Den s profesionálním fotografem

Výhodou této účelné exkluzivní akce je, že své dovednosti předávám přímo pro potřeby klienta s ohledem na jeho zkušenosti a aktuálně používanou techniku. Oproti hromadnější skupinovým workshopům tak mám jistotu, že si z fotografování opravdu odnese poznatky do budoucna. Během celého dne se intenzivně při fotografování věnuji jen jemu a to jak v terénu, tak při zpracování pořízených fotografií u počítače.

Fotografování přírody

Jednodenní individuální kurz je zaměřený na předem domluvená témata fotografování. Může to být krajina, fotografování zvířat v ZOO, makrofotografie rostlin a hmyzu, Bavorský les, Praha, případně podle aktuálních příležitostí i příroda divoká.

Termín: po domluvě všední dny (preferuji) nebo víkend
Počet hodin: 9 hodin (od 8:00 hodin, celý den, s přestávkou na oběd), u zaměření na krajinu velmi časný odjezd
Lokality: ČR, SK, DE
Lektor: Ondřej Prosický (QEP), člen Asociace profesionálních fotografů ČR
Cena: 8500,- Kč + případná doprava

0010-2017-1381, České Středohoří, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM, ND filtr VFFOTO 0,9 Hard, f/14, @1/500 s, ISO 100, 30. října 2017 17:27:56
008-2016-3209, NP České Švýcarsko, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF70-200mm f/4L IS USM, f/10, @1/25 s, ISO 100, 15. srpna 2016 6:28:28

Nejúčelnější osnova

Po objednání kurzu si prosím připravte pět až deset fotografií nebo odkaz, pokud máte portfolio někde na internetových stránkách. Rád si toto prohlédu a účelně zvolím osnovu. Před setkání také poprosím o sdělení, na co se při fotografování přírody nejvíce zaměřujete a jakou fotografickou techniku k tomu aktuálně používate. Tyto informce jsou pro mě důležité, abych byl při společném fotografování co nejvíce užitečný.

Okruhy možných probíraných témat

    - základní nastavení digitální zrcadlovky (závislost clona / čas / ISO)
    - korekce expozice
    - způsoby měření fotoaparátu (celoplošné, bodové, poměrové, zdůrazněný střed)
    - ostření (AI Servo, One Shot, manuální ostření)
    - používání Live View při ostření
    - práce s přirozeným světlem
    - vhodná volba kompozice
    - hledání atraktivního motivu s ohledem na aktuální podmínky a možnosti
    - bezchybné používání polarizačního filtru
    - přechodové filtry LEE a jejich používání při fotografování krajiny
    - správné používání stativu
    - ovládání a citlivé užití blesku
     

Vyvolání RAW dat a zpracování fotografií

    - vyvážení bílé (realita nebo záměr autora)
    - přidání kontrastu pomocí funkce Křivky
    - přirozené srovnání nízkého dynamického rozsahu snímače (světla / stíny)
    - citlivé zvýšení intenzity barev
    - korekce optických vad objektivu
    - odstranění nečistot z fotografie (špína na senzoru)
    - drobné retuše ve fotografii (odstranění nevhodných prvků v zobrazené scéně)
    - přirozené zpracování HDR z různě exponovaných fotografií
    - formát pro archivování zpracovaných fotografií
    - odstranění šumu a citlivé dostření fotografií
    - zmenšení fotografií pro web při zachování detailů fotografie
    - používání vhodných fotografických aplikaci na iOS (iPad, iPhone)

0005-2016-2200, Praha, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM, f/16, @27.0 s, ISO 100, 6. května 2016 11:56:44
0010-2014-0093, NP České Švýcarsko, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS II USM, f/13, @1/4 s, ISO 100, 12. října 2014 8:18:05

