Lenochod na útěku

Pokud se řekne fotografování lenochoda, každý si jistě vybaví toporně obtočeného savce kolem stromu, který nejeví známky života. Opak je však pravdou, jak jsem se několikrát osobně přesvědčil. Pořízení použitelné fotografie není úplně jednoduché. Nejednou se může stát, že v podvědomí všech, začne pomalý lenochod před fotografem utíkat.

Mechem prorostlá kožešina v koruně stromu
Podmínkou pořízení fotografie lenochoda ve volné přírodě je nepochybně to, že musíte zvíře v lese najít. Asi nejsnadnější to bude v kostarickém národním parku Manuel Antonio, který je mezi fotografy tropické přírody vyhlášen jako nejlepší místo pro pozorování savců. Lenochodům tam společnost dělají čtyři druhy opic (...), mýval severní, nosál brýlový, aguti středoamerický nebo třeba urzon kanadský.
Ani tím, že se přesunete do tropické střední Ameriky, samozřejmě nezískáte záruku, že lenochoda uvidíte. Lenochod je zvíře líné, obvykle málo pohyblivé a co jeho pozorovaní velmi znesnadňuje, i velmi maskované. Jejich kožich je jakoby prorostlý bujnou vegetací (něco jako řasy a lišejníky), proto s okolními listy velmi splývá [1]. Jeho chlupy mají šedozelenou barvu a lenochod tak vypadá, jako by vylezl z českého rybníka plného sinic.
Asi největší tragédií je však to, že lenochodím domovem jsou vrcholky bujných tropických stromů a na zem téměř neslézá. Hledání lenochoda v korunách stromů je velmi obtížné, zvednout hlavu nestačí, ideální je ji zcela zaklonit a koukat přímo nad sebe. Ani to však nezaručí úspěch. Najít lenochoda vyžaduje jistý cvik a cit pro to, jaký strom by se mohl chlupáčovi líbit. Mám to štěstí, že se mi to během kostarických workshopů daří a účastníci si obvykle lenochoda vyfotografují. Výjimkou není ani to, že se místí průvodci národním parkem ráno ptají, kde je dnes lenochod.

Lenochod hnědokrký (Bradypus variegatus) Lenochod hnědokrký (Bradypus variegatus) Brown Throated three-toed sloth, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL + 1377M, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. února 2008 10:13:04, Parque Nacional Manuel Antonio (Kostarika) Zachraňující blesk do koruny stromu
Ani fotografování lenochoda není procházka růžovým sadem. I když je lenochod zvíře poměrně velké, bývá opravdu dost vysoko a ohnisko 400mm je často ideální. Když už lenochoda zahlédnete, s lítostí zjistíte, že má přes oči listy stromu nebo v horším případě větev přes celé tělo. V takovém případě je nutné čekat na okamžik, kdy se zvíře alespoň mírně pootočí. Nejednou to můžou být i desítky minut. Nemá smysl vyčkávat až bude lenochod vidět celý, to se stává opravdu velmi zřídka.
Když už je lenochod pro fotografii připravený, nastává další oříšek a to je zvolení správné expozice. Savec je vysoko v koruně stromu tmavý a prosvítající obloha světlá. Jedinou možností jak scénu korektně exponovat je použití výkonného externího blesku, ideálně v kombinaci s Better Beamer Flash Extender, který dosah blesku výrazně prodlouží. Pak jen stačí fotografii mírně podexponovat (kvůli tmavší obloze a pozadí) a správné zachycení lenochoda již korigovat korekcemi blesku. Při troše hraní, to obvykle vyjde. Pokud ovšem zvíře postojí...

Lenochod hnědokrký (Bradypus variegatus) Lenochod hnědokrký (Bradypus variegatus) Brown Throated three-toed sloth, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL + 1377M, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 24. února 2008 10:32:19, Parque Nacionla Manue Antonio (Kostarika) Lenochod na útěku
V únoru jsem byl svědkem toho, že i lenochod může vyvinout na jeho poměry neuvěřitelnou rychlost. Zvíře se při cestě parkem zatoulalo do poměrně navštěvované části parku, kde bylo z cesty vyplašeno uřvanými Američany, „Oooohhhh my God, moving Sloth!!!!!!“. Následovalo jeho přetáčení okolo větve a následný úprk do koruny stromu. Mé ženě Martě se toto podařilo zachytit kamerou digitálního kompaktu. Proto předkládám první živé obrázky na stránkách NaturePhoto.cz a věřím, že jich bude v budoucnu více. Pozorný divák si jistě všimne krátkého prosvětlení kožichu mým bleskem při fotografování lenochoda.


Omluvte sníženou kvalitu záznamu, který způsobil digitální kompakt Canon IXUS 800IS, který není pro natáčení přírodopisných filmů prioritně určen.

Související odkazy
Lenochodem už 50 milionů let!
Lenochod hnědokrký (Bradypus variegatus)
Lenochod krátkokrký (Choloepus hoffmanni)

[1] Ve vlhkých podmínkách obsahuje kožešina lenochoda symbiotické cyanobakterie, které mu způsobují barevné mimikry. Bakterie poskytují lenochodovi výživu, když si olizuje při tělesné údržbě srst. Lenochodí srst je i hostitelem řas, které můžou za jeho zelenavou barvu a způsobují tím maskovací zbarvení. Díky těmto řasám je lenochodí kožíšek vlastním ekosystémem, hostícím spoustu neparazitických druhů hmyzu.

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 24.8.200

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
24. 08. 2008 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(6 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ahoj Vojto, hodně dělá ten
správně použitý blesk, když to podexponuješ a nasvícení zvířete řídíš
bleskem, lze to ukočírovat. S polarizačním filtrem a bleskem tak lze
fotit ptáky u vody, i když je slunce v nadhlavníku a každý rozumný
fotograf ve stínu popíjí pivo (bíle víno). Zpracování v počítači je v
tomto případě detail, to je potřeba v případě, kdy je zcela pod mrakem,
je potřeba trochu přitlačit na kontrast v Křivkách.
VOJTa Herout
No
Ondro, to mi řekni jak v takovejch otřesnejch podmínkách dokážeš pořídit
relativně dobrej (mám na mysli co se světla týče) snímek? Jsi kouzelník
na místě, nebo potom z RAWu u počítače? ;-)
Rád jsem si početl, zase
se někdy vrátím ;-)

VOJTa
Pavel Šťastný
Ahoj, ta druhá fotka je supr, má fakt nasranej
výraz :) ale na tom videu nejenom blesk, ale i cvakání závěrky je slyšet
;)

fovedený ;-)
Matej: Neboj,
lenochod, stejně jako ostatní zvířata, snáší blesk bez problémů.
Matej
Pekny clanek
jako vzdy, jen mi je lito lenochoda, ktery musel byt z blesku ponekud
"vypleskly" :)

Ad americani - Ooooh my god je naprosto
typicke, divim se, ze nepouzili zbytek vety, kterou maji tak v oblibe :)
Tim mysleno s cenzurou Holly sh... apod. :)
pali hradisky / trpas.com
nic nic...a zrazu dva :) pekny clanok
ondrej...dobre sa cita ...