Fotografický workshop Krajina Českého Švýcarska

Pod tíhou opětovného zájmu o společné fotografování krajiny jsem znovu připravil fotografický workshop v krajině Českého Švýcarska. Účastníci budou mít možnost zažít si základní návyky při snímání krajiny během atraktivního podzimu v národním parku. Smyslem workshopu není pouze provádění po hezkých místech, ale zejména snaha naučit se hledat zajímavé motivy v různých podmínkách.

Komu je workshop určen

Fotografický workshop je koncipována pro mírně pokročilé začátečníky i zkušené uživatele digitálních zrcadlovek, kteří mají zájem naučit se najít i ve zdánlivě neatraktivním prostředí motiv pro fotografii krajiny. Na nádherné vyhlídce ve výjimečným podmínkách umí udělat fotografii každý. U případných úžasných ranních motivů se pak soustředit i na detaily, aby fotografie nebyly pouze nudným zobrazením podmínek „jak bylo“.
Workshop každému účastníku zodpoví otázky, jak si ze snímání krajiny odnést technicky dokonalé a nápadité fotografie. Neodmyslitelnou součástí akce je fotografování na nejatraktivnějších místech Českého Švýcarska.

Rozsvícené noční Jetřichovice, NP České Švýcarsko, Česko
Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24 mm, Clona: 6.3, Doba expozice: 361s, ISO: 100, Vytvořeno: 21. ledna 2012 6:58:22,

Náplň fotografického kurzu

Během fotografické akce se budeme věnovat zejména: hledání vhodného motivu pro fotografii s ohledem na roční dobu a aktuální meteorologickou situaci, volbě vhodného ohniska ke snímání, specifikům práce se širokoúhlým objektivem, snímání vzdálených pohledů dlouhými teleobjektivy, volbě správné kompozice fotografie, eliminaci rušivých prvků v obraze, ovládaní zrcadlovky s důrazem na činnosti související se snímáním krajinných pohledů, volba optimální clony, přesné manuální zaostření pomocí funkce Live View, předsklopení zrcátka, používání dálkové spoušťě, správné volba expozice, expozičnímu vějíři pro následné zpracování přirozených HDR snímků s vyšším dynamickým rozsahem, v případě vhodných podmínek (bezoblačná noc) noční fotografování hvězdné oblohy pomocí dlouhých expozic, účelné používání stativu, pevné upevnění v terénu, eliminace účinku větru, práci s fotografickým příslušenstvím, (polarizační filtr, šedé přechodové filtry LEE, vodováha), používání silných ND filtrů pro výrazné prodloužení expozičních časů (zaznamenání pohybu v krajině), odborné konzultaci na téma vhodného výběru fotografické techniky pro fotografování krajiny, s důrazem na dokonalé optické vlastnosti objektivu a schopnost digitálního fotoaparátu přenést co nejvíce detailů, možnost vyzkoušení profesionální fotografické techniky firmy Canon.
Během večerních přednášek se budeme věnovat prezentaci zpracování fotografií krajiny, zvýšení dynamického rozsahu, přidání kontrastu do fotografie, oživení barev, drobné retuše, příprava pro tisk, zpracování pro internetové prezentace, práce v programech Canon Digital Photo Professional, Adobe Photoshop, Zoner Photo Studio.
A jako novinka, představení mobilních aplikací na mobilních zařízeních jako pomocníků fotografa (počasí, slunce, hledání lokalit). Součásní workshopu je i moje originalní přednáška Meteorlogie pro fotografy.

