Medvěd hnědý, říje v suchopýru

Když jsme pozdě odpoledne lezli do dřevěné boudičky na první noc, bylo ve středním Finsku počasí absolutně neseverské. I ve stínu se teploměr pomalu přibližoval hranici 30°C a ve stísněném krytu, z celého dne vyhřátém od sluncem, mohlo být ještě více. Málem jsem začínal mít obavy, zda vůbec budou medvědi v podobných podmínkách aktivní. Představoval jsem si je spíše jak leží někde ve stínu lesa. Naštěstí ne na dlouho.

Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 5000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 6. června 2014 22:24:37, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 4000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 0:23:44, Kuhmo, Oulu (Finsko)



Asi po první hodině pečlivého sledování okolí se u krytu krátce objevil rosomák sibiřský, který místo rychle proběhl a za zuřivého atakování asi desítky vran šedých se zase schoval do lesa.
Rosomák sibiřský byl během nocí strávených v krytu při čekání na medvědy hnědé naším tradičním společníkem. Obecně jsou shledání s ním mnohem vzácnější než s medvědy, to jsem si ale ještě při čekání na ně tolik neuvědomoval.
Do krytu se chodí na noc, v 17. hodin večer, a je nutné v něm zůstat až do 7. hodiny ráno druhého dne. Šance, že se v blízkosti krytů medvědi objeví, je největší právě v noci. Posun jejich aktivity na noční hodiny způsobilo v Evropě jejich pronásledování. V klidných oblastech se ale můžeme potkat zvláště s mladými medvědy i v průběhu dne.
Oproti tomu rosomáky je možné potkat během celého dne. O tom se přesvědčil kamarád, který se s rosomákem na pár metrů potkal při procházce krátce po obědě.
Předností zvoleného termínu na začátek června bylo zejména to, že i v hluboké noci je v tomto období poměrně slušně vidět, obzvlášť pokud je noc bez oblačnosti a nejste pod stromy v lese. Tím se šance, že medvěda uvidíte, výrazně zvyšuje. Pochopitelně za situace, že se vám během celé noci podaří neusnout. Což jsme měli samozřejmě v plánu.

Medvědi přicházejí

První část noci byl pohled úzkým okénkem krytu přes mělké jezírko nádherný i bez medvědů. Tmavou hladinu lemovaly bílé chomáčky rozkvétajících suchopýrů, za nimi podmáčená tráva, ze které tu a tam vyrůstaly řídké borovice s mladými břízami. Dramatičnost místa pak umocňovaly suché pahýly stromů, na kterých občas seděli vrány nebo krkavci. Vše popsané se dokonale odráželo v klidné hladině jezírka.
Při rozjímání nad atraktivností severské přírody to krátce před půlnoci přišlo. Tedy, abych byl přesnější, přišla. Z pravé strany si to po okraji jezírka štrádovala samice medvěda hnědého.
Zvíře vykukovalo za suchopýrem a pomalu se skloněnou hlavou přicházelo po břehu k nám. Pouze když se medvěd na chvilku zastavil, zvedl hlavu a podíval se okolo sebe. Jeho převrácený obraz byl vidět v tmavé noční hladině jezírka. Medvědice byla před našimi zraky čtyři minuty, po cestě okolo jezírka zalezla opět do lesa.
Byl jsem nadšený, první noc v krytu a hned medvěd. To jsem ještě netušil, co se bude dít za hodinu.
Když byla tma, spíše severské letní šero, největší, zjevil se další medvěd ze směru, kam medvědice hodinu předtím zmizela. Ale jak se za pár vteřin ukázalo, byla to tatáž medvědice a doprovázela ji dvě asi rok a půl stará medvíďata. Občas byla těsně u samice, někdy se někde zapomněla, aby ji zase rychle doběhla. Mláďata byla mnohem tmavší než medvědice, s výraznou světlou páskou okolo krku. Neustále pobíhala okolo, občas byla celá ukryta v trávě nebo za kmeny mladých borovic. Celá medvědí přehlídka trvala skoro pět minut.
Když už jsem si k ránu začínal myslel, že divadlo pro tuhle noc skončilo, objevil se s prvními paprsky slunce velký dospělý temně hnědý samec, který chodil ve stopách samice. Světla bylo mnohem více, paprsky nádherně prosvětlovaly medvědí kožich a suchopýry se v trávě krásně rozsvítily. Právě tehdy se medvěd ze všech nocí strávených v krytu dostal k nám nejblíže. Ze vzdálenosti 7 - 8 m upřeně koukal naším směrem. V tento moment jsem si teprve uvědomil, o jak impozantní zvíře se ve skutečnosti jedná.

Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:28:48, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:27:47, Kuhmo, Oulu (Finsko)

Pohodlné kryty k pozorování přírody

Kryty k pozorování a fotografování severské přírody v oblasti Kuhmo těsně při hranicích s Ruskem provozuje již několik let přírodovědec a fotograf Ari Saaski. Díky němu sem především kvůli medvědům jezdí milovníci divoké přírody a fotografové z celé Evropy. Fotografických krytů nebo větších pozorovatelen dále na vršku má za ty roky vybudováno už mnoho. Jedná se o poměrně komfortní dřevěnou boudičku velikosti 2 x 2 metry, kde jsou dvě židle a palanda na spaní. Kryt je celkem dobře odhlučněný, přesto se doporučuje být celou noc v klidu. Když by medvěd opravdu chtěl, nepochybuji o tom, že by se do krytu dostal.
Na poměrně malé ploše si můžete vybrat, jestli noc v krytu strávíte na podmáčené louce, u klidného jezírka s řídkým lesíkem borovic nebo v poměrně hlubokém temném lese. Tam všude jsou pro medvědy (a další zvířata) újedi, ke kterým se vracejí. Tedy za předpokladu, že jste v klidu, pečlivě celou noc sledujete okolí a máte štěstí. Před rokem se sem vypravila skupina fotografů z Česka a za týden neviděla ani chlup, medvědi se neukázali.

Noc s opuštěnými medvíďaty

Jako člověku lehce obeznámenému s chováním medvědů mi zážitek z první noci napovídal, že by se u našeho jezírka s kryty mohlo v dalších dnech něco dít. Medvědů je tu dost, jsou aktivní a ten velký medvěd z rána šel určitě po té samici, se kterou by se rád spářil. Snad jen ta dvě mláďata by mohla jeho záměru překážet.
Moc mě tedy nepřekvapilo, když další noc přišla ze skalnatého svahu za jezírkem dvě medvíďata z prvního setkání. Byla ale sama. Neustále se zastavovala a rozhlížela kolem sebe. Dokonce by se dalo říci, že v jejich temných očích byla vidět bezmoc a strach. Přestože si medvíďata v jejich stáří mohou už sama poradit, ten první den jim asi moc klidu nepřinesl. Měla ale vlastně štěstí. Není výjimkou, že samec medvěda při touze po spáření se samicí medvíďata zabije, aby u ní nastartoval říji. Tahle mláďata očividně jen odehnal.
Druhý večer jsme tak pozorovali pouze malé medvídky jak bloumají trávou a hledají něco k jídlu.
Myslím, že díky újedím, které jsou v oblasti přichystané a mláďata se na ně naučila, nejenže získají potravu, ale je i velmi pravděpodobné, že se po skončení medvědí říje se samicí opět shledají.
Touhu po páření mohla u medvědů nastartovat velká změna počasí. Oproti prvnímu večeru, kdy jsme v krytu seděli ve spodním prádle, se výrazně ochladilo. Byli jsme tak nabalení, že nám koukaly jen oči.

Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/8 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 8. června 2014 1:11:46, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 21:21:28, Kuhmo, Oulu (Finsko)

Nebezpečný je pouze překvapený medvěd

Medvědi hnědí ve Finsku patří k nejsilnější severoevropské populaci, kam náležejí kromě finských medvědů i ti z evropské části Ruska, severní části Běloruska, Estonska a  Lotyšska. Její početnost je odhadována na 37 tisíc zvířat. V samotném Finsku, a to možná někoho překvapí, je odhadem pouze 800 medvědů, což je přibližně stejně jako na Slovensku.
Když jsem před cestou hledal dostupné informace o chování medvědů hnědých v širším okolí oblasti Kuhmo, překvapilo mě, že i tady ve Finsku je povolený lov medvědů. Každý rok se může vydat až 65 povolenek k odstřelu. Asi ne každému, zájemce musí složit speciální dovednostní zkoušku.
Bohužel, někdy je tu potřeba medvěda hnědého zastřelit i bez speciálního povolení. Jako v roce 1998, kdy medvědice u městečka Ruokolahti zabila muže, který si šel zaběhat. Podle později nalezených stop šlo nejspíše o medvědici, která bránila své mládě. Tu také policisté asi kilometr od místa, kde bylo nalezeno tělo muže, i s mládětem zastřelili.  
Útok medvěda na člověka nebývá projevem chování silného predátora, ale především výsledkem snahy bránit sebe, mláďata nebo ulovenou kořist proti člověku. Nejvíce nebezpečný je poraněný medvěd, jeho útočnost zvyšuje i přítomnost mláďat či jeho kořisti.
Ke konfliktním situacím dochází hlavně tehdy, když nenadále překročíme útěkovou vzdálenost medvěda. Velké nebezpečí vám hrozí, když je tato vzdálenost menší než 30 metrů, ale někdy nemusí dojít k útoku medvěda ani při vzdálenosti 10 metrů. To závisí na mnoha okolnostech - na náladě medvěda, jeho stáří a velikosti, má-li kam ustoupit, nebo zda má v blízkosti kořist. Naše kryty byly ale bezpečné. Za ty roky už museli medvědi vědět, kdo se v nich skrývá a že jim z nich žádné nebezpečí nehrozí.

