Medvěd lední na Špicberkách

Během podzimu loňského roku vyšel v časopise Koktejl článek o mojí cestě za medvědy ledními na norské Špicberky. Protože od výpravy lodí Arktidou uplynul právě rok, je to výborná příležitost k ohlédnutí. Předkládám tedy celý publikovaný text a fotografie, které se na stránky časopisu nevešly.

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1 2/3, Blesk: Ne, 17. července 2013 16:18:31, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

Loterie s plovoucím ledem

Když jsem o cestě za medvědem ledním před třemi lety poprvé uvažoval, trochu jsem měl obavy, aby nás v létě led pustil dostatečně vysoko na sever a já je poznal tam, kde je to pro ně nepřirozenější, na plovoucích ledových krách a sněhu.
Po rozmýšlení nad termínem mi vycházelo, že nejlepší bude polovina července. Lodí se můžeme dostat třeba až za 80° severní šířky a okolo nás by mohlo být spousta plujícího ledu. V ideálním případě obsazená ledním medvědem hodujícím na tuleňovi. Bohužel, takto příroda nefunguje. Každý rok je jiný.
Mapy, jak v průběhu roku v Arktidě ubývá ledu, z archivu norského Meteorologisk Institutt v Tromsø sleduji několik let a rok od roku led v létě roztaje více na sever. V tomto ohledu rekordním byl zatím rok 2012 a letošek se mu pravděpodobně velmi přiblíží. Severně od Špicberků je nyní nejméně ledu za dlouhá léta. Pro můj záměr s ledními medvědy to nebylo nic povzbudivého. Bál jsem se, že ledu bude málo, na plovoucí kry se medvěd lední nedostane a já jej budu fotografovat na pevnině v rozkvetlých kytičkách.

Na moře za potravou

Ledu na severu ubývá a s tím i možností, jak by si medvěd lední obstarával potravu. Typický je pro něj lov tuleňů, odpočívajících na plujícím ledu. Tam kde není led, medvěd trpí. Léto na pevnině přežije pouze zlomek z nich, protože jsou odkázání na sběr vajec z hnízd, případně “k lovu” ptačích mláďat v prachovém peří. Což, jistě sami uznáte, není nic, co by toto překrásné zvíře udrželo v kondici pro další zimu. Ještě v horší situaci jsou pak mláďata ledních medvědů. Plovoucí kry jsou pro medvědy lední životní nutnost.
Právě tam nacházejí to, co mají nejraději, tuleně. Tito mořští živočichové, zdržující se v létě na hranici mořského ledu, tvoří z 95 % medvědí potravu. Nejběžnější kořistí je tak tuleň kroužkovaný (Pusa hispida), tuleň vousatý (Erignathus barbatus), tuleň grónský (Phoca groenlandica), výjimečně ale i mladý mrož lední (Odobenus rosmarus) nebo běluha severní (Delphinapterus leucas).
Způsob lovu je různý. Doplaváním na kry, čekáním u dýchacích otvorů v ledu nebo i pronásledováním po ledě. U ulovené potravy pak medvědi setrvávají tak dlouho, dokud ji celou nesežerou. Tedy, kromě vnitřností, které nemají medvědi lední v oblibě, o ty se postarají rackové.
Poslední roky bylo na špicberské pevnině zdokumentováno, že medvěd lední zabil soba. To, že hledá i mršiny, naopak nijak nepřekvapí. Třeba uhynulá velryba sytí mnoho dní i větší skupinu ledních medvědů.

