Odpoledne ve Volavčí zátoce

Byl už jsem trochu znuděn vysedáváním ve fotografickém krytu na svých dobře známých lokalitách, proto jsem s nadšením využil nabídky Paliho, abych se podíval na jeho rybníček kousek za Prahou. Odjížděl jsem na lehko, pětistovku jsem nechal doma a jel pouze s ohniskem kratším, především na čumendu. To byla škoda, během dvou hodin bylo rozhodně co fotit.

Přírodní kryt v rákosí
Už při příchodu na lokalitu jsem tušil, že to místo má potenciál, mělká voda a nízký břeh slibovali pohodlné focení. Největší devizou toho místa však byl trvalý přírodní kryt. Dokonalé hnízdečko pro fotografa je obtížně k nalezení, i když u něj fotograf stojí ve vzdálenosti jednoho metru. Kryt je vystaven z přírodních materiálů a doplněn o školní židličku z poloviny zabořenou do břehu rybníka. Místo je prostorné a z venku není vůbec vidět. Věřím, že nevyplaší ani to nejpozornější zvíře.
Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x,Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 3540 LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. srpna 2008 16:49, rybníček kousek za Prahou (Česko)Restaurace pro volavky popelavé
O tom, že do zátoky rybníka chodí volavky popelavé, jsem věděl, ale tak nějak jsem při krátké zastávce nepočítal, že bude možnost je skutečně i fotit. Spíš to mělo být krátké seznámení s místem a především koukání. I proto jsem měl s sebou pouze tělo a objektiv Canon EF 200mm f/2.8 L USM s telekonvertory Canon 1,4x a 2x.
První hodinu se skoro nic nedělo, pokukoval jsem po okolí a dělal si pořádek v uživatelských funkcích na svém Canon EOS 1D Mark III. Přestože mám fotoaparát skoro rok, spousta věcí pro mě při focení ještě není intuitivní. Běžně se k tomu kvůli nedostatku času nedostanu a hodiny strávené v krytu, když se nic neděje, jsou skvělou příležitostí pro studium.
Nevím, jestli jsem si něčeho všinul, byl to nějaký zvuk, nebo snad nějaký šestý smysl, co mě přinutilo se v ostrém úhlu podívat z krytu. Byla tam, mělkou vodou přicházela volavka popelavá. Volavky jsem intenzivně fotografoval na několika kontinentech, ale nikdy mě nepřestanou okouzlovat. Když to přeženu, to co je pro normálního chlapa atraktivní žena, to je pro mě ladný krok volavky v mělké vodě.
To co mě zaujalo na prvním pohled, byl její výrazně zakrvácený zobák, což dávalo tušit, že je čerstvě po vydatném obědě. Jak se ale ukázalo po chvíli, ve skutečnosti se jednalo o volavku značně nenažranou.
Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x,Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 3540 LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. srpna 2008 17:12, rybníček kousek za Prahou (Česko)Oběd o sedmi chodech
Když se volavka dostala přímo před fotografický kryt, začala lovit. Se stoprocentní úspěšností vytáhla z vody během hodiny sedm ryb, které ihned poměrně rychle nasoukala do svého dlouhého krku.
Fotografování volavek při lovu je velmi obtížně. Zejména v případě, kdy chcete zaznamenat okamžik, jak zobák rozřezává hladinu a chvíli, kdy ryba v zobáku opouští vodu a objeví se na volavčím jídelníčku. Volavka je při lovu zobákem blízko hladině i několik dlouhých minut a fotograf musí být stále ve střehu, aby včas stiskl spoušť. Ideální je také vypnout automatické zaostřování, aby během útoku objektiv nepřeostřil za fotografovaného ptáka. Zpětně hodnotím umístění krytu v zátoce jako velmi dobré, s několika malými výtkami, co by mohlo být ještě lepší. Palimu jsem navrhl několik drobných pozměňovacích návrhů :-)
Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x,Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 3540 LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. srpna 2008 17:22, rybníček kousek za Prahou (Česko)Obtížný barevný flek v hledáčku
Někdy mezi čtvrtou a pátou rybou putující krkem volavky, jsem si povšiml, že se mi do obrazu mimo hloubku ostrosti plete něco barevného, protočil jsem ostřícím kroužkem a nevěřil jsem vlastním očím. Na padlém stromě tam klidně seděl ledňáček říční. Letos jsem už s nimi po Čechách strávil více jak 100 hodin, chtěl jsem si od nich odpočinout, pozorovat něco jiného, ale on je i tady!
Co s ním? No, samozřejmě jsem si jen vyfotil, především jako důkaz pro Paliho. Nejdříve jednou dokumentačně a pak i s oběma telekonvertory. Což se překvapivě ukázalo jako dobře použitelné, jen bylo potřeba RAW snímku více doostřit.
Pokoušel jsem se zachytit ledňáčka i společně s volavkou, ale díky minimální možnosti změny polohy v krytu se to nepodařilo. Moc ale nechybělo, stačilo jen, aby volavka udělala další krok dopředu.
Sobotní pozdní odpoledne bylo opravdu skvělým fotografickým zážitkem. Jen mi je líto, že díky pracovnímu vytížení mohu podobně krásné chvíle prožívat pouze o víkendech…
Ledňáček říční (Alcedo atthis) Ledňáček říční (Alcedo atthis) | Common Kingfisher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x + TC 1.4x,Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 728 mm, stativ Gitzo 3540 LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. srpna 2008 17:49, rybníček kousek za Prahou (Česko) Související odkazy
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Volavka popelavá (Ardea cinerea)
Volavka velká, romantika na hnízdě
Jak se fotografují volavky
Fotografie volavek ve Fotobance (140 kousků k 13.4.2008, a další přibývají)
Portfolio Volavky (to nejlepší ve větším formátu)

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 31.8.2008

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
31. 08. 2008 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Chválit Vaše snímky by bylo nošením dřeva do lesa. Úžasné jsou ale ve spojení s vynikajícími texty. Jsou vánoce, já se kochám vašemi snímky a pročítám texty. Nádhera. Děkuji za milý vánoční dárek. burle.blog.cz.
pali hradisky | trpas.com
caff...volavciu zatoku dnes necitlivo zbagrovali :(( uz
ziadna zatoka neexistuje...
Kamil
Na to, že to měl být jen průzkum místa jsou to nádherný fotky, klobouk
dolů.
pali hradisky / trpas.com
caffo ondrej.

pozmenovacie navrhy sa pocas
mojej pracovnej doby (ak je cas a duffam, ze to nebude citat sef)
stavaju skutocnostou takze...

pekny článok a aj fotečky sa ti
podarili... a celkom "potesil" aj spatny odkaz na to ako sa
fotia volavky... uz som na neho aj zabudol :)

pali