Dudek chocholatý

Ne že bych na sobotní večer neměl nic jiného na práci, ale chci se s vámi podělit o zážitky ze společnosti tohoto frajera s chocholkou. Jeho fotografováním jsem během týdenní dovolené na ostrově Gran Canaria, strávil mnoho hodin a článek věnuji Honzovi Veberovi, který má slabost pro příbuzné dudků, vlhy.

Ne že bych na sobotní večer neměl nic jiného na práci, ale chci se s vámi podělit o zážitky ze společnosti tohoto frajera s chocholkou. Jeho fotografováním jsem během týdenní dovolené na ostrově Gran Canaria, strávil mnoho hodin a článek věnuji Honzovi Veberovi, který má slabost pro příbuzné dudků, vlhy.

Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, stativ Gitzo 1227 + 1377M, Doba expozice: 1/800 s, Clona: 6.30, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 29. ledna 2006 11:58, Dunas de Maspalomas, Gran Canaria (Kanárské ostrovy)První setkání
Jak už jsem popisoval tady, před krutou středoevropskou zimou jsem zdrhnul na sluncem prohřátý kanárský ostrov s foťákem v domnění, že si nafotím nějaké krajinky. To jsem ještě netušil jak plodný budu při fotografování ostrovní fauny.
Hned prvního večera, při obhlídce okolí mezi naším bungalovem a rezervací Dunas de Maspalomas, jsem „ho“ potkal. V zapadajícím slunci seděl na větvi v blízkosti cesty. Světla bylo málo, proto jsem jen vyzkoušel, jak trpělivý bude při případném focení. Pomalu jsem se přibližoval až na neuvěřitelných pět šest metrů. To už mi bylo jasné, že pokud jich tu bude více, mám na týden o zábavu postaráno.
Byla již skoro tma, když jsem běhal v blízkosti prvního pozorování a doufal, že jej ještě jednou spatřím. Když jsem se krátce poté vrátil na hotel, nemyslel jsem na nic jiného a nemohl jsem se dočkat rána. Stáhl jsem CF karty a připravil si fototechniku na ráno.

Když trus, tak velbloudí
Před usnutím jsem přemítal, co my zůstalo o dudcích v hlavě. Svojí chocholkou se každému jistě zapíše do paměti, ale skutečnost, že je pravděpodobnější že v Čechách spatříte na obloze UFO než dudka na větvi, mě nenutila si o těchto ptácích nastudovat více. Poprvé jsem jej na živo viděl v průchozí voliéře ZOO Praha a v kleci v chomutovském zooparku, ale tam, jak jistě uznáte, se o jejich životě moc nedozvíte.
Poslední připomenutí těchto krasavců jsem měl krátce před odletem, kdy jsme se náhodou o dudcích bavili po přednášce o focení vlh pestrých s Honzou Veberem a Vaškem Šilhou, ani jeden z nás dudka ve fotografickém archivu neměl. Pořízení snímku na území ČR pro nás bylo utopií.
Jediné co jsem si pamatoval bylo, že jejich hnízdní dutiny smrdí (to je trochu mylné, viz níže) a že prozobávájí trus zvířat (to je pravda). Plán na ráno tedy byl hledat mezi hotelovými komplexy stáda dobytka a pokud nic, tak pročmuchávat dutiny v půdě a na stromech.
Nakonec to naštěstí tak náročné nebylo, již po hodině jsem narazil nedaleko řeky Maspalomas na atrakci pro movité turisty, velbloudí tour. Velbloud je také dobytek, proto mě nepřekvapilo, že v jejich blízkosti jsem na zemi našel dva vyzobávající jedince. První pozitivní zjištění bylo, že se dudek fotografa vůbec nebojí, pomalou chůzí jsem se dostal na osm metrů a další čtyři jsem v poměrně krátkém čase doplazil. Dudci stále spokojeně vyzobávali. Ležíc v prachu jsem je tak poprvé fotografoval. Protože jsem však perfekcionalista, stále se mi je nedařilo zakomponovat tak, aby bylo ve spodní části snímku málo popředí a pozadí nerušivé. Nafotil jsem asi 40 smímků v RAWu a šel hledat jinam. Bylo krásně slunečno, tak krásně, že to bylo pro focení skoro moc. Ale už nyní jsem měl splněno, „dostal jsem ho“.

Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, stativ Gitzo 1227 + 1377M, Doba expozice: 1/250 s, Clona: 7.10, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 3. února 2006 14:16, Dunas de Maspalomas, Gran Canaria (Kanárské ostrovy)Kdepak ty ptáčku hnízdo máš
Po dalších třech hodinách se mi v rezervaci podařilo lokalizovat biotop, kde se dudek asi cítí nejlépe. Byla to polopoušť s nízkými teplomilnými stromy a trnitými křovisky, v blízkosti písečných dun. Co bylo ale nepříjemné, dudky jsem vždy pozoroval pouze na zemi, což není pro fotografování to nejvhodnější místo, pokud se potřebuje dostat přední čočkou objektivu do úrovně dudkových očí. Velice motivující však bylo zjištění že dudků bylo v rezervaci velké množství. Rezervací jsem toho nachodil hodně a když už jsem měl pocit, že mám na fototechnice písku dost, rozhodl jsem se vrátit do hotelu. Slíbil jsem si, že sem vrátím a to i přesto, že je rezervace z části nudistickou pláží a s foťákem jsem tam vypadal podezřele.

Pohled do encyklopedie
Dudek chocholatý má vztyčenou vějířovitě rozevíranou chocholku a s dlouhým, tenkým, mírně dolů zahnutým zobákem je nezaměnitelný. Bohužel z asi 2GB nafocených dudků mají vztyčenou chocholku pouze dva. Létá ve vlnovkách a připomíná tak velkého motýla. Za letu jsou nápadné černobíle pruhované letky. Rozšířen je od Evropy po Afriku, severní populace zimuje v tropech.
Ideálním prostředím je pro něj teplá otevřená krajina, polopouště, stepi, lesostepi, pastviny i využívaná mnohotvárná kulturní krajina. Běžný je například v Malé Asii. Na sever od Alp se dudek rozšířil pravděpodobně až ve středověku, kdy následoval stáda ovcí a skotu. Užitkové lesy, nedostatek starých stromů v ovocných sadech a hnojiva jej v minulém století opět vytlačily na jih. Ve Středomoří, kde není přeměna krajiny tak zřejmá, se zatím dudkovi daří dobře a je zde poměrně hojný. Jako stepní pták se rád popelí ale nikdy se nekoupe. Když přijímá přirozenou potravu, nepotřebuje pít.
Dudek chocholatý hnízdí v dutinách. Využívá vykotlané stromy, stodoly, hranice dřeva, skalní štěrbiny, zdiva, studny nebo jen hromady kamení a písčité stěny. Hnízdní dutiny vyhledává každým rokem znovu a pečlivě je vystýlá stébly a zvadlými listy. Jeho hnízdění začíná na jihu již v březnu, ve střední Evropě kolem poloviny května. Na jihu může v červenci hnízdit ještě podruhé. Zpočátku na vejcích sedí pouze samice a samec ji krmí, ke konci se na hnízdění může podílet i on.dud004 Doba sezení je 16–18 dní. Mláďata se klubou v řídkém vlasovitém šatu. Mladí ptáci a hnízdící samice vyměšují v období hnízdění ze svých kostrčních žláz intenzivně páchnoucí sekret, mláďata se kromě toho brání dobře mířeným vystříknutím trusu. V hnízdě zůstávají 22-24 dnů a jsou krmena hmyzem. Po vylétnutí zůstává rodina ještě nějakou dobu pohromadě, dokud potřebují mláďata přikrmování.
Hlavní složkou potravy dudků je hmyz (zejména kobylky a krtonožky) Kořist rozklová, potom vyhazuje do vzduchu a chytá tak obratně, že mu po délce vklouzne do hltanu, což se mi podařilo dokonale zachytit na fotografii. Jazyk dudek nemá, i když... v jiné literatuře jsem objevil, že má pouze krátký.
Dudek chocholatý je jediný druh své čeledi. Od jiných ptáků řádu srostloprstých se liší nejen v nárocích na životní prostředí, ale i způsobem života a mnoha dalšími zvláštnostmi. Pouze on má pohyblivou chocholku. Tam kde se rozšířil špaček obecný, jeho největší konkurent ve hnízdění v těsných dutinách, asi 70 gramů vážící dudek musí ustoupit. V září dudci táhnou jednotlivě nebo v malých skupinkách do východní Afriky, kde se setkávají s příbuznými trvale hnízdícími v těchto končinách.

Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, stativ Gitzo 1227 + 1377M, Doba expozice: 1/400 s, Clona: 7.10, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 2. února 2006 10:42, Dunas de Maspalomas, Gran Canaria (Kanárské ostrovy) V písku a kaktusech
Za dudky jsem se do rezervace vrátil ještě několikrát, chtěl jsem je vyfotit na stromě, případně (ačkoli na to nebyla doba) najít nějakou jejich hnízdní dutinu. No a musím dud005přiznat, že mě lákala i možnost zachytit na paměťovou kartu dudka s nějakým velkým hmyzákem v zobáku. Něco se mi splnilo a něco ne, každopádně to byly krásné chvíle, i když velice fyzicky náročné. Fotografoval jsem často pouze v leže, kdy jsem se za ptáky plazil pískem mezi opunciemi. Nepřál bych vám na mě pohled, jak kráčím večer do hotelu a z loktů a kolem mi teče krev. Asi hodinu jsem pak vyndával drobné trny. Ale stálo to za to, dudky jsem měl někdy tak blízko, že jsem je mohl skoro pohladit, nic jiného jsem dělat stejně nemohl, protože mi objektiv ostří až od 3,5m. A to jsem měl přes sebe pouze nedbale přehozený maskovací šátek. Právě tehdy vznikly moje portréty dudků.

Chocholáč v české krajině

Přestože lze v literatuře narazit na zmínky o dudcích třeba z pražské Chuchle nebo Hostivic jsou to informace z hluboké minulosti. V Česku v současnosti dudek téměř vymizel a pouze ojediněle a velmi nepravidelně může hnízdit na jižní Moravě. Asi největší šance, že jej potkáte je v oblasti Pálavy a Znojma.

Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, stativ Gitzo 1227 + 1377M, Doba expozice: 1/250 s, Clona: 7.10, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 3. února 2006 14:22, Dunas de Maspalomas, Gran Canaria (Kanárské ostrovy)

Souvidející články:
Gran Canaria, fotografův ráj
Informace z enciklopedie Wikipedie