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 21:50:09, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 15:56:01, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 23:26:02, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

Konečně v plujícím ledu

Ne náhodou jsem pookřál, když jsme třetí den plavby ze špicberského městečka Lyngyaerbyen překonali 80° severní šířky a okolo nás byly jen bílé ledové kry, kam až oko dohlédlo. Právě tady, na okrajích plovoucího ledu, odpočívají tuleni a mohou se snadno stát medvědí potravou.
Netrvalo dlouho a ve vzdálenosti 250 m od lodi jsme objevili prvního medvěda ledního. Svižným krokem se procházel po krách, občas rozvířil vodu, to když musel mezi ledovými krami přeskočit.
Při prvním setkání s medvědem ledním v jeho přirozeném bílém ledovém prostředí překvapí jedna věc: zvíře není bílé. Barva medvědů ledních severně od Špicberků je krémově žluto-bílá, proto ve zcela sněhobílé pustině poměrně vyniká.
Medvěd lední je jednoznačně největším medvědem a na rozdíl od svých hnědých příbuzných i opravdovou šelmou, která potřebuje k životu maso a ne borůvky. Lze u nich obvykle dobře rozeznat samce od samice. Samci medvěda ledního váží 300 – 700 kg, záleží, ve které části roku a kde ho potkáte. Na konci léta může mít až 700 kg, zoufalec, který se přes léto nedostal na led, pak samozřejmě mnohem méně. Samice váží 150 – 350 kg, ovšem pokud se ta vyhladovělá nedostane v dubnu z brlohu na plovoucí led, kdy se nemůže nažrat, snadno její hmotnost klesne pod 180 kg. Kdy už ovšem zcela zanikne její možnost reprodukce.  
Bohužel, náš první medvěd o nás nijak nejevil zájem. Trochu jsem doufal, že se přiblíží zvědavý více k lodi, ale pochodoval poměrně rychle dál.
Podobně to bylo s druhým medvědem toho dne. Zahlédli jsme jej, jak klidně spí na nahromaděných ledových krách, zavřené oči, tlapu s mohutnými drápy přes tlamu. Vzbudil se, když jsme byli asi 150 m od něj, zvedl čenich, párkrát pootočil hlavu a opakovala se historie z prvního setkání. Bez zájmu začal odcházet po krách. Naštěstí bylo ještě mnoho dalších příležitostí.

Medvědí domov v Arktidě

Medvěda ledního můžeme najít v 19 subpopulacích na území Kanady, USA, Ruska, Norska (Špicberky), v dánském Grónsku a v rozsáhlých oblastech ledu pod severním pólem.
Některé skupiny jsou sledovány více, některé méně. Nejpečlivěji možná ta v západní části Hudsonova zálivu, kde se medvědi lední nacházejí poměrně netypicky na stejné zeměpisné šířce jako Londýn. Právě tady statistika uvádí snížení počtu jedinců mezi lety 1987 a 2004 z 1200 na 935 jedinců. Čím blíže k severnímu pólu, tím o medvědech, logicky, víme méně. Jednoduše říci, že medvědů ledních ubývá, tedy nelze, je to trochu složitější a v závěru se k tomu ještě vrátím.
Medvědi ze Špicberků patří společně s medvědy z ruského souostroví Země Františka Josefa k populaci Barentsova moře a předpokládá se, že v posledních letech má dva až tři tisíce medvědů. Na Špicberkách zatím většina medvědů tráví velkou část roku na plovoucím mořském ledu. Západní pobřeží je tudíž téměř bez medvědů, protože právě tam v průběhu dubna mizí led nejrychleji. Nejvíce medvědů tak můžeme potkat na pobřeží východním, kde mají medvědi (nejčastěji na ostrovech Kongsøya, Svenskøya, Edgeøya, Nordaustlandet a Hopen) i brlohy, a ve fjordech na severu.
Právě zde a v plovoucím ledu, kde medvědi loví, na dohled nejseverněji položeným ostrovům Špicberků, jsem v červenci 2013 poznával medvědy lední i já. Během dvou týdnů 12 jedinců, některé jen krátce z dálky, jiné dlouhé hodiny z blízkosti 15 – 100 metrů.
Na pevnině, při plavbě úžinou Hinlopenstretet dělící Špicberky na část západní a východní, pak další dva medvědy, kteří se na plovoucí led včas nedostali a byli nuceni strávit léto procházením ptačích kolonií místo lovu mnohem výživnějších tuleňů.


Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 15:53:45, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 17. července 2013 16:16:17, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

Námluvy mladých medvědů

Třetí den naší plavby, již mezi bílými ledovými krami severně od Špicberků, jsme během odpoledne v dálce před lodí zahlédli dvojici medvědů. Jednalo se pravděpodobně o mladý pár nebo sourozence, kteří zůstali na léto spolu.
Protože v jejich blízkosti byl led zbarvený krví a na něm částečně sežraný tuleň, vše nasvědčovalo tomu, že na místě medvědi i chvíli zůstanou. Moře bylo naštěstí klidné, proto jsme se rozhodli pro přiblížení mezi kusy ledu v malém člunu.
Přes prvotní vylekání, kdy medvědi začali od načaté potravy odcházet a nervózně se ohlížet, kdo je to ruší při jídle, se po chvilce vrátili a my s nimi zůstali skoro tři hodiny. Neustále spolu dováděli, na ledu, ale i ve vodě, tak jak je to běžné u medvědích námluv.
Pro mne to bylo přesně to, co jsem chtěl, žádný nudný nehybný medvěd na ledu, ale nějaká akce. Když se medvědi rvali, během 20 minut fotografování jsem zaplnil paměťovou kartu ve fotoaparátu.
Přestože byli medvědi na ledové kře a my ve člunu, musím přiznat, že z jejich přímého pohledu ze vzdálenosti 15-20 metrů jsem měl trochu strach. Skočit do vody a vytáhnout si nás ze člunu by jim trvalo pouze několik vteřin. Na druhou stranu, byli čerstvě nažraní, nic snad tedy nehrozilo.
Potkat v tuto roční dobu spolu dva dospělé jedince medvěda ledního je spíše rarita a v podstatě jediná možnost, jak fotografovat nějaké šarvátky. Ti naši mlaďoši nijak nezklamali.
Když jde medvěd v klidu po čtyřech, jeho velikost lze jen odhadovat. Ovšem jak se zvedne na zadní a otevře při tom tlamu, nemá na Zemi nepřítele. Během dne jsme se několikrát poměrně zblízka přesvědčili, o jak impozantní zvíře se jedná.
Pokud se medvědi neprali na ledu, šli po sobě ve vodě. Nejčastěji z hladiny koukala jen mokrá hlava, jindy i polovina těla. Pokaždé, když se z výletu do moře vrátili, stékala z jejich kožichu voda, kterou vždy po pár krocích zuřivě oklepávali.
K medvědům, kteří se v průběhu dne zdržovali v blízkosti mrtvého tuleně, jsme se ještě vrátili pozdě večer, kdy bylo obstojné světlo (rozuměj ne tak ostré, slunce tu nikdy nezapadá) a strávili s ním další tři hodiny.
Tak nějak jsem tušil, že v další části cesty za medvědem ledním tento zážitek jen obtížně něco překoná. Bohužel, příští dny se moje obavy naplnily. Pár dalších medvědů jsme viděli, ale bez možnosti se k nim přiblížit. Těsně nahromaděné kry neumožňovaly spustit na hladinu člun a i kdyby se to náhodou podařilo, moc daleko bychom se v ledu nedostali.
Poměrně zajímavou příležitostí bylo setkání s posledním medvědem ledním na cestě. Potkali jsme ho na malém ostrůvku v úžině Hinlopenstretet, která Špicberky rozděluje na východ a západ. Medvěd oproti prvním setkáním netypicky procházel trávou a rozkvetlými rostlinami nedaleko od břehu a v hnízdech rybáků dlouhoocasých zoufale hledal vejce, aby se alespoň něčeho nažral. Ptáci na něj neustále odvážně útočili, až se jim ho podařilo od hnízd odehnat.
Právě tento medvěd lední měl smůlu, na led se nedostal a musí čekat do podzimu, kdy moře zamrzne, on se dostane dále a zvýší se šance, že něco výživnějšího uloví.

