Kočka divoká

Přestože chvíle v nedotčené přírodě může něco jen obtížně nahradit, občas navštívím nějakou zoologickou zahradu. Důvodů je několik, pořad se učím (jak projevy zvířat, tak fotografování), s potěšením si zafotografuji v poměrně pohodlných podmínkách, a když nic jiného, rád si rozšířím seznam fotografovaných druhů. Třeba jako v případě sobotního výletu do ZOO Děčín.

Kočka divoká (Felis silvestris) Kočka divoká (Felis silvestris) Wild Cat, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 25. července 2009 12:27:59, ZOO Děčín (Česko)

Kousínek oploceného lesa
Nastává se příliš často, aby zvířecí chovanec v ZOO měl pěkný, přírodně vypadající, domov. Tři kočky divoké v Děčíně takový prostor mají, bohatá vegetace, vzrostlé stromy s tlustými kmeny. Pro fotografa ideální, výběh lze obejít ze všech stran, všude je vidět a přesto nikde v pozadí není nic rušivého. Ihned při prvním pohledu vás napadne spousta zajímavých obrázků, kde by to divokým mourkům slušelo. Bohužel vysnít si fotografii je vždy jednoduší než samotná realizace. Kočky neměly slitování, i když jsem si chtěl v klidu projít celou ZOO, u koček jsem strávil tři hodiny.

Ohnisko 500 nebo 200?
Jistě to znáte, když máte nasazené dlouhé sklo, zvíře se přijde podívat do vaší blízkosti, ovšem ihned jak nasadíte ohnisko 200mm, objekt zájmu se začne vzdalovat. I tak divoké kočky, třeba do koruny hustého stromu. Dvoustovka byla vhodná pouze pro kočky prohánějící se po zemi, nebo když se jich sešlo více vedle sebe. Dvoustovka má navíc má tu nevýhodu, že na rozdíl od pětistovky nevygumuje tolik z rušivého prostředí. Je to honička. Jako jediný typ doporučuji používat dva fotoaparáty, jeden s krátkým a druhý s dlouhým teleobjektivem. Nepřetržitě přehazovat objektivy nemá smysl, stejně to nebudete stíhat a uteče vám spousta záběru.

Chvilinku v lijáků, chvilinku na slunci
Po letech fotografování v ZOO preferuji zataženou oblohu, ideálně třeba déšť. V ZOO kromě vás další blázni nebudou, díky nedostatku světla se člověk rychleji učí (tma jako v pralese) a nemůžu si pomoci, ale pokud zrovna nesvítá nebo nezachází slunce za obzor, příliš o slunečný paprsky nestojím. Fotografování koček divokých byl zajímavé v tom, že jsem během těch tří hodin několikrát zmoknul na kost a mezitím si i spálil obličej od slunce. Obecně je proměnlivé počasí v ZOO to nejlepší co Vás může potkat, pokud cíleně fotografujete jeden druh zvířete, máte možnost jej ztvárnit v různých podmínkách, některé mu sluší více některé méně.

Kočka divoká (Felis silvestris)

Přestože trávím v přírodě dost času, kočku divokou jsem nikdy nepotkal. Žije velice skrytým způsobem života, možnost ji zahlédnout je skutečně mizivá. Dalším faktorem negativně ovlivňujícím možnost spatření jsou její nízké početní stavy, kočka divoká patří ke kriticky ohroženým druhům. To je důsledek minulosti, neprávem ji byla přisouzena nálepka škodné, a jak to v podobných případech bývá, byla důsledně hubena. V Čechách poslední divokou kočku zabili v roce 1836. Potěšující jsou zprávy z Moravy, prý se tam nyní občas objevuje.
Kočka divoká se velice podobná naší kočce domácí, je však mnohem větší. Dorůstá délky 50 až 70 cm. Má krátký a huňatý ocas s výraznými černými pruhy. To je jeden z hlavních rozlišovacích znaků, neboť kočka domácí má ocas delší a méně huňatý. Hmotnost divoké kočky dosahuje až pět kilogramů u samce a čtyři kilogramů u samice. Ty největší a nejstatnější divoké kusy (z volné přírody) však dosahují hmotnosti až 14 kilogramů.
Svůj revír si divoká kočka pravidelně značkuje. Vyhledává teplejší krajiny, kde se lesy prolínají s loukami, najdeme ji ale i v hustých lesích do nadmořských výšek 1000 metrů. Kočka divoká si své teritorium značí pachovými značkami nebo drápanci na kůře stromů. Nejaktivnější je za šera a v noci, přes den obvykle odpočívá a vyhřívá se na slunci.
Jídelníček kočky divoké tvoří myši, loví ovšem i ptáky, žáby a ještěrky a prý je schopná ulovit i divoké králíky a další druhy drobných savců. Většinou loví skokem, často se však za svou kořistí i plíží, podobně jako kočka domácí. K tomu je skvěle přizpůsobena stavba jejího těla. Při lovu jsou nejdůležitějšími smysly zrak a sluch. Obojí jsou vynikající. Podobně jako jiné kočky se i kočka divoká velice ráda sluní a vyhřívá. A právě na takových stanovištích ji lze nejsnadněji spatřit. Bohužel v Evropě výskyt kočky divoké velmi ostrůvkovitý, nejvíce jich žije v ukrajinských Karpatech.

