Kostarika, nové fotografické příležitosti

Na prosinec jsem připravil pro šest fotografů cestu za fotografováním zvířat do Kostariky, kam se každý rok vracím už od roku 2004. Přestože z velké části jezdím na stále stejná místa, vždy jsou příležitosti trochu jiné. I proto, že rád zkouším nové věci, techniky fotografování nebo se soustředím na druhy, které jsem v minulosti spíše ignoroval. Poslední Kostarika byla zatím ze všech nejlepší. Dokonce i těch kvesalů chocholatých jsme fotografovali dost.

S tukany a hady v deštivém lese

Oblast u řeky San Carlos na karibské straně hor mám moc rád. Když v prosinci přijíždíme, právě končí období dešťů. Vždy to tak nádherně vyjde, že nám sice prší, ale už ne tolik, aby nás to úplně limitovalo a nemohli jsme fotografovat. Nejhorší, co se vám totiž může při fotografování v tropech stát, je to, že svítí sluníčko.
Naše lodge je ráj tukanů a troufnu si tvrdit, že ve světě není lepší místo pro jejich fotografování. Ti velcí, tukan hnědohřbetý a tukan žlutoprsý, jsou tam každý den a malý arassari pestrý přilétá, když si ti velcí zaletí ze zahrady na chvilku do lesa.
Podobně jako loni jsme více rozvinuli naše lehce aranžované fotografování hadů a žabiček. Příprava byla dokonalá, jen si musím postěžovat, že nikdo nerespektoval poučení, ať se k těm jedovatým zabijákům nepřibližuje blíže jak na půl metru. Křovináři nejsou úplně bezpečné objekty na fotografování. Vůbec nevadilo, že se zrovna v nejlepším spustil liják. Nikdo déšť pořádně nevnímal, až když bylo potřeba odložit techniku, která přestala fungovat, a vytáhnout záložní. V malém přístřešku se tak hromadilo to, co padající voda dočasně zničila. Během dvou hodin jsme fotografovali šest druhů hadů a dva druhy žabek!
Zajímavou zkušeností pro všechny fotografy bylo noční fotografování netopýrů. Tato aranžovaná kratochvíle byla poměrně nudnou činností, ale jsem rád, že jsme to čidlo, které detekovalo přílet netopýra ke květům, vyzkoušeli. Podařily se tak, myslím, poměrně nevšední fotografie.
Novou příležitostí v oblasti bylo nachystání újedi pro kondory. Loni jsme se pokoušeli o fotografie v Kostarice největších a nejhezčích kondorů královských, ale moc to nešlo. To letos s kusem krávy to byl vyloženě masakr, skoro nešlo udělat fotografii jednotlivého ptáka.
Osobně jsem si nejvíce užil krátký výlet lodičkou v blízké laguně. Podařilo se mi vyfotografovat nádhernou volavku agami, což byl poslední druh z amerických volavek, který jsem neměl na fotografii. Tohle skrytě žijící zvíře jsem hledal dvanáct let! Sice nebyla ve svatebním šatu, kdy jí to sluší nejvíc, ale mám tak důvod ji hledat i v budoucnu.

Kondor královský (Sarcoramphus papa) King Vulture, Boca Tapada, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM, f/4.5, @1/1000 s, ISO 800, 9. prosince 2017 8:44:55
Ara arakanga (Ara macao) Scarlet Macaw, Puetro Viejo, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x III, f/5.0, @1/400 s, ISO 1600, 11. prosince 2017 14:47:50

