Buřňák obrovský, létající pravítka

Když jsem před pár měsíci psal článek o albatrosech z Falklandských ostrovů, bylo mi jasné, že musím stručně představit jejich blízké příbuzné, buřňáky obrovské (Macronectes giganteus). Tento podobně působivý pták, s rozpětím křídel přes dva metry, nás každý den doprovázel při fotografování tučňáků. Se svými úzkými do široka roztaženými křídli volně plachtil pár metrů od hrany útesu.

Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Giant petrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. ledna 2009 17:01:55, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy) Létající pravítka nad koloniemi
Vždy když jsme seděli na kraji kolonie v blízkosti moře a fotografovali tučňáky, rypouše nebo albatrosy, objevovala se na obloze šedivá monstra jako z pradávných času. S dlouhými, jako pravítko rovnými, křídly nás z moře sledovali buřňáci, kteří podél pobřeží pátrali po tom, zda nenajdou  uhynulý kus zvířete nebo zbytky masa po nějakém predátorovi. Buřňáci obrovští jsou ve vodách jižního Atlantiku pověstní tím, že v touze po čerstvém masu a vnitřnostech neváhají zabořit celou hlavu do útrob uhynulého tuleně. Jen proto, aby se dostali k potravě. Nejednou se tak stává, že na pobřeží potkáváte buřňáky, kteří s hlavou potřísněnou krví pochodují jako zmoklé slepice po pobřeží. Ale dost morbidností, my jsme hledali něco jiného.

Mláďata buřňáků na ostrově Sea Lion

Přestože jsme buřňáky potkávali na každém kousku Falklandských ostrovů, až na ostrově Sea Lion jsme našli to, co nás nejvíce přitahovalo. Přístupnou kolonii s mláďaty. Na bílém písku, nedaleko rozbouřeného moře, se blízko vedle sebe tísnilo asi 30 - 40 ptáků. Jejich domov prozradila větší koncentrace ptáků nad hladinou. To rodiče pátrali po potravě pro svá, již poměrně odrostlá, chundelatá mláďata.
Od majitelky ostrova jsme věděli, že na rozdíl od ostatních zvířat na ostrovech, jsou buřňáci velmi opatrní. To byla pro nás důležitá informace. Nemohlo se stát nic horšího, než že se neopatrně (po zkušenosti s tučňáky) přiblížíme ke kolonii, ti se hromadně zvednou na moře a v písku zůstanou jen mláďata a vejce. Tito ptáci vyžadovali přístup jiný, velmi opatrné trpělivé přibližování.
Vzhledem poměrně členitému terénu, kopečky bílého písku s občasnými ostrůvky trávy, bylo hledání trasy k buřňákům poměrně nenáročné. Ze vzdálenosti několika set metrů, jsme si našli cestičku, kudy se budeme k buřňákům pískem plazit. Do toho jsme se i pár minut později pustili.

Návštěva u buřňáků

Přibližně hodinu nám trvalo, než jsme se dostali k místu, kde jsme mohli fotografovat přistávající buřňáky k mláďatům. I když by to možná ještě kousek šlo, jít blíže nemělo smysl. Čelně dosedající buřňák s roztaženými křídli zabere opravdu velký kus fotografie. Zahrabali jsme se do písku a čekali, až si na nás buřňáci zvyknou a teprve v momentě, kdy jejich pohledy začali směřovat jinam, než naším směrem, jsme začali fotografovat.
Slunce ten den nezvykle hřálo, paprsky se odráželi od bílého písku a já si ten den za ty dvě hodiny u buřňáku dokonale spálil obličej (na Falklandách již poněkolikáté). Ani fotografická technika to neměla jednoduché. Mám pocit, že nějaké to zrničko písku od buřňáků mám v ostřícím kroužku objektivu na památku doteď.

Návraty ptáků do kolonie
Sledovat návraty ptáků do kolonie bylo úžasné, obzvláště jejich dosednutí. Po každém příletu, ještě s roztaženými křídli, začal buřňák zdravit ptáky ve svém okolí, což mu zabralo i čtvrt minuty. Teprve potom začal hledat své mládě a upravovat jeho okolí, nebo jej jen došťouchal na místo, odkud se vytratilo během jeho nepřítomnosti. Přestože byli ptáci s mláďaty blízko u sebe, k žádným šarvátkám v kolonii nedocházelo. Jen jsme v klidu sledovali přílety a odlety ptáků, případně zaměřili své objektivy štítonose bílé (Chionis alba), kteří se v kolonii buřňáků trvale zdržovali.
Buřňáky jsem fotografoval již v Norsku, ale srovnávat malého buřňáka ledního s impozantním buřňákem obrovským se příliš nedá. Byť ten malý má také zajímavé životní projevy.