Pronásledováná samice v temném lese

Pro třetí noc jsme se přesunuli do krytu pod korunami stromů na kraji lesa. Ať máme šanci vidět medvědy jinak, než jen v trávě s borovicemi za medvědím hřbetem. Bylo tu sice mnohem méně světla, ale byli jsme mnohem blíže újedi pro medvědy. Místo bylo poměrně klidné, byla tedy větší šance na nějaké klidnější pozorování.
To se potvrdilo chvíli před půlnoci, kdy se krátce zastavil rosomák, a to v pravém slova smyslu “zastavil”. Když jsme vídali rosomáky v minulých dnech, vždy lokalitou jen prolétli bez jediné chvilky klidu. Tady ne. Stál, skoro se zdálo, že sedí.
Medvědi přišli i sem. Nejdříve medvědice a krátce po ní se objevil i velký samec poprvé pozorovaný slunečného rána před dvěma dny. Neustále chodil 2 - 6 m za samicí. I laikovi by tak muselo být jasné, proč ji tak intenzivně sleduje. Chtěl se pářit. Medvědice tomu ještě úplně nakloněná nebyla, neustále před ním odcházela a udržovala si odstup.
Musím přiznat, že mít dva velké divoké medvědy asi 10 metrů před malou dřevěnou boudičkou je zážitek opravdu bezprostřední. Udivilo mě, že medvědi chodí lesem absolutně neslyšně a nejednou se stalo, že jsem je vůbec neviděl přicházet.
Ne, že bych měl nějaké skryté voayerské sklony, ale přál jsem si, aby během našeho čtyřdenního pobytu došlo i na páření. Jako vyvrcholení příběhu.  A to přesto, že třetí noc v lese tomu zatím nic nenasvědčovalo. Medvědice před mědvědem vždy utekla, a to i když byla u jídla. Rozum mi říkal, že takto rychle medvědí říje neprobíhá.

Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 8. června 2014 20:20:58, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 5000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 22:23:31, Kuhmo, Oulu (Finsko)

Skryté rozloučení s finskými medvědy

Když jsme šli k jezírku na poslední noc, věřil jsem, že se opět objeví. Těšil jsem se na nějaké nové příhody a vlastně mi bylo jedno, jestli přijdou medvíďata, samec se samicí nebo se objeví nějaký úplně nový medvěd.
Možná byla chyba, že jsem v temnotě vyhlížel jen medvědy (a rosomáky), na které bylo moje oko z minulých dní naučené. Měl jsem se dívat pečlivěji. Jak jsme se ráno dozvěděli od člověka ze sousedního krytu, uprostřed noci asi 200 m od krytu krátce bez zastavení prošla smečka vlků.
Musím přiznat, že být čtvrtou noc po sobě vzhůru bylo už opravdu náročné. Oči se zavíraly, hlava padala. Ale pořád jsem si říkal, co kdyby se zrovna v momentě mého spánku něco dělo. Proto jsem pořád uzounkým průzorem krytu sledoval okolní krajinu.
Vyplatilo se, okolo půlnoci se objevila samice a těsně za ní tmavý samec. Co bylo na první pohled jinak, byla skutečnost, že oproti noci minulé se vzdálenost mezi nimi značně zkrátila. Přítomnost samce už medvědici tolik neobtěžovala. To se potvrdilo za chvilku, kdy začali společně žrát přímo před naším krytem. Hlavy skloněné do suchopýru zvedli vždy jen na chvilku, proto bylo těžké odhadnout, nakolik jsou v klidu.
Když jsem začal přemýšlet o tom, že by se mohli po žrádle konečně spářit, abych mohl s klidem usednout do letadla domů, samice se zvedla, skoro až vyskočila a začala utíkat zpět do lesa, až stříkala voda z podmáčené trávy za jejími tlapami. Medvěd rozvážnou, ale odhodlanou chůzí hned za ní. To byl poslední živý moment, co jsem na vlastní oči u finského jezírka viděl. Říkal jsem si, že na nějaké páření asi ještě nenadešla ta správná chvíle.

