Jak se fotí krtek obecný

Není to nic obtížného, stačí uchopit ostrý rýč a vytipovat příhodnou zahrádku s krtinci. Čím je hliněných pahorků více, tím lépe. Pak už jen vytrvale kopat. Není potřeba hluboko, nutností je ale rychlost, krytek má dobrý sluch, neměl by uniknout. Konec pohádce, realita je pohodlnější.

Krtek obecný (Talpa europea) Krtek obecný (Talpa europea) European Mole, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 2. července 2010 21:02:13, Prachaticko, Šumava (Česko) Epizoda první – obdivování černého kožíšku
Když jsem před čtyřmi lety s Martou procházel po pěšince podél rybníka někde u Kolína, spatřil jsem deset metrů před sebou krtka rozvaleného na hlíně. Pomalu jsem se přibližoval a krtek nic, spokojeně se válel ve večerních paprscích. Když jsem došel až k němu, musel jsem smutně konstatovat, že krtkovo spokojené rozvalení je definitivní. Krtka jsme po krátké poradě prohlásili za mrtvého.
Když jsem teskně obdivoval krtkův heboučký kožíšek a hledal jeho zakrněná očíčka, napadlo mě…, úplně jsem se to bál vyslovit, Marta ale vytušila. Odvrátil jsem oči od mrtvolky a prohlásil: „Ne, přece nebudu fotit mrtvého krtka?!“
A tím první příběh skončil. A hádejte, co následovalo? Další čtyři roky jsem si nadával, že jsem jej tenkrát nějak pěkně nenaaranžoval. Vždyť měl tak krásný kožíšek…

Epizoda druhá – krtkovy lopatky po západu slunce

Když jsme s celou smečkou (kdo ještě neví; moje žena Marta, malý Oliver, fena Sára a pes Samuel) přijeli před třemi týdny k Pavlovi na Šumavu, všiml jsem si srocení osob netradičně asi 100 metrů od chalupy. Když nás přiběhli přivítat se slovy: „Fotíme krtka!“ Měl jsem jasno, večer budu napravovat chybu, pro kterou jsem se dobrovolně rozhodl před čtyřmi lety.
Mrtvý krtek nezdrhne, fotit se dá tam kde si budu přát a tvářit se u toho bude podle pokynů fotografa. Za ta léta, jsem nikdy nenašel zachovalého krtečka. Nyní jsem si s mrtvolkou krátce užil.
Někomu možná přijde kuriózní fotit mrtvá zvířata, ale u krtka je to asi nejpravděpodobnější možnost. Však i v květnovém čísle věhlasného magazínu BBC Wildlife je typ jak fotografovat krtka. Výjimečně bych si tedy dovolil odcitovat, v původním znění:

HOW TO GET THE SHOT
Nearly all photos of moles emerging from their hills show dead animals that have been posed. Photographers can get away with it because the animals have such tiny eyes, so it´s hard to tell if they are alive. The moles are often groomed with a toothbrush and blow-dried so that they look thein best for camera.
(BBC Wildlife Magazine, July 2010, p. 63)


Související odkazy
Roháč obecný, největší brouk
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 25.7.2010


Krtek obecný (Talpa europea)Krtek obecný (Talpa europea) European Mole, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 2.0 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 2. července 2010 21:06:56, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
25. 07. 2010 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(22 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Zbynous
S krtkem mám kuriozní story. Když mi bylo tak 10, šel jsem s brachou po lese a najednou krtinec, chrst, chrs a vyleze z něho krtek. A mě nenapadlo nic lepšího, že jsem ho chytnul, že hodovalím ukázat rodičům. Jak jsem s ním cestou dom šermoval kolem, krtek mě kousnul. Do ucha. Takže rodiče mě moc nepochválili. Museli jsme za obvodní doktorkou, že je to divné, syn chytil krtka, ten ho kousnul do ucha, to má určitě vzteklinu. Na ten obličej doktorky nezapomenu, že napadení krtkem není moc známo.
Podla mna je fotenie mrtveho krtka uplne v pohode.
NEviem co na tom niekomu vadi, ak krtko zdochol sam a clovek ho kvoli fotke nezabil, co je na tom zle? kludne ho aj vyfenovat, ucesat, vysledok je nepoznatelny. Je raz mrtvy, tak co.

Pekne fotky ...
plch
Dost morbidní článek...Jednou se mi před očima na louce začala zvedat zem.
Zareagoval jsem rychle a krtka,který vylezl a kroužil čumáčkem ve vzduchu,
jsem už zpátky do chodbičky nepustil. On se ani nebránil,jen si dal ty svoje
velké,upracované packy před obličej,jakoby naříkal...Pustil jsem ho rychle zpátky do jeho chodbičky. A už to nikdy neudělám,abych ho někdy rušil.
plch
Dost morbidní článek...Jednou se mi před očima na louce začala zvedat zem.
Zareagoval jsem rychle a krtka,který vylezl a kroužil čumáčkem ve vzduchu,
jsem už zpátky do chodbičky nepustil. On se ani nebránil,jen si dal ty svoje
velké,upracované packy před obličej,jakoby naříkal...Pustil jsem ho rychle zpátky do jeho chodbičky. A už to nikdy neudělám,abych ho někdy rušil.
plch
Dost morbidní článek...Jednou se mi před očima na louce začala zvedat zem.
Zareagoval jsem rychle a krtka,který vylezl a kroužil čumáčkem ve vzduchu,
jsem už zpátky do chodbičky nepustil. On se ani nebránil,jen si dal ty svoje
velké,upracované packy před obličej,jakoby naříkal...Pustil jsem ho rychle zpátky do jeho chodbičky. A už to nikdy neudělám,abych ho někdy rušil.
je to pekne hnusny ale odporne hnusny nema to ani hlavu ani patu aby ste vedeli
hajzlové zasraný
hnusné stránky fuuj
jeto pěkný pěkně si to napsal pěkně si to vifotil ale kdesto fotil snad v beskydech pane Prosický.PAJULEEEEEEE
Barabel
Právě mi volala dcera, že u nás na nádraží leží mrtvý krtek. Mám vyrazit? :-)
Štěpán Mikulka
S úctou k chudákovi krtkovi konstatuji - pěkné zátiší:-). Přijde mi celkem fajn, že jsi Ondro krtka nafotil, jelikož ho jen málo lidí vidělo na vlastní oči a je to zajímavý tvor. Ty okolnosti si navíc popsal pravdivě a vtipně:-). Každému, kdo krtka viděl, je samozřejmě jasné, že v takhle ideální pozici by to asi nešlo nafotit, jelikož u krtince čekává spíš zahrádkářův rýč. On je totiž, ač špatně vidouci, velice svižný:-). Osobně jsem ho chytil dvakrát při náhodném setkání, ale byl to fofr.
Olda
Napadla mě jedna příhoda chlapíka od nás z vesnice.Na zahradě měl krtka a ne a ne ho vyhnat.Postavil tedy k jednomu z krtinců svého Stadiona(mopeda),na výfuk nasadil hadici,kterou strčil do krtince s myšlenkou,že krtka vykouří.Nastartoval,přidal plyn a odporoučel se čekat na lavičku.Za chvíly se z krtinců po celé zahradě začalo kouřit jak před erupcí sopky.Krtek nic.Po pár hodinách motor Stadiona zadřel a krtek si na zahradě lebedil dál.
Olda
Ahoj Ondro, vyfocený to máš perfektně.Kdybych nečetl celý článek,nepoznal bych,že jde o uhynulého tvora.Na začátku článku jsem téměř naletěl,že jsi jen tak vezmeš lopatku a krtka prostě vyhrabeš :-) Chápu,že spousta lidí krtka ještě neviděla,aranžovat mrtvolky mi přijde odporné.Smrt k přírodě samozřejmě patří,ale takhle ji využívat,no nevím.Několikrát jsem narazil na uhynulé zvíře (ježek,krtek,kuna lesní,..)v perfektním stavu,ale zatím jsem odolal.Jenže krtka za živa těžko vyfotíš
Mě by mrtvolky fotit či natáčet nebavilo, tak jsem si radši udělal video přímo s živým krtkem, i když to není úplně "wildlife". Zdokumentovat přímo takovéto opouštění nory by bylo hodně na dlouho, ale zachycení živého krtka až tak velký problém není :)
I tohle k přírodě patří, pokud ovšem nemá v uhynutí zvířete prsty člověk. Proto jsem se to snažil odlehčit. Když jsem o "nekrofotografii" (to mi přijde takové citlivější) krtka uvažoval poprvé, bylo to proto, že znám spoustu lidí, kteří krtka nikdy neviděli. Přiznávám, způsob pořízení fotografie nemusí být pro každého.
P.B.- Deadlife:))..tak to je teda soda:))))konecne nejaka sranda!Myslim,ze mu lezou i cervici z tlamy. A ja myslel Ondro,ze hledas vzacnou kvetenu!:)
...tak souhlasím s Petrem Bambouskem...zajímavé a pro mne zcela nové téma..a vím, že bych to nefotil. Mám tě rád Ondro a tvoje fotky taky, ale příjde mi to jako vzít vycpanýho ptáka a posadit ho na strom. Myslím, že ani pro tebe, milovníka přírody, tohle není zážitek. Peace štěpán
Petr Bambousek
No, to už je trochu silná káva. Asi by to chtělo vedle kategorie "Wildlife" zavést ještě "Deadlife" :-) Jednou byla u dálnice sražená srnka a den za dnem chřadla, chuděra. Zmenšovala se. V tu chvíli mě napadlo, že by nemuselo být špatný nafotit si mrchožrouty, kteří se tam střídají. Nakonec jsem to nezrealizoval, protože si umím představit, kolik by bylo na dálnici bouraček od lidí, co čučí na blázna, co se válí u mrtvé srnky. No, je to zajímavé téma k diskuzi. Já bych to nefotil.
Tibor
sám jsem stál před podobným rozhodnutím,když jsem vyplašil myšilova s čerstvě uloveným krtkem.kožíšek měl jako z hedvábí,dokonce jsem si jej už i naaranžoval,ale nakonec jsem od fotografování upustil ze stejného důvodu:-)
:-))
Lumír
Jako živej :-)
Radek Demjan
Noo tak to je sranda :-) HEHE

Zrovna vcera jsem si rikal venku, kdyz jsem sel okolo hromadny, ze by mohla bejt sranda vyfotit krtka jak leze z diry :-)

Prask a je to tady... to je fakt sila :-D