Na lodičce za trpasličím ledňáčkem

Abych minimalizoval čas při přesunech, nejezdím poslední roky do oblasti Caňo Negro s řekou Rio Frio, ale z lodičky fotografujeme na řece Tarcoles. Během časného rána a pozdního odpoledne máme spoustu příležitostí, zvířata se při přibližování loďkou totiž tolik nebojí.
Hlavní náplň jsme měli jasnou - v jednom z bočních přítoků řeky najít v mangrovech mrňavého rybaříka kovového. Tento pro fotografování vcelku trpělivý pták pro nás má při svém chování jednu nepříhodnou vlastnost. Sedá si vždy tak, aby nebyl vidět. Obvykle do spletitých kořenů stromů obklopujících řeku nebo do větví obalených listím. Když jsem byl v Kostarice loni, viděli jsme ho na řece několikrát, ale fotky nevznikly. Letos jsme byli ale úspěšní. Tady musím veřejně vyzvednout zásluhy Honzy Nováka. Na svých cestách s fotografy nebo birdwatchery a ornitology už jsem viděl leccos, ale Honza vidí ptáky snad i za kmenem stromu. Zpětně hodnotím, že k úspěchu našich pozorování nejvíce přispěl on. V seznamu fotografovaných druhů ptáků na cestě v závěru článku jsou tak i druhy, které viděl jen Honza. Co myslíte, kdo tehdy mrňavého ledňáčka poprvé našel? Honza!
Kromě poměrně běžných ledňáčků, volavek, bukačů, kolih a pisil jsme měli na řece Tarcoles několik dalších pěkných pozorování. Orlovec říční ulovil rybu, aby ji nerušený v naší těsné blízkosti sežral, obhajování teritoria dvou velkých samců leguána zeleného, cachtání v letu fregatek vznešených, těsné přibližování k velkým krokodýlům nebo třeba fotografování momota skořicovobřichého a kulíška brazilského už při nastupování do lodi. 
Snad je jen škoda, že v tom nejnádhernějším světle zapadajícího slunce v deltě řeky nebylo něco atraktivního blíže k fotografování. To se ale bohužel občas stává.

Rybařík kovový (Chloroceryle aenea) American Pygmy Kingfisher, Tarcoles, Carara NP, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, f/7.1, @1/800 s, ISO 800, 14. prosince 2017 8:06:31
Listonos citrusový (Lonchophylla robusta) Orange nectar bat, Boca Tapada, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF70-200mm f/2.8L IS II USM +1.4x III, Cognisys Range IR, 3x blesk Canon, f/13, @3.2 s, ISO 500, 9. prosince 2017 18:10:21

Trápení při fotografování sov

Oproti minulým cestám do Kostariky jsem měl plán se více soustředit na fotografování sov. Jako poslední přípravu před odletem jsem z xeno-canto.org postahoval hlasové projevy osmi tam nejběžnějších sov. Po dvou hodinách se sluchátky na uších jsem si uvědomil, že z minulých let všechny sovy znám, slýchám je tam většinu večerů. I když jsem je nikdy neviděl, nehledal jsem je, neměl to tedy být problém.
Opět se ale ukázalo, že nestačí jen příprava, ale musíte mít i trochu štěstí. Při fotografování divokých zvířat proti vašemu snažení působí spousta proměnných, kvůli kterým se ne vždy všechno povede. Takže nyní se můžu veřejně vymlouvat. 
První večery na karibské straně hor nejdříve moc pršelo. Pak mě sice houkání puštíka černobílého před půlnocí vzbudilo, ale ani za půl hodiny jsem ho v tom velkém stromě nad naší chaloupkou nemohl najít. Po přesunu na pacifické pobřeží zase silně foukal vítr, což samozřejmě ptáci nesnášejí, a sovy obzvlášť. A aby toho nebylo málo, byla absolutně bezměsíčná noc, což aktivitě sov také vůbec nepřidá (hůře se jim loví). Když jsme pak náhodou nějakého výrečka našli, seděl v tom stromě (ne, to nebyl strom, to bylo gigantické roští!) tak, že byl sotva vidět, navíc na něj pražilo odpolední slunce. 
I tak jsme nakonec do hledáčku dostali čtyři druhy sov. O výsledku jako “fotografiích” nemůže být řeč, ale mám sovy moc rád, pokusím se to nějak zpracovat. Nejvíce prostoru nám dala sova, kterou potkáte všude ve světě, sova pálená.

