Jelen lesní, říje v rozkvetlém vřesu

Původní záměr vyrazit s rodinou na prodloužený víkend do Švédka nevyšel. Den před odjezdem jsem musel pod tíhou fotografických příležitostí předešlých dní zvolit bližší cíl. Byl jsem unavený a na dlouhou cestu na sever jsem si nevěřil. Sáhl jsem tedy v mém archivu pro jinou složku a vyrazili jsme za jelení říjí do Nizozemska. Na konci září pro to byla ideální chvíle.

Útěk z nebezpečného lesa

Jelení říji jsem v české divočině fotografoval v Českém Švýcarsku, na Šumavě nebo v Brdech a vždy je to boj o život, kdy rodinu raději nechávám doma. Dokonce to zašlo tak daleko, že na některých lokalitách na sobě mám oranžovou vestu, obzvlášť v mlze. Kvůli řešení konfliktu s myslivci musela jednou dokonce přijet Policie. Už si odmítám těmi zelenými úchyláky s flintou kazit krásné chvíle v přírodě. 
Zkoušel jsem se už i domluvit (Brdy), ale když vás do lesa pustí, je to vždy pouze na vymezený krátký čas (dvě hodiny večer) a musíte být jen na posedu (tak je asi jediná šance, že vás nikdo nezastřelí). Pokud nad fotkou trochu přemýšlíte, asi chápete, že z posedu se fotit nedá, i když jeleny asi uvidíte. To vše samozřejmě za předpokladu, že máte v lese známé, pokud ne, jste v prdeli úplně. Proto všichni, čest výjimkám, fotografují jeleny v oborách. Fotku sice uděláte, ale já potřebuji především zážitek z hledání v přírodě.

Jelen lesní (Cervus elaphus) Red Deer, De Hoge Veluwe NP, Nizozemsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM, f/5.0, @1/640 s, ISO 500, 29. září 2017 10:42:28
Jelen lesní (Cervus elaphus) Red Deer, De Hoge Veluwe NP, Nizozemsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, f/6.3, @1/200 s, ISO 1600, 29. září 2017 19:40:11

Národní park De Hoge Veluwe

Je fajn, že jsou v Evropě lokality, kde můžete chování zvířat pozorovat bezpečně. Jedním takovým místem, kam vzít fotoaparát a vyrazit s rodinou, je Národní park De Hoge Veluwe v Nizozemsku. Přes Německo se tam poměrně svižně dostanete za osm hodin (810 km).
Kousek za městem Arnhem najdete jednu z mála oblastí, kde je v Nizozemsku ještě les. Se svými skoro 6000 hektary je to největší park v zemi a je proto poměrně hojně navštěvovaný. Vůbec se tomu nedivím, těch příležitostí (pokud vás zrovna neláká jelení říje) je tam spousta. 
Park je prošpikován 50 km cest a úzkých stezek pro ježdění na kole, kdy máte největší šanci poznat o jak pestré území se jedná. Někde husté borové lesy, pak jen pusté písečné duny, jinde plochy vřesovišť s řídkou borovicí. 
Kolo nemusíte vozit. U všech vstupů do parku je jich zdarma na půjčení několik stovek. Výhodou je i to, že jej můžete kdekoli u cesty nechat, každé ráno totiž objíždí náklaďák a kola sbírá. Této příležitosti jsem využil i já, pro hledání ideálních lokalit na focení bylo kolo nejvhodnější, pěšky bych ta místa hledal dlouho. A nebojte se, přestože se to přes nějakou malinkou duničku tu a tam trochu zvlní, je to tam všude spíše placka.
Abychom byli jelení říji co nejblíže, postavili jsme si stan v kempu, který je přímo v národním parku (je možné uhradit přímo při vstupu do parku). Má to výhodu, že za tmy posloucháte troubení jelenů a máte to vše v parku kousek. Jak někdo tuší, to je zásadní hlavně pro fotografa, zbytečně se nenadřít a být všude včas.

