Vydří hrátky na Rio Negro

Jako lesklé hnědé přízraky, na chvilku se objevil hřbet, aby jej po vteřině překryla hnědá kalná voda brazilské řeky Rio Negro. Když jsem do Pantanalu v září odlétal, z neznámého důvodu jsem odhadoval, že to s pozorováním vyder bude jednoduší. Naivně jsem si přál, jak si je někde v klidu vyfotím při požírání rybičky v prvním sluníčku. Přestože mi Pantanal přichystal spoustu jiných příjemných překvapení, s vydrami jsem měl trochu smůlu.

09-2011-9555 Vydra jihoamrická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 7:13:10, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Probouzení na brazilské řece
Časná rána byla každý den spojená s výletem malou lodičkou po řece. Živá příroda na březích se čerstvě probírala do dalšího horkého dne. Ledňáčci strnule čekali na první úlovek, volavky a ibisové stále setrvávali v klidných zátočinách, kde strávili noc. Kajmani pomalu vylézali z vody, aby se začali slunit a v korunách stromů se pomalu začal probouzet barevný ptačí život.
Jen jedno mi zůstávalo ukryto. Vydry. Věděl jsem, že na řece pobývají vydry jihoamerické (Lontra longicaudis) a vydry obrovské (Pteronura brasiliensis), ale z prvních projížděk po řece jsem tomu pomalu přestával věřit. Nikde ani chlup.

Lesklá hlava s mokrými fousky
Až jednou. Několik desítek metrů před lodí jsem zahlédl mokrou hlavu s výraznými fousky. Byla mnohem menší než hlava na řece běžnější kapybary a když jsme se dostali o kousek blíže, bylo jasné, že se jedná o menší ze dvou druhů, které můžete v brazilských vodách potkat, vydru jihoamerickou. Vždy na vteřinu vystrčila hlavu, aby se hned ponořila a dalších 10 - 20 metrů překonala pod hladinou. Po krátkém zoufalém sledování mi bylo jasné, že pokud vydry nepotkám někdě náhodně, jak zrovna hodují nad ulovenou rybou, nemá smysl je příliš nahánět. Vydry o nás ví a jejich chování, úprk, má k přirozenému chování daleko. Věděl jsem, že se štěstí usměje příště.

Vydří skotačení na kamenitém břehu
Při cestě k zobounům jsme jednoho rána objevili pár vyder jihoamerických, jak zuřivě skotačí u kamenů vyčnívajících z řeky blízko téměř kolmé stěny břehu. Neustále se proháněly kolem skalky, kdy část okruhu vedla pod hladinou, ze které zuřivě vyskakovaly, aby se o zlomek vteřiny na druhé straně opět do vody ponořily.
Vydry jsou velmi hravé a to i v dospělosti. Podobné aktivity jim očividně přinášejí velké potěšení. Snad se jedná o upevňování vzájemných vazeb nebo trénink loveckých dovedností. Protože jsou to ale velmi aktivní a inteligentní zvířata, třeba se tak jen baví, aby se nenudila.
Právě tady jsem, v místě kde je řeka Rio Negro na pěti kilometrech nejhlubší, neopatrností našeho lodivoda Fernanda přišel o svůj stativ. V pětimetrové hloubce ležel dlouhých šest dní, než se jej úplným zázrakem podařilo Fernandovi vylovit!

Velká vydra s pestrým sumečkem
Když už se skoro zdálo, že nebudu moci intenzivně v klidu pozorovat větší vydry obrovské, objevily se u vyvráceného kmene s čerstvě uloveným pestrým sumečkem a začaly hned hodovat. Tyto největší lasicovité šelmy jsou opravdu impozantní, a když nás pustily blízko, šel z jejich ostrých bílých zoubků skoro i strach. Ryby ve vydřích tlapkách s blánou za intenzivního žvýkání pomalu mizely v tlamě a já věděl, že jak bude dožráno, naše společná chvilka skončila. A opravdu, s poslední ocasní ploutví v koutku tlamy se vydra zmatlaná krví ponořila a bylo po vzrušení. Naštěstí bylo na řece Rio Negro mnoho dalších zvířecích lákadel.