To bylo jen pár řádků, fragmenty vzpomínek z asi nejvydařenější cesty do Kostariky, které jsem pro fotografy pořádal. Příležitostí bylo hodně, největší radost mi ale udělalo to, jak to bylo pestré a jak to vše dokonale fungovalo. I díky spolupráci s partnerem v Kostarice, který podle mých zkušeností a zadání vše připravil.
Děkuji Martinovi, Honzovi, Davidovi, Petrovi, Danovi a Vláďovi, že to tam se mnou vydrželi. I díky nim jsem se namotivoval vrátit se na stejná místa znovu, sám bych se spíše rozhlížel po poznávání dalších částí latinské Ameriky.

Pokud máte o společnou cestu do Kostariky v prosinci 2018 zájem, napište mi do konce ledna. V únoru bych to začal dojednávat.

Související odkazy
Workshop Fotografování zvířat v Kostarice
Články o fotografování v Kostarice
Fotografie z Kostariky ve fotobance Shutterstock

Listovnice červenooká (Agalychnis callidryas) Red-eyed Tree Frog, Puerto Viejo, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, f/8, @1/20 s, ISO 2500, 12. prosince 2017 10:31:54
Sova pálená (Tyto alba) Barn Owl, Orotina, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, f/8.0, @1/200 s, ISO 1600, 13. prosince 2017 16:51:53
Naše kostarická skupinka, zleva David Havel, krokodýl americký, Martin Mecnarowski, Ondřej Prosický, Petr Salinger, Jan Novák, Vladimír Jurek, Daniel Huml a Jose Lopez Vargas.

Seznam fotografovaných druhů

Kostarika 6. 12. – 18. 12. 2017
Ara arakanga (Ara macao) Scarlet Macaw
Ara zelený (Ara ambigua) Great Green Macaw
Arassari pestrý (Pteroglossus torquatus) Collared Aracari
Arassari panamský (Pteroglossus frantzii) Fiery-billed Aracari
Arassari smaragdový (Aulacorhynchus prasinus) Emerald Toucanet
Aratinga rudočelý (Aratinga finschi) Finsch's Conures
Amazoňan žlutolící (Amazona autumnalis) Red-lored Parrot
Amazoňan žlutokrký (Amazona auropalliata) Yellow-naped Parrot
Amazónek hnědohlavý (Pionopsitta haematotis) Brown-hooded Parrot
Anhinga americká (Anhinga anhinga) Anhinga
Banakit jamajský (Coereba flaveola) Bananaquit
Bukač středoamerický (Tigrisoma mexicanum) Bare-throated Tiger-Heron
Datel kaštanovobarvý (Celeus castaneus) Chesnut-colored Woodpecker
Datel černolící (Melanerpes pucherani) Black-cheeked Woodpeck
Datel Hoffmannův (Melanerpes hoffmannii) Hoffmann´s Woodpecker 
Drozd hnědý (Turdus grayi) Clay-colored Robin
Drozd sazový (Turdus nigrescens) Sooty Robin
Fregatka vznešená (Fregata magnificens) Magnificent Frigatebird
Čačalaka šedohlavá (Ortalis cinereiceps) Gray-headed Chachalaca
Guan černý (Chamaepetes unicolor) Black Guan
Háčkozobec pacifický (Diglossa plumbea) Slaty Flowerpiercer
Hoko proměnlivý (Crax rubra) Great Curassow
Holub šedomodrý (Claravis pretiosa) Blue Ground-Dove
Husička podzimní (Dendrocygna autumnalis) Black-bellied Whistling Duck
Chřástal guyanský (Aramides cajanea) Gray-necked Wood-Rail
Chřástal rezavokrký (Aramides axillaris) Rufous-necked Wood-rail
Ibis bílý (Eudocimus albus) White Ibis
Ibis lesní (Mesembrinibis cayennensis) Green Ibis
Pisík americký (Actitis macularia) Sandpiper
Káně tmavá (Buteogallus anthracinus subtilis) Mangrove Black Hawk
Káně Gmelinova (Buteo magnirostris) Roadside Hawk
Čimango žlutavý (Milvago chimachina) Yellow-headed Caracara
Karančo chocholatý (Caracara cheriway) Crested Caracara
Kněžík proměnlivý (Sporophila aurita) Variable Seedeater
Koliha malá (Numenius phaeopus) Whimbrel
Kolibřík fialkový (Campylopterus hemileucurus) Violet Sabrewing
Kolibřík zelenotemenný (Heliodoxa jacula) Green-crowned Brilliant 
Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl) Rufous-tailed Hummingbird 
Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy) Green Hermit 
Kolibřík ploskoocasý (Discosura longicauda / Discosura conversii) Green Thorntail 
Kolibřík trpasličí (Phaethornis longuemareus) Little Hermit 
Kolibřík fialovohrdlý (Lampornis calolaema) Purple-throated Mountain-gem
Kolibřík kostarický (Eupherusa nigriventris) Black-Bellied Hummingbird
Kolibřík měděnohlavý (Elvira cupreiceps) Coppery-headed Emereld 
Kolibřík skvostný (Eugenes fulgens) Magnificent Hummingbird 
Kolibřík zelený (Colibri thalassinus) Green Violet-ear
Kolibřík pokřovní (Lampornis castaneoventris) White-throated Mountain-gem 
Kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula) Volcano Hummingbird 
Kolibřík ohnivobradý (Panterpe insignis) Fiery-throated Hummingbird
Kolibřík purpurotemenný (Heliothryx barroti) Purple-crowned Fairy
Kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) White-necked Jacobin
Kondor královský (Sarcoramphus papa) King Vulture
Kondor krocanovitý (Cathartes aura) Turkey Vulture
Kondor havranovitý (Coragyps atratus) Black Vulture
Kormorán neotropický (Phalacrocorax olivaceus) Olivaceous Cormorant
Kukačka rýhozobá (Crotophaga sulcirostris) Groove-billed Ani
Kukačka drozdí (Morococcyx erythropygius) Lesser Ground-cuckoo
Kulíšek brazilský (Glaucidium brasilianum) Ferruginous Pygmy-owl
Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) Resplendent Quetzal
Kvakoš žlutočelý (Nyctanassa violacea) Yellow-crowned Night-Heron
Květomil modrý (Cyanerpes cyaneus) Red-legged Honeycreeper
Květomil azurový (Cyanerpes lucidus) Shining Honeycreeper
Květomil černohlavý (Chlorophanes spiza) Green Honeycreeper
Lesňáček mniší (Wilsonia pusilla) Wilson's Warbler
Lesňáček ohnivý (Oreothlypis gutturalis) Flame-troated Warbler
Lesňácek obojkový (Myioborus torquatus) Collared Redstart
Lesňáček pestrý (Myioborus miniatus) Slate-throated Redstart
Lesňáček žlutý (Setophaga petechia) Mangrove Wabler
Leskovec neotropický (Galbula ruficauda) Rufous-tailed Jacamar
Libohlásek Gouldův (Euphonia gouldi) Olive-backed Euphonia
Libohlasek malachytový (Chlorophonia callophrys) Golden-browed Chlorohonia
Nesit lesní (Mycteria americana) Wood Stork
Momot širokozobý (Electron platyrhynchum) Broad-billed Motmot
Momot skořicovobřichý (Eumomota superciliosa) Turquise-browed Motmot
Momot skořicový (Baryphthengus martii) Rufous Motmot
Momot černolící (Momotus momota) Blue-crowned Motmot 
Střízlík rezavošíjný (Campylorhynchus rufinucha) Rufous-naped Wren 
Ostnák trnitý (Jacana spinosa) Northern Jacana
Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey
Palmovník dlouhoocasý (Ptilogonys caudatus) Long-tailed Silky-flycatcher
Pipilo velkonohý (Pezopetes capitalis) Large-footed Finch
Pipilo žlutostehený (Pselliophorus tibialis) Yellow-thighed Finch
Pelikán hnědý (Pelecanus occidentslis) Brown Pelican
Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) Amazon Kingfisher
Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) Ringed Kingfisher
Rybařík kovový (Chloroceryle aenea) American Pygmy Kingfisher
Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Peregrine Falcon
Sojka hnědá (Cyanocorax morio) Brown Jay
Sova pálená (Tyto alba) Barn Owl
Saltator velký (Saltator maximus) Buff-throated Saltator
Strnadec ranní (Zonotrichia capensis) Rufous-collared Sparrow
Strnádek tlustozobý (Arremon crassirostris) Sooty-faced finch 
Tangara vavřínová (Tangara gyrola) Bay-headed Tanager
Tangara masková (Tangara larvata) Golden-hooded Tanager
Tangara červenohnědá (Piranga bidentata) Flame-colored Tanager
Tangara modrá (Thraupis episcopus) Blue-gray Tanager
Tangara pralesní (Thraupis palmarum) Palm Tanager
Tangara zpěvná (Ramphocelus passerinii) Scarlet-rumped Tanager 
Tangara ohnivá (Piranga rubra) Summer Tanager
Tangara stříbrohrdlá (Tangara icterocephala) Silver-throated Tanager
Trogon černohlavý (Trogon melanocephalus) Black-headed trogon 
Trupiál baltimorský (Icterus galbula) Baltimore Oriole
Trupiál karibský (Icterus dominicensis) Hispaniolan Oriole
Tyran bentevi (Pitangus sulphuratus) Great Kiskadee
Tyran (Coryphotriccus albovittatus) White-ringed Flycatcher
Tyran tropický (Tyrannus melancholicus) Tropical Kingbird
Tyran západní (Tyrannus verticalis) Western Kingbird
Tyranovec tropický (Contopus cinereus) Tropical Pewee
Tyranovec černočapkový (Empidonax atriceps) Black-capped Flycatcher
Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Chesnut-mandibled Toucan
Tukan žlutoprsý (Ramphastos sulfuratus) Keel-billed Toucan
Vlhovec andský (Cacicus uropygialis) Scarlet-rumped Cacique
Vlhovec obrovský (Psarocolius montezuma) Montezuma Oropendola
Vlhovec kaštanový (Psarocolius wagleri) Chestnut-headed Oropendola
Vlaštovka mangrovová (Tachycineta albilinea) Mangrove Swallow
Volavka agami (Agamia agami) Agami Heron
Volavka bílá (Egretta alba) Great Egret
Volavka bělostná (Egretta thula) Snowy Egret
Volavka modrošedá (Egretta caerulea) Little Blue Heron
Volavka proměnlivá (Butorides virescens) Green-backed (Green) Heron
Volavka tříbarvá (Egretta tricolor) Tricolored Heron
Volavka velká (Ardea herodias) Great Blue Heron
Volavka rusohlavá (Bubulcus ibis) Cattle Egret
Volavčík člunozobý (Cochlearius cochlearius) Boat-billed Heron
Vousák zejkozobý (Semmoris frantzii) Prong-billed Barbet
Vousák andský (Eubucco bourcierii) Red-headed Barbet
Výreček Clarkův (Megascops clarkii) Bare-shanked Screech-owl
Výreček pacifický (Megascops copperi) Pacific Screech-owl

