzdáleného lesa rytmické tlučení do suchého stromu, které se neslo jinak absolutně tichou loukou. To tlučení bylo malinko jiné, než způsob jakým se ozývá strakapoud, proto jsem se začal směr zvuku lokalizovat. Hodil jsem fotobatoh do zasněžené louky a jen s nasazenou pětistovkou jsem se opatrně vydal k lesu, tak aby na mě nebylo příliš vidět. Bohužel jsem takto dlouhou dobu ani neviděl původce ťukání. Až ve vzdálelenosti asi 20 metrů, jsem se skrz námrazou pokryté větve podíval. Na suchém stromě poskakoval datel černý. Sice jsem si v duchu říkal, „Stejně zdrhne...“, ale zkusit jsem to musel.
Měl jsem jistotu, že mě do této chvíle nespatřil. Bohužel, ani já jsem neměl příliš výhled, datla zakrývalo několik větviček. Musel jsem ze zákrytu, tak abych viděl a mohl alespoň několik vteřin fotografovat, což se opravdu s několika krátkými přestávkami povedlo. Datel v zimní pohádce.

Související odkazy
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Ptáci ze Šumavy

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 14.2.2010

 

Datel černý (Dryocopus martius) Datel černý (Dryocopus martius) Black Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. února 2010 12:53:38, Studenec, Lužické Hory (Česko)  Datel černý (Dryocopus martius) Datel černý (Dryocopus martius) Black Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. února 2010 12:54:50, Studenec, Lužické Hory (Česko)

Datel černý (Dryocopus martius), Datel černý (Dryocopus martius), Black Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. února 2010 12:56:02, Studenec, Lužické Hory (Česko)

 Datel černý (Dryocopus martius) Datel černý (Dryocopus martius) Black Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. února 2010 12:54:38, Studenec, Lužické Hory (Česko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
14. 02. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(13 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

je to dobrý, ale může to být ještě lepší
Veľmi pekné fotky:-) U nás na Slovensku za dedinou máme veľmi riedky dubový lesík,a tam je ďatlov čiernych požehnane,vždy som ich fotografoval bez krytu.Je potrebné ísť za ich bubnovaním veľmi opatrne,keď ďateľ výstražne zavolá, treba sa chovať maximálne potichu. U mňa platila zásada:ak som sa dokázal k ďatlovi dostať potichu,cvakanie uzávierky si nevšímal,aj keď som stál asi na 6 metrov od neho,akonáhle mi pri približovaní praskla pod nohami vetvička,ďateľ bol na krídlach,vyskúšajte to aj Vy:-)
Pali, tu bych bral také, ale bylo to dost živelné focení. Nechtěl jsem moc čekat, bál jsem se, že mi zdrhne :-)
pali hradiský | www.fototatry.
ako si hovoril, ten vyhrabaný posledný je fakt dobrý ... ete keby mu bolo vidieť tu červenú čiapočku :-)
pěkné snímky, druhá nej, koukám, že se opakuji... ahoj
Jiri Plekanec
Paradni kousek.! V parku C.S. a Luzickych horach je pomerne hojnej,ale takhle pekne ho cvaknout bez maskovani!..parada. Studenec je vyjimecna lokalita,letos jsem tam pozoroval i plno Krkavcu..Zdar
Libor: Díky tomu, že mě ty sněhem a námrazou obalené větve schovávaly, nechal mě datel vyjít do svahu nad něj. Tzn. nemusel jsem se příliš zaklánět. Štístko, v desítkách předešlých případů mi datel při šoulačce lesem zdrhl... jsou hodně opatrní.
Ahoj Ondro, jak si se k němu dostal, že se mu nedíváš na kostřec, ale takto krásně do oka? Při představě, že se zakláním s pětistovkou a mIII mě opouštějí meziobratlové ploténky. Jinak pěkný barevný minimalismus.
Petr Vaculík
Moc pěkné:-)
Jirsa
... ta druhá je opravdu skvělá
Mecan
Já to tušil :)
Krásné fotky, černý datel na omrzlém stromě to je oříšek, který jsi rozlouskl bravurně !!
milann88
ta druha je absolutne vyborna