Související odkazy
Informace o kočce divoké na Wikipedia
Vyčerpávají informace o kočce divoké od Jany Pospíškové

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 26.7.2009

Kočka divoká (Felis silvestris) Kočka divoká (Felis silvestris) Wild Cat, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. července 2009 11:36:10, ZOO Děčín (Česko) Kočka divoká (Felis silvestris) Kočka divoká (Felis silvestris) Wild Cat, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 25. července 2009 12:32:34, ZOO Děčín (Česko) Kočka divoká (Felis silvestris), Kočka divoká (Felis silvestris) Wild Cat, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. července 2009 12:37:16, ZOO Děčín (Česko) Kočka divoká (Felis silvestris) Kočka divoká (Felis silvestris) Wild Cat, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 25. července 2009 12:45:17, ZOO Děčín (Česko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
26. 07. 2009 , kategorie: příroda, savci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(27 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

baghira
Konkrétne z africkej plavej. Severoafrického poddruhu Felis silvestris lybica pôvodom z Egypta, severného Sudánu a Núbie. A treťou skupinou poddruhov u mačky divej, sú indické stepné. Kde patria taxóny: iraki, nesterovi, caudata, ornata, tristrami a gordoni.

A to je k tomu a teda, už úplne i vyčerpávajúco všetko. S úctou.
baghira
Posledné doporučenie na záver:

A nedajte si to takýmito ľuďmi, tu znechutiť. Ignorujte ich. Lebo kto bude stále omieľať len to svoje; nie je nič viac ako tupý ignorant. Keď sa už rozhodol len pre to svoje.

- My však už vieme o tom, to svoje. Na základe týchto tu napísaných skutočností;
európska lesná divá mačka nie je toto isté ako zdivočená mačka domáca. Tie rozdiely medzi nimi stále sú. Pretože pôvodné mačky domáce boli vyšľachtené z úplne iného poddruhu divej mačky.
baghira
A ak Vám to ešte stále niekto bude vytýkať že na týchto fotografiách je mačka domáca; nech si láskavo naštuduje rozdiely medzi týmito mačkami. Totiž diskusie od takýchto amatérov fakt za to nestoja, pokým sa ani len nesnažia ísť do hĺbky.
Pretože na kritizovanie je každý expert. Jednoznačne v tomto prípade ide o veľmi neobjektívnu kritiku, a takéto diskusie by sa mali bez milosti vymazať. Pretože tu ide o takých ľudí, ktorí voči Vám neprechovávajú ani len tú najmenšiu úctu! Veď to.
baghira
A holá špička nosa je u mačky divej ružovo sfarbená.

- Tak takéto sú teda veľmi markantné rozdiely medzi zdivočenými mačkami domácimi & pravými európskymi lesnými divými mačkami. Ak už.
- A ak Vám to ešte stále niekto bude vytýkať že na týchto fotografiách je mačka domáca; nech si láskavo naštuduje rozdiely medzi týmito ľuďmi. Totiž diskusie od takýchto amatérov fakt za to nestoja, pokým sa ani len nesnažia ísť do hĺbky.
Pretože na kritizovanie je každý expert.
baghira
A teraz tie zásadné rozdiely:

