Ostrov Texel, krátké ohlednutí

U severního pobřeží Holandska, kousek od pevniny, leží ostrůvek, který je velkým lákadlem pro birdwatchery z celé Evropy. Přestože mojí hlavní náplní mělo být fotografické dokumentování života tenkozobce opačného, neubránil jsem se v uplynulém týdnu na chvíli vžít do role pozorovače - odšktávače ptačích druhů, bylo jich téměř 60. Více v krátkém příspěvku.

Břehouš černoocasý (Limosa limosa) Břehouš černoocasý (Limosa limosa) Black-tailed Godwit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. května 2010 10:57:36, Oudeschild, ostrov Texel (Holandsko)

Čelní příčka evropského seznamu
Ostrov Texel se poprvé dostal do mého povědomí někdy před třemi lety, když jsem si dělal seznam vhodných evropských lokalit pro fotografování ptáků. Přestože je v tomto dokumentu k dnešnímu dni okolo dvaceti položek, Texel byl hodně vysoko. Zejména kvůli jednomu lákadlu, přítomnosti tenkozobců, kteří zde jsou pro fotografování pravděpodobně nejdostupnější v Evropě. Ostrov je atraktivní i díky dalším druhům, ale podrobněji o nich až jednotlivě. Mám připraveno několik příběhů z jejich života.

Ptáci, pastviny, tulipány
Texel je hojně navštěvován i normálními lidmi, rozuměj, těmi co nefotografují.  Nějak se mi ale nepodařilo určit, co je tím hlavním lákadlem. Birdwatcher měl cíl podobný jako my, u dalších už však nevím. Snad je to díky placatému terénu cyklistika, nebo snad zemědělská krajina s všudypřítomnými ovečkami a poli tulipánu pod starými větrnými mlýny.
Ostrov má přibližně 25 km od severu k jihu a asi 8 km na šířku. Vane zde silný vítr, který byl v době naší návštěvy neuvěřitelně studený.
Texel je dostupný z holandského přístavu Den Helder, odkud každých 30 minut odplouvá trajekt. Na ostrově je široká nabídka ubytování, od kempů pro luxusní hotely. Z vlastní zkušenosti doporučuji zvolit jeden z nabídky ubytování typu Bed and Breakfast, které najdete všude na ostrově. Všechna místa pro fotografování a pozorování ptáků jsou snadno dostupná autem. Vypsaných a osobně prozkoumaných jich mám asi deset, doporučit jedno ideální příliš nelze. Každá lokalita má své lákadlo.
Fotografického průvodce Texelem spísnu někdy v zimních měsících až bude volněji, stejně tak přiložím vlastní mapu ostrova se zákresem lokalit, která je svojí velikostí a podrobností pravděpodobně nejlepší mapou ostrova vůbec.

Strážcovo oko nad ostrovem
Jak již před nedávnem naznačil Michal, fotograf to nemá na ostrově Texel jednoduché. Z prostého důvodu. Celá západní část ostrova s písečnými dunami je rezervací, kde se smí pouze po cestičkách a další zajímavé lokality na východním pobřeží jsou bedlivě střeženy pozornými strážci (nebo jejich aktivními pomocníky z řad místního obyvatelstva). Jsou poměrně nekompromisní, a to je  ještě mírně řečeno.
Na většině lokalit můžete zůstat pouze u silnice, bez možnosti se k fotografovaným zvířatům více přiblížit. Někdy je to účelné, blízká obsazená hnízda tenkozobců, kulíků, rybáků, jindy (to v případě pastvin pro ovce) mírně přitažené za vlasy. Tak nebo tak, na ostrově jsme byli hosty a místní pravidla by se měla respektovat.
Naopak nemohu potvrdit Michalem zmíněné davy fotografů přírody a birdwatchery. Za naší návštěvy, jich byly na každé lokalitě pouze dvě až tři skupinky, dokonce byly i lokality, kde jsme trávili dlouhé hodiny sami. Ve srovnání s dalšími evropskými vyhlášenými lokalitami pro fotografování ptáků spíše podprůměr.

Z fotografa birdwatcherem
Vždy jsem tak trochu záviděl kamarádům, kteří divoké ptáky pouze pozorují a aktualizují sejich seznamy. Žádné několikadenní věnování se jednomu druhu jako při fotografování (to v případě, že chcete nějaký ucelenější soubor). Obvykle pohodová procházka s dalekohledem.
S Jirkou jsme se několikrát na ostrově Texel do podobné role vžili, abychom si od poměrně náročného fotografování odpočinuli. Byl to příjemný relax. I proto, že birdwatcher si může, a to možná někoho překvapí, zaznamenat nový druhu i v případě, že jej bezpečně určí po hlase. Což jsme také na jihu ostrova v případě bukače a slavíka udělali. Seznam téměř šedesátky pozorovaných, a v mnoha případech i fotografovaných, druhů ptáků přikládám v úplném závěru článku. Několik jejich čistě popisných fotografií jsem vložil do článku, všechny druhy se sem bohužel nevejdou.

Na ostrov Texel jsme se vypravili v sestavě, která se osvědčila loni na ostrově Helgoland a Dune. Z Prahy se mnou vyrazil Pali Hradisky a Evžen Takáč. Na ostrově nás pak doplnil Jirka Sláma, který přijel z Norska.

Závěrem bych chtěl poděkovat společnosti Canon CZ  s. r. o. za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 1D Mark IV na testování, Bohdanovi za zapůjčení vysílaček Motorola a také Milošovi Truhlářovi, který mě v prosinci zahrnul vlastními zkušenostmi  z ostrova Texel v roce 2008.

Související odkazy
Plameňák růžový, Camargue, Francie
Camargue, za plameňáky do Francie
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Ostrov Helgoland, nejen za terejem a tuleňem
Fotografování na Falklandách, zprava z cesty (1)
Fotografování na Falklandách, zprava z cesty (2)
Sri Lanka, postřehy z fotografické cesty
Kostarika - měsíc v království tropické přírody

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 9.5.2010

Tenkozobec  opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 6:29:02, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko)  Seznam pozorovaných a fotografovaných druhů ptáků na ostrově Texel v termínu 3. – 7. května 2010. Zaznamenal Ondřej Prosický a Jiří Sláma:

Bažant obecný (Phasianus colchicus), Common Pheasant
Berneška tmavá (Branta bernicla), Brant Goose
Bělořit šedý (Oenanthe oenanthe), Northern Wheatear
Břehouš rudý (Limosa lapponica), Bar-tailed Godwit
Břehouš černoocasý (Limosa limosa), Black-tailed godwit
Budníček větší (Phylloscopus trochilus), Willow Warbler
Cvrčilka zelená (Locustella naevia), Grasshopper Warbler
Bukač velký (Botaurus stellaris), Eurasian Bittern - hlas v křoví
Čejka chocholatá (Vanellus vanellus), Northern Lapwing
Drozd kvíčala (Turdus pilaris), Fieldfare
Holub hřivnáč (Columba palumbus), Woodpigeon
Husa velká (Anser anser), Greylag Goose
Husice nilská (Alopochen aegyptiacus), Egyptian Goose
Husice liščí (Tadorna tadorna), Common Shelduck
Jespák obecný (Calidris alpina), Dunlin
Kajka mořská (Somateria mollissima), Common Eider
Kavka obecná (Corvus monedula), Jackdaw
Kameňáček pestrý (Arenaria interpres), Ruddy Turnstone
Káně lesní (Buteo buteo), Common Buzzard
Kachna divoká (Anas platyrhynchos), Mallard
Koliha velká (Numenius arquata), Eurasian Curlew
Koliha malá (Numenius phaeopus), Whimbrel
Kolpík bílý (Platalea leucorodia), Eurasian Spoonbill
Konipas bílý (Motacilla alba), White Wagtail
Konopka obecná (Carduelis cannabina), Linnet
Kopřivka obecná (Anas strepera), Gadwall
Kormorán velký (Phalacrocorax carbo), Great Cormorant
Kos černý (Turdus merula), Common Blackbird
Kukačka obecná (Cuculus canorus), Common Cuckoo
Kulík písečný (Charadrius hiaticula), Ringed Plover
Labuť velká (Cygnus olor), Mute Swan
Linduška luční (Anthus pratensis), Meadow Pipit
Lyska černá (Fulica atra), Eurasian Coot
Lžičák pestrý (Anas clypeata), Northern Shoveler
Moták pilich (Circus cyaneus), Hen Harrier
Moták pochop (Circus aeruginosus), Marsh Harrier
Pěnice hnědokřídlá (Sylvia communis), Whitethroat
Pěvuška modrá (Prunella modularis), Dunnock
Pisík obecný (Actitis hypoleucos), Common Sandpiper
Poštolka obecná (Falco tinnunculus), Common Kestrel
Polák chocholačka (Aythya fuligula), Tufted Duck
Potápka roháč (Podiceps cristatus), Great Crested Grebe
Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus), Black-headed Gull
Racek bouřní (Larus canus), Common gull
Rybák obecný (Sterna hirundo), Common Tern
Racek žlutonohý (Larus fuscus), Lesser Black-backed Gull
Rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus), Sedge Warbler
Slavík obecný (Luscinia megarhynchos), Nightingale - hlas v křoví
Střízlík obecný (Troglodytes troglodytes), Winter Wren
Strnad rákosní (Emberiza schoeniclus), Reed Bunting
Sýkora koňadra (Parus major), Great Tit
Sýkora modřinka (Parus caeruleus), Blue tit
Stehlík obecný (Carduelis carduelis), European Goldfinch
Straka obecná (Pica pica), European Magpie
Špaček obecný (Sturnus vulgaris), European Starling
Tenkozobec  opačný (Recurvirostra avosetta), Pied Avocet
Ústřičník velký (Haematopus ostralegus), Eurasian Oystercatcher
Vlaštovka obecná (Hirundo rustica), Barn Swallow
Vodouš rudonohý (Tringa totanus), Common Redshank
Volavka popelavá (Ardea cinerea), Grey Heron
Vrabec domácí (Passer domesticus), House Sparrow

Kolpík bílý (Platalea leucorodia) Kolpík bílý (Platalea leucorodia) Eurasian Spoonbill, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 15:10:20, ostrov Texel (Holandsko) Koliha velká (Numenius arquata) Koliha velká (Numenius arquata) Eurasian Curlew, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. května 2010 6:39:37, Wagejot, ostrov Texel (Holandsko) Rybák obecný (Sterna hirundo) Rybák obecný (Sterna hirundo) Common Tern, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 6:36:47, ostrov Texel (Holandsko) Konipas bílý (Motacilla alba) Konipas bílý (Motacilla alba) White Wagtail, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/4000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:13:19, ostrov Texel (Holandsko) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:23:01, Zeeburg, ostrov Texel (Holandsko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
09. 05. 2010 , kategorie: cesty, evropa
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(16 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Rudolf Linhart
Krásné snímky! Ten břehouš je parádní!
Add bažant; ten byl fajn, bylo to první divoké zvíře, které o mě při focení prokazatelně vědělo a přesto za mého fotografování usnulo. Mám toho víc, i samičku. Vše později.
Jirko, zapomenuté do seznamu jsem doplnil, pořád se ale nedokážu zbavit pocitu, že jsme se měli jít podívat na tu lokalitu De Shorren, tam by toho bylo spousta, i když možná ne na focení. Snad si zase někdy "zabirdwatcherujeme" :-) Třeba v létě v Norsku...
Ahoj Ondro. Jednoznačně Bažant a Břehouš! Jsou moc povedení. Pěkný článek. Měj se :-)
Jeste jsem si vzpomnel na Cvrcilku zelenou - slyseli jsme ji nekolikrat tam u toho Bukace... Uz se tesim na ty tenkozobce ale nebudu tady predjimat Tve clanky...
Karel
Ahoj, rybák parádní, spolu s kolpíkem jeden z mých oblíbenců
Ahoj Ondro, diky za perfektni vylet, myslim, ze jsem se dost naucil - predtim jsem jeste s nikym nefotil - jsem spis samotar. Jeste do toho seznamu napis Racka bourniho (zapomnel jsem na nej) a Lzicaka pestreho - to byl ten "bilej kacer" co jsme ho videli u toho kanalu na severu - projizdel jsem tam druhy den po vasem odjezdu a overil to dalekohledem. Jinak se tam pak pohybovalo hejno Brehousu rudych asi kolem 300 ks! Skoda, ze pocasi nevyslo lepsi... zase nekdy na videnou. Jirka
Honza
bažant je perfektní!!!
To chápu, cena je v Čechách bohužel dost šílená.
Petr Vaculík: Canon EOS 1D Mark IV šlapal jako hodinky, pokud bych měl vyzdvihnout věci, které mi utkvěly v paměti, tak je to mnohem lepší displej a možnost natáčet videa. Takto to možná zní povrchně, ale věřím, že někdy najdu večer čas to rozepsat (AF atd.). K výměně mě to ale nepřesvědčilo, především kvůli ceně.
Pavel Stančo: Na evropské cesty se mi osvědčil atlas Ptáci od Lars Svensson, podle mě není lepší. Většinu z té šedesátky znám, mezery mám v bahňácích a vyloženě plavu (a plavat budu) v raccích. Naopak v pěvcích jsem za půlrok značně pokročil :-) hodně poznám i podle hlasu, ale tak bravurně jako Jirka ptačí popěvky nerozeznám.
Jiří Zuzánek
Nemám slov, prostě delicious !
Ahoj Ondro. Fotky jsou super, mě se nejvíc líbí ten bažant :-) Jakou zkušenost jsi udělal s Markem IV?Velký rozdíl oproti starším bratrovi?
Ahoj Ondo, moc pěkné fotky. Ani nemusí člověk vyrážet za oceán, aby udělal atraktivní fotky. Jak všechny ty druhy určuješ?
Petře, břehouše černoocasého jsem měl zakletého, celý týden ani pírko, tolik jsem je chtěl vidět, už jsme jeli do přístavu, když asi kilometr před, na pastvině, 10 b. rudých a dva b. černoocasý, málem jsem dostal infarkt. Naděje umírá poslední :-) Výběr zatím ledabylí, nechám to uležet.
Petr Bambousek
Ahoj Ondro, vítej zpátky. Pěkný výběr fotek! Rybák, bažant a především břehouš v kytičkách jsou opravdu skvovstní!! Petr