Zpracování RAW a úpravy fotografií ve Photoshop

Přestože to jen málo fotografů přizná, důsledné zpracování RAW souborů a následné úpravy v programu Photoshop jsou nezbytné pro finální působení fotografie. Rád bych nabídl kurz, který je zaměřený na vyvolávání RAW v programu Canon Digital Photo Professional. Věnovat se budeme i následným úpravám v programu Photoshop a okrajově i rychlým úpravám a správě souborů v Zoner Photo Studio. Představím tak celé své workflow, kterým procházejí před prezentováním všechny mé fotografie.

 

 "Digitální fotoaparát pouze sbírá data, fotografie dělate násladně až vy pečlivým zpracováním souborů, které fotoaparát pořídil!"

 

 

Při snímání ranního světla velmi dlouhým teleobjektivem je nutné při zpracování RAW citlivě přidat kontrast. Tak, aby jsme ve stínech a světlech o nic nepřišli. Když se to povede, velmi příjemně se zintenzivní barvy.  

 

 

 

Aktuálně nabízím individuální kurz

Termín: kdykoli po domluvě
Cena: 1560,- Kč / hodinu (minimálně dvě hodiny, dále dle potřeb klienta, podle toho, jak se mu bude kurz líbit)
Místo konání: Praha 10 - Strašnice
Lektor: Ondřej Prosický (QEP), člen Asociace profesionálních fotografů ČR




Pořízením dat digitálním fotoaparátem fotografii nezískáte, ta vzniká až pečlivým zpracováním formátu RAW v grafickém editoru, nejlépe však v programech určených pro zpracování RAW. Z digitální zrcadlovky nikdy nevypadne hotová fotografie a už nikdy ne taková, která by se přiblížila dobře exponovanému diapozitivu.
 

Výhody dat ve formátu RAW

Při snímání do RAW souborů maté možnost zpracovat fotografii přesně podle vašich představ a to bez ztráty kvality. Pokud je fotografie příliš světlá a slušelo by ji tmavé podání, není problém snímek napravit. Nejsou to jen vady a chybné expozice, které lze v programu ke zpracování RAW zachránit. Velmi atraktivní je i zcela přepracovat podání fotografie, kdy je snímek odlišný od výstupu, který zhotovil fotoaparát. Fotografování do RAW formátu pomůže i tam, kde dynamický rozsah nestačí a je potřeba, aby ve výsledné fotografii byly korektně zobrazená světla i stíny.
 

 

Postupy zpracování formátu RAW

Výuka probíhá na programu Canon Digital Photo Profesional, který je velmi jednoduchý a rozšířený. Prostředí programů pro zpracování RAWu jsou podobná a nástroje shodné. Při zpracovávání fotografií jsem zastánce jednoduchých funkcí, které umožňují dělat korekce pouze toho, co fotograf opravdu potřebuje. Zkoušet všechny „posuvníky“ a doufat, že se v některý okamžik ze špatné fotografie stane atraktivní je nesmyslné. Fotograf musí mít jasnou představu, jak má fotografie vypadat a pomocí základních prostředků toho docílit. K těm nejpoužívanějším patří úprava expozice, vyvážení teploty osvětlení nebo tak dokonalý nástroj jako jsou Křivky. Další postupy budou popsány na programu Photoshop, jedná se korekce, které mají ostatní programy ke zpracování RAW.

 

Přednosti individuálního kurzu

 

  • malý počet účastníků v kurzu
  • důraz na praktické zkušenosti
  • lektor je zkušený fotograf
  • individuální přístup lektora
  • komorní prostředí fotoateliéru
  • přátelská a uvolněná atmosféra

 

Program:

 

  • Prostředí programů ke zpracování RAW
  • Správa souborů
  • Proč používat formát RAW
  • Úprava expozice a tonality
  • Práce s Křivkami
  • Korekce barev pomocí vyváženi teploty osvětlení
  • Jemné přidávání kontrastu do fotografie
  • Zvyšování intenzity barev ve středních tónech
  • Ostření fotografií (pro tisk, prezentace, web)
  • Citlivé zvyšování dynamického rozsahu fotografie
  • Další navazující úpravy v programu Photoshop CS4
  • Ukládání fotografií, archivace
  • Odstranění rušivých prvků v obraze
  • Retuše drobných nečistot

 

Doporučená technika

 

Pracuje se na stolních počítačích vybavených monitory EIZO. Vlastní technika není potřeba. Avšak doporučuji, přinést si s sebou vlastní fotografie ve formátu RAW, které se pokusíme zpracovat podle mojich přestav.
Nexistuje obecné doporučení, jak má dobře zpracovaná fotografie vypadat, ale ukážu vám svoji cestu.

 

 

 

 

I u fotografie za kontrastních světelných podmínek, lze fotografii při zpracování RAW ještě dále oživovat. Přidáním kontrastu se snímek oživí. Z odpudivé digitální šedivky se stane fotografie připomínající kontrastní diapozitivní filmy.

 

 

Ohlasy účastníků fotografických workshopů
Galerie fotografií z fotografických workshopů
Další fotografické workshopy

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
02. 03. 2017 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobrý den, svůj zájem o kurz RAW v DPP jsem poslal přes formulář OBJEDNÁVKY, možná to nebyla správná cesta, tak píši pro jistotu ještě takto.
Můžete mi dát vědět, kdy bude termín konání příštího kurzu?
Děkuji, RadekM.
Dobrý den Ondro, chtěl bych se zeptat, jestli ještě nabízíte tento kurz? Měl bych případný zájem. Děkuji.
PS
Jen bych jeste dodal, ze lze take upravovat JPEG (ano vim, ze to neni uplne optimalni) nicmene napr program Aperture (~1300,- Kc) dokaze aplikovat upravy JPEG bez zasahu do puvodniho souboru zhruba se stejnymi vysledky jako jsou videt v clanku. Pochopitelne RAW je ale RAW.
Tomáš: Není mi to příjemné, raději běhám venku, ale pokud chci z dat udělat kontrastní fotku jako jsem byl zvyklý u diáku, je to fuška. Vše je jen pečlivě opakovaně dotažený kontrast v Křivkách, saturaci jsem nikdy v životě nepoužil ani to neplánuji. Účastníci sobotní akce to myslím můžou potvrdit.
Tomáš
Zdravim Vas Ondřeji, to co jsem tu cetl budu povazovat za legraci. Tvrdiit, ze kvalitni snimek je mozne udelat jen prostrednictvim editoru, je tristni. Pri spravnem nastaveni DSLR a pouziti filtru v pripade foceni krajin nemusim v editoru krome lehkeho pridani kontrastu delat nic! Jestli nad snimkem travite vice casu u pc nez samotnym focenim nejste fotograf, ale grafik! Pri Vasem barevnem lazeni v editoru by me zajimalo kolik procent bareu je presaturovano. Typuji tak 70% Hezky den
musashi
Sakrys, tenhle vikend mam uz obsazeny:o(
Snad klapne ten podzimni termin ...
Radek: Další termín tohoto kurzu bude na podzim. Ale pokud máte zájem, lze se domluvit i na lekci individuální. Něco jsem stručně popsal tu - http://www.naturephoto.cz/otazky/279-uprava-fotografie-kormoran-krok-za-krokem.html ale detaily už se nevešly.
Zdravím Vás Ondro, uvažujte i dalším termínu pro tento kurz? Nebo alespoň o stručný popis problematiky na web?