Levhart sněžný, druhý pokus

Přírodopisné dokumentární filmy v televizi jsou fajn. Všechno hezky v detailu, teplé pohodlí domova, odborný komentář, zvířata v nadživotní velikosti. Ale mně to nestačí, já to musím vidět naživo, a klidně pořád dokola. Pokaždé je to jiné, neochodí se to. Divočina je pro mne jako magnet. Obzvlášť, když té opravdové, kde můžete den jít a nikoho nepotkáte, ve světě už tolik není. Zimní Himaláj v Ladaku k podobným místům patří. Musel jsem se vrátit.

Delší cesta do Kašmíru

Po loňské první průzkumné cestě jsme si s Martinem výlet za levhartem sněžným do Ladaku o týden protáhli a vzali s sebou Jirku s Radkem (známý jako “Mamuťák” a nyní v Indii i jako “Tomato”).
Plán byl jasný, být přes den stále venku a hledat tu nádhernou skvrnitou kočku, což všichni kromě Martina (který chtěl z nadmořské výšky asi umřít) většinou dodržovali.
Mimo údolí Rumbak, kde jsme pobyli týden, jsme kvůli aklimatizaci navštívili dvě zajímavá místa pod Nubra Valley a podívali se i dále na východ k jezeru Tso-kar.
Společnost nám opět dělal z loňska osvědčený Juma, a aby se při hledání levhartů zvýšily šance, s druhým stativovým dalekohledem bravurně pracoval Čosgel.
Cesta byla tedy oproti loňsku mnohem „výživnější“, a to i po fotografické stránce (loni 130 fotek, letos 1300 fotek!). Kromě levhartů sněžných jsme fotografovali i druhy zvířat, které jsem viděl poprvé - kiangy, jaky, urialy, velekury. Snad jen škoda, že ke gazele tibetské to bylo k čínským hranicím dalších 50 km, ta by se mi také moc líbila.

Kiang východní (Equus kiang holdereri) Kiang, Tso-Kar Lake, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), f/13, @1/1000 s, ISO 250, sobota 15. února 2020 10:41:23
Kiang východní (Equus kiang holdereri) Kiang, Tso-Kar Lake, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), f/7.1, @1/2000 s, ISO 100, pátek 14. února 2020 11:17:19

Každý den alespoň jeden levhart

Příliš jsem nedoufal, že by to s pozorováním levhartů sněžných (pokud vůbec nějaká budou!) mělo být oproti loňsku jiné. Národní park Hemis je sice místo s největší densitou výskytu těchto nádherných koček, ale rozhodně vám nikdo nezaručí, že zvíře do hledáčku fotoaparátu dostanete. To spíš do hledáčku stativového dalekohledu. I s tímto vědomím jsme se ale vrátili. Důležité jsou pro mne zážitky z pozorování přírody, kdybych prahnul po fotkách, asi bych jel za zvířaty jinam.
Během týdenního pobytu v údolí Rumbak jsme levharta sněžného pozorovali celkem sedmkrát - minimálně čtyři jedinci! Což je něco, co nikdo z nás nečekal. Když jsem Jirku s Radkem na cestu lákal, trochu opatrně jsem naznačoval, že levharta sněžného třeba neuvidíme vůbec.
Musím přiznat, že když dlouhé hodiny pozorujete přirozené chování těchto zvířat, rozhodně to nezevšední, pokaždé to bylo jiné. Levhart sněžný značkuje skálu na hřebenu, samice se brodí sněhem a za ní se ženou dvě roční koťata až se víří kolem sníh, levhart přeskakuje skály nebo jen rozvážně kráčí časným ránem po zasněženém hřebeni.
Až jsem často zapomínal, že mám s sebou fotoaparát. Připadal jsem si jako fotoreportér, kterého ztvárnil Sean Penn ve filmu „Walter Mitty a jeho tajný život“. Má v hledáčku fotoaparátu levharta sněžného, nechce si kazit tu nádhernou chvíli a příležitost zmáčknout spoušť ignoruje.
Nakonec jsem ale občas něco “cvaknul”. Levharti byli totiž letos o fous blíže než loni a i díky aktuálně používané fotografické technice, která je k focení dalekých pohledů vyloženě předurčena. Mnohem lépe než fotky ale vyšla videa. Jen nevím, kdy se ke stříhání a skládání dostanu - můj letitý počítač je pro práci se 4K formátem absolutně nevhodný.