Európske divé mačky, ich srsť je hnedá so žlto-hrdzavou podsadou, na chrbte majú pozdĺžny čierny pruh a na bokoch pomerne dobre ohraničené priečne pruhy (tigrovanie). Chvost je huňatý s tupým čiernym koncom a celý čierno krúžkovaný. Svojou kresbou sa dosť zásadne odlišujú od zdivočených mačiek domácich hnedo pásikavých (tabby), ktoré majú na podsade so žltkavým odtieňom kresbu buď s mramorovaním, alebo menej zreteľným prerušovaným pásikaním.
baghira
Ko to ešte kedy videl. Tak, aby bolo jasno; rád tie rozdiely medzi týmito dvoma príbuznými mačkami teda ozrejmím. A potom nech si tu nikto o Vás neotiera svoju
hubu. To je to isté ako s tou značkou nekŕmte zvieratá zabije nás to; v zoo Plzni.
Totiž just sa nájdu takí ľudia, ktorí aj napriek tomu to budú porušovať a robiť sa,
že tú značku jednoducho nevideli. - Lepšie povedané, kto preciedza tieto rozdiely; ten ani potom nevie, načo tieto fotky tu vlastne sú. A za akým účelom. Ak už.
baghira
Osobne si Vašich fotografií veľmi úprimne ako aj hlboko vážim. A teda aj mám v úcte.
Obzvlášť fotografie ku juhoafrickému leopardovi (Panthera pardus shortridgei).
- Minimálne 20 rokov sa učím a snažím odlišovať navzájom od seba takmer všetké taxóny u divožijúcich mačkovitých šeliem. S takou hrubou chybou som sa ešte nikdy a u nikoho nestretol. Ako môže niekto tak veľmi inteligentný miešať domácu mačku s európskou lesnou divou mačkou? A ešte ich aj hodí do spoločného vreca.
baghira
Náhodou tieto fotografie európskeho poddruhu mačky divej (Felis silvestris silvestris) sú veľmi nádherne odvedené.
Len nechápem ako môže niekto napísať, že tu ide o fotenie domácej mačky, ako to urobil Liška Jan. Osobne nedokážem pochopiť jednanie takýchto ľudí a ich neschopnosť odlíšiť domácu mačku - teda formu (Felis silvestris lybica f. domestica) od európskej lesnej divej mačky (Felis silvestris silvestris). Medzi nimi je dosť rozdielny ako aj markantný rozdiel.
Karel
S tim bleskem se mi to stalo ve Zlinske Zoo, u ziraf
:] Ale cedulku o zakazu blesku na kterou me dotycny odkazoval jsem u
vchodu nenasel. (mimochodem zavrit zirafu za sklo do vybetonovane
mistnosti 10x10 metru a pak nekoho osocit ze zvire stresuje kdyz ho foti
...no nechme toho) Jinak jednou se mi stalo ze pri foceni gorily v
jedne Anglicke zoo ..asi z 10 metru pres vodni prikop ji docela vadil
zvuk uzaverky me zrdcadlovky, vzdy sebou cukla tak jsem prestal.
Nastesti jsem spis na krajinky :)
Petr Vaculík: K té archivaci a vyhledávání
by se to sem nevešlo, něco jsem písnul sem, hodí se to i ostatním -
http://www.naturephoto.cz/fototechnika/168-mazani-archivace-a-zalohovani-fotografii.html
Nejbližší
přednáška (o fotografování tučňáků) bude na festivalu v Českém
Švýcarsku na konci září, bude to prima akce, podrobnosti tu včas
uvedu.
Ahoj Ondro. Chtěl jsem se zeptat, mimo téma tohoto článku, zda používáš
pro katalogizaci fotek, či vlastně celé workflow, nějaký program typu
Adobe Lightroom, nebo Apple Aperture? V těch mnoho GB fotek musí už být
poněkud težší se vyznat, ne? Dík za super články a fotky, rád se na
Tvoje stránky vracím a doufám, že zase brzo bude nějaká přednáška
podobná té v klubu cestovatelů o focení v Kostarice.
Já mám
zkušenost z liberecké ZOO, kde rusky mluvící turista fotil kompaktem s
bleskem z blízka do očí bílého tygra, kterého to evidentně dráždilo a
naskakoval na sklo. Týpek se předváděl před vytuněnou paničkou a ta z
toho měla zábavu. Když jsem ho osolovil ať to nedělá, že je vidět, že
zvíře dráždí, vyřval mě a odešel. Byl jsem naštvanej, ale rád že toho
nechal. Jinak co já vím tak v pražské ZOO jedině u goril a v temných
pavilonech se nesmí s bleskem. Ondro fotos nice a na lidi se vyprdni
:-)
Karel: K tomu použití blesku při focení v
ZOO. Zvířatům to opravdu nevadí, ale pracovníkům ZOO by mohlo, i když já
osobně jsem se s tím nesetkal, a to za rok navštívím ZOO třeba i
dvacetkrát (i jinde v Evropě). Jediný problém jsem měl před lety ve
skleníku Fatamorgana, ale nyní už jsou tolerantní. Pokud se někdo ze
