Rys ostrovid, fotografování mazlivé šelmy, 01-2015

Během víkendu proběhly na Šumavě čtyři přednášky o ochraně rysa ostrovida v ČR, kterých se pokaždé zúčastnilo okolo 30 návštěvníků. Hlavní hvězdou byl mladý rys ostrovid, který spoustu návštěvníků přitáhl. Blondýn, jak rysovi říkáme, se s velkou chutí s každým pomazlil, společnost lidí a možnost proběhnout se ho opravdu baví. Jen zájemci o fotografování neměli příliš prostoru pro fotografování. To by se tedy mohlo napravit.

Rys ostrovid (Lynx lynx) Rys ostrovid (Lynx lynx) Eurasian Lynx, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. prosince 2014 10:20:17, Šumava (Česko)

Blondýn, ambasador ochrany rysa ostrovida v ČR

Díky nešťastné náhodě a obětavé “náhradní lidské mamince”, může nyní přívětivý rys ostrovid ze zajetí pomoci s popularizací ochrany velkých šelem v ČR. O kotě se samice rysa kvůli svým problémům nestarala, proto pomohli lidé. Od začátku života je rys v přímé lidské péči.
Dokud bude rys mladý (do pohlavní dospělosti), jistě mu bude lépe v přítomnosti lidí, než v samostatném výběhu. Do přírody takové zvíře vrátit nelze.
Takto (přednášky, návštěvy škol, fotografické akce) pomůže svým divokým bratříčkům, kteří jsou u nás spíše vnímání jako terč.
Po víkendových přednáškách pro veřejnost se Blondýn s přednáškami vydal na školy po celé Šumavě, kdy se o životě a ochraně rysů dozvědělo dalších několik stovek dětí a dospělých.
Na březen jsou uvažovány podobné akce na Moravě.


Název: Rys ostrovid, fotografování mazlivé šelmy
Lektor: Ondřej Prosický, QEP, člen Asociace profesionálních fotografů ČR
Termín workshopu: 18. ledna 2015 (neděle), 9:00 - 16:00 hod. (s přestávkou na oběd a přednášku)
Lokalita fotografování: u Berouna
Počet účastníků: PLNĚ OBSAZENO, PŘIJÍMÁNI POUZE NÁHRADNÍCI
Doprava: individuální (případně po domluvě zkoordinuji)
Cena: 1800,- Kč

Celý výtěžek z akce poputuje na ochranu rysa ostrovida v ČR!

 

Program fotografické akce

hledání vhodné lokality s přihlédnutím k aktuálním podmínkám, doporučení vhodného nastavení fotoaparátu a ohniska objektivu, fotografování v přirozeném prostředí pro rysa, volba vhodné kompozice, přednáška o chování a ochraně rysa v ČR


Pro koho je akce určena

Fotografovní rysa ostrovida je pro všechny zájemce o fotografování zvířat, zejména však pro pokročilejší fotografy. V ideálních podmínkách si budou moci vyzkoušet, jak se fotografují zvířata ve volné přírodě. S tím rozdílem, že na akci není nutný fotografický kryt a fotografování zabere nesrovnatelně méně času než v divočině. Na přednášce se fotografové dozvědí o rysech a jejich ochraně v ČR.
Tato akce není příliš vhodná pro začínající fotografy bez zkušenosti s fotografováním zvířat!

Doporučené vybavení a fotografická technika

Vzhledem k tomu, že akce probíhá v zimním období, může nám svítit slunce stejně jako zasypávat sníh. Nutností je pevná nepromokavá obuv a teplé nepromokavé oblečení (celý den budeme venku) a budeme se válet po zemi.
Pro fotografování je nutností digitální zrcadlovka a teleobjektiv ohniska 200 až 400 mm. Ideálně kombinace dvou, delší a kratší teleobjektiv. Pokud doporučit objektiv jeden, bylo by to ohnisko 300 mm.
Vzhledem k tomu, že může být opravdu chladno, tak i zásoba náhradních baterií.

V případě zájmu o akci využijte prosím Kontaktní formulář.

Související odkazy

Fotografické workshopy pořádané v roce 2015
Ohlasy účastníků fotografických workshopů

Galerie fotografií z fotografických workshopů
Realizované fotografické workshopy v letech 2006 - 2014




Rys ostrovid (Lynx lynx) Rys ostrovid (Lynx lynx) Eurasian Lynx, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 7. prosince 2014 10:08:23, Šumava (Česko) Rys ostrovid (Lynx lynx) Rys ostrovid (Lynx lynx) Eurasian Lynx, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. prosince 2014 10:23:13, Šumava (Česko) Rys ostrovid (Lynx lynx) Rys ostrovid (Lynx lynx) Eurasian Lynx, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 7. prosince 2014 10:01:42, Šumava (Česko) Rys ostrovid (Lynx lynx) Rys ostrovid (Lynx lynx) Eurasian Lynx, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 7. prosince 2014 10:14:31, Šumava (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
11. 12. 2014 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Těšíme se všichni,až k nám na Šumavu a spec. na Hájenku Špičák přijedete. Děkujeme,co pro návrat těchto krásných zvířat děláte.
David Rain
Parádní pohodová akce s bezva lidmi a ještě bezvadnějším Blonďákem :-) Díky moc!
Tahle akce mě nadchla, bohužel nemám možnost se jí zúčastnit, proto bych se také přimluvil za její březnovou obdobu někde na Moravě.
PS:
Přeji další super fotky v novém roce.
Martin XAXAP Tomáš
Přátelé, pokud byste se chtěli dozvědět o dalších osvětových akcích, mrkněte na Facebook (stránka je veřejná a viditelná i pro neregistrované). Máme už vypsané termíny pro Jesenicko a opět Šumavu (tentokráte s Rakouskem a Bavorskem). https://www.facebook.com/meetlynx
Marek Drha
Souhlasím s tebou. Vím, že přesvědčovat přesvědčené je skoro marný boj, ale každou podobnou akci jenom vítám. Určitě to smysl má. Kdybys měl chuť, tak koukni - www.md-wildlifephoto.cz/rys-ostrovid-letma-setkani#lightbox[gallery]/0/
Z věty, že takto nádherné zvíře může být terčem, mně až mrazí. Strašně rád bych se s tímto kocourem taky pomazlil ;) a ještě raději si jej vyfotil, ale v lednu v práci dokončujeme jednu zakázku, takže se do Prahy nedostanu. Pokud by jste se s ním v březnu objevili někde tady na Moravě, tak bych se vážně zúčastnil. Pokud zde nebo na FB bude o této akci zmínka, tak to jenom přivítám.

Martin
Lucas
Krásne fotky a ešte krajšie gesto pre rysov :) prajem dobré svetlo a veľa super fotiek :)