Seznamte se: Zoboun americký (Rynchops niger)

Mám rád fotografické výzvy. Miluji, když si nějaký záběr vymyslím a pak se jej pokouším realizovat. Nejinak to bylo v případě zobounů amerických, kteří byli jedním ze čtyř druhů ptáků, kvůli kterým jsem na Floridu letěl. Můj archiv je postrádal, navíc jsem chtěl zobouna vyfotit při akci nejfotogeničtější, lovu ryb.

Zobouni se podobají vzhledem a zbarvením rybákům, ale konstrukce jejich zobáků je jedinečná, jejich dolní čelist je mnohem delší než horní a obě jsou z boku stlačené jako čepele nůžek. Loví potravu tak, že létají nízko nad hladinou, brázdí ji dolní čepelí rozevřeného zobáku a když se dotkne ryby, jen sklapnou čelist.
Jaké bylo moje zklamání, když jsem na pláži ve Fort de Soto našel v písku přihlouple sedící ptáky, nejevící žádné známky činnosti. V první chvíli jsem byl vděčný alespoň za to, také tam nemuseli být vůbec. Válení v písku v blízkosti stáda zobounů však k žádným poutavým výsledků nevedlo, ale nehodlal jsem to na rozdíl od svých kolegů vzdát. Zobouny neměli v lásce, dokonce slovo „ZOBOUN“ získalo až hanlivého zabarvení a bylo několikrát použito jako nadávka.
Cesta byla dlouhá, nejdříve jsem zobouny naučil létat, tak, aby se nezvedlo celé hejno, ale aby odlétali po jednom. Pak se mi je podařilo přesvědčit o tom, že mám raději, když na ně bude svítit slunce ze směru fotografování a v pozadí budou mít zelené stromy a ne oblohu. Když toto byla po dvou dnech rutina, naučil jsem je chodit se mnou do vody a teprve tam se začali dít věci, zobouni chlastali, cachtali se a hlavně, poprvé jsem je fotografoval, při prořezávání hladiny zobákem, pro ně charakteristickém lovu ryb. Chtělo to ještě jeden den, časné ráno a slunce v zádech s fotografováním směrem k moři, myslím, že pak bych byl spokojen. Exponoval jsem stovky fotografií zobounů, to nejlepší se tu časem objeví, ale... No, musím se tam vrátit.

Zoboun americký (Rynchops niger) Zoboun americký (Rynchops niger) Zoboun americký (Rynchops niger), Black Skimmer, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520.00 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ano (externí Sigma EF-500 DG Super, -1 EV), Vytvořeno: 19. ledna 2007 17:10, Fort De Soto, Florida (USA)

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 08. 2007 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
USAUSA
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář