Prstnatec Traunsteinerův, poklad ze Šumavy

Přestože je většina českých druhů orchidejí poměrně vzácná, jejich výskyt lze ověřit na několika lokalitách, třeba i daleko od sebe. Avšak jsou druhy, které tu najdeme na jednom místě a pro další musíme na lokality zahraniční. Jedním takovým klenotem je na první pohled nezajímavý prstnatec Traunsteinerův ze Šumavy.

Prstnatec Traunsteinerův (Dactylorhiza traunsteineri), Prstnatec Traunsteinerův (Dactylorhiza traunsteineri) Narrow-leaved Marsh Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 3. července 2010 19:29:24, Prachaticko, Šumava (Česko)
Kousek za šumavskou chaloupkou
Když jsem v zimě výlety za orchidejemi připravoval, volil jsem nejčastěji místa pokud možno dostupná. Nejvíce mě tedy překvapilo, že na jednu vzácnou kytičku si mohu dojít pěšky z Pavlovy chaloupky, kam pravidelně za přírodou jezdím. Stačilo jen vytipovat vhodnou dobu kvetení, s ohledem na letošní start orchidejí a využít kontaktů ze Šumavského národního parku. Lokalita výskytu se nachází kousek za hranicí ochranného pásma, nemělo smysl tam zbytečně dlouze bloudit. Všem nápomocným zúčastněným tímto ještě jednou děkuji!

Komáří útoky nedaleko Lipna

Prstnatec Traunsteinerův roste nedaleko Lipna na malé podmáčené loučce na levém břehu Vltavy. Díky úsilí zprávy Národního parku lokalita nezarůstá nálety bříz a vyskytuje se tu pár desítek rostlin. Mírně roztroušené a každá malinko jiná, ať už intenzitou barvy květů nebo vzrůstem. Vzhledem k tomu, že komáří útoky s večerními paprsky nabíraly nebývalé intenzity, omezili jsme pobyt na lokalitě na krátkou chvilku. Ostatně, ti bodaví hajzlíci po mě šli při focení orchidejí většinu sezóny.

Mezi nejvzácnějšími českými rostlinami

Prstnatec Traunsteinerův (Dactylorhiza traunsteineri) patří mezi nejvzácnější druhy rostlin v České republice. Areál výskytu je značně roztroušený, orchidej můžeme najít ve střední, západní a severní Evropě. Přesné vymezení není známo, protože příbuzné druhy jsou si velmi podobné, někde už se chlubí poddruhy, jinde je to jen varieta, čert aby se v tom pak vyznal.
Druh byl objevem v 80. letech 19. století, u rybníka Svět nedalako Třeboně. Bohužel, na této lokalitě jako na většině původních jinde v jižních Čechách, se už nevyskytuje (díky melioračním zásahům, jak jinak). V současnosti rostlinu najdeme na dvou lokalitách na Šumavě u Lipna a nedávno byl výskyt ověřen na malé lokalitě v Jihlavských vrších. Úplně nejnověji je však prstnatec Traunsteinerův popisován z Klatovska, kde je v současnosti asi nejbohatší česká populace. Nikde jinde se s ním už v Čechách nesetkáte.
Šumavské lokality přežívají pouze díky pečlivé práci, louky jsou již deset let pravidelně koseny a občas se přistupuje i k prořezávání náletových dřevin, které místo nekompromisně prorůstají. Podobně jako další české druhy přežívají díky důslednému vhodně zvolenému managementu (kosení, prořezávání, pastva). Jen díky snaze ochranářů, v mnoha případech dobrovolníků, se tak můžeme orchidejím na mnoha místech obdivovat každý rok.

Příště pro změnu o jedné velmi nenápadné orchidejce z borovicového kopečku.

Související odkazy
Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii)
Prstnatec český, endemit y rákosí
Tořič včelonosný (Ophrys apifera), samoopylovač
Vstavač bahenní (Orchis palustris), z mokřadu
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 5.8.2010

 

Prstnatec Traunsteinerův (Dactylorhiza traunsteineri) Prstnatec Traunsteinerův (Dactylorhiza traunsteineri) Narrow-leaved Marsh Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 3. července 2010 19:40:18, Prachaticko, Šumava (Česko)  Prstnatec Traunsteinerův (Dactylorhiza traunsteineri) Prstnatec Traunsteinerův (Dactylorhiza traunsteineri) Narrow-leaved Marsh Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 3. července 2010 19:38:42, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
05. 08. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Jiří Plekanec
To je teda vzácnost!A pěkný článek.Zdar Jirka