zaměstnanců ZOO ozve se zákazem, doporučuji to respektovat.
iva franc
Taky jsem ráda, že je Ondřej svůj a hlavně si
přeju, aby se nenechal zviklat těmito "dobře míněnými kritiky"
....
Ač internetovým diskuzím neholduji,přesto
mi to nedá.Neznám v oboru nikoho kdo by takto,jako Ondřej Prosický
otevřeněji popisoval co fotí,jak to fotí a proč to fotí a ještě dával k
lepšímu finesy,na které by si měl každý přijít sám.Velmi rád sem
chodím,ale dnes žasnu nad řádky "dobře míněné kritiky" pro mě
naprosto tajemných přispívatelů s požadavkem,aby pan fotograf Prosický
šel do sebe a dělal něco tak,aby to bavilo je,fotil to jak oni a tam kde
by chtěli oni.Jsem moc rád že to nedělá.Milan
Karel
Jeste jsem se chtel zeptat, jak to delate ze muzete fotit s bleskem v
zoo? Ja jsem to jednou skousel a zacal name jecet nejaky zamestnanec za
kazim zviratum oci (coz je blbost). Domlouvate se predem se zamestnanci,
nebo navas uz taky nekdo vletel ? Ted uz mam popravde strach vytahnout v
zoo blesk, ale jak sem si vsiml treba v zoo v Anglii s tim zadny problem
nemaji, s bleskem tam foti kazdy druhy.
Karel
Tomasovi: Ono by stacilo podivat se na IP adresu 'prudicu' a clovek
zjisti ze to pise jeden max. dva lide pod ruznymi jmeny, stejny styl
psani tomu casto napovida. Neni nic jednodissiho nez anonimne prudit.
Samozrejme foceni v zoo neni tak atraktivni jako Kostarika, me ovsem
vice zajima jak Ondrej Foti nez co.
Tomas
Doporucoval bych Vam zrusit
diskuze pod clanky nikam to nevede, kdo bude chtit pochvalit fotky muze
mailem, a ten kdo bude chtit rejpat tak tato cast uzivatelu internetu je
vsetsinou tak lina ze se ani na napsani emailu nevzmuze, tyto diskuze
jsou pro ne zivnou pudou. Nebo proste ignorovat ono je to za chvilku
prestane bavit. Preji dobre svetlo.
Bez komentáře, tahle
diskuze je uhozená, divím se, že vás to baví. Rozumný člověk chápe
(každé médium je určeno pro jiný okruh čtenářů, podle toho vznikají i
články). Řešit to, jestli je něco lepší nebo horší nehodlám.
Tečka.
Tadeáš
Nevím jestli si děláte Ondřeji legraci, ale moc
kulatně jste to nenapsal. Chcete tím říci, že jen vyvolení, kteří si
zakoupí časopis kam přispíváte, bude obohacen o Vaše poznatky a na svůj
web umisťujete jen jakýsi odpad pro uspokojení těch nevyvolených? Měl by
jste se nad tímto výrokem trochu zamyslet. Vaše články v časopise jsou
psány stejným duchem a nerad to říkám, ale přesně tímhle trochu
arogantním způsobem si svoje případné čtenáře odrazujete. Trochu
skromnosti Ondřeji neuškodí.
Asi to
někdo obtížně pochopí, ale já si užiji i takovéto focení. Čtenost
nezjišťuji, ale návštěvnost stránek od roku 2003 stále lineárně stoupá
(s drobnými prázdninovými výkyvy), tzn. taková pruda to snad není.
Navíc, to nejhodnotnější co napíšu (strávím nad tím týdny) nesměřuje
sem, ale k těm, co mi za to zaplatí (časopisy).
Hanz
Klídek Ondrasi,
to chce trochu
nadhled. Micka je fajn, ale je pravda ze posledni dobou je to takove
nemastne neslane. Lidi jsou zvykli na to jak jsi psal kdysi a po cele te
"pro me silene" cerne zmene uz to neni holt ono. Verim ze az
vycestujes zase nekam budou ty clanky a fotky stat zato, a musis uznat
sam ze uz ta ctenost neni co byvala ne? Ahoj Honza
Tak znova, asi už potřetí. Necestuji
"pořád", chodím do práce, když mám o víkendu čas, fotím. PRO
SEBE, PROTOŽE MĚ TO BAVÍ!!! Koho moje příspěvky prudí, chodit sem
nemusí, může si pustit televizi, tam je dobrodružného ažaž...
Liška Jan
No me
to take nesedi, fotit "domaci micku" mi k Vam jaksi nesedi, ale
asi nejsou jine napady. Neberte to sobne drive jste byl lepsi!
p.
Ondro nevim nevim, ale posledni dobou mi ty Vase clanky
nejak nechutnaji. Me moc teda zoo nezajima, ty vlhy parada ale co je
proboha tohle? Vzdy fotite a cestujete porad ne? Primlouvam se za
neco dobrodruznejsiho, zoo Decin a Bavorsky park to neni to prave.
Ahoj Petr
Marián Kulfan: Na stativu
byla stálé 500/4, když bylo potřeba dvoustovky, fotil jsem to z ruky.
Zdravím, mali ste
pri fotografovaní s dvoma fotoaparátmi dva statívy alebo ste ich na
jednom vymieňali?