Buřňák obrovský (Macronectes giganteus)
Jedná se o největšího z více jak 90 druhů buřňáků. Má rozpětí křídel až 230 centimetů a hmotnost až pět kilokramů. Obyčejně má šedou barvu, ale vyskytuje se i forma bílá. Buřňáci obrovští se můžou dožít až 50 let.  Hnízdí v řídkých koloniívh, zejména při pobřeží Antarktidy. Ptáci snáší pouze jedno vejce a mláďata přicházejí na svět na začátku ledna. Buřňáci loví i na zemi, proto umějí dobře běhat. Živí se mláďaty a vejci tučňáků a jiných ptáků. Nepohrdne ani mršinou tuleně.


Související odkazy
Fotografie z Falklandských ostrovů
Kormorán císařský, krasavci z útesu
Tučňák patagonský, krutý život v kolonii
Tučňák skalní, obratný horolezec
Rypouš sloní, hrátky s největší šelmou
Poslední paprsky v kolonii
Chaluha a čimango, hostina na útesu
Chaluha velká, lovci fotografů
Tučňák oslí, starost o mláďata
Jak jsme fotili endemickou sovu
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty II.
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty I.
Volunteer Point, první tučňáci

Fotoexpedice za tučňáky, Falklandské ostrovy 2009

Ondřej Prosický | Naturephoto.cz, 8.2..2010

Buřňák obrovský (Macronetes giganteus), Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Giant petrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. ledna 2009 17:08:07, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus), Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Giant petrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. ledna 2009 17:30:12, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Giant petrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. ledna 2009 16:51:43, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Giant petrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. ledna 2009 17:01:55, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus)  Giant petrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. ledna 2009 16:57:25, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Buřňák obrovský (Macronetes giganteus) Giant petrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. ledna 2009 17:08:07, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy) Štítonos bílý (Chionis alba) Štítonos bílý (Chionis alba) Snowy sheathbill, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. ledna 2009 17:42:30, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 02. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(11 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

To je ale blbost to jsem psala v komatu
tak tak :-)
Je zábavné, jak tady ty fotky drbete a přitom nemáte ani zdaleka takové...
Jarda: Jasně, neutichající falklandský vítr byl všude. Tady, podobně jako jinde na pobřeží, zvedal písek. Nejvíce je to vidět na fotografii předposlední. Na papíru by to vyniklo lépe.
Dave: Tak hezké večerní světýlko bych bral také, bohužel to jsme zažili pouze jeden den, byla to tak významná událost, že jsem o tom musel napsat - http://www.naturephoto.cz/priroda/160-posledni-paprsky-v-kolonii.html Tady jsem vděčný i za to prezentované, jediné na co jsem při focení myslel, bylo dostat se k buřňákům tak, aby dospělí ptáci neodlétli a v písku nezůstala jen mláďata (což reálně hrozilo).
Článek i fotky super Ondro. Mně náhodou dost zaujaly. Na druhé od spodu asi hodně foukalo, jak je tam zvednutý ten písek ne?
Tibor
A to já si zrovna myslím opak.:-)mě se ty fotky moc líbí,ta přeposlední je třeba naprosto super.Na papíře to musí být krása.
Měj se a ať se daří.
Dave
Ahoj Ondro, jestli to muzu vzit taky ze sveho pohledu a i pohledu Honzy. Clanek si nech to je jasny o tom zadna ale podle me myslel Honza kvalitu fotografii, protoze u tech tucnaku si hodne premyslel a vymslel a proto se ti tak povedly. K tem burnakum, nejde o to ze je to hnusny ptak nebo hezky, jde o to, ze jsi nevyuzil zadneho pekneho svetal a treba dal nejakou fotku s ulovkem atd.. asi vis co myslim. Tohle mi prijde jako na tebe takovy nemastny neslany i kdyz ti mladi jsou prima. Ahoj Dave
Honza: Zvířátka jsou atraktivní a méně pěkná, zrovna buřňák žádný krasavec není. Je to jen takový dokumet ze života, žádné umění. I tak si myslím, že si to někdo rád prohlídne. Pokud ti to nebude moc vadit, asi bych to tu nechal :-)
Honza
Ja na rozdil od Petra a po tom co jsem od tebe videl z Falkland tohle shledavam jako velmi slabe, jakoby jsi to ani nebyl ty. Kromě tý druhý fotky je to cele na smazani, umis o hodne lepe!! viz tucnaci, to je jina liga. No nic snad priste.
Petr Vaculík
Jako celá "várka" z Falkland i tyhle jsou moc pěkné!