Roháč obecný, největší brouk

Moje první setkání s tímto impozantním broukem proběhlo před třemi lety na Pálavě v blízkosti přírodní památky Křivé jezero. Už si nematuji, zda jsem k němu putoval kvůli volavkám, nebo za fotografováním vážek, avšak bezpečně vím, o co jsem se pokoušel místo toho.

Roháč obecný (Lucanus cervus) Roháč obecný (Lucanus cervus) Stag Beetle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D MArk II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 MAcro USM, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano (2x Canon 580EX II mimo tělo fotoaparátu, řídící jednotka, mléčné rozptylky Sto-fen, Vytvořeno: 18. července 2009 11:33:21, Malé Kyšice (Česko)

V lužním lese s mračnem komárů
Na starém dubu v blízkosti cesty se ve výši očí se pohybovalo něco, co hned upoutalo mojí pozornost. Po bližším přiblížení jsem zjistil, že se jedná o roháče obecného (Lacanus cervus), našeho největšího brouka. Přestože jsem jej spatřil poprvé o jeho určení nebylo pochyb. Jeho obrovská kusadla přehlédnout nelze.
Po prvním okouzlení, jsem se rozhodl roháče fotit, ale bylo to utrpení, na které nerad vzpomínám. Když jsem nyní hledal starou fotku pro dokumentaci, žádnou jsem z toho dne nenašel; což jen svědčí o tom, že za nic nestála. Rozlehlé tělo roháče se velmi špatně fotí a rozhodně to není tím, že by byl brouk hbitý. Pokud samec roháče vyplní většinu hledáčku, je nutné použít opravdu vysokou clonu (f11 – f18), aby bylo ostré to, co ostré být má. Daní za to je bohužel to, že se příliš znázorní pozadí fotografovaného objektu a je nutné promyšleně zvolit směr snímání. Ne vždy to však lze. Navíc, světla je pod mohutnými stromu velmi málo, clonit se nedá.
Nejtragičtějším handicapem, bylo něco jiného, mračna dotěrných krve žíznivých komárů. Už při cestě ke Křivému jezeru jsem pochodoval rychlostí 15 km/h, právě kvůli jejich dotěrnosti. Při rychlejší chůzi neměli tolik možností si sednout na odhalené kousky kůže. Bohužel to, co se začalo dít při zastavení pro fotografování, bylo už komáří násilí. To nebylo jen obtížné bzučení, ale regulérní bolest, jak komáři začali napouštět svůj protisrážlivý jed do mého krevního oběhu. Ohánět se nemělo smysl, člověk se potil a fotit se nedalo. Jediným řešením bylo zatnout zuby a nechat je sát, dokud snímek nevznikne. Byl jsem tropech střední Ameriky i Asie, ale nejvíce mě žrali komáři vždy právě na Pálavě.

Ateliér na ztrouchnivělém pařezu
Od té doby jsem roháče párkrát potkal, ale k fotografování jsem se dostal až před 14 dny v bezkomaří oblasti středních Čech. Komáři neutočili, bohužel světla bylo opět málo a poměrně vydatně pršelo. Ale vytrénován z focení v kostarických pralesích jsem nenašel žádnou překážku. Jen jsem si pomohl světlem vlastním.
Pro fotografování roháčů jsem použil dva externí blesky Canon 580 EX II a řídící jednotku Canon ST-E2, která byla umístěná na těle fotoaparátu. Pro zjemnění zábleskového světla byly na blescích mléčné rozptylky Sto-fen.
Při použití řídící jednotky ST-E2 lze řídit dvě skupiny blesků, jejichž počet není omezen, důležité je, aby blesky na řídící jednotku viděly. Výhodou takovéhoto fotografování je to, že podání bleskového světla je příjemnější, než při použití jednoho blesku v sáňkách fotoaparátu. Světlo, a jeho směr, lze takto mnohem lépe korigovat. Stačí jen blesky nastavit do režimu SLAVE a zvolit stejný kanál jako je na řídicí jednotce. Při stisknutí spouště poté naráz blesknout všechny blesky.
Jedinou vadou podobného fotografování byla vyšší aktivita roháčů, kteří po pařezu intenzivně cestovali, což vyžadovalo neustálé přenášení blesků, aby směřovali tam, kde byl roháč. Nepříjemnosti tropil i déšť, bleskat do mokrých krovek není ideální, vše se leskne. Pomohl polarizační filtr, ale za cenu toho, že sebral další kousínek světla a přidělal další starosti. Bylo nutné neustále hlídat jeho vhodné natočení (vzhledem poloze roháčů). Používání blesku v přírodě se snažím vyhnout, ale existují situace, kdy bez jeho použití fotografie nevzniknou. Právě deštivé víkendové fotografování toho bylo ideálním příkladem.