Jelen lesní (Cervus elaphus) Red Deer, De Hoge Veluwe NP, Nizozemsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, f/7.1, @1/1000 s, ISO 500, 29. září 2017 18:11:51
Jelen lesní (Cervus elaphus) Red Deer, De Hoge Veluwe NP, Nizozemsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM, f/2.8, @1/1600 s, ISO 1000, 29. září 2017 18:44:48

Jelení troubení na rozkvetlém vřesovišti

Pokud ale podlehnete pohodlnosti příliš, budete z fotografování jelenů v národním parku De Hoge Veluwe zklamaní. Většina fotografů z celé Evropy jezdí na lokalitě pouze na jedno konkrétní místo u cesty, kde se jeleni přikrmují ovocem a podle toho to tam vypadá. 
Celý den tam parkuje zástup aut (na hlavních asfaltových cestách můžete v parku jezdit autem). Čumák auta směřuje do silnice, zadek otevřený na sezení a před tím vším řada asi tak 150 stativů. Pohodička, tlumené (naštěstí!) klábosení a čekání na těch asi 10 odpoledních minut, kdy si jelen dojde pro jablko, možná se tam mihnou laně, on je lehce prožene a pak zaleze do bahnité louže aby se zchladit. Je trochu zázrak, že to chování jelenů je i tak celkem přirozené. Tady musím zmínit, že mají v parku naštěstí dost rozumu, může se tam až po 9. hodině ráno, ať alespoň to svítání mají zvířata v době říje nerušené.
Zkusil jsem si fotit i z toho “parkoviště”. Kdo mě zná, ví, že jsem trpěl. Až na pár kamarádů při focení vedle sebe nikoho nesnesu a už vůbec ne takové hordy fotografů. Tohle bylo možná ještě horší než v oboře Dyrehaven v Dánsku, kde se za jeleny chodí a trochu se to rozptýlí. V De Hoge Veluwe se čeká u plochy velikosti dvou třech tenisových kurtů.
Ale poradil jsem si. Park je rozlehlý a když máte kolo, skýtá to mno dalších příležitosti s jeleny v mnohem příjemnější podmínkách. Prostě si najdete nějaké pro sebe a budete s nimi dlouhé desítky minut sami. Naprostá většina fotografů, co parkuje u jelenů autem, jsou “páni v letech” a nemají příliš množností “rozptylu”.
Má to jen jednu nevýhodu, jeleni mají tendenci zdrhat. V té dánské oboře jsou mnohem trpělivější. Kdykoli se může stát, že nějaký náhodný cyklista u vás při focení zastaví a přestože vás jelen toleroval, dalšího člověka prostě už “nedá”. 
Možná si někdo všiml, že se při fotografování snažím u zvířat využívat okolního prostředí, proto mi opatrnost jelenů nevadila. To prostředí je totiž v parku nádherné a je škoda ho nevyužít do fotky. Přiznávám, že jak jelen vlezl do vřesu, nevydržel jsem a ty detaily “jelen přes celé políčko” jsem si také vyfotografoval.
Protože se výrazně zhoršilo počasí, byli jsme nakonec v parku jen dva dny, ale i tak to byl moc pěkný výlet za přírodou a mohu jen doporučit.

Související odkazy
Články o fotografování přírody
Fotografie jelenů ve fotobance Shutterstock
Články o fotografování savců

Jelen lesní (Cervus elaphus) Red Deer, De Hoge Veluwe NP, Nizozemsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM, f/3.5, @1/500 s, ISO 1000, 29. září 2017 19:17:13
Jelen lesní (Cervus elaphus) Red Deer, De Hoge Veluwe NP, Nizozemsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, f/6.3, @1/800 s, ISO 800, 29. září 2017 18:19:42
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
11. 01. 2018 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Mašík
Něco jiného než Dánsko. To prostředí je zajímavější. Fajn napsáno a snímky jako vždy. Určitě jako ve škole-Prosický za 1 :-)
ZdenekP
Pěkný a hezky napřímo napsaný :-)
Jirka
Nádhera, vždy se těším na nové články o přírodě.