Krajinářský workshop, zprávička z terénu

Je až neuvěřitelné, jaký veletoč dokážou udělat čeští meteorologové během pouhých pěti dní. Po chvíli, kdy nebohého fotografa straší intenzivním deštěm a sněžením, se před zahájením workshopu přehoupnou do oblačna. Skutečnost ale byla nakonec slunečná bez mráčku.

10-2010-0327 10-2010-0327 Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL Hoya + LEE ND 0.9 H, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 33 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 0.4 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. října 2010 7:58:29, Mariina vyhlídka, NP České Švýcarsko (Česko) Krutá slova úvodem
Z premiérové krajinářské akce jsem měl trochu obavy. Objednat si podmínky pro fotografování krajiny nelze tak bezproblémově, jako si už roky zvu ochočené dravce a sovy. Nebylo krutější věty během víkendu, než moje slova, „Když nejsou podmínky, dobrá fotografie krajiny vznikne jen obtížně“. Nebo ještě hůře, „I když si z workshopu neodvezte jedinou fotku, věřím, že postřehy a postupy zde získané uplatníte především v budoucnu, když vhodné podmínky v přírodě budou“.
Nakonec to tak deprimující nebylo. Sobotní ráno se sluníčkem a mlhou, snad jen viditelnost mohla být lepší. V neděli už to bylo horší, ale on i takový vítr rychle ženoucí dešťové mraky je někdy vhodným motivem k fotografování. V Českém Švýcarsku jsem, co se týče počasí, zažil v minulosti leccos, tak jsem byl k tomu nahoře shovívavý. Mohlo být i hůře.

Fotograf pedagogem

Podobně jako při akcích v ZOO jsem poměrně brzo přišel o hlas. Netrénované hlasivky (které se ještě vzpamatovaly z úterního promítání v Mělníce) neustály již páteční večerní přednášku. Předávání rozumů na promrzlé ranní vyhlídce byla pro ně v sobotu konečná, dohromady jsem je skládal jen obtížně. Přeci jen 11 účastníků je už pěkná smečka, snažil jsem se věnovat každému. Ne vždy to šlo, těm, u kterých jsem strávil času méně, se omlouvám.

Zkušený asistent
Díky zdatné pomoci mého asistenta neleželo břímě pouze na mě. Obzvlášť sobotní focení na Jetřichovických vyhlídkách mohlo být realizováno pouze po rozdělení skupiny na polovinu a spojení vysílačkami Motorola (jedna na Miriině, jedna na Vilemínině). Jen díky tomu nedošlo v temném ránu k masakru.
Bohužel, velmi zkušený asistent měl i jednu nevýhodu, neustále otevíral fotografická témata, kterým jsem se chtěl zbaběle vyhnout (hyperfokální vzdálenost). Mě pak nezbývalo než přiznat, že ne vše dokážu popsat smysluplně.  Ale za každou diskuzi jsem byl rád, byť to někdy začínající krajináře občas znejistělo. Byl to nášup informací a stejně jsme toho spoustu nestihli.

Organizovaná turistika

Vzhledem k převládajícím podmínkám, špatné viditelnosti a nepěknému světlu se naše skupina stala spíše turistickým oddílem, který pochodoval krajinou, diskutoval o fotografování a občas se nad nějakým motivem rozplýval. Jaké by to bylo zrovna tady, kdyby ráno zasvítilo. Ale fotilo se, z fotoaparátů účastníků mi v hlavě zůstalo několik fotografií, které opravdu stály za to. Doufám, že ke mně tyto snímky dorazí.

Přes jistou krutost mého výkladu a vedení, doufám, že si účastníci snad něco odnesli. Nemusejí to být nutně fotografie. Byl bych raději, kdyby to byly poznatky, které se jim zažily pro focení v budoucnu. Obtížně můžu hodnotit vlastní akci, to musejí aktéři fotografického workshopu.

Za expediční charakter fotografického workshopu se omlouvám a doufám, že všem opět fungují kolena jako v dětských létech.


Související odkazy
Fotografický workshop Krajina Českého Švýcarska
Nabídka fotografických workshopů
Portfolio České ŠVýcarsko
Fotografie z Českého Švýcarska ve Fotobanka

 

Ondřej Prosický | Naturephoto.cz, 24.10.2010

 

10-2010-0340 10-2010-0340 Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + PL Hoya Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200 mm, stativ Gitzo, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. října 2010 14:18:10, Mezní louka, NP České Švýcarsko (Česko)10-2010-0315 10-2010-0315 Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + PL Canon, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. října 2010 7:51:01, Mariina vyhlídka, NP České Švýcarsko (Česko) 10-2010-0360 10-2010-0360 Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL Hoya + LEE ND 0.9 H, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 39 mm, stativ Gitzo, Clona: 14, Doba expozice: 59.0 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. října 2010 7:23:54, Vysoká Lípa, NP České Švýcarsko (Česko)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
25. 10. 2010 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Super fotky Ondro! Doufam, ze se mi WS podari jednou zucastnit. Rad bych se zeptal, jak pouzivas PL Hoya s LEE ND 0.9 H. Mne prijde, ze kdyz je PL nasroubovan, a ND je v drzaku, tak se s PL hrozne spatne toci. Pouzivas drzak na ND, ci filtr je pridrzis v ruce (jako jsem to videl u Art Wolfa)? Nebo nejaka jina technika? Diky za radu.
Ondro, ještě jednou děkuji za to, že jsi uskutečnil krajinářský workshop. Jsem rád, že jsem mohl zúčastnit. Díky tobě jsem získal mnoho zajímavých informací pro krajinářskou fotografii. Vymýšlím různé nápady co fotografovat, jen teď najít čas. Moc se mi to líbilo, klidně bych šel po druhé.
musashi
Fajnova zkusenost.
Asi nejdulezitejsi info pro me bylo, ze to neni ani zdaleka o urovni technickych znalosti ci jinem knowhow, jako spis o discipline a nadseni.
Pro me melo mensi (ne)prijemnou dohru, ze ohledne techniky vyvolal WS starsi nevyresne (a palcive) otazky a tyden po WS uz je ze me Canonak ...
Tak kdyztak budu mit komu spilat a na koho to svadet ;o)
Hola,
jen jsem chtel pochvalit celou akci. Splnila na 100% moje ocekavani.
Az bude nejaka hodka cas, tak zkusim vypiplat fotky a poslu je ke kritice odborneho skolitele :)
Bylo to moc prima. Dík. Už se těším, až ty rawy otevřu a pak je postupně všechny smažu. :o)