České Švýcarsko, velká trojka

Stejně jako má africká divočina svojí velkou pětku, nejatraktivnější zvířecí druhy (slon, lev, levhart, nosorožec a buvol), má i České Švýcarsko vzrostlá zvířecí lákadla. A když se díky nevhodnému počasí nedá příliš realizovat v krajinářské fotografii, je vábivé se porozhlédnout právě po nich. Pokud má fotograf štěstí, lze fotografovat všechny tři druhy během jednoho dne.

Jelen lesní (Cervus elaphus) Jelen lesní (Cervus elaphus) Red Deer, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. října 2009 8:14:36, Kunratice, NP České Švýcarsko (Česko) 

Velká mlha nebo nízká oblačnost
Během víkendu jsme, stejně jako v minulých letech, měli s naším fotografickým spolkem tradiční společnou akci v Českém Švýcarsku, které je nám všem blízké a často se tam vracíme i jednotlivě. Bohužel, nepodařilo se nám „objednat“ vhodné počasí, jasná rána s dalekou viditelností, proto se hledali zajímavé alternativy. Někdo šel fotografovat potůčky do soutěsek, my s Palim jsme vyrazili za živou divočinou.

Jelen lesní,  mlžná silueta
Již téměř najisto jsme vyrazili k jelenům. Díky několika předešlým návštěvám, kdy jsme jeleny ve velkém počtu pozorovali, jsme přesně věděli kam. Bohužel, jak jsem naznačil, počasí opravdu nebylo pěkné. Mlha byla taková, že i když jsme se s Palim na krátkou vzdálenost perfektně slyšeli, najít jsme se nemohli. Bohužel tento víkend byl takový, jako měsíce říjen v letech minulých. Občas jsme se v nízké oblačnosti ztratili i na místech, která dobře známe.
Hledání jelenů bylo spíše o náhodě a s optimistickou vizí, že se mlha rozplyne, či snad dokonce do ní zasvítí slunce. Jako vždy jsme se rozdělili, abychom naše šance na fotografování jelenů zvýšili.
Po asi půl hodině jsem se dostal na louku, kde za hřebínkem z mlhy vystupovaly dvě povědomé siluety, jelen a laň. Díky špatné viditelnosti a absolutnímu bezvětří se mi pak podařilo přiblížit se a čekat. Ani to netrvalo dlouho, mlha se rozplynula a jelen lesní mi dal pět vteřin na pořízení několika fotografií.

Srnec obecný, safari v Masai Mara
Přes několik neúspěšných pokusů fotografovat srny v otevřené krajině, jsme nakonec zvolili taktiku nejvíce podlou, avšak účinnou a osvědčenou, fotografování z auta. Je dobře známou skutečností, že při jízdě po silnici zvířata na louce zůstávají a neutíkají. Podobně jsem takto před lety fotografoval divoká káňata a poštolky. Stačí jen pomalu projíždět na málo frekventované silnici, a pokud se něco pěkného objeví, již s otevřenými okýnky dojet na nejkratší vzdálenost. Po zastavení u silnice pak pár vteřin fotografovat. Nutno přiznat, že ne vždy zvířata počkají, ale s jistou dávkou trpělivosti, je možné slavit úspěch, třeba již při třetím pokusu. Občas se i stane (opravdu výjimečně), že zvířata jsou tak trpělivá, že vás nechají vystoupit z auta. Samozřejmě nejlépe na odvrácené straně auta. Po několika záběrech přes kapotu se můžete pokusit pomalu vypravit i blíže.
Srnci se v našem případě chovali jako profesionální modelky, a měli neuvěřitelné štěstí, jejich fotografie doplňují tento příspěvek.

Kamzík horský, v podzimním listí
Abychom to ten den měli kompletní, vyloženě se nabízelo podívat se za našimi kamzíky, o kterých jsem tu psal před dvěma týdny. Kamzíky jsme na suťovém poli tentokrát nenašli, v několika skupinách byli roztroušeni v okolním lese. Asi byli ještě v šoku z nečekané podzimní sněhové nadílky předminulého týdne, která změnila listnatý les k nepoznání. Větvě stromů, přetížené sněhem se zlámaly, spadly na zem, a jako hustá křoviska znemožňovaly průchod jindy krásně přehledným lesem.
Hledání kamzíků tak bylo nejnáročnějším podnikem, který nás stál nejvíce sil. I tak se něco málo podařilo. Fotografie kamzíků v poněkud netypickém prostředí.

To by bylo vše. Alespoň stručně o víkendu v krásném kousku přírody. O tom, jak jsme ve tmě a mlze bloudili na německo-české hranici nebo jak jsme úspěšně a neúspěšně fotografovali lišky obecné zase někdy příště.

Související odkazy
Kamzík horský, divočina na Studenci
NP České Švýcarsko, mlhavá rána
NP České Švýcarsko, příprava na podzim
NP České Švýcarsko, ledové království
Saské Švýcarsko, bivak na vyhlídce

 

Srnec obecný (Capreolus capreolus) Srnec obecný (Capreolus capreolus) European Roe Deer, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. října 2009 9:26:51, Kunratice, NP České Švýcarsko (Česko)

Srnec obecný (Capreolus capreolus) Srnec obecný (Capreolus capreolus) European Roe Deer, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. října 2009 15:34:38, Kunratice, NP České Švýcarsko (Česko)  Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. října 2009 14:10:09, Studenec, CHKO Lužické hory (Česko) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. října 2009 13:28:49, Studenec, CHKO Lužické hory (Česko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
25. 10. 2009 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ahoj,ta poslední kamzíkovka je luxusní díky přírodnímu rámečku z vegetace. Jen tak dál,ahoj Míra :o)
Daniel Černý
pěkný článek. Fotka číslo čtyři je nejhezčí
Ahoj Ondro, prostě super, no!
pali hradiský | www.trpas.com
Ty sa pri tej svojej žene a krpcovi doma nudíš, ja som fotky ete ani nestiahol :-)

metóda "masai mara" sa nám naozaj oplatila, i keď ju ešte musíme doladiť (napríklad vyšším podvozkom?) ....

pekné foto ondrej, je vidieť kto sa v tomto obore vyzná ...

Pali
Ahoj! Můžu potvrdit, že na Studenci počasí nebylo nic moc. Tedy ono v podstatě nebylo :-( Byl jsem tam od rána a mlha byla taková, že až kolem 13-té hodiny odpoledne jsem začal tušit, kde vlastně jsem. Rovněž souhlasí, že na suťových polích se až do půl šesté žádný kamzík neobjevil. Tedy alespoň ne mě na dohled. To jsme si byli docela nablízku (fotografové) :-)) Zdá se, že štěstěna stála - opět - na straně znalejších a připravenějších! Tak snad se jednou štěstí unaví :-)))
...Ty lumpe...! :-)
Radek Demjan
Hoj :) Ten posledni kamzik se ti velice povedl! Nadhera
Karel Pagačík
Ondro velká poklona