Červnové Finsko, noci s medvědem a rosomákem

Začíná to být moje další závislost. Severskou přírodu mám rád a snažím se tam každý rok alespoň jednou vrátit. Libí se mi její divokost a nepoškození člověkem. Stále tam můžete najít desítky kilometrů bez jediné stopy civilizace. Takových míst už v Evropě moc není. Přestože už jsem ve Skandinávii od roku 2006 fotografoval mnoho druhů zvířat, jeden výrazný zástupce severu mě neustále silně přitahoval, medvěd hnědý.


Noční jezírko se suchopýrem a borovicí

Přestože medvěd hnědý žije na několika místech evropského kontinentu, dokonce i u našich sousedů na Slovensku, pro první setkání jsem toužil medvědy potkat právě na severu, kde jim to podle mě nejvíce sluší.
Volba strávit několik dní v krytu na hranicích Finska a Ruska byla ideální volba, podobně jako zvolený termín. V červnu lze na vysoká ISO s nejmodernějšími zrcadlovkami fotografovat i během noci, černo-černá tma není vlastně vůbec. Medvědi jsou v oblasti nejaktivnější pozdě večer a především v noci. V tomto období roku probíhá i medvědí říje, což by, jak jsem uvažoval, mohl přinést do fotografií nějaký zajímavý příběh.
Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 4000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 1:24:07, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 3:28:48, Oulu (Finsko) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 8. června 2014 21:20:37, Oulu (Finsko)

Dlouhé hodiny v krytu

Být vzhůru několik dlouhých nocí po sobě s prstem na spoušti v malé boudičce je náročné, ale zpětně hodnotím, že se to rozhodně vyplatilo. Občas se i stane, že noc v krytu někdo prospí a medvěda na cestě za jeho fotografováním ani nezahlédne. Nedivím se, 14 hodin v krytu je opravdu dost i pro člověka, který je na podobné z fotografování zvířat zvyklý. Párkrát jsem se i já přistihl, že mám hlavu opřenou o fotoaparát a sáňky pro blesk zatlačené do čela. Několik vteřin jsem určitě nevnímal.
Naštěstí se v úzkém průzoru na finskou krajinu většinou pořád něco dělo a na spánek nebyl v průběhu večera, noci ani rána (to už byl ale fakt masakr) ani pomyšlení. Vlastně mi stačilo málo, vodouš šedý procházející se suchopýrem, čerstvě vylíhlá mláďat hohola severního poprvé na hladině, nebo vrány šedé útočící v hejnu na rosomáky sibiřské, kteří se každý den krátce zjevili před naším objektivem.
Rosomák sibiřský (Gulo gulo) Rosomák sibiřský (Gulo gulo) Wolverine, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 5000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 23:44:42, Oulu (Finsko) Rosomák sibiřský (Gulo gulo) Rosomák sibiřský (Gulo gulo) Wolverine, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 6. června 2014 18:40:20, Oulu (Finsko) Rosomák sibiřský (Gulo gulo) Rosomák sibiřský (Gulo gulo) Wolverine, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 6400, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, 9. června 2014 3:25:43, Oulu (Finsko)

Medvědí říje v hledáčku fotoaparátu

Výlet na sever byl krátký, ale velmi intenzivní. I proto, že medvědi se ukázali každou noc několikrát, pořád se něco dělo.
Mám rád, když je s fotografováním spojený nějaký příběh, ze kterého se mohu doučit něco o chování zvířat. Ono se sice dá v literatuře leccos dočíst, ale nic se nevyrovná tomu, když si nějaký projev zvířecího života můžete během několika dní prožít. Právě tohle vyšlo v červnu ve Finsku dokonale. Fotografie aktuálně pečlivě zpracovávám, fotografovalo se zejména v noci. I když jsem si slíbil, že se budu po zkušenosti s medvědy ledními, co se množství prezentovaných fotek týká trochu krotit, mám obavy, že se to zase trochu zvrtne. Z první noc mám zpracováno 22 fotografií medvědů hnědých.
Předjednaný je i článek o říji medvědů hnědých v časopise Příroda - Wildlife, který by měl vyjít ještě letos.

Související odkazy

Medvěd lední na Špicberkách
Liška polární, s hnědošedým letním kožíškem
Finsko a Dánsko, zprávička z fotografické cesty
Orlovec říční, rybář ptačí říše
Články o fotografování přírody v Norsku
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku
Jeřáb popelavý, mlhavé chladné ráno


Seznam fotografovaných druhů, oblast Oulu, Finsko při hranicích s Ruskem 5. - 10. června 2014

Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear
Rosomák sibiřský (Gulo gulo) Wolverine
Veverka obecná (Sciurus vulgaris) Red squirrel
Hohol severní (Bucephala clangula) Camnon Goldeneye
Vrána šedá (Corvus cornix) Hooded Crow
Racek žlutonohý (Larus fuscus) Lesser Black-backed Gull
Racek chechtavý (Larus ridibundus) Black-headed Gull
Vodouš šedý (Tringa nebularia) Common Greenshank
Poštolka obecná (Falco tinnunculus) Common Kestrel
Krkavec velký (Corvus corax) Raven
Straka obecná (Pica pica) Eurasian Magpie
Lejsek černohlavý (Ficedula hypoleuca) European Pied Flycatcher
Konipas bílý (Motacilla alba) White Wagtail


Vodouš šedý (Tringa nebularia) Vodouš šedý (Tringa nebularia) Common Greenshank, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 18:39:23, Oulu (Finsko) Poštolka obecná (Falco tinnunculus) Poštolka obecná (Falco tinnunculus) Common Kestrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 7. června 2014 16:32:56, Oulu (Finsko) Hohol severní (Bucephala clangula) Hohol severní (Bucephala clangula) Camnon Goldeneye, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 9. června 2014 19:06:52, Oulu (Finsko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
25. 06. 2014 , kategorie: cesty, evropa
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Jiří Plekanec
Já se picnu! To je divočina.....Třeba Rosomáka nafotit není prdel.Moc pěkné vskutku.Jsem zvědávý kdy vybalíš tu naší orchidejovou královnu!?:-)
Michal Mašík
Moc pěkné. I celkem vysoké ISO. Všiml jsem si u MM že fotil i na ISO 20000-50000 ISO a fotky jsou dost dobré. Pro 1DX asi žádný problém po pečlivém zpracování. Začínám o něm uvažovat také. Ale ještě chci počkat pokud bude nová 7D II.
Karel N.
Ta noc těm rosomákům a medvědům fakt sluší, a ty hodiny fotografování, 3:25 :-)
Karel N.
Ta noc těm rosomákům a medvědům fakt sluší, a ty hodiny fotografování, 3:25 :-)
jirka
Proste mazec Ondro! Rosomak je jedno z nejhůře pozorovatelnych zvirat. Proste big lajk. Hodne svetla i dále
honza
Ty fotky rosomáka jsou přeostřené jako prase, podívej se na to Ondro. Více fotek medvěda nemáš?
Nádhera, koukal jsem i do odkazů pod článkem, ten sever už máš hodně projetý.