Medvěd hnědý, další čekání na vlky

Se šesti fotografy jsem vyrazil na čtyři dny, vlastně spíše noci, za medvědy do Finska. Mojí prioritní pohnutkou byla příležitost konečně ve volné přírodě vidět vlky, kteří se oblastí také toulají. To se mi sice opět nepodařilo, ale podzim na severu byl parádní. Všichni viděli medvědy i rosomáka, někdo i polární záři, dva rosomáky najednou nebo medvěda jak plave v jezeře. Moc nechybělo a málem to bylo všechno v jedné fotce.

Barevný podzim s mlhou

Jestli v oblasti Kuhmo, kam se za medvědy vracím každý rok, vytipovat pro fotografii nejatraktivnější část roku, je to pro mě jednoznačně místní podzim. Možná není tolik příležitostí na výraznější projevy chování medvědů jako třeba na jaře, ale ty barvy! Hnědo oranžová tráva, zeleno rudé borůvčí, světle zelené borovice a v tom žlutě svítící listí na břízách. Když do toho navíc zaprší, udělá se nad terénem mlha do které dopadnou paprsky nízko posazeného slunce, medvědům to pak sluší úplně nejvíc. Sen každého, kdo je ve své tvorbě zvrácený kýčař jako. Ten pohled mi tam nikdy nezevšední, pokaždé je to totiž trochu jiné.

Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Kuhmo, Finsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM, f/3.2, @1/160 s, ISO 2500, -1/3 EV, 11. září 2017 19:52:48

Příští rok v dubnu a září

Osobně se mi do fotografií oproti předešlým cestám asi moc přidat nepodařilo, ale když jsem viděl radost z každého nového zvířete v očích fotografů, které jsem tam dovedl, vlastně mi to vůbec nevadí. Pokud máte o podobnou cestu za medvědy a rosomáky do Finska zájem, napište mi, příští rok to tam stihnu dvakrát, v dubnu (pro odolnější fotografy) a opět na podzimní barvy v září.
V dubnu je v oblasti ještě sníh a medvědi opouštějí brloh už na konci března. Rosomáci tam na sněhu pobíhají celou zimu, takže je velká šance, že se nám také ukáží. Odhaduji, že oproti jiným měsícům se bude rosomák i lépe fotit, při svém ladném rychlém běhu pluje trávou tak, že není pořádně vidět. Duben by mohl snad být konečně i fajn termín na pozorování vlka.

Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Kuhmo, Finsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF70-200mm f/2.8L IS II USM, f/3.2, @1/25 s, ISO 1600, -1 EV, 12. září 2017 19:26:24
Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Kuhmo, Finsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF400mm f/2.8L IS II USM, f/4.0, @1/800 s, ISO 640, -1 EV, 11. září 2017 18:09:23
Medvěd hnědý (Ursus arctos) Brown Bear, Kuhmo, Finsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF70-200mm f/2.8L IS II USM, f/3.2, @1/200 s, ISO 2500, -1/3 EV, 11. září 2017 19:56:54

Medvěd hnědý, Kuhmo, Finsko

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
05. 11. 2017 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Mašík
Krásný kout severské přírody. Super fotky. Máš to tu pěkné!