Ohlasy fotografů

Říká se do třetice všeho dobrého a zlého nebo také třikrát a dost. Mé dva dny s profesionálním fotografem ale potvrdily, že v případě Ondřeje to ani náhodou neplatí. Určitě pojedu zas.
V minulých letech jsem byl s Ondrou na dvou workshopech, vždy to byly akce, kde se mi povedly skvělé fotky a naučil jsem se spoustu nových věcí. Proto jsem se letos rozhodl využít nabídky a strávit s Ondrou dva dny na téma ptáci v české, respektive moravské přírodě. A nadchlo mě všechno. První den hledání ptáků v přírodě, stopování dudka a vlhy pestré, příprava místa focení na další den a k tomu mnoho užitečných rad. Druhý den od půl šesté ráno venku, letovky kvakoše nočního, pak dvě hodiny v krytu u hnízda krmícího lejska bělokrkého. A odpoledne hejkal a čekání na vlhu v pálavských kopcích. Ta sice nepřist&aacu te;la na naší připravenou exkluzivní větev, ale i tak její průlety kolem byly skvělý zážitek. Bylo to moje první setkání s tímhle nádherným ptákem. Příště určitě sedne.
Ondřeji, díky za skvělé dva dny. Daly mi hodně podnětů k focení zvířat ve volné přírodě. Vždycky jsem se soustředil na to, „aby to bylo zblízka“, ale teď vím, že to jde i jinak.  Nově se dívám na nastavení fotoaparátu pro různé situace a světelné podmínky i na finální zpracování snímku. A navíc - skvělá relaxace s pohodovým člověkem, který je profesionál každým coulem. Těším se na příště.
Roman Fišer, Den s profesionálním fotografem (zaměřeno na fotografování ptáků), červen 2019

Ondřeji, chtěla bych moc poděkovat za úžasný fotografický den. Veškeré rady Vámi komunikovane pro mne byly srozumitelné a cenné. A pokud jsem něčemu nerozuměla, trpělivě jste mi vše vysvětlil a prakticky ukázal. Mam velkou radost, ukázal jste cestu ... stále jsem se snažila něco nastudovat v různých knihách o fotografování, ale při praktickém zkoušení jen přišlo zklamaní, že to není ono. Nyni jste mi ukázal pro mne srozumitelnější cestu. Také moc děkuji za souhrn tipů, na co vše je třeba se zaměřit, aby fotografie byla dokonalá a zajímavá. Současně se mi líbilo, že jsem si mohla vše hned vyzkoušet. Mimo jiné fotografie surikaty, kterou jsem při kurzu nafotila v pražské Zoo se velmi líbí mým přátelům ... asi k Vám také zamíří na kurz Ještě jednou moc děkuji.
Jana Pacáková, Den s profesionálním fotografem (zaměřeno na fotografování přírody), červenec 2016

Fotografování s Ondřejem Prosickým (jako workshop "Den s profesionálním fotografem")  jsem si nesmírně užil a byla to pro mne skvělá zkušenost a bohatá inspirace. Zažil jsem poprvé fotografování téměř v noci - vynikající. Ondřej mi nejen ukázal nejlepší místa v Českém Švýcarsku, ale zejména přidal své bohaté zkušenosti s fotografováním z každého z těchto míst. A počasí bylo fotograficky výborné, protože Ondra je skutečně expert na předpovědi fotograficky nádherných podmínek a předá všechny své zkušenosti a zdroje. A navíc - a to se me zdá být hodně cenné - den s Ondrou mě hodně motivoval k dalšímu focení a pokud možno zlepšování. Hodnota, kterou jsem celkově získal, je z mého pohledu významně vyšší, než cena workshopu. Vřele doporučuji každému.
Marek Boguszak, Den s profesionálním fotografem (zaměřeno na fotografování krajiny), září 2016

Vlastnila jsem sice delší dobu digitální zrcadlovku, nebyla jsem ale nikdy schopná se s ní naučit pořádně zacházet. K tomu jsem si chtěla pořídit novou, lepší. Bytostně nesnáším čtení manuálů a jakékoliv další samostudium, čili moje volba byla jasná: profesionální fotograf. A musím říci, že u Ondry jsem rozhodně chybu neudělala. Ondra je opravdový profík a nadšením pro fotografování by určitě nakazil každého. Po jednom dni s ním umím dnes fotoaparát nejen celkem slušně ovládat, ale také si poradit i v obtížnějších podmínkách, a moje chuť do fotografování je tak mnohem větší. Ondro, díky, rozhodně jsme se neviděli naposledy!
Linda Bartošová, Den s profesionálním fotografem (zaměřeno na fotografování na cestách), srpen 2014