Levhart sněžný (Panthera unca) Snow lepopard, Hemis National Park, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, FE 600mm F4 GM OSS + 2X Teleconverter, f/10, @1/200 s, ISO 500, neděle 9. února 2020 17:54:10
Levhart sněžný (Panthera unca) Snow lepopard, Hemis National Park, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, FE 600mm F4 GM OSS + 2X Teleconverter, f/9.0, @1/320 s, ISO 500, středa 12. února 2020 8:53:18

Jako hosté opět u místních

Podobně jako loni, ve snaze maximálně ušetřit, jsme ignorovali možnost stanového tábora a opět jsme se nastěhovali k místním do promrzlých kamenných obydlí.
Naši hostitelé Nangel a Cirin byli moc fajn, i když se asi museli podivovat tomu, co za exoty jim do příbytků vítr zavál. Především díky Mamuťákovi, který byl v naší skupině i přes absenci další vhodné řeči k češtině nejvýřečnější a hned si s místními velmi porozuměl. A nepochybuji o tom, že se rodině zapsal na dlouhá léta do paměti.
Bydlení u místních má svoje kouzlo. Naučíte se místní zvyky, ochutnáte tradiční stravu a během dvou až tří návštěv se v praktických věcech plynně domluvíte ladakštinou.
Rychle si zvyknete na to, že vám v ložnici zmrzne za pár minut v PET lahvi voda, občas vám do pokoje vleze kráva nebo že místo toalety máte jen díru v udusané hlíně.
Kromě nás k Cirin a Nangelovi chodili na večer další hosté, což bylo někdy velmi zábavné. Přijeli příbuzní se dvěma malými dětmi. Zastavil se Silvian, Francouz, který pořádá pro klienty cesty do Ladakhu, a pouštěl nám film ze svých cest. Ani nevím jestli pozván, objevil se Dordže, asi Nangelův příbuzný, aby vypil láhev whisky a my jsme ve zkrácené verzi viděli to, co dělá s Ladakčany alkohol. Ne náhodou je v Ladaku jeho prodej zakázán. A dost důsledně, i přes naši usilovnou snahu jsme nesehnali v Léhu ani kapku.
A ještě slovníček ladakštiny, abych do příštího roku nezapomněl; řazeno podle důležitosti,
“šan” - levhart sněžný
“íííí” - rys ostrovid
“šanku“ - vlk obecný tibetský
“ugpa” - výr velký
“džulé” - dobrý den / noc / ráno / večer / na shledanou / sbohem
“man“ / „manle” - ne / důraznější ne
“o“ / „ole” - ano / důraznější ano
“dykle” / “inlé” - v pohodě
“turdže-če” - děkuji
“tů-skol“ / „čů-skol” - horká voda / horký čaj
“dykle” - už nechci (u jídla)
“dans-le” - už nemůžu, jsem plný
“ča donglé” - přines mi čaj
“me” - oheň, zatopit

Velekur himálajský (Tetraogallus himalayensis) Himalayan snowcock, Tso-kar Lake, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, FE 600mm F4 GM OSS + 2X Teleconverter, f/8.0, @1/500 s, ISO 125, sobota 15. února 2020 8:51:01
Velekur himálajský (Tetraogallus himalayensis) Himalayan snowcock, Hemis National Park, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, FE 600mm F4 GM OSS + 2X Teleconverter, f/11, @1/50 s, ISO 100, pátek 7. února 2020 18:06:29

Za vlky k jezeru Tso-kar

Vyprávění o směčkách vlků prohánějících se zamrzkou krajinou znělo děsně lákavě, proto jsem se na výpravu k jezeru Tso-kar moc těšil. Vlky jsme sice zahlédli pouze při odjezdu úplně za tmy ve světlech reflektorů auta, přesto mě ale místo okouzlilo.
Jedná se o termální oblast, na mnoha místech ani v ukrutných mrazech voda nezamrzá a láká tak spoustu druhů zvířat. Nejen ptáků, ale poprvé jsem viděl urialy, divoké jaky a mnoho stád kiangů východních, což je takový do fotek se zasněženou krajinou velice atraktivní divoký osel.
I v době naší návštěvy (ráno, -28 stupňů) v okolí jezera probíhala pastva. Potkali jsme jak ovečky, tak vysokohorské chundelaté kozy. Právě z jejich srsti se dělají ty nejkvalitnější kašmírové šátky, které z cesty vozím do Česka.
Zvířat spoustu, kamkoli oko pohlédne. Není pochyb o tom, že tu smečky vlků mají co žrát. O tom svědčí i velké množství vlčího trusu, které jsme na mnoha místech v oblasti našli. Nepochybuji o tom, že kdybychom zde byli více než dva dny, vlky vyfotografujeme.
Takto nám musí stačit jen liška, která se motala ve skalách okolo stupy nad opuštěnu vískou.
Když jsme s Jumou projížděli na zimu opuštěné Thukje u jezera Tso-kar, nechtělo se nám příliš věřit jeho zkazkám o výrovi, který pravidelně během dne(!) vysedává na vyvýšených místech v zástavbě (spíše ruiny z navršených kamenů).
Ještě ten den se to ale ve výšce 4620 m n. m. vysvětlilo. Na fotkách jsme dokumentovali pravděpodobně nejvýše hnízdící pár sýčků na světě! Fakt div, jak se sem sovička dostala, ze západu sedlo 5020 a z východu dokonce 5300 m n. m.
A ještě k tomu výrovi. Prokazatelně jsme ho slyšeli kousek vedle (asi 200 km), v udolí Rumbak ve výšce 4000 m n. m!

Sýček obecný (Athene noctua) Little Owl, Tso-kar Lake, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, FE 600mm F4 GM OSS + 2X Teleconverter, f/11, @1/2500 s, ISO 500, sobota 15. února 2020 10:01:45
Sýček obecný (Athene noctua) Little Owl, Tso-kar Lake, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, FE 600mm F4 GM OSS + 2X Teleconverter, f/9.0, @1/2500 s, ISO 500, sobota 15. února 2020 9:51:15

Stále v kondici pro návraty

Někdo provokativně vzkázal Martě: “má levharta, bude chvilku spokojený”, ale myslím, že pro mne byla cesta něčím víc. Jsem nadšený z toho, že podobné cesty s batohem na zádech v odlehlém terénu ve velkých výškách můžu v pohodě absolvovat. Že jsem fit a v divočině mě nic nelimituje. Pokud bude přes další zajímavá lákadla příští zimu čas, k levhartům sněžným se do Ladaku zase vrátím.

Liška obecná (Vulpes vulpes) Red fox, Tso-Kar Lake, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), f/7.1, @1/100 s, ISO 100, pátek 14. února 2020 12:13:09
Nahur modrý (Pseudois nayaur) Bharal / Blue Sheep, Hemis National Park, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), f/4.5, @1/2500 s, ISO 400, čtvrtek 13. února 2020 10:58:33
Zajíc vlnitý (Lepus oiostolus) Wooly hare, Hemis National Park, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, FE 600mm F4 GM OSS + 2X Teleconverter, f/9.0, @1/800 s, ISO 125, sobota 15. února 2020 8:25:40
Orlosup bradatý (Gypaetus barbatus) Bearded vulture, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), f/7.1, @1/640 s, ISO 100, pátek 14. února 2020 11:26:33
Koroptev tibetská (Perdix hodgsoniae) Tibetan Partridge, Hemis National Park, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, FE 600mm F4 GM OSS + 2X Teleconverter, f/8.0, @1/10 s, ISO 100, sobota 8. února 2020 7:32:54
Jak divoký (Bos mutus) Wild yak, Tso-Kar Lake, Ladakh, Indie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), f/4.5, @1/1600 s, ISO 125, sobota 15. února 2020 10:56:47
Naše himalájská partička, zleva Ondra, Martin, Jirka, Radek (Mamuťák/Tomato), Juma, Čosgel
Rumbak Valley, Ladakh, Indie, 11. února 2020
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 02. 2020 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Hezké počtení a nádherné snímky. Všechny jsou pěkné, ten malinký levhart na hřebeni ;-) a krásně poskládané koroptve.
Tak sněhu, zimy sis užil a je dobrá i kondička.
Ahoj Ondro,tak se ti to konečně letos podařilo spatřít i nafotit irbise krásné fotky už se těším do Finska měj se krásně Libor
Tibor
krásne fotky naozajstný zážitok najviac sa mi páči tá fotka ako ide leopard po hrebeni fascinujúce v akom prostredí dokážu prežiť
Nádherné a zajímavé fotografie zvířat, které v oblasti žijí. Pozoruhodná informace o sýčcích. Vysokohorské dobrodružství jak má být. Parádní.
Michal
Přechod na Sony?
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
Ano, přechod na Sony, něco jsem, napsal tu http://www.naturephoto.cz/blog/fototechnika/fotoaparaty/956/bezzrcadlovky-sony-alpha-cas-na-zmenu
No jako vždycky paráda !
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
Dík, jsem rád, že se líbí!
Michal Mašík
Nádherný fotky a čtení. Ten levhart na tom hřebeni je mazec!
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
Levhart na hřebeni je moje oblíbená, díky :-)
Petra
Nádherný, to musel být úžasný zážitek!
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
To tedy byl, jen to tam bylo děsně krátké...