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 08. 2007 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(65 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dudka chocholatého jsem zahlédla ještě jednou v ten samý den,když jsem se vracela z práce.Byl za domem pod stromem,vyfotila jsem si ho mobilem,ale vyletěl do koruny stromu.Fotku mám,ale je to špatně vidět.Chci jen říct,že to bylo ve Slavičíně ve zlínském kraji.Myslim si,že tu odpočíval na cestě do teplých krajů,protože 7.9. 2023byl nádherný teplý den.
Dnes ráno 7.9.2023 jsem u nás zahlédla poprvé tohoto ptáčka s chocholkou, než jsem vytáhla z kabelky telefon,abych ho vyfotila,uletěl. Našla jsem si na internetu, že je to dudek. Moc krásný
Dnes 30.4.2022 poprvé v životě spatřen dudek chocholatý v obci Hořejany okr.Příbram
Dnes 20.4.2022 pozorován dudek chocholatý v Praze Horních Počernicích, kousek od dálnice D11.
Bydlí nám na zahradě, už ho pozorujeme asi 4 dny, zatím se nám nepodařilo pořádně vyfotit, zkusím zase zítra, vypadá, že hned tak neodleti ?. Holubice okr. Vyškov
Dnes viděn a vyfocen v Sedlnici (u Mošnova), bohužel fotka jen z dálky na střeše.... viděl jsme ho po 30 letech podruhé v životě, kdysi na jižní Moravě u Mikulova. Ale pozoroval jsme ho tak 3-4 minuty, fakt nádhera, jen jsem musel ještě vytáhnou foťák.
Marketa
Výskyt dubna v Rousínov okr. Rakovník. Již dobrý měsíc co známá fotografovala u nás dudka. A my pořád nic... Až dnes. 14.8.2020. Krásnej zazitek
Oskar
Sobota 21.6.20.Poprve v zivote .Priletel asi ve 14.20.Prošel se po zahrobci, sezobnul nějaký hmyz a odletěl na západ.Obec Bukvice,Jičín.
Zdravím, dudka jsme videli v začátkem května v obci Václavy na Rakovnicku. Neuvěřitelný zážitek. Okamžitě jsem to roztroubila ve svém okolí. Údajně tam zahnizdil. Věřila bych, vzhledem k tomu, že jsme nebyli jediní, kdo ho na jaře v dané lokalitě zahlédl.
Aneta
Dnes pozorován jedinec dudka chocholatého v Brně - Králově Poli.
DNES JSME S MANŽELEM POPRVÉ VIDĚLI BĚHEM DOPOLEDNE DUDKA CHOCHOLATÉHO U NAŠEHO DOMU ZE VZDÁLENOSTI ASI 2METRU BYLA TO NÁDHERA .POLUBNÝ OKRES JABLONEC NAD NISOU.
Dnes 12.4.2020 jsme s manželkou vyrušili dudka chocholatého v Kounové v Orlických horách.Navečer pobíhal po polní cestě v Olšinách.
Dnes, 29.4.2019 jsme s mužem pozorovali dudka u vesnice Nasavrky u Golčova Jeníkova. Krásný nezaměnitelný pták, na fotku nepočkal......
Honza z Vizovických vrchů
23. 4. 2019 ve 14:20 jsem viděl poprvé v životě Dudka chocholatého a to konkrétně přes okno na našem dvoře. Nevím jak dlouho tam byl, ale viděl jsem jak nějaký pták sedí v dolíku na dvoře a jakoby si zobákem odlamoval písčitou zeminu a následně se popelil. Pozorování netrvalo dlouho jelikož ho něco vyplašilo a odletěl. Pozorován byl v obci Loučka (okres Zlín).
Jan Datinský st.
22.4. 2019 pozorován dudek nad obcí Rohozná, okr.Svitavy.
23.4. 2019 pozorován dudek ve Svitavách v areálu HZS (Datinský Jiří)
Zdravím všechny příznivce DUDKŮ. Dnes ráno (2.4.2019) jsem otevřel okno a nevěřil jsem vlastním očím. Na zahradě v Oseku u Duchcova jsem pozoroval DUDKA. Je mi 51 let a viděl jsem ho na vlastní oči poprvé.
Ahoj, dnes jsme viděli asi po 30 letech dudka nedaleko Jihlavy. Byl to neskutečný zážitek! Hledal potravu a ani se nás moc nebál.
Zuzka
Dudka jsem viděla poprvé v životě včera v podvečer (asi v 18:45) letět z naší zahrady k sousedům, když jsem přicházela domů. Bydlím v Praze 9 - Horních Počernicích a jsem z toho nadšená :-)
Již druhý den přilétá dudek na zahradu v Jenikove u Duchcova, maminka má obrovský zážitek viděla ho poprvé v živote,dnes přiletěl dvakrát prý neni ani moc plachý tak doufám že se zdrží do víkendu také bych ho ráda zahlédla až k ní pojedu
Přilétl k nám na zahradu aby se nakrmil. S ženou jsme nevěřili vlastním očím. Zdržel
se ovšem jen chvíli, přesto jsme měli nádherný zážitek. Stalo se 2.9.2015, v 15.30-15.40 , Sedliště u Frýdku-Místku.

Petra
Dnes ráno v 8h jsem viděla při cestě do práce dudka - Oslavany u Brna. Bohužel jsem nestihla vyfotit , snad ho ještě uvidím , je to nezapomenutelný zážitek , nádhera.
Dnes ráno, 8,30 jsme pozorovali dudka na dvoře. Dvakrát přiletěl, měli jsme dost času na prohlížení, je nádherný. Bydlíme zde 25 let a viděli jsme ho dnes poprve, je to oblast podhůří Jeseníků z jižní strany, město Rýmařov.
dnes v 8,30 jsem poprvé v životě viděla dudka,dost se pohybuji v přírodě ,ale byl to pro mě zážitek,možná byl na tahu,foto nemohu dodat byla to náhoda Český Krumlov
Prijedte nekdy do Dubaje,nadhernych dudku je tu bezpocet.
Včera jsme s kámošema poprvý ve volné přírodě viděli dudka na Horním Maxově v Jizerských Horách.
Včera jsem viděla krásného dudka chocholatého v Želči u svého domku, obec Malá Skála, okr. Jablonec nad Nisou.
georges
22.10.2010 odpoledne jsem se pokoušel fotit Dudka chocholatého na golfišti v Sokolvě, kde jsou sypané cestičky drcenou žulou. Zabarvení Dudka je velice podobné a tak z fotky není nic koukatelného bez dlouhého skla. Dudka jsem viděl poprvé v životě a to je mi 62. Je to krasavec.
Lucie
Zdravím, dnes ráno jsem viděla dudka u nás na zahradě v obci Březno u Chomutova, bohužel jsem ho nestihla vyfotit, snad se zadaří v nejbližších dnech. Je to skutečně roztomilý ptáček:)
ivana
Dudek byl v květnu tohoto roku - 2010 spatřen na území CHKO na pravém břehu Labe na Ústecku.