Malpa kapucínská (Cebus capucinus) White-throated Capuchin Monkey
Chápán středoamerický (Ateles geoffroyi) Black-handed spider monkey
Nosál bělonosý (Nasua narica) White-nosed Coati
Veverka proměnlivá (Sciurus variegatoides) Variegated Squirrel
Listonos citrusový (Lonchophylla robusta) Orange nectar bat
Vampír dlohojazyčný (Glossophaga soricina) Pallas´ Long-tongued Bat
Krokodýl americký (Crocodylus acutus) American Crocodile
Kajman brýlový (Caiman crocodilus) Spectacled Caiman
Leguán černý (Ctenosaura similis) Black Iguana
Leguán zelený (Iguana iguana) Green Iguana
Křovinář aksamitový (Bothrops atrox) Fer-de-lance
Křovinář ostnitý (Bothriechis schlegeli) Eyelash Viper
Křovinář nosatý (Porthidium nasutum) Hognosed Pitviper
Užovka (Sibon nebulatus) Cloudy Snail Sucker
Byčovka krátkonosá (Oxybelis brevirostris) Cope's short-nosed Vine Snake 
Rosněnka Valeriova (Hyalinobatrachium valerioi) Raticulated Glass Frog
Rosněnka Fleischmannova (Hyalinobatrachium fleischmanni) Fleschmann´s Glass Frog
Rosnička narezlá (Hypsiboas rufitelus) Red-webbed Tree Frog
Listovnice modroboká (Agalychnis annae) Golden-eyed Tree Frog
Listovnice červenooká (Agalychnis callidryas) Red-eyed Tree Frog
Pralesnička drobná (Dendrobates pumilio) Strawberry Poison Frog 
Pralesnička batiková (Dendrobates auratus) Green-and-black Poison-dart Frog
 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
06. 01. 2018 , kategorie: cesty, svět
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobrý večer,

Ondro, nádherné fotky rád se na Váš web vracím, jsem rád , že píšete i místa kde jsou fotky pořízeny a dáváte si práci i s články..ten seznam viděných druhů je hodně slušený..kvesal a sovy jsou pak best! za čtyři roky jsem viděl první druh sovy až na posledním výletu a radost obrovská a kvesal ten se neokouká nikdy :) . Přeju hodně dobrých záběrů do roku 2018 !
ONDŘEJ PROSICKÝ | WWW.NATUREPHOTO.CZ
Těší mě, že se fotky líbí a také přeji vše dobré v roce 2018.
Martin Mecnarowski
Pestré, zajímavé, náročné tak akorát, hektické jen místy :) ... za mne bezva akce. Nasadils laťku vysoko !
Díky.
ONDŘEJ PROSICKÝ | WWW.NATUREPHOTO.CZ
Díky, jsem rád, že se líbilo, se spoustou zvířat jsme měli dost štěstí.
Ahoj Ondro, vidím, že jste byli samí chlapi, nevadila by jedna ženská, co by se ráda do Kostariky vrátila?
ONDŘEJ PROSICKÝ | WWW.NATUREPHOTO.CZ
Jano, nebylo by to poprvé, co bychom brali jednu ženskou, už to jednou bylo. Ideální by bylo pro dvoulůžkové ubytování dvě ženské, ale domluvit by to leccos. Připomenu se!
Z pohledu účastníka můžu akci jen doporučit, jak píše Ondra množství zvířat a příležitostí k fotografování je opravdu obrovské množství, jak díky Kostarické biodiverzitě, tak připravenosti akce. Díky znalosti prostředí a využití průvodce, znajícího potřeby fotografů, má každý možnost se fotograficky realizovat, nikoliv jezdit, běhat a hledat zvířata. Takže pokud někdo chcete strávit 2 týdny opravdu focením zvířat, do toho :-).
David
ONDŘEJ PROSICKÝ | WWW.NATUREPHOTO.CZ
Davide, díky!
Moc rád bych. Ale tento rok to určitě nedám. Lhal bych, pokud bych řekl, že o tom neuvažuji. Pokud budeš jezdit i další roky, rád bych se někdy přidal.
ONDŘEJ PROSICKÝ | WWW.NATUREPHOTO.CZ
Michale, neboj, budu se připomínat!
Petra
Nádhera, netopýr vede!
ONDŘEJ PROSICKÝ | WWW.NATUREPHOTO.CZ
Netopýři byla nová zkušenost, ještě mám pár nápadu k vyzkoušení.
Michal Mašík
Moc pěkné.
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz
Michele a nechceš v prosinci 2018 jet se mnou?