Lori mnohobarvý horský, nová voliéra v ZOO

Není to úplně časté, aby se ptákům v pražské ZOO otevírala nová průchozí voliéra. Zpráva o nových voliérách pro papoušky mě potěšila a jen jsem čekal den, kdy budu mít alespoň dvě hodiny volné. Místo se muselo prozkoumat. K tomu jsem se dostal v sobotu před polednem.

Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) Rainbow Lorikeets, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. května 2009 11:15:14, ZOO Praha - Troja (Česko)Procházka mezi papoušky
Osm nových voliér se zimními ubikacemi se nachází na vyhlídkové cestě mezi expozicí ledních medvědů a horní stanicí lanovky. U Kavárničky Černohouska je navíc vybudována unikátní průchozí voliéra papoušků s možností vstupu návštěvníků přímo mezi papoušky. Ve voliérách bude vystavena kolekce nektarožravých papoušků (budou zde zastoupeny tyto rody: lori, loríček, lorikul). Nové voliéry byly vybudovány s náklady šest milionů korun.
Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) Rainbow Lorikeets, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. května 2009 10:56:19, ZOO Praha - Troja (Česko)Trpělivost jako v divočině
Bohužel moje iluze, konečně si pohodlně nafotím papoušky, se rychle rozplynula. Loriové mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) poletovali v průchozí voliéře jako splašení a pro odsednutí používali koruny živých stromů, přestože odsedátka jsou na místě mnohem atraktivnější. Dočkal jsem se až po hodině. Před tím klidnému exponování několikrát zabránili návštěvníci před přední čočkou objektivu. Průchozí voliéra, je opravdu pěkně přírodně vyvedena, obzvlášť atraktivní je zelené pozadí. Až jsem měl pocit, že loriům voliéru promyšleně projektoval nějaký fotograf zvířat.
Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) Rainbow Lorikeets, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 16. května 2009 11:18:37, ZOO Praha - Troja (Česko)Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus)
Tento papoušek je jedním z druhů s nekrásněji vybarveným peřím, má jasné barvy v krásných kombinacích. Hlava je modře skvrnitá, oko a zobák jasně červený, krk zářivě žlutý nebo oranžový, záda jsou zelená, hruď oranžová a břicho modré. Sameček a samička jsou od sebe k nerozeznání.
Protože se lori vyskytuje na velkém území, bylo podle literatury popsáno až dvacet poddruhů.
Lori mnohobarvý se pohybuje obratně po stromech; v letu je jeho silueta nápadná dlouhým ocasem a štíhlými křídly, ohnutými mírně vzad. Za letu je hlučný, vydává hlasité skřeky a cvrčení. Jakmile se však pustí do krmení, zklidní se. Vyhledává kvetoucí stromy a konzumuje jejich květy, pyl a nektar. Mohutné hejna těchto ptáků se často potulují po Austrálii při hledání sladké potravy.


Souvidející odkazy
Fotografie papoušků ve Fotobanka
Fotografie zvířat v ZOO Praha

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 18.5.2009

Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) Lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus) Rainbow Lorikeets, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. května 2009 11:23:41, ZOO Praha - Troja (Česko)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 05. 2009 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(6 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

FESACI TAKY CHOVAM LORINU JE TO MILACEK





ahoj přečetl jsem si tyto
zajímavosti o tomto loriovy.brzo si toho loriho máme koupit a
doufám že sebude chovat jako na těchto stránkách.............
www.jmichal.cz
Dneska jsem tam v ramci canon zoo stravil
skoro 3 hodiny, z toho asi tak pul hodiny se dali tihle krasavci
fotit, takze je to opravdu jak pises, neni to ze clovek prijde a hnedka
ma nafoceno. Jinak diky za tip.
Radek Demjan
Dik,
pujdu se tam mrknout to pozadi se jim vazne povedlo!
milann88
ta prvni je opravdu super
Michal Soukup
Krásný fešáci a moc pěkné fotky.