Roháč obecný (Lacanus cervus)
Jednoznačně náš nejnápadnější a nejmohutnější brouk, s velikostí 30 – 80 mm. Obě pohlaví jsou černohnědě zbarvena. Sameček má mohutné, parohovitě prodloužené horní čelisti, jichž však používá pouze jako zbraně při zápasech s jinými samci o samičku. Samička je celkově mnohem menší, s nevýraznými kusadly.
Roháči, jsou obyvatelé dubových lesů, kdy dospělý brouci obletují za soumraku s velkým hřmotem duby a jiné listnaté stromy a živí se mízou.
Larvy se vyvíjejí ve starých dubových pařezech nebo ve spodních částech odumírajících dubových kmenů. Larvy se velmi podobojí larvám chrousta, jsou však značně vetší. Kuklí se při úpatí stromů v zemi, vývoj trvá několik let.

Příspěvek berte jen jako stručné přiblížení fotografování a představení našeho největšího brouka. Těm, kterým se článek opět nelíbí, získat Pulitzerovu cenu ambice rozhodně nemá.

Související odkazy
Mlok skvrnitý
Kolibřík na hnízdě trochu jinak
Mravenci Atta, šerpové hmyzího světa
Kolibřík, divadlo na dešti
Fotografování vážek na Sri Lance
Vážka plavá (Libellula fulva), unikát od Hodonína

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 3. srpna 2009

Roháč obecný (Lucanus cervus) Roháč obecný (Lucanus cervus) Stag Beetle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D MArk II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 MAcro USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano (2x Canon 580EX II mimo tělo fotoaparátu, řídící jednotka, mléčné rozptylky Sto-fen, Vytvořeno: 18. července 2009, Malé Kyšice (česko)Roháč obecný (Lucanus cervus) Roháč obecný (Lucanus cervus) Stag Beetle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D MArk II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 MAcro USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano (2x Canon 580EX II mimo tělo fotoaparátu, řídící jednotka, mléčné rozptylky Sto-fen, Vytvořeno: 18. července 2009 11:15:40, Malé Kyšice (Česko)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
03. 08. 2009 , kategorie: příroda, hmyz
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(31 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Večer mi vlétl do obýváku velký černý brouk cca 8-9 cm. Roháč ,v blízkosti ovocná zahrada. Je nádherný.29.6.2022
našli jsme roháče na venkovní stěně domu v blízkosti ovocné zahrady v hostěradice kamenný přívoz zachycen pouze na mob telefon .17.6.2017
hana
nam vletel do bytu rohac a ja nevim ci se zivi ted ho mam pod tackem.

hana
nam vletel do bytu rohac a ja nevim ci se zivi ted ho mam pod tackem.

:-) 123
Ma rohac kridla?
007
:D
Tohodle fešáka jsem fotil 19.6.2012 na Ruzyni.

já(anonymka)
moc pěkné fotky líbí se mi taky bych chtěla takhle fotit =D
Ja si myslim ze je rohac urcite chytry a vyspeli
Ještě jednou se vracím,nikde jsem ,ale nenašla,že by roháči,vysřikovali nějakou tekutinu ze zadečků.Asi máme nějaké vzácnější !Článek i foto roháčů se mě moc líbily.Zdravím z Moravy
hledala jsem něco o roháčích,protože jsem naprostý laik, a i když jsem již v pokročilém věku nikdy jsem roháče neviděla.Před 2 lety jsme si koupili domek v obci Klentnici na jižní ,Moravě a letos na konci června jsem si všimla,že na naší hrušce,která je obsypaná pldy jsou 3 roháči.Chodila jsem se na ně dívat a pozorovat je.A světe div se ,dnes jich tam je 11 kusů a mezi nimi asi 2 samičky.Trochu jsem,ale zmatená jestli mám být pyšná,že si vybrali zrovna naši hrušku nebo se obávat o strom.zdravím
Asi 40 rokov zbieram chrobákov, no až teraz som si uvedomil, že vďaka Vám sa stačí pozrieť na Internet a nemusím ošetrovať zbierky. Krásne fotky! Pokračujte, keď máte niečo zaujímavé, rád by som si pozrel. Vďaka
Karel Rambousek
t.k.
jojo ta jižní moravaaa...... a komáři
J.
Radek: Protoze
tohle je soukromy prostor autora, a tak jako ty si muzes psat co
chces, on si muze mazat co chce. Smir se stim. :)
Jirsa (JirsaPHOTO.cz)
Mně se líbí všechny tři. Dobrá práce.
BTW smazaný příspěvek jsem
nečetl, ale pokud ho sám autor označil za nevhodný byl smazán
oprávněně.
Mirek
Mě se článek líbí moc a fotky ještě
víc. Paráda. Poslední dobou jsou články zase moc hezké a je jich dost a
často. Mám z toho fakt radost. Je pravda že chvilku byli články trochu
slabší ale fotky jsou lepší a lepší a proto jsem přece všichni chodíme.
Jen tak dál. Není nikdo kdo by mě k fotografování a přírodě vubec
inspiroval víc než vy pane Prosický. Přeju jen vše dobré a už teď se
těším na dobré články a úžasné fotky po kterých balím foťák a odcházím
do lesa :-)
LukasZ
Ondreji,

jsem pravidelnym ctenarem Vasich stranek, ac nejsem
zarity milovnik prirody, ale jaksi me to tu nabiji energii! Doufam, ze
se nenechate znechutit pany jakou jsou Radek a jemu podobni! Odvadite
skvelou, az neskutecnou praci a moc Vam za to dekuju!

