Jazýček kozlí, na loukách u Jeny

Původně mě být výlet do Jeny za jazýčkem kozlím v naší tradiční skupině i s Filipem, ale zrychlená sezona kvetení orchidejí nám nedala příliš prostoru na pohodové plánování. Náš odjezd velmi kontrastoval s výletem za kalypsem severním do Finska, který jsme připravovali rok dopředu. Jak Jirka zahlásil, že ví o místě, které je pár kilometrů stranou od známé profláknuté lokality, nijak jsem neváhal. Tušil jsem, že si užiji klidné fotografování na možná nejkrásnější orchidejové louce na sever od Alp.

Mlžná orchidejová louka

Krátce po příjezdu, už docela pozdě večer, jsme se prošli na louku, abychom obhlídli situaci, co všechno kvete. U každého významnějšího fleku s jazýčkem kozlím jsem ukládal souřadnice, ať je máme pro Filipa, který nemohl s námi. 
Ráno se ukázalo, že se souřadnice rostlin moc hodily i z dalšího důvodu. Jak jsme ve 4:30 hodin vylézali ze spacáků vedle auta, okolo nás byla hustá mlha. Uložené souřadnice nás neomylně navedly a nemuseli jsme vysokou mokrou trávou dlouho bloumat.
Fotografování jsem si moc užil, vůbec nefoukal vítr a bylo krásně rozptýlené světlo. Snad jen škoda, že v momentě, kde začalo to temně oranžové slunce svítit do té mlhy, mohla být zrovna v té chvilce mlha méně hustá. Poloha a hustota bílého hávu se furt měnila. To mě třeba zaujal pohled na orchidej s lesem přiléhajícím k louce a než jsem se širokoúhlým objektivem našel novou kompozici, mlha mi les zakryla. 
Brzy se však mlha rozpustila úplně, udělali jsme poslední popisnější fotografie a vypravili se na další lokality v širším okolí hradu Leuchtenburg, kde jsou jazýčky rozptýlené na mnoha místech. Rostou tu pod stromy, skoro až v lese, nebo přímo u krajnice hlavní silnice.

Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) Lizard orchid, Jena, Thüringen, Německo
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, f/4.5, @1/8 s, ISO 100, 26. května 2018 5:13:00
Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) Lizard orchid, Jena, Thüringen, Německo
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, f/5, @1/30 s, ISO 200, 26. května 2018 5:36:22

Vzrostlá orchidej s příbuznými v Česku

Jazýček kozlí na území České republiky nikdy nerostl, přestože můžete najít údaj o tom, že kdysi byl v Českém Středohoří v okolí Milešovky nebo u Rabí v jižních Čechách. Jeho rozšíření je od severu Afriky na sever do Německa a Anglie a na východě k Itálii a na Balkán. 
V Česku můžete na jedné lokalitě najít pouze jeho příbuzného - jazýček jadranský, ale po vlastní zkušenosti z minulých let, je situace s ním velmi špatná. Na lokalitě vykvete v roce třeba jen jedna rostlina. Ale poslední roky jsem tam nebyl, budu rád za aktuální informace.
Kousek za hranicemi na Slovensku pak můžete najít jazýček východní (Himantoglossum jankae).
Rostlina je až jeden metr vysoká a velmi pěkná, jak když ji z dálky spatříte, tak i v úplném detailu květu. Květy mají zelené okvětní plátky ve tvaru malé přilby, krátkou, dolů ohnutou ostruhu a velmi dlouhý úzký listen. 
Právě její “prostorová rozlehlost” trochu znesnadňuje fotografování, ale je škoda to nezkoušet. 

Po výletu na italský ostrov Gargáno, za kapucínkem kukačkou do Polska a za kalypsem severním do Finska, byl výlet k Jeně dalším moc fajn cestou za evropskými orchidejemi. Přestože orchideje v České republice už jsem fotografoval všechny druhy, stále u nich zkouším hledat nové kompozice. Ale jak je příležitost vidět nějaký další druh v blízké cizině, doma se neudržím.
Snad letos ještě něco stihnu. Ta velmi horká sezona se nám tím časným rozkvetením a rychlým odkvétáním nějak moc rozjela.

Seznam druhů na lokalitě u Jeny, 26 - 27. 5. 2018
Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum)
Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis)
Vstavač vojenský (Orchis militaris)
Vemeník zelenavý (Platanthera chlorantha)
Vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia)
Bradáček vejčitý (Neottia ovata)
Střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus)
Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera)
Tořič pavoukonosný (Ophrys sphegodes)
Tořič včelonosný (Ophrys apifera)

Související odkazy
Články o fotografování orchidejí
Fotografický workshop Květy rostlin
Fotografie orchidejí ve fotobance Shutterstock

Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) Lizard orchid, Jena, Thüringen, Německo
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, f/4.5, @0.3 s, ISO 100, 26. května 2018 6:28:07
Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) Lizard orchid, Jena, Thüringen, Německo
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 70-200nn /2.8 L IS II USM + TC 1.4x III, f/4.0, @1/50 s, ISO 100, 26. května 2018 7:05:16
Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) Lizard orchid, Jena, Thüringen, Německo
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Sigma 24mm f/1,4 DG HSM Art, f/1.8, @1/1000 s, ISO 125, 26. května 2018 8:06:03
Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) Lizard orchid, Jena, Thüringen, Německo
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, f/4, @1/640 s, ISO 160, 26. května 2018 7:57:23
Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) Lizard orchid, Jena, Thüringen, Německo
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 70-200nn /2.8 L IS II USM + TC 1.4x III, f/4.0, @1/250 s, ISO 100, 26. května 2018 7:49:06
Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) Lizard orchid, Jena, Thüringen, Německo
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Canon EOS 5D Mark II, Sigma 24mm f/1,4 DG HSM Art, f/5.0, @1/200 s, ISO 200, 26. května 2018 15:11:27
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 05. 2018 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář