Sysel obecný, prochladnutý spáč

To, že sysel obecný tráví většinu svého života v norách a velkou část roku spánkem, je věc obecně známá. Jak jsem se ale při jedné z letních návštěv exponované lokality přesvědčil, výjimečně může spočinout svým hibernujícím spánkem přes noc i na povrchu terénu. Věc poměrně nevídaná, ale na lokalitě mě nijak nepřekvapila. Protože jsou sysli na louče intenzivně přikrmováni biologickým odpadem z blízkých domácností, prostě se třeba jen přežral.

Sysel obecný (Spermophilus citellus) Sysel obecný (Spermophilus citellus) European Ground Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 12. srpna 2012 9:19:21, Mladá Boleslav (Česko) Velmi chladné ráno bez syslů
Když jsem s Jirkou a Oliverem jednoho rána lokalitu procházel, byl všude klid. Po příjezdu bylo sotva 10°C, což nemají syslové rádi a zůstávají v norách. Ven vylézají až během dopoledne, kdy se výrazněji oteplí.
Při procházce lokality nás proto udivil sysel, který chrněl v chladném ránu přímo na písčitém terénu. Nejdříve jsem jej ukvapeně prohlásil za mrtvého, ale při bližším ohledání bylo jasně patrné jeho dýchání, pomalé, ale dýchání. Prostě se večer nějak zapomenul, usnul a v nočním chladu zhibernoval, podobně jako během zimního spánku. Protože jsem měl strach, aby ho něco neulovilo (pes, dravec) lehounce jsem jej šťouchl do zadní nožičky, nic, půlnoc.
Situace se opakovala při několika zastávkách až do 10. hodiny v době odjezdu, kdy už jsme jej ale přistihli s pootočenou hlavičkou. V tu chvíli už byla louka plná dalších syslů, kteří byli velmi živí a hodovali na fialových květech planého česneku (Allium senescens subsp. montanum).

Syslí idylka pod okny paneláků
Je neuvěřitelné, jak dobře populace syslů přímo pod okny paneláků prospívá. Na lokalitě, kde bylo před pár lety jen pět jedinců nyní roztroušeně skotačí několik desítek syslů. Na jednu stranu jim možná pomáhá přikrmování místních a druhou stranu musejí být vystaveni riziku, že je uloví některý ze psů, kterých se na lokalitě za hodinu vystřídá také několik desítek. Svoji roli jistě hraje i péče o lokalitu. Je patrné že louka je prosekávána a syslové mají ideální podmínky pro život, přehled, kdy se můžou před predátory včas ukrýt do bezpečí.

Související odkazy
Veverky ve sněhové závěji
Kamzík horský, divočina na Studenci
Kozorožec alpský, oťukávání na Gran Paradiso
Pižmoň severní, nejnudnější zvíře na světě
Canon EOS 5D Mark II – 3, fotografování zvířat

Souhrn článků na NaturePhoto.cz

 

Sysel obecný (Spermophilus citellus), Sysel obecný (Spermophilus citellus) European Ground Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 12. srpna 2012 8:54:54, Mladá Boleslav (Česko) Sysel obecný (Spermophilus citellus) Sysel obecný (Spermophilus citellus) European Ground Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 12. srpna 2012 9:05:47, Mladá Boleslav (Česko) Sysel obecný (Spermophilus citellus) Sysel obecný (Spermophilus citellus) European Ground Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 12. srpna 2012 8:43:16, Mladá Boleslav (Česko) Sysel obecný (Spermophilus citellus) Sysel obecný (Spermophilus citellus) European Ground Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 12. srpna 2012 8:46:34, Mladá Boleslav (Česko) Sysel obecný (Spermophilus citellus) Sysel obecný (Spermophilus citellus) European Ground Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 12. srpna 2012 8:58:07, Mladá Boleslav (Česko) Sysel obecný (Spermophilus citellus) Sysel obecný (Spermophilus citellus) European Ground Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 12. srpna 2012 8:53:40, Mladá Boleslav (Česko) Sysel obecný (Spermophilus citellus) Sysel obecný (Spermophilus citellus) European Ground Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 12. srpna 2012 9:14:52, Mladá Boleslav (Česko) Autor článku v akci se svým odborným poradcem. Fotografie: Jiří Machálek

Tak ještě pro doplnění toho spáče, kdyby snad někdo nevěřil. Fakt je na živu, dýchal. Točil jsem ho na iPhone 4S, ale tam to vidět nění. Focené telefonem.

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
31. 08. 2012 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(11 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Máří: na Radouči u Mladý Boleslavi syslové žerou z ruky http://www.petrhrudka.cz/fotografie/novinky/DSC_4602.html
Karel: Když se opravdu chce, jde všechno poměrně snadno. Stíhat se to dá, navíc by jedno bez druhého vlastně ani nešlo, je to šrumec, ale vlastně mi nic jiného ani nezbývá.
Máří: Někdy je to k těm zvířátkům opravdu natěsno, u té druhé fotky to bylo asi jen 4 - 5 metrů, a šlo to i blíž, ale ne vždy je prostředí tak pěkné, aby ho muselo být na fotce tolik. A k tomu focení přírody, nebyl by jsi první, a možná ani poslední, koho jsem mohl "lehce" nastartovat :-) Pozor ale, je to dost návykové.
Karel
Moc hezký, lepe nafocené sysly jsem nikde neviděl. Nechápu, jak to pořád stíháš, chodit do práce, fotit, psát, věnovat se rodině.
Máří
Už několikátým rokem sem pravidelně chodím a vždy koukám, co nového jsi Ondro nafotil. Moc rád si i počtu. Dokonce se přiznám, že mám zálusk proniknout do focení zvířat i jako fotograf, jen co si našetřím na tu techniku a získám informace o chování zvířat. Tak si ale při pohledu na tyhle fotky kladu otázku, jak daleko musíš být, aby se ti povedlo vyfotit něco jako máš třeba na druhé fotce. To už snad musí hraničit s minimální ostřící vzdáleností objektivu, ne?
Skvěle zpracované! Obdivuji, že se věnujete i české přírodě, pořád něco nového.
Zdeněk
Ta třetí je pecka :-) no koukám že 400 f 2.8 II + DX je prostě nekompromisní i s dvojnásobnim TC. Sysel parádní článek taky hoj :-)
MašíkMichal
Super fotky,roztomilé zvířátko.
hezký !!!
Parádní článek i fotky! Nemohl být Ondro sysel marod?
Překrásní veveráci a jedni znejroztomilejších zvířátek naší přírody!Zatím jsme prvořadí s jejich ochranou v Evropě...
Jirka.