Dobrý den Ondro, ráda bych Vám touto cestou ještě jednou poděkovala za kurz focení, který jsme společně absolvovali 27.dubna letošního roku. Byla jsem mile překvapená jak byl kurz připraven a jak probíhal. Nebyl ani krátký, ale ani příliš dlouhý, zkrátka den byl využit tak, aby byl naplněn cíl - naučit se lépe fotit. Naučila jsem se dívat na fotografii z jiného pohledu, mnohem lépe ovládat svůj fotoaparát a získala jsem od Vás cenné (alespoň pro mne) informace, jak udělat záběr foceného objektu tak, aby fotka k něčemu vypadala. Zkrátka a dobře, dnes vidím jaké nedostatky měly moje fotografie před kurzem a kam se posunuly dnes, tedy po kurzu.
No a protože pro mne byl kurz dost přínosný (tedy šitý na míru) i z toho pohledu, že byl zaměřen na téma, které mne zajímá a nebyla jsem vystavena přívalu teorie a informací, které bych v praxi nevyužila, nebo tématu, které mi nic neříká, mám určitě v plánu absolvovat další kurz, abych se posunula ještě dál. K tomu ale ještě potřebuju nějaký čas, abych potrénovala co jsem se naučila. Vím, že k profesionální tvorbě mám daleko, ale ráda bych se vzdálila davu laiků a měla tak ještě větší radost z vlastní tvorby.... takže díky a do příštího setkání vše nej!
Barbora Kadlecová, Den s profesionálním fotografem (zaměřeno na orchideje v Českém krasu), duben 2014

Ahoj Ondro, chtěla bych ti moc poděkovat za sobotní individuální kurz zaměřený na focení psů a na následnou úpravu fotek. Bylo to super.
Fotím už pátý rok digitální zrcadlovkou, nafotila jsem spousty snímků psů a štěňat, zejména v akci, v pohybu, při sportovní kynologii. Měla jsem ale pořád pocit, že by to ještě něco chtělo :). Po sobotě s tebou si myslím, že jsem se zase o kus posunula správným směrem, že jsi mi pomohl otevřít dvířka do dalších tajů focení a hlavně mě to pomohlo také v poznání a pochopení některých technických záležitostí, které mě dosud unikaly. Den s tebou jako profesionálním fotografem byl pro mě původně trochu tajuplný a měla jsem z toho trochu obavy a trému. Povídání s tebou bylo ale velmi příjemné, bezprostřední a opravdu to bylo pro mě velkým přínosem.
Byla bych ráda, kdybychom mohli společně uspořádat ještě další kurz se zaměřením na fotografování psů v akci. Přibrala bych další kamarády, kteří také rádi fotí pejsky a po mém vyprávění o sobotním kurzu jsou nadšeni a rádi by se podobného kurzu také zúčastnili. Těším se na další "fotografické" setkání, na další inspiraci k focení a další nové informace a také vyprávění tvých zážitků z cest do divoké přírody. Ještě jednou díky.
Alena Vanžurová, Den s profesionálním fotografem (zaměřeno na fotografování psů), březen 2015


Kurz je možné objednat také jako dárek se zasláním Dárkového poukazu. Obdarovaný se mi poté ozve a domluvím si s ním možný scénář.

Související odkazy
Nabídka fotografických workshopů
Ohlasy účastníků fotografických workshopů
Fotografický workshop Krajina Českého Švýcarska

0011-2016-3361, Jeseníky, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 760D, EF-S24mm f/2.8 STM, f/11, @1.3 s, ISO 100, 26. listopadu 2016 11:34:21
0010-2017-3829, Kašperské hory, Šumava, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF70-200mm f/2.8L IS II USM, f/13, @1/10 s, ISO 100, 14. října 2017 17:53:25
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 01. 2018 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář