Těžký život orlovce v Litlle Estero Lagoon

Asi nepřitažlivější pták kterého jsem na Floridě fotil byl orlovec říční (Pandion haliaetus). Jeho přítomnost byla v oblasti Ft. Myers všudypřítomná, kdykoli jsem se při fotografování čehokoli podíval kolem sebe nebo nad sebe, vždy jsem nějakého našel.

Bylo překrásné sledovat jeho lov ryb, vždy z výšky sledoval hladinu, aby poté rychle střemhlav slétl do vody pro rybu. Bohužel při mém pozorování byla jeho úspěšnost pouze 25%, většinou cáknul na prázdno. Časem se dalo i vysledovat jeho nejoblíbenější místo v lagunce, ale vzhledem k mojí momentální neschopnosti, lovícího orlovce dobře vyfoceného nemám. Příležitostí bylo dost, chtělo to ještě pár dní a myslím že bych vysněný snímek získal. Byl jsem dokonce svědkem toho, jak jeden orlovec šplouchnul do v bezprostřední blízkosti mých fotografujících kolegů tak, že je ohodil vodou. Bohužel i oni mají z této akce na fotografiích pouze drápy dravce přes celé políčko...
Orlovec říční (Pandion haliaetus) je větší než káně lesní, rozpětí křídel dosahuje 150 - 170 cm. Spodní strana těla je bílá, na bílé hlavě má černý proužek přes oko zasahující až do týla. Svrchní strana těla je tmavě hnědá. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata mají na hřbětu světle lemované peří. Jeho potravou jsou výlučně ryby, které loví z třepotavého letu nad hladinou zakončeném prudkým ponořením do vody. Narozdíl od jiných dravců lze orlovce v přírodě snadno identifikovat.

Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus) Orlovec říční (Pandion haliaetus), Osprey, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Aparát: Canon EOS-1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520.00 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 125, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 11. ledna 2007 17:04, Little Estero Lagoon, Ft. Myers Beach, Florida (USA)

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 08. 2007 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář