Pižmoň severní, nejnudnější zvíře na světě

Až během večera téhož dne se mi mírně ulevilo. Díky místním pižmoňwatcherům shromážděným u hlavní silnice se stativovými dalekohledy zatlačenými hluboko do očí se nám vysoko v kopcích na vzdálenost přibližně 3 km podařilo spatřit tři pižmoně. Neváhal jsem, lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše, a skupinku i přes posměch kamarádů fotografoval. Při stoprocentním zvětšení na displeji v režimu Live View jsem pak uznal, že pižmoni opravdu existují.

Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 10:19:41, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko)

Get Flash to see this player.


Video doporučuji pustit se zvukem, bez toho větru to nemá tu správnou vypovídající hodnotu.

Idea sněhové fujavice s mizivou viditelností
Plán pro zimní výlet do Norka byl jasný: zaznamenat něco ze života a prostředí pižmoně severního. I když příležitosti k návštěvně národního parku Dovrefjell–Sunndalsfjella v minulých letech byly, o pižmoně v trávě a kytičkách v letním období jsem nestál. Jeho domovina je v Grónsku a na území severní Kanady, tak ať to na fotkách trochu arkticky vypadá!
Bohužel, ač jsme se za zvířaty vydali uprostřed norské zimy, s podmínkami jsem spokojený nebyl. Sice občas mrzlo a vítr fučel takový, že mi oči vlály pár centimetrů od hlavy a kůži z tváří jsem měl přes čelo přetaženou, fotky pižmoňů ani přes velkou snahu zcela zimně nevypadají.

Hledání na vrcholcích hřebenů
Po první nedělní odpolední procházce, při které jsme chtěli vyzkoušet sněžnice a transport techniky na ledových svazích, jsme pomalu zjišťovali, že bude vše jinak, než se z Česka u počítače zdálo. Sníh v údolí tál, nad hlavou čisté azůro a pižmoni nikde. Když v pondělí obrovská zvířata nenašla při společné 16-ti kilometrové „vycházce“ ani naše zkušená norská průvodkyně, začínal jsem být nervózní.
Až během večera téhož dne se mi mírně ulevilo. Díky místním pižmoňwatcherům shromážděným u hlavní silnice se stativovými dalekohledy zatlačenými hluboko do očí se nám vysoko v kopcích na vzdálenost přibližně 3 km podařilo spatřit tři pižmoně (to je silné slovo, vypadlo to jako pohybující se šutr). Neváhal jsem, lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše, a skupinku i přes posměch kamarádů fotografoval. Při stoprocentním zvětšení na displeji v režimu Live View jsem pak uznal, že pižmoni opravdu existují (byť měli na šířku asi šest pixelů a když zafoukal vítr tak 12). Na rozdíl od losů, o jejichž existenci stále pochybuji. Sice jezdím od roku 2006 do Skandinávie každý rok, ale pořad nic. Losy tak mám stále ve stejné kategorii jako vakovlka nebo šavlozubého lva.  
Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 25. března 2012 10:48:32, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 9:36:33, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Místo odpočinku hurá do kopců
Po náročném pondělním pátrání, kdy jsme se ráno cítili jako zmlácení basebalovou pálkou, bylo těžké si opět sbalit a pátrat znovu. Ale kvůli pižmoňům tu jsme. Zvažovali jsme do baťohu každý gram, abychom své zhuntované tělesné schránce trochu ulevili. 0,6 l vody, tatranka a pytlík vyloupaných mandlí by na 16-ti hodinovou cestu na hřeben mohl stačit. Představa tří jídel denně byl naprostý nesmysl. Ve fotografické technice se omezuji až v momentě, když už není kde odlehčovat.
Ne tak Bohdan, který se vzhledem ke svým bolavým kolenům rozhodl nevzít si nahoru stativ. Společně s Láďovým sdělením, že díky nemocným zubům zůstane v základním táboře, jsem nabyl přesvědčení, že tentokrát pižmoně jistě najdeme.
Nasazení sněžnic na konci zpevněné cesty a šlo se na to znovu. Vítr opět fučel takový, že jsme si ani nemohli povídat bez toho, abychom na sebe z jednoho metru hlasitě řvali. Popruhy od batohu mi několikrát téměř vyšvihnuly oko a čurat se dalo zásadně jen nad hlavu; tedy, pokud se vám ten mrazem titěrný kožní výrůstek podařilo v Gore-Tex kalhotech najít.
Postupně jsme tak překonávali další a další kopeček, kde jsme nacházeli stopy pižmoňů ve sněhu a jejich trus (bohužel vychladlý). Plán byl projít stejnou cestu jako v pondělí a pokud to půjde, pokračovat po hřebenu dále, dokud nám to čas dovolí. Pro případný návrat během noci jsem tak raději naši cestu ukládal do navigace Garmin.
Nakonec jsme měli štěstí. Během jedné ze zastávek, v závětrné depresi, kde jsme si chtěli na chvilku od vichru odpočinout, se to stalo.
Při pečlivém prohlížení hřebenu na horizontu jsem větrem zaslzenými vymrzlými očíčky spatřil hnědé šutry, které nápadně připomínaly pižmoně. Na vzdálenost možná 800 m jsem neměl jistotu a splašeně běžel k Bohdanovi, který v ruce třímal dalekohled. Když jsem doběhl a nasměroval jeho pohled, ulevilo se nám. Objevili jsme skupinu sedmi pižmoňů! Dva velcí samci, jeden mlaďoch, dvě samice a dvě mláďata z loňska.

Nejnudnější zvíře na světě
Jen obtížně se dá popsat úleva, která prostoupila naše mrazem prokřehlá těla. Přestože pižmoni leželi na hřebeni bez jediného pohybu a já pochyboval, zda jsou vůbec naživu, ani na vteřinku jsem neváhal. I když mi v cestě stál kopec s poměrně exponovaným suťovým svahem, popadl jsem batoh a rychle kráčel nejkratším směrem k pižmoňům.
Až pár desítek metrů před obrovskými zvířaty jsme se Bohdanem opět setkali. Dostal jsem strach. Přece jen jsme měli před sebou nejnebezpečnější zvíře v Evropě!
Nakonec jsme zvolili podobnou taktiku seznamování jako u rypoušů sloních v jižním Atlantiku. Přibližovat se velice pomalu a pouze ve chvílích, kdy o nás pižmoni vědí. Kdybychom je nečekaně překvapili, mohlo by dojít k masakru. Času bylo dost. Ač bylo krátce před polednem, rozhodli jsme se, že se skupinou pižmoňů zůstaneme až do západu slunce. S vědomím, že dlouhý návrat přes kopce absolvujeme po setmění.
Po prvním vzrušení z blízkého setkání nám došlo, jak nudná zvířata máme před sebou. Po několika hodinách čekání byl jediným pohybem pižmoňů silný vítr v jejich dlouhé huňaté srsti. A tím utrpení z fotografování nekončilo.
Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus), stopy Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1 2/3, Blesk: Ne, 26. března 2012 10:03:54, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 27. března 2012 10:33:26, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň se Snøhettou v pozadí
Přestože jsem pro pižmoně chtěl do fotek intenzívní sněhovou fujavici s omezenou viditelností, tolik umocňující sychravý sever, skutečnost byla idyličtější. Ačkoli na hřebeni vládl ohlušující vichr a vtíravý mráz, nad hlavou jsme měli téměř modrou oblohu a viditelnost desítky kilometrů. Což pižmoňům samozřejmě vůbec neslušelo.
Pižmoň severní se navíc v zimním období zdržuje pouze na šutry a mech vyfoukaných hřebenech bez sněhu, protože jen tam si může obstarat potravu. Kameny obalené lišejníky příliš zimně nevypadají. Dojem zimy na fotkách se mi tak podařilo ztvárnit až díky úžasnému nápadu, který jsem nazval „Pižmoň se Snohettou v pozadí“. Morfologicko-geografickým začátečníkům jen připomenu, že Snøhetta (po našem Sněžka) je se svými 2286 m  n. m. nejvyšší hora národního parku Dovrefjell–Sunndalsfjella.

