WS Dravci a sovy V., hrátky v protisvětle

Tak mám za sebou i druhý workshop zaměřený na fotografování dravců a sov. Počasí bylo na Vysočinu v tomto období velmi nezvyklé, kromě sobotního večera, vlastně nepřetržitě svítilo slunce. Tak trochu mi to nahrálo, během páteční cesty jsem přemýšlel, co s dravci podniknout nového, ale vůbec jsem nevěděl.

Puštík obecný (Strix aluco) Puštík obecný (Strix aluco) Eurasian Tawny Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. listopadu 2009 9:21:04, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Soví hrátky s protisvětlem
Pro každou akci se snažím přijít s něčím novým, ale občas už začínám trpět tvůrčí impotencí, kdy mě nic nenapadá. Nebo napadá, ale nejsou pro to vhodné podmínky, lokalita nebo třeba dravci mají zrovna náladu na něco jiného.
Díky sobotnímu slunečnému ránu, jsme se ale pustili do něčeho, pro co jsme ještě neměli příležitost. Fotografování v přímém protisvětle. Disciplína ne úplně jednoduchá, ale nápaditá a na vzniklých fotkách poměrně atraktivní. Stačí najít vhodné místo a snímat proti slunci, kdy je fotografovaný objekt na tmavém pozadí. Pokud se podaří zaostřit (třeba sova), je to tam. Pak stačí vybrat tu s nejlepší pozicí křídel. To jsem bohužel nyní nestíhal, přikládám pouze jednu ochutnávku.

Příležitostí hodně, času málo
Řeklo by se, víkend dlouhý, ale času bylo šíleně málo. Dravců a sov jsme měli tentokrát opravdu hodně. Pokusil jsem se praktikovat další novátorskou metodu, kde je na jedné louce s lesem možno v přirozených podmínkách nedaleko od sebe fotografovat dva ptáky najednou. Výhledově, a Honza s Helenkou (majitelé dravců) se toho jistě už nyní děsí, by takto šlo na podobné akci současně fotografovat i tři dravce najednou :-)

Nikon – lexikon kouzel

Pořád se musím učit. Při vedení fotografického workshopu se ode mě čeká, že budu mimo jiné každému nápomocen s ovládáním fotografické techniky. Ne každý má zažité nejvhodnější nastavení fotoaparátu pro fotografování neposedných a rychle létajících dravců. U fotoaparátu značky Canon není problém, abych každému nastavil fotoaparát podle potřeby, ale co když někdo používá značku jinou?
Bohužel jsem se přistihl při tom, že jsem nedokázal poradit s ovládáním Nikonu D90, věděl jsem co nastavit, bohužel na fotoaparátu jsem nenašel kde. Nepodařilo se to mě v sobotu, nepodařilo se to jiným Canonistům v neděli ráno a dali jsme to dohromady až společnými silami v neděli v poledne.
A to jen díky použití manuálu. No, „manuálu“, přesnější pojmenování pro tu objemnou knihu velikosti encyklopedie by bylo Lexikon kouzel. Manuál k Nikonu D90 je dvakrát větší než manuál ke Canon EOS 1D Mk III!
Slibuji, že na příští podobné akci budu umět nastavit i fotoaparáty značky Nikon.

Jen pár řádek, několik postřehů z víkendové akce. Jako vždy děkuji za dokonalou spolupráci Heleně a Honzovi Kuchyňkovým ze stanice Stop. Obdivuji jejich trpělivost, především se mnou, takové blbosti s dravci si málokdo vymyslí :-)

 

Pokud máte zájem o účast na podobné akci, neváhejte mě kontaktovat. V případě konání dalšího víkendového ptačího fotografického workshopu vás oslovím přednostně.

Souvisejí odkazy
Fotografický workshop Draci a sovy IV., rychlé ohlédnutí
Fotografický workshop: Dravci a sovy IV
Workshop Dravci a sovy, reportáž (11/2008)
Workshop Dravci a sovy reportáž (3/2009)
Fotografie dravců a sov ve Fotobanka
Fotografické workshopy a kurzy

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 15.11.2009

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Peregrine Falcon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. listopadu 2009 13:17:28, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Káně lesní (Buteo buteo) Káně lesní (Buteo buteo) Common Buzzard, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. listopadu 2009 10:33:36, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Orel mořský (Haliaeetus albicilla) Orel mořský (Haliaeetus albicilla) White-tailed Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. listopadu 2009 12:48:32, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Výr velký (Bubo bubo) Výr velký (Bubo bubo) Eurasian Eagle Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. listopadu 2009 16:26:18, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
15. 11. 2009 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobrý den,

rád bych se informoval, zda máte ještě volno na workshopu - dravci - Herálec. Dále se chtěl zeptat, zda bude tedy v termínu 28. - 30. 11. mám dojem, že ještě minulý týden byl uveden termín 14. - 16. 11. Díky za odpověď. Michal Škavrada
Hoj Ondro,

krásné fotografie!!

pp
Honza
Tiše úpím nad krásnými fotografiemi, mám co dělat, abych neztratil motivaci, že se dá něčeho podobného dosáhnout samostudiem... ale snad jo. Když už jste se tak natrápili s tou D90-tkou, prozraďte prosím uživateli tohoto stroje, jak jste ji nakonec "znásilnili", aby vyhovovala focení rychlých dravců? Děkuji za krásné a podnětné fotografie.
Desirée: Zpracování dat k fotografování patří, nic na tom není, i když je potřeba trochu cviku, a hlavně s citem. Kurzy budou. Ledňáček nebo kolibřík, užiji si cokoli :-)
Desirée
Teď koukám, že jsem se přepsala a místo kolibříků jsem ti popřála cestu za ledňáčky :-)
Desirée
Ondro, díky za báječně strávený víkend! Jen se obávám, že budu muset ještě navštívit kurz upravování RAWu, protože ať se snažím jak chci, stejně máš ty fotky dokonalejší :-) Jinak přeji hezkou cestu za ledňáčky, se 7D to bude vyloženě slast.
Jojo...myslel jsem na vás celý víkend... Dufám že mě máš v pořadníku :-)