Makroblesk Laowa KuangRen KX-800

Fotografování divoké přírody přináší spoustu příležitostí i v podmínkách, na které nejsem vůbec připraven. Třeba za tmy, když procházíte po večeři zahradou vašeho ubytovaní v tropech, kdy si jdete po náročném dni konečně lehnout. Ani tehdy fotografování nekončí. Probouzejí se noční obyvatelé pralesa a vy si je musíte něčím šikovným a snadno ovladatelným přisvítit.

Trápení se světlem v temném lese

Na poslední cestě v Kostarice jsme se chtěli více věnovat fotografování žabiček, hadů a dalších zvířat, jejichž aktiva je převážně noční. Můj fotoaparát Canon EOS 1DX Mark II je sice na vysoká ISO ve špatném světle fajn, ale své limity samozřejmě má. Když je tma, je prostě na focení tma. Chtělo to nějaké praktické světlo nebo blesk.
I proto, že s pořízením šikovného širokoúhlého makroobjketivu LAOWA 15 mm f/4 Macro Shift jsem potřeboval něco, čím bych před tu přední čočku dostával citlivě světlo. V maximálním přiblížení si fotografovaný objekt stíním a výsledek stojí za prd. Není tam prostor ani pro manipulaci s nějakou menší odrazkou.
Zkoušel jsem leccos. Loni to byly dva externí blesky Canon Speedlite 580 EX II s řídící jednotkou, ale bylo to děsně nepraktické, potřeboval bych asi čtyři ruce, abych ty krámy obsloužil. Zkoušel jsem to i se studiovými stativy, ale to už sklouzávalo k aranžování zvířátek a to nemám rád. Navíc v lese pro to není prostor a kolikrát ani čas, některé žabky nečekají. Nevím proč je focení nebaví, ale mají snahu zdrhnout.
V prosinci jsem v Kostarice používal, než mi při fotografování listovnice červenooké zahučelo do vody, i ledkové světlo. Bylo moc fajn, obzvlášť u trpělivých zvířat, kdy se pohybem dalo světlo pěkně “modelovat”. Podobně jako jsem zkoušel v zimě u netopýrů
Ale zase, jak to zvíře bylo aktivní, nebo bylo příležitostí víc a nebyl čas se s focením “mazlit”, furt to chtělo něco rychlejšího. Světlo, nebo blesk, kde vám stačí pět vteřin a je hotovo. I za tu cenu, že to světlo nebude tolik pěkně rozptýlené.

Křovinář ostnitý (Bothriechis schlegeli) Eyelash Viper, Boca Tapada, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark IV, EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Laowa KuangRen KX-800, f/5.6, @1/160 s, ISO 1600, 9. prosince 2017 15:22:37
Rosněnka Valeriova (Hyalinobatrachium valerioi) Raticulated Glass Frog, Puerto Viejo, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark IV, Laowa 15mm f/4 Macro Shift, Laowa KuangRen KX-800, f/8, @5.0 s, ISO 100, 12. prosince 2017 11:05:48

Praktický blesk Laowa KuangRen KX-800

Stejný výrobce, u kterého jsem koupil objektiv LAOWA 15 mm f/4 Macro Shift, nabízí velmi šikovný blesk, který splnil moje potřeby. Navíc je ve srovnání s konkurencí (originální makroblesk Canon) vcelku levný. Využil jsem možnosti otestování v Kostarice a po návratu už jsem ho nevracel. Po zkušenostech z terénu jsem ho musel hned koupit.
Pokud tu “malou chobotnici” poprvé vezmete do ruky působí blesk trochu bizarně, ale má to svůj praktický účel. 
Firma Venus Optics, jenž vyrábí všechny objektivy Laowa, vyvinula pro své makroobjektivy specializovaný makroblesk, který je velmi variabilním bleskem typu Macro Twin a dokáže osvětlit objekty při velmi malé zaostřovací vzdálenosti objektivu. Díky dvěma 48 cm dlouhým flexibilním kloubovým ramenům, které mohou osvětlit drobná zvířata z blízkosti a dopadající světlo libovolně nastavovat, činí z makroblesku unikátního pomocníka. Blesk nabízí směrné číslo 58 při citlivosti ISO 100 a samozřejmostí je nezávislá regulace výkonu každé z hlav v rozsahu plného výkonu 1/1 až do 1/128 plného výkonu v 8 krocích.
Velice šikovnou pomůckou je mezi pohyblivými rameny malinká, a samozřejmě také pohyblivá, “lampička”, jejíž intenzitu svícení lze také nastavit. Když je totiž v nočním lese tma úplně, nemůžete si na to, co chcete přiblesknout, ani zaostřit. Se slabým přisvícením to není problém.
Více o šikovném blesku na stránkách prodejce.

Rosněnka Fleischmannova (Hyalinobatrachium fleischmanni) Fleschmann´s Glass Frog, Puerto Viejo, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF50mm f/1.8 STM, Laowa KuangRen KX-800, f/5.6, @1/250 s, ISO 2500, 12. prosince 2017 10:47:51
Listovnice červenooká (Agalychnis callidryas) Red-eyed Tree Frog, Puerto Viejo, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF100mm f/2.8L Macro IS USM, Laowa KuangRen KX-800, f/4.0, @1/400 s, ISO 2000, 12. prosince 2017 18:50:20

V terénu s bleskem, zjemnění světla

Až na pár drobností je práce s bleskem Laowa KuangRen KX-800 velmi snadná. Trochu topornější je nasazování a aretace v patici pro blesk. Makroblesk jsem testoval na Canon EOS 5D Mark IV a Canon EOS 1DX Mark II a šlo to dost z tuha. Právě na tom prvním fotoaparátu jsem měl problém s dotáhnutím aretace, občas nebyl kontakt a blesk nebleskl. Možná vás to překvapí, ale Laowa KuangRen KX-800 funguje na všech fotoaparátech (Canon EOS , Nikon D, Pentax K, 4/3 - FourThirds, Micro 4/3, Fujifilm X, Sigma SA , Samsung NX). 
Práce s pohyblivými rameny je velmi praktická, prostě si světlo nasměrujete přesně tam, kam vzhledem orientaci drobného zvířete potřebujete. Nejčastěji to bude mírně ze stran. Pokud na něco bleskáte přímo od objektivu, nikdy to nebude vypadat pěkně. Ramena jsou dostatečně dlouhá, lze tedy vytvořit i protisvětlo a záleží jen na vaší kreativitě, jak hodně si budete hrát s regulací výkonu bleskových světýlek. Fungovalo to parádně, v jednoduchosti je síla. Vše lze snadno intuitivně bez návodu ovládat na zadní straně těla blesku. 
Snad jen jeden problém jsem měl. I když stáhnete blesk na minimální intenzitu, je toho záblesku občas pořád dost. Rozhodl jsem se to v polních podmínkách vyřešit, ale doma to ještě doladím.
Pro ztlumení a především prostorové rozptýlení světla, doporučuji odstřihnout alespoň 30 x 30 cm průhledné bublinkaté fólie, citlivě to nabalit na blesky a přidělat gumičkou. Čím více do šířky před lampu blesku tím lépe. Aktuálně přemýšlím o nějakém “udělátku”, které by tu šířku zajišťovalo. I bez udělátka je ale bleskové světlo na žabkách mnohem koukatelnější. 
Podotýkám, že jsem při dosvěcování u makrofotografování samouk začátečník, jistě by moje trápení v úvodu mělo spoustu dalších hezčích řešení, ale potřeboval jsem něco rychlého. Na zvířata, co se v té tmě objeví pouze na chvilku. A muselo to být jen v noci. Makroblesk  Laowa KuangRen KX-800 je praktický pomocník pro mnoho situací, kdy schází světlo, nebo jej potřebujete na ostrém slunci modelovat podle vašeho záměru.

Za zapůjčení makroblesku na testování v Kostarice děkuji firmě Oehling.cz

Související odkazy
Popis a technické specifikace na stránkách prodejce
Kostarika, nové fotografické příležitosti
Články o fotografování přírody
Workshop fotografování zvířat v Kostarice

Listovnice modroboká (Agalychnis annae) Golden-eyed Tree Frog, Heredia, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS-1D X Mark II, EF100mm f/2.8L Macro IS USM, Laowa KuangRen KX-800, f/10, @1/100 s, ISO 2500, 17. prosince 2017 20:22:12
Rosněnka Fleischmannova (Hyalinobatrachium fleischmanni) Fleschmann´s Glass Frog, Puerto Viejo, Kostarika
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark IV, Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, Laowa KuangRen KX-800, f/0.0, @1/60 s, ISO 2500, 12. prosince 2017 10:55:32
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
16. 01. 2018 , kategorie: fototechnika, příslušenství
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Karel
Nádhera, nechápu, že co fotíš, to vypadá nádherně, ptáci, krajina a teď žáby a hadi.