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 22:39:44, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 17. července 2013 17:37:35, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

Stále v hledáčku lovců

Medvěd lední má aktuálně tak trochu smůlu. Protože vývoj početnosti se v posledních letech obtížně sleduje, nikdo přesně neví, jak na tom jednotlivé populace jsou. Aktuálně jej mohou ohrožovat hlavně dvě věci: stále probíhající lov, především v Kanadě a v Grónsku, a ubývající plochy plovoucího ledu, které jsou důležité pro jeho život. V minulosti na tom ale byli mnohem hůře.
Na začátku 60. let minulého století bylo na světě díky intenzivnímu lovu bez omezení pouze posledních 5000 kusů medvědů ledních (v současnosti se uvádí 24 000 kusů).
První zemí, která lov zakázala, bylo v roce 1957 Rusko, aktuálně  jej tam velmi omezeně loví jen původní obyvatelé na Čukotce. Na Špicberkách byl lov medvědů zakázán v roce 1973 a aktuálně je každý rok zabito několik málo zvířat při vážném ohrožení lidí.
Největší průšvih je v tedy v současné době v Kanadě, která má na svém území 60 % světové populace medvědů ledních. Ročně se tam pro potěšení nebo kvůli kožešinám zastřelí až 800 medvědů ledních (systém kvót).
Problémem je i pytláctví a znečištění moří ropnými produkty z tankerů. Zvyšuje se poptávka po medvědích kůžích, které jsou nabízeny za 20 000 – 50 000 USD. Byl odhalen nelegální obchod na internetu, zejména na Ukrajině. K legalizaci exemplářů jsou často používány kanadské permity, a to včetně falešných. Obecně se uvádí, že obchod není hlavní příčinou úbytku medvědů a jeho omezení nemůže přispět k stabilizaci ohrožených populací, tak aby dokázaly lépe čelit hrozbě globálního oteplování a dalších negativních jevů, které s tím souvisejí.
To, že medvědům ledním mizí led pod tlapami a každé další léto tráví více a více na severu, je realita, ale tolik bych se o ně v této souvislosti nebál. Oni jsou poměrně přizpůsobiví a za těch asi 100 000 let, co na Zemi jsou, si museli podobným výkyvem (úbytek ledu), projít několikrát. Pocitově bych se raději soustředil na zákaz lovu. Bohužel, poslední pokus z března 2013 přeřadit medvěda ledního z přílohy CITES II do CITES I nevyšel, snad na příštím  projednávání za tři roky.
Byla by škoda, kdyby se počet příležitostí pro úžasná setkání s touto nádhernou šelmou v budoucnu nějakým způsobem snižoval.

Související odkazy

Medvěd lední na Špicberkách, Koktejl 11/2013
Portfolio Medvěd lední (80 fotografií)
Vyprávění ze Špicberského zápisníčku
Další články o fotografování přírody z Norska



Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 16. července 2013 22:32:43, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 21:52:14, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/8000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 17:24:11, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/8000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 16. července 2013 17:01:00, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 21:53:15, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 15:57:22, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 190 mm, fotografováno z ruky, Clona: 13, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, 18. července 2013 0:43:52, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 17. července 2013 0:48:57, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/8000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 16. července 2013 16:56:32, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/8000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 17. července 2013 17:34:18, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 15:57:36, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 16:06:40, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 135 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 18. července 2013 0:45:04, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

 

 

 


Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
15. 06. 2014 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Tu portrétovku bych si dal na zeď :) Aspoň 1. metr velkou...
Jako vždy - pěkné počtení a fotky super.
Petra
To musel být úžasný zážitek, dokonalé fotografie.
Nádherné fotky, výborný článek!
Michal Mašík
Zajímavé čtení a fotky za 1 :-)