Lens-Protect.com, oblečky a pouzdra na techniku

Fotografování divoké přírody není ateliér, kdy máte techniku rozloženou na gauči v naprostém bezpečí. Když jdete ven, a fototechniku opravdu používáte, není nouze o drobné nehody, ťuknutí a odření. Je vhodné ji chránit. A to zejména v případě, kdy ji máte podobně jako uloženou pouze v jednoduchém turistickém batohu bez polstrování. Klasické fotografické batohy pro mě totiž nejsou úplně vhodné.

S fotobatohem jen na safari a na terasu hotelu

Přestaly mě lákat fotografické příležitosti, kdy se s fotobatohem pouze vykulím z auta, nebo jen vyvleču bágl z bungalovu, abych v dřevěném křesílku na terase ubytování u krmítka fotografoval tukany, papoušky, tangary a kolibříky. Fotky pěkný, ale prd dobrodružství, které nemá s divočinou nic společného.
Fotoaparáty poslední roky často nosím jen v turistickém batohu. Podle délky cesty mám dva, Deuter ACT Trail Pro 34 (34 litrů) a Lowe Alpine Travel Trekker 70 (70 litrů). Hlavní výhodou je to, že kromě fotografické techniky pohodlně přibalíte věci, které jsou s delším chozením, a s pobytem v přírodě obecně, spojené. Vodu, jídlo, náhradní oblečení, karimatku, spacák, maskovací síť, dalekohled, baterku, “repráček”, stativ, kulovou hlavu. Což je u klasických fotobatohů nemožné (s přimhouřeným okem lze vzit batohy americké značky F-stop).
Už se mi nechce zbytečně tahat pěnu polstrování fotobatohů, je těžká, zabírá místo. Na argumentaci, “je to ochrana objektivů”, neslyším, fotím v přírodě přes 15 let a ani jednou se mi nestala nehoda, kdybych si říkal, “... klika, že je to v pořádaném fotobatohu!”
Přesto je ale potřeba nějak techniku při přepravě chránit.

Obal / pouzdro na fotografické tělo Sony Aplha A9 nebo Sony Aplha A7R III
Turistický batoh Deuter ACT Trail Pro 34 a fotografická technika, kterou jsem tahal po horách v indickém Ladaku. Sony Alpha A9, Sony Alpha A7R III, Sony FE 600mm F4 GM OSS, Sony FE 24mm f/1,4 GM, Zeiss Batis 18mm f/2.8, dalekohled Zeiss Victory Pocket 8x25

Lens-Protect.com, ochrana pro fototechniku

Jako ochranu / maskování jsem dříve více využíval oblečky americké firmy LensCoat. Vzor maskování na dlouhém teleobjektivu se mi líbil, bohužel o té ochraně objektivu by se dalo diskutovat. Materiál byl příliš slabý a obtížně by při fotografování utlumil nějaký “ťuk”, o které není při fotografování divokých zvířat v přírodě nouze.
Lens-Protect.com od Martina Haleše je parádní řešení, kdy se při použití mnohem silnějšího materiálu dá opravdu hovořit o ochraně fotografické techniky - není to tedy jen slušivý obleček. Detailně si můžete o materiálu a řešení přečíst na stránkách výrobce a sami uvidíte, že ze vzoru maskování si můžete vybrat také.

Dalekohled Zeiss Victory Pocket 8x25 a jeho pouzdro od Lens-Protect.com
Objektiv Sony FE 600mm F4 GM OSS a jeho ochrana od Lens-protect.com

V mém případě nově i přepravní pouzdra

Aby se objektivy v turistickém batohu, často “bez ladu a skladu” cítily dobře, vyvinuli jsme s Martinem Halešem pouzdra na techniku. Nejdříve pro objektivy do ohniska 200 mm později na fotografická těla. Silný materiál je krásně chrání při uložení (často špíše zbrklém pohození) v obyčejném batohu. Pouzdro totiž techniku obepíná celou, pro fotografování se z něj vyjme.
Fototechnikou to ale nekončí, podobné pouzdro od Lens-protect.com mám na cestách pro Apple iPad, dalekohled Zeiss Victory nebo i pro knihy "Bird of...", které si nechci na cestách poničit.
Největší předností je poměr minimálně zabraného místa v batohu, nízká hmotnost ochrany, pohotovost vyndavání / ukládání a funkčnost obecně. V neposlední řadě moc fajn cena a možnost individuálního řešení podobné ochrany.
Fotografovaná sestava s batohem Deuter ACT Trail Pro 34 byla nyní dokonalá při cestě za levhartem sněžným v Ladaku. Kdy jsem musel kromě fotografické techniky nosit pro zastávky i péřovku, teplé rukavice, termosku s vodou, stativ, jídlo, dalekohled a spoustu dalších drobností.  
Fotografická technika v turistickém batohu je pro mě ideální řešení o při toulání na Šumavě, v Českém Švýcarsku nebo třeba kousek za Prahou v Brdech.

Objektiv Sony FE 200-600mm f/5,6-6,3 G OSS a jeho ochrana od Lens-protect.com
Fotografický batoh GITZO Adventury 45 L s "ledabyle naházenou" fotografickou technikou s vyndaným polstrováním, ať se toho víc vejde. V batohu je "uloženo", Sony Alpha A9, Sony Alpha A7R III, Sony FE 600mm F4 GM OSS, Sony FE 200-600mm f/5,6-6,3 G OSS, Sony FE 24mm f/1,4 GM, Sony telekonvertor 1,4x / 2x, Zeiss Batis 85mm f/1.8.
Výhodou tohoto batohu je to, že má nahoře další srolovatelný prostor pro uložení dalších věcí.
Objektiv Sony FE 600mm F4 GM OSS s ochranou od Lens-protect.com a přední "krytkou" ze stejného materiálu (praktičtější a lehčí než originální kožená).
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
14. 03. 2020 , kategorie: fototechnika, příslušenství
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Fero Bednar
Ahoj Ondrej, vypada to dobre ale maskacovy vzor tam nevidim.