Lukas
Vzkaz pro
Radka: pro Vás platí staré rčení: "Kibic drž klapajznu, než ti přes
ní majznu." Doufám, že umíte také alespoň takové fotky, jaké
jsou zde vystavené. Nevím, proč Vás dráždí to, co si zde autor na
svých vlastních stránkách vystavuje. Já osobně si myslím, že fotky jsou
pěkné, i když po pravdě ta poslední by mohla být lepší, ale nevím, zda
já bych to takto dokázal.
Trochu pomohl i FF fotoaparát, ohnisko
100mm je skoro širokáč, vejde se tam toho více, bohužel člověk musí
blíže (v tomto případě asi 25 cm před brouka).
Takto po zmenšený to klame, hloubka
ostrosti ideální není, celý ostrý není ani v jednou případě. V podobným
případech (málo světla) je důležité se vhodně postavit, pokud je
senzor fotoaparátu rovnoběžný s co největší plochou brouka, lze to
obstojně zachytit. Občas takto lze vyfotit motýla na f/2.8 a je jako
břitva celý, ale senzor musí být úplně rovnoběžný s křídly -
http://www.naturephoto.cz/img/fotobanka/papilio-polytes-2008-8793.jpg
Danil Černý
Ahoj Ondro, čím to je že i při tak poměrně malé
cloně 7,1 resp. 6,3 jsi dosáhl takové hloubky ostrosti, že je celý takto
velký brouk ostrý. Já nedávno fotil motýla z boku při cloně 11 kde
nebylo potřeba takové hloubky ostrosti ale přeci jen úplně celý se mi
tam nevešel a tykadla už vůbec ne. Objektiv mám stejný ale nemám
fullframe tak je to možná tím?? Přeci jen v přepočtu to ohnisko 160mm??
Jak byl daleko konec tvého objektivu od toho brouka? Díky Daniel
Já si
taky nestěžuju, fotky jsou parádní, musely dát fakt práci.. Bez popisu
bych si myslel jaký bylo příznivý světlo:)
Mě se článek opět líbí, díky.
Ahoj. Smazaný příspěvek jsem neviděl, tak nevím, co
obsahoval. Mám ale naprosto věcný dotaz : co se Vám (Radek, mk) na té
poslední fotce nelíbí? Já na ní nic nepatřičného neshledávám (kromě
toho, že jsou kusadla částečně mimo DOF - ale to je pochopitelné a
vysvětlené v článku)... Na nikoho neútočím, nikoho nehájím, jen se
prostě ptám :-) Hezký den všem, Miloš
mk
Radku je to přece věc Ondry co tu nechá a co ne, a když se ti to nelíbí
tak jdi jinam. Ta poslední fotografie se mi také moc nezdá, ale nemusím
přeci nikoho urážet ne? a už vůbec ne autora na jeho vlastních
stránkách!
Radek
no tak to teda nevim co jsem napsal urazlive? ze se
mi nelibi ta posledni fotka a ze to nema s makro nic spolecneho at se
inspirujes u krasenskeho? vsichni ti pisi uzasne fotky skvele super
atd,.. a kdyz ja napisu ze se mi nelibi tak to radeji smazes? tak potom
ty komentare postradaji smysl ne?
pro všechny: urážlivé komentáře, jak proti
mě, tak proti ostatním komentujícím budu mazat i v budoucnu. Díky za
pochopení. Bylo mi to doporučováno už dávno.
Vladislav Roháč
Vhodný příspěvěk, vždyť je to můj jmenovec :)
Radku: stihl jsem to
přečíst, než to Ondřej smazal, nevim tedy proč, ale je to jeho právo.
Když se Vám jeho fotografie a články nelíbí, tak se NELEZTE!
Radek
koukám ze muj nevhodny prispevek byl
smazan. proc tu potom mate komentare k clanku pokud tady nemuzu svobodne
napsat co si o tom myslim?
Fotky jsou super. Perfektní využití blesku tak, aby
nebylo poznat, že tam ten blesk byl. Zkoušel jsem na jaře fotit podobnou
potvoru, Nosorožíka kapucínka:
http://galerie.zasklem.cz/insecta/Coleoptera/Oryctes_nasicornis/

Díky
Ondřeji za techický popis, tohle svícení je můj sen, nejen na makro, ale
i na portrétní foto, ve spojení s deštníky nebo nějakými menšími
softboxy. Zatím světlo řeším jednou 580kou, kterou mám buď na těle a
odrážím ji o něco, nebo ji odpaluji levným radiovým odpalovačem.
Pěkně
nasvícené fotky. Na Břeclavsku jsem našel o něco většího roháče, který
měl 95 mm. Jinak samice dokáže pěkně bolestivě kousnout, jak zakusil
před mnoha lety jeden kamarád.