Proto jsem byl ráno v šoku, když jsem se po návratu z lesa dozvěděl, že přímo za naším krytem, v místě, kam jsme nemohli vidět, se medvědi spářili. Což jsem po chvilce viděl i na dokumentační fotografii pořízené kolegou ze vzdálenějšího krytu skrze roští. Bylo to přesně ve 4:05 hodin, bezpečně jsem věděl, že v tuhle chvíli jsem nespal. Nic jsem neslyšel ani neviděl, určitě jsem pozorně sledoval jediný možný výhled na druhou stranu. Medvědi se pářili odhadem 6 metrů na mými zády!
Noci strávené ve Finsku, těsně u hranic s Ruskem, splnily přesně to, o čem jsem snil. Dozvěděl jsem se hodně o chování medvědů hnědých ve volné přírodě. Na vlastní oči jsem pak viděl, jak probíhá jejich říje. Při cestě domů jsem začal přemýšlet o tom, jak dlouho a kolikrát se budou ještě medvědi pářit nebo zda medvědice se po nedobrovolném odloučení opět setká s medvíďaty.
Bohužel, pro podobné kompletní zážitky a poznání bych musel být s medvědy hnědými celou sezonu. Výše popsané je jen takový krátký fragment jejich života. Jsem rád, že podobná místa, která jsou otevřenou učebnicí biologie, v Evropě pořád jsou.

 

Související odkazy

Červnové Finsko, noci s medvědem a rosomákem
Medvěd hnědý, fotografie v Portfolio
Medvěd lední na Špicberkách

Liška polární, s hnědošedým letním kožíškem
Finsko a Dánsko, zprávička z fotografické cesty
Orlovec říční, rybář ptačí říše
Články o fotografování přírody v Norsku
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku
Jeřáb popelavý, mlhavé chladné ráno

 

 

Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/8 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 22:13:37, Kuhmo, Oulu (Finsko)  Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 4000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 0:24:07, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:27:13, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: -2, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:32:10, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:29:07, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 115 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 4000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 9. června 2014 22:10:01, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:30:07, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 8. června 2014 1:09:58, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 4000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 0:23:59, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 5000, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, 6. června 2014 22:28:19, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/8 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 22:13:31, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 5000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 22:21:32, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: -2, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:32:11, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 0.5 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 22:13:58, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 5000, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, 6. června 2014 22:28:23, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:27:40, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 21:15:56, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:29:20, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 8. června 2014 20:20:37, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 21:20:29, Kuhmo, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 21:50:58, Kuhmo, Oulu (Finsko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
14. 09. 2014 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(11 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Maravillosas tomas !! una fiesta para los ojos y nuestra esencia. Ms-desde Argentina-
Tono
Vždy si tu rád prečítam zaujímavý článok a pozriem pekné fotky. Tieto vyšli veľmi pekne. Na koľko vyjde také týždňové fotenie - komplet náklady ? Sám mám objektív cannon 400/5,6 ale ako pozerám fotky a ISO, tam by to chcelo asi nejaké lepšie sklo. Niekedy si fotil s týmto objektívom, oplatí sa podľa teba fotiť vo Fínsku s takým objektívom, alebo si radšej požičať nejakú 300/2,8 ?
Úžasné fotky, nádherná příroda tam :)))
Jiří Plekanec
Dokonalá divočina!... až se z toho tají dech!
Honza
S tou pomocí na místě je to jasné. Člověk je sám v krytu. Jen mne napadlo zda tam neplánuješ focení pro pár lidí. Znáš kam,kde co a jak. Jen prostě společná cesta pro pár stejných bláznů a přátel krásné severské přírody :-) Já nejsem v ČR ale kontaktuje tě pak jeden můj známej se kterým bych tam jel. Díky, super fotky.
Honza
Ahoj, nemáš v plánu tam udělat workshop? Docela bych se přidal.
Jaromír Novelka
Pane Prosický, krásné fotografie pěkné počtení. Sleduji Vaši práci a je to čím dál lepší.
Ahoj Ondro, parádní fotky. Opravdová krása. Ty jsi prostě velkej klikař. Vždy ti to klapne na 1*. A to je dobře. Nedovedu si to představit lepší, tvé fotky už mají takový ten rukopis, jdou poznat. A určitě patří k tomu nejlepšímu na světě. Drž se a foť.
Nádherné fotografie, hlavně ty s tím prvním sluncem.
Karel
Paráda, na to, že za medvědy jezdí do Finska celá Evropa jsi to zmáknul parádně. Doufám, že se někdy k tobě dostanu na nějakou akci a něco se přiučím.
Michal Mašík
Moc hezké čtení a fotky nádherný. Zajímavé místo a hodně lákavé se tam podívat.