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis)
Na rozdíl od zahlédnutí jaguára bývají obvykle setkání s největší vydrou poměrně častá. Na mnoha místech brazilského Pantanalu je potkáte při každé hodinové vyjížďce lodí, jak skotačí u lodi, nebo se pár metrů od vás vynoří a hlasitě odfrkují vodu.
Vydra obrovská patří do jihoamerické „big five“ a skutečně se nejedná o žádného drobečka, její délka může být až 1,8 m (obvykle 1 – 1,4 m) a hmotnost 35 kg (častěji 22 – 32 kg). Má krátké nohy s prsty spojenými úplnou plovací blánou a zploštělý ocas se širokým základem, který používá při plavání a potápění. Jsou úchvatnými šelmami, jejich lesklé svalnaté tělíčko se prohání vodou a obratně loví kořist.
Jak jejich španělské pojmenování „lobo del río“ napovídá, jedná se zvíře nutně spjaté s vodou, miluje pomalu tekoucí vody s mírně svažitými břehy a přečnívající vegetací. Jejich doupě (ve kterém přebývá celá skupina)  lze dobře vystopovat, často mají na břehu vydupanou hlubokou rýhu vedoucí od vody, místo které postrádá vegetaci a je plné stop od vyder.
Při náhodném pozorování lze na vydru výrazně zapískat, díky zvědavosti se přiblíží, aby prozkoumala neznámý zvuk. Právě při zvednutí zvědavé hlavy můžeme mít výbornou příležitost vidět její krémové hrdlo s občasnými hnědými skvrnami, jejichž tvar je unikátní pro každou vydru.
Vydry obrovské papají nejraději sumečky (Siluriformes) a ryby z čeledi Tetrovití (Caraxidae), které svými ostrými zoubky požírají velmi hlasitě. V poslední době prý několik vyder podél Río Claro v oblasti Mato Grosso nepohrde ani rybou nabídnutou z lodi místními průvodci.
Vydry obrovské jsou společenští tvorové, žijící v pohromadě v rodině až o osmi jedincích. Jedná se také o velice hlučná zvířata, s vysokými tóny a širokým repertoárem. Drsný štěkot je varování ostatním členům skupiny před nebezpečím, vrčení podobné psímu slouží jako lehké upozornění při skotačení.
Bohužel, podobně jako u většiny dalších druhů, vyder obrovských pomalu obývá, i když už ne takovým tempem jako před pár desítkami let. Vždyť v šedesátých letech minulého století padlo za oběť lovců kožešin ročně přes 1000 vyder obrovských! V současnosti, především díky naplňované důsledné legislativě, nic podobného vydrám  nehrozí, jejich ohrožení nyní způsobuje „jen“ ubývání přírodních prostorů pro jejich život.

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis)
V porovnání se svojí obrovskou příbuznou je menší vydra jihoamerická poměrně záhadná. O jejím životě a chování se stále ví docela málo. Společnost World Conservation Union má u druhu poznámku „Data Deficient“, což v konečném důsledku znamená, že díky absenci podrobných informací o jejich životě může být v nebezpečí vyhynutí. Při fotografování na Rio Negro bylo jasně patrné, že je vydra jihoamerická mnohem méně svalnatá,  než vydra obrovská. Mají také mnohem rozmanitější nároky na oblasti kde se zdržují, v podstatě se s nimi můžete setkat všude, kde je nějaká voda.  Právě široký rozsah prostředí, kde se vydře jihoamerické líbí, pomáhá tomu, že se tolik nepotkává se svojí skvrnitou sestřenicí a nedochází při lovu ryb ke konfliktům. I díky schopnosti, že může lovit v noci.

Souvisejí odkazy
Nandu pampový, společná procházka
Pes Maikong, nebo snad krabožravá liška
Čáp jabiru, krátká návštěva u fazendy
Kapybara mokřadní, přerostlá myš
Zoboun americký, první ranní rybička
Fotografická projížďka nočním Pantanalem
Jelenec pampový, pvní zvíře
Brazilský Pantanal, fotografická ochutnávka

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 19.12.2011

 

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Giant Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 3. září 2011 13:13:19, Rio Negro, Pantanal (Brazílie)  Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 7:15:12, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Giant Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. září 2011 7:26:46, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 3. září 2011 13:11:46, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Giant Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. září 2011 7:44:07, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 7:13:13, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Giant Otter, Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. září 2011 7:36:33, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 7:15:05, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. září 2011 7:12:04, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) Giant Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. září 2011 7:42:57, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 7:18:37, Rio Negro, Pantanal (Brazílie) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) Neotropical Otter, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 7:15:16, Rio Negro, Pantanal (Brazílie)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
19. 12. 2011 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(6 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ahoj Petře, zaregistroval jsem, je to výborná zpráva. Ale ještě tak 10 let potrvá, než tam bude jejich populace dost silná. Raději je budu "prudit" jinde ve světě!
Petr Podhajsky
Ahoj Ondro. Pěkné fotečky. Za vydrama už nemusíš tak daleko http://www.novinky.cz/domaci/254133-fotopast-potvrdila-vyskyt-vydry-v-ceskem-svycarsku.html :-)
Olda
Ahoj Ondro, moc hezké fotky doprovodné povídání. Příhoda se stativem asi na místě nebyla taková sranda, jako doma :-) Ale Fernando se vyzmanenal, lovit umí.
Ondřej R.: Že prý na rybářský háček, z pěti metrů, byl jsem z toho docela vykulený. Ale zkoušel leccos, často jsem ho v místě nehody na řece vídal. Osobně jsem se tam první den potápěl také, ale byl to záhul, takhle hnusnou vodu jsem ještě nepolykal. Když mi jen zalepený bahnem Fernando přinesl, říkal Bohdan že jsem "Haluzník", asi měl pravdu. Doma jsem jsem Gitzo s Wimberley hlavou prolil na pár dní olejem a je jako nový! Zase něco spísnu :-) Ale asi až v 2012, do konce roku budu na Šumavě.
Docela by mě zajímalo jak Fernando vylovil váš stativ? To se tam těch 6 dlouhých dní v kuse potápěl? :)
Jinak, veškeré příběhy z Pantanalu jsou parádni!
Ať se Vám daří!
Marta
Roztomilostí soupeří s Kapybarama. Nevím nevím, která by nakonec vyhrála :-)