Ostrůvek v mlze, Mariina vyhlídka, NP České Švýcarsko, Česko
Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 100, 19. října 2013 7:48:53

Doporučené vybavení a fotografická technika

Nutností je digitální zrcadlovka a objektiv (nebo objektivy) v rozsahu 16 až 90 mm. Pro snímání technicky dokonalých dalekých pohledů je pak nezbytností kvalitní teleobjektiv s ohniskem 200 až 400 mm. Pro vážnou práci při fotografování krajiny se předpokládá používání pevného stativu a drátěné nebo dálkové spouště. Pokud máte, vyzkoušíme i další fotografické příslušenství, jako je polarizační filtr a neutrální šedé filtry.
Vzhledem k tomu, že budeme chodit v přírodě, doporučuji pevnou obuv a nepromokavé oblečení. Fotografovat budeme i v dešti. Nezbytností může být při horších povětrnostních podmínkách čepice a rukavice. Pro časně ranní a noční toulání s fotoaparátem je nezbytná čelovka.
Program fotografického workshopu bude velmi operativní podle aktuálních meteorologických podmínek. Každá situace vyžaduje hledání jiných motivů. V Českém Švýcarsku je pro to spousta příležitostí.

Žluté podzimní břízy, Hřensko, NP České Švýcarsko, Česko
Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Clona: 8.0, Doba expozice: 0.6 s, ISO: 100, Vytvořeno: 6. listopadu 2010 9:28:33

Aktuální termíny worshopu

18. - 20. října 2024

Program fotografického workshopu

Pátek – příjezd na lokalitu okolo 18:00 hodiny, ubytování, večeře, seznámení účastníků s náplní workshopu, přednáška o fotografování krajiny v oblasti Českého Švýcarska
Sobota – od časného rána fotografování až do západu slunce, pouze s přestávkou na jídlo, večerní přednáška Zpracováním RAW
Neděle – od časného rána fotografování, po poledni oběd a přednáška k aplikacím pro mobilní zařízení a meteorologii, odjezd okolo 14. hodiny

Fotografický workshop Krajina Českého Švýcarska
Začátek workshopu:  pátek v 18. hod (pátek)
Ukončení workshopu: nedělě v 14. hod
Ubytování: Jetřichovice
Lektor: Ondřej Prosický (QEP), člen Asociace profesionálních fotografů ČR
Doprava: individuální (případně po domluvě zkoordinuji)
Cena workshopu: 3900 Kč (plus plná penze v hotelu 1100 Kč, hradí si každý sám)

V ceně workshopu je zahrnuto, vedení při fotografování v terénu, zkušený lektor, asistence při fotografování v terénu, večerní přednáška o hledaní atraktivního motivu v vzhledem k aktuálním podmínkám, přednáška Zpracování RAW v Canon Digital Photo Professional a následné úpravy v Adobe Photoshop, použití Zoner Photo Studio, přednáška na téma příprav pro fotografování krajiny a používání mobilních zařízení (iPad) při fotografování a přednáška o sledování počasí
V ceně není zahrnuto ubytování s plnou penzí v hotelu (1100 Kč) a doprava do Českého Švýcarska

Související odkazy
Články o fotografování krajiny
Ohlasy na fotografické workshopy
Nabídka fotografických workshopu

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
17. 10. 2021 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Olda
Ahoj Ondro, jak dopadly letošní workshopy v Č.Š? Chystáš nějaký článek?
Míla
Hned první fotka "heartbreaking"... Ty malé stromky vpředu vypadají na první letmý pohled jako nějaká tančící zvířata... Fotka má nádhernou atmosféru :-) ... podzimní Kamenice úžasná... a tak by se dalo pokračovat o dalších fotkách...
Ahoj Ondro,

viem ze po zimnom WS som si u teba rezervoval aj podzimní WS, ale ked teraz vidim, ze prijimas predbezne rezervace, tak sa pre istotu pripominam. Na podzimnom WS v ceskom svycarsku sa urcite rad zucastnim.

Dakujem

Lubo
Jarda: Ta silnička je přesně hranicí Česko / Německo, hranice Českého a Saského Švýcarska. A protože se mi to zákoutí líbí, tak jsem jej vlastenecky přiřadil k nám :-) Podobných míst je ale i přímo v Českém Švýcarsku více.
Ta druhá fotografie mi nápadně připomíná jednu silničku na německé straně. Když jsme tudy šli, tak byl silný liák. Škoda, že na takový workshop nemůžu. Je tam krásně i za horšího počasí. Já přeji abyste tam měli krásné počásko a já pak juknu na fotečky :-)