Letos jsem již opět viděl několikrát párek dudků v obci Stranná pod Nechranickou přehradou.Vídám je tu každý rok.Je to nedaleko zmiňovaných Tušimic.
Česká Kamenice-již týden každé ráné přilétá dudek chocholatý.Vojtěch
V srpnu 2009 se dudek procházel každý den u nás na zahradě Kobylničkách, okr.Prostějov.Byla to nádherná podívaná. Moc se těšíme na další setkání. Doufáme, že se opět objeví.Máme i několik fotografií.
dne 26.4.2010 jssme viděli nadherného dudka chocholatého v Tušimicích u Nechranické přehrady samozřejmě bez foťáku, který jindy taháme skoro všude.
Dneska kolem deváté dopoledne jsem jednoho viděla v Zástřizlech u Kroměříže.
dnes 25.4 2010 spatren v jincich okr . pribram rano v 8.15 na nasi zahrade po dobu a si 10 minut
Rosťa
dudka vídávám občas na jaře už několik let v Mostech u Jablunkova-Beskydy,naposledy 20.4.2010

bublinka♥
Pro nikiiii : Malí dudci používají na svou obranu speciální žlázky na kostrči. Z těch na protivníka vystřikují odporně páchnoucí výkaly, které nepřítele rozhodně odradí od nekalého úmyslu.
Rostislav
17.4.2010, v 7,00 ráno, dudek spatřen v Nových Dvorech u Jevíčka.
ja uz to vim :D :D :D :D
bublinka♥
Ahojky chtěla jsem se zeptat, v čem spočívá obrana mláďat dudka chocholatého.Prosím odepište čeká mě biologická olimpiáda :-))
mam biologickou olimpiadu...a mam zjistit proč mláĎata dudka chocholatého jsou v hnízdech agresivní×)pls
koli
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
Šárka
Ahoj te,sama jsem tomu nevěřila a dudka
spatřila dnes poprve na vlastní oči Dobrá u Frýdku-Mistku
Tereza Dudková
čau jmenovče
Sdělte prosím pro se říká spí jako dudek,z čeho
vzniklo.Děkuji.Jana
Honza
Děkuju
Ondro!!
Honza
medas: Jen
víc podobných hlášení, je to příjemná zpráva, jen aby se tu klukům
chocholatým zalíbilo a někde i zahnízdili, příští rok se pak vrátí
určitě.
medas
tak se mi povedlo dudka spatřit zrovna
před chvílí. přiletěl do konce až k nám na koleje (!!) VUT (Brno) a na
chvíli se usadil na parapetu. si to tak sedím u PC a najednou zvenku
uslyším takové ostré "krákání", tak se kouknu z okna a hele ho.
nedělám si legraci, i mě samému to přišlo naprosto neuvěřitelné. měl
jsem za to, že dudci už u nás zcela vymizeli..
Ahoj. jen jsem chtěla napsat,že dudka jsem
viděla u nás v jižních čechách nedaleko Veselí nad Lužnicí ,bylo to
poprvé a dost mě to překvapilo. Létá tady i nadále. Přiletěl tak před 14
-ti dny
Já jsem
viděl dudka poprvé naživo minulý týden v okrese Plzeň-sever na pozemku
hájovny. Nejdřív seděl na travnatém dvoře a jak jsem se objevil, rychle
odlétl na strom. Vyfotil jsem si ho jako vzácnost přes sklo verandy z
asi 12 m. Byl dost plachý a když jsem pomalu vystrčil hlavu ze dveří,
hned odletěl. Pak jsem seděl na zahradě, slyším šum křídel a 5 m ode mne
si sedl dudek do trávy. Ten den přiletěl ještě několikrát a chocholku
roztáhl vždy jen po "přistání", pak ji zase hned složil...
Vendula
Ahoj,
včera jsem jen náhodou koukla ven z okna a všimla jsem si, že se nám po
zahradě prochází tahle pruhovaná nádhera. Vůbec jsem netušila, co je to
za ptáka, tak jsem si ho rychle vyfotila a teď jsem po něm pátrala. Těší
mě, že u nás žije tak vzácný druh ptáka.
Vendula (Miroslav, okr.
Znojmo)
Klucí, díky
za hlášení o výskytu dudka, kdyby nějaký opravdu zahnízdil, dejte vědět.
Ondra
Zdarec! tak Dudci jsou i na severní Moravě.
Dnes jsem jednoho viděl u Hrdce nad Moravicí okr. Opava. :-)
Jindra
ahoj!! dnes jsem viděl dudka v Miskolezích u Chvalkovic(okr.Náchod) a
byl jsem z toho docela na větvi!!:nuts:
:-)Tak vás
mile překvapím, ale včera, tj.20.dubna 2008 jsme měli dudka
na
zahradě v Tisu v Orlických horách. Byl velmi krotký,čile běhal
nedaleko nás a neustále lovil svým jehlovitým zobákem ze země
potravu.Kam odletěl jsme už nepostřehli. pobýváme tu již 18 let, ale
dudka chocholatého jsme spatřili poprvé , ani nás nenepadlo, že by se v
této
končině mohl vyskytovat :-)
Jirka: Oni ty dudkové tu
chocholku zvedají děsně málo, já jsem je takto viděl pouze jednou. To
popisované byl určitě dudek, asi nějaký přelet, kdyby se zdržoval
trvaleji, dejte vědět, nafotíme ho :-)
Zdravím¨, já viděl pár Dudků v Lipici
ve Slovinsku a včera jsem viděl u nás v Prostředním Žlebu ptáka, který
mě ihned zaujal a jelikož v autě vozím neustále dalekohled, tak jsem měl
možnost si ho detailně prohlédnout. Mysím že to byl on -Dudek, ale ten
můj měl chocholku neustále staženou v jakýsi kužel a nikdy za tu dobu,
co jsem ho viděl(asi 5 minut) ji nerozráhl. a přes letky měl bíločerné
pruhy, ale byly pravidelně zakřivené jako by jste postavili bumerang na
jeho vda hroty.
Tak jsem velmi prekvapen,ted tady v
Plzni jeden leta u nas pred domem,proto,ze jsem jizni moravak a jako
dite jsem jich videl hodne ,ale to je padesat let,tak jsem si ho
vsimnul,je to krasny ptak,pokusim se ho vyfotit.cau
mirek: Škoda, žena odjela
s autem, tak se tam nedostanu. Ale i tak děkuji za skvělou zprávu. Pokud
se bude "globálně" oteplovat, bude jich více i u nás!
Ahoj.Tenhle frajer nám
chodí už přes hodinu před chalupou a živí se v trávě drobotinou. Bohužel
foťák jsem nechal doma. Je pravda, že není až tak plachý. Jsem od něj
šest metrů a je v pohodě. Třeba se poštěstí příště. Pro hnízdění tu má
prostor. Osada Katlov u Kutné Hory.
TIBOR:
Loni v srpnu jsem jednoho naháněl kousek od České Lípy, přestože se jsem
s ním byl skoro půl hodiny (přelétával ze stromu na strom), hnízdo
jsem nenašel, možná jen přelétával, ale letos to tam znovu okouknu.
Pokud budou "frajeři s chocholkou" na Moravě, určitě přijedu. I
když to třeba nevyjde, bude to prima důvod k výletu :-)
TIBOR
Ahoj.Bydlím na půli cesty mezi Znojmem a Brnem,takže máš pravdu,že se
tu můžeme s dudkem setkat.Minulý rok jsem narazil na asi 3 páry.Jestli
najdu letos hnízdo,dám Ti vědět.
Článek je super
Denisa
:-D:-D jo
detoo
Klárka
Stloukejte
budky pro naše DUDKY.;-)
tereza dudková
:-D:-D:-D:-D zdar lidi good článeček!!!!