Ukryti na větrném hřebeni
Zvířata setrvala na stejném místě až do večera, kdy se slunce rychle přibližovalo k hraně kopců na obzoru. Nutno přiznat, že setrvat v té zimě dlouhé hodiny byl opravdu oříšek. Vzpomínám si, jak jsme na větrném hřebenu sotva 30 m od pižmoňů hledali nějaký výraznější balvan, za kterým bychom se před větrem ukryli. Obléknout už nebylo co a chodit pro zahřátí na pár desítkách metrů se také nedalo.
Vzhledem k tomu, že pižmoni stále projevovali aktivitu podobně jako kosterní pozůstatky dinosaurů v národním muzeu, nebylo ani co fotit. Pouze jedenkrát za hodinu jsme s Bohdanem vždy udělali výpravu na pár metrů před pižmoně, aby se alespoň zvedli a otevřeli oči. Ke slovu přišel i širokoúhlý objektiv 17-40/4, ale pár metrů před pižmoněm jsem na chvíli dostal rozum a začal pomalu couvat. Čím dál víc jsem si ale uvědomoval, že pižmoň severní  byl v době naší návštěvy nejnudnějším zvířetem na světě.

Odvážný plán pro návrat
Na druhou stranu, co by za nudného pižmoně dal Láďa, který limitován svojí dentální indispozicí zůstal na chalupě. Jak se další dny ukázalo, bylo úterý jediným dnem z celého týdne, kdy jsme obrovská zvířata našli. Když jsme se na kopce vraceli i s Láďou, pižmoni už byli o několik kopců dále. ¨
S tímto poznáním a s informací, kde se početnější skupiny pižmoňů (stáda až s 30 kusy) v zimě o pár kilometrů dále nacházejí, jsem do budoucna vymyslel postup vhodnější. I když to bude v zimě náročné, jsem odhodlaný po hřebenech putovat se stanem a spacákem . Po nalezení pižmoňů pak v jejich přítomnosti zůstat tolik dní, dokud nebudou vysněné podmínky nebo nepředvedou něco akčnějšího.

To je pár bezprostředních dojmů ze zimní cesty do Norska. O něco kultivovanější řádky o životě pižmoňů severních připravuji pro magazín Příroda.

Souvisejí odkazy

Skandinávie, ve sněhu a ledu
(Norsko a Švédsko)
Bělokur horský, protažení na ledové pláni (Norsko)
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku (Švédsko)
Jeřáb popelavý, mlhavé chladné ráno (Švédsko)
Tetřev hlušec, když se štěstí unaví (Švédsko)
Bažant, který se vůbec nebál (Holandsko)
Ostrov Runde, průvodce fotografa (Norsko)
Papuchalk bělobradý (Norsko)
Chaluha velká, lovci fotografů (Norsko)

Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 13:32:57, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko)  Pižmoň severní (Ovibos moschatus), trus Pižmoň severní (Ovibos moschatus), trus Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 26. března 2012 10:06:43, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 10:10:45, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 17:58:29, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, 25. března 2012 17:33:59, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 15:15:18, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 18:08:05, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 17:15:00, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 9:19:02, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 17:46:01, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 10:24:47, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 12:50:56, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 20, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 27. března 2012 9:38:01, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 18:08:05, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 12:59:12, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Nikonista obecný (Homo sapiens subsp. nikonicus) Nikonista obecný (Homo sapiens subsp. nikonicus) Ještě před pár lety ohrožený druh přežívající na pár lokalitách, jehož početnost se pomalu zvyšuje. Obvykle se jedná o urostlá zvířata, protože ke svému životu v divočině potřebují ve srovnání s konkurencí velmi těžký objektiv Nikon 400mm f/2.8 AF-S G ED VR. Občas je lze spatřit ve společnosti velmi příbuzného hojnějšího druhu Homo sapiens subsp. canonicus. Nejen, že se podruhy navzájem nenapadají, ale obvykle spolu i společně loví.

Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 13, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 9:34:47, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 17:44:40, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF17-40mm f/4 L USM, stativ Gitzo, Clona: 11, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 13:50:56, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 17:11:01, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 10:18:29, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 17:58:29, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko)

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
03. 06. 2012 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Asina
Pěkné i když s toho čiší zima.A kdypak napíšete článeček o použité technice.Děkuji
Fakt vtipné s tím nikonistou...a vypadám tam kupodivu dobře :-D. To bude tou čepicí.
Vytecna zalezitost! :)
Karel
how, vypadají dobře. Odvážný plán, raději zůstanu v teple více na jihu :-)
Pěkné úlovky :) to s tím Niconistou je dobré :-D