Chaluha a čimango, hostina na útesu

Nejjižnější ostrůvek Falklandských ostrovů je především domovem početných kolonií tučňáka skalního (Eudyptes chrysocome) a kormorána císařského (Phalacrocorax atriceps), kteří společně sdílí větrem ošlehaný útes, více jak sto metrů nad hladinou moře. Hustota ptáků je tak veliká, že při pohledu z výšky zahlédnete skalní podklad pouze tehdy, jestliže se kolonie díky odlétnuvším ptákům rozestoupí.

Sea Lion Island, východní pobřeží
Ani tak se zcela neodkryje. Vzhledem k tomu, že exponované místo na hraně ostrova je ptáky obýváno desítky let, i vrstva zapáchajícího vysušeného trusu tomu odpovídá.
Velká koncentrace kormoránů a tučňáků, a zejména pak jejich nemotorných mláďat, láká hladové dravce, kteří neustále krouží v blízkosti. Někdy i desítky metrů nad kolonií, jindy třeba jen pár decimetrů nad zobáky bránících se kormoránů císařských, kteří jsou na rozdíl tučňáků skalních neustále ve střehu. Početná kolonie, stejně jako jinde na světě, je spižírnou pro další druhy, bez které by byly odsouzeny k hladovění. Představa, že si dravci létají do kolonie, jako do restaurace je mylná. Odnést si něco k snědku je stojí nemalé úsilí, mnohem častěji potřebují především dávku trpělivosti. Čekají, na správný moment k výpadu. Stejně jako jinde v přírodě i tady platí, že dravci si vybírají přednostně nemocné, nebo poraněné kusy, úplně nejčastěji však plní službu úklidové čety, která prohledává kolonii a odnáší uhynulá zvířata. Nutno ale i přiznat, že dravci se tu a tam (v případě, že není k snědku nic jiného) nezdráhají odnést ptačím rodičům malé chundelaté mládě.
Chaluha jižní útočící na kormorány císařské Chaluha jižní útočící na kormorány císařské Skua and Imperial Shags, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 15:57:49, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy) Čimongo falklandský (Phalcoboenus australis), první strávník
Pravděpodobně to byl endemický dravec čimango falklandský (Phalcoboenus australis), kterému se podařilo z kolonie vytáhnout stejně velkého kormorána císařského. Muselo se jednat o raněného nebo uhynulého ptáka, protože zdravý kormorán je čimangovi rovnocenným soupeřem a v naprosté většině soubojů se ubrání. Čimango, podle chování, které jsem na Falklandských ostrovech pozoroval, je spíše taková „mrchožravá slepička“, která ke snědku sbírá to, co z oběda zapomněliy další druhy zvířat, nebo jim při přepravě k mláďatům vypadlo ze zobáku. K opravdovému lovu se uchýlí pouze výjimečně, a když, je to útok především na mláďata.
Proto, když jsem při focení letovek kormoránů císařských v dáli periferně zahlédl dvojici čimangů hodující na skále, ihned jsem svůj zájem přeorientoval a vydal se blíže. Čimanga, podobně jako několik další druhů na ostrovech, se příliš nebojí, proto se dá dostat celkem blízko. Zejména v případě, kdy dravci hodují na dlouhé dny očekávané potravě. Věnují se pouze trhání kořisti a pomalu přistupujícího fotografa s teleobjektivem si nevšímají.
Pří prvním pohledu do hledáčku, mi nebylo hned zřejmé, o jaký druh se jedná. Potrava již příliš ptáka nepřipomínala, snad jen podle od zobáku a odlétávajících pírek se dalo usuzovat, že to může být kormorán. Což se po chvilce potvrdilo, když dravci při trhání odkryli pařát, s charakteristickou blánou mezi drápy. Bylo zajímavé sledovat chování obou čimang při hodování, zcela se lišilo od stolování chaluhy antarktické (viz. níže, druhý strávník). Když jeden pták jedl, druhý jej pouze pozoroval ze vzdálenosti jednoho metru a vůbec jej nerušil. Až po chvíli, snad na nějaké vyzvání, začali potravu porcovat společně, bez rvaní. Příliš klidu při tom neměli, nad hlavami už jim těsně kroužili další nedočkavci, chaluhy jižní.
Čimango falklandský (Phalcoboenus australis), Čimango falklandský (Phalcoboenus australis) Strieted caracara, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 16:57:06, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy) Čimango falklandský (Phalcoboenus australis) Čimango falklandský (Phalcoboenus australis) Strieted caracara, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 16:57:17, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy) Čimango falklandský (Phalcoboenus australis), Čimango falklandský (Phalcoboenus australis) Strieted caracara, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 10, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 16:58:26, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy) Čimango falklandský (Phalcoboenus australis) Čimango falklandský (Phalcoboenus australis) Strieted caracara, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 11, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 16:58:41, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy)Chaluha jižní (Catharacta antarctica, Stercorarius antarcticus), druhý strávník
Snad ještě běžnějším dravcem než čimango, je na Falklandských ostrovech chaluha jižní (Catharacta antarctica, Stercorarius antarcticus), kterou nepřehlédnete při žádném pohledu na kolonie. Buď spokojeně sedí na kraji kolonie tučňáků, nebo v letu vyhledává potravu uvnitř skrumáže zvířat. Stejně jako čimango, a tady si nejsem úplně jistý, může donutit letícího ptáka k tomu, aby zvrátil pozřenou potravu. Tu pak pozře sám. U chaluhy jsem si jistý, podobně se chovají i na norském ostrově Runde, u čimanga bych to musel v literatuře dohledat.
Když chaluhám došla trpělivost, nebo jim jen v břiše začalo kručet více, než unesly, snesly se drze na skálu a poměrně rychle čimanga vyhnaly. Bez boje, bez dohadování. Jistým dílem to bylo i proto, že čimanga musela být po dlouhých minutách obírání kostí vysílená, nebo už jen měla prostě dost.
Chaluhy, a stejně jako čimanga byly dvě, se u potravy chovaly zcela jinak. Tolerantní přenechání potravy prvnímu hodujícímu u nich neexistuje. Prostě se na kormorána vrhnou a navzájem se odhánění, výjimkou není ani to, že se začnou o potravu přetahovat. Každá chaluha si chce urvat vše pouze pro sebe, což tolik kontrastuje s klidným a k dalšímu jedinci přívětivým chováním čimangů.
Chaluha jižní (Catharacta antarctica, Stercorarius
antarcticus) Chaluha jižní (Catharacta antarctica, Stercorarius antarcticus) Brown skua, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 17:16:11, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy) Chaluha jižní (Catharacta antarctica, Stercorarius
antarcticus) Chaluha jižní (Catharacta antarctica, Stercorarius antarcticus) Brown skua, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 17:17:13, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy) Chaluha jižní (Catharacta antarctica, Stercorarius
antarcticus) Chaluha jižní (Catharacta antarctica, Stercorarius antarcticus) Brown Skua, Čimango falklandský (Phalcoboenus australis), Strieted caracara, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 17:18:06, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy)Chaluha a čimango, souboj ve vzduchu
Tak trochu mě mrzelo, že se u mršiny neseběhla nějaká mela mezi oběma strávníky. Výměna chaluh za čimanga proběhla poměrně nenásilně. Dramatických fotografií jsem se na skalním výběžku nedočkal. Pouze, když už z kormorána moc nezbývalo (byl vhodnější pro letecký transport v zobáku), sebral čimango kus kormorána a odlétal s ním přes kolonii pryč. To si samozřejmě dravá chaluha nenechala líbit a začala jej stíhat. Dlouho jí to nevydrželo, po dvou náletech se vrátila a věnovala se tomu, co z potravy zůstalo.
Chaluha atakující odlétajícího čimanga Chaluha atakující odlétajícího čimanga Skua and Strieted Caracara, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 20. ledna 2009 16:38:51, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy) Fotograf na větrném útesu
Obrovskou výhodou fotografování v antarktických krajích je to, že se lze k některým zvířatům přiblížit bez použití krytů a maskování. U některých druhů není výjimkou, že se k vám přijdou podívat i na vzdálenost jedno metru. I tak nebylo focení idylické. Měli jsme jednoho velkého nepřítele. Vítr.
O tom, že na Falklandách „fouká“ jsem už psal, ale právě u kolonií na Sea Lion Island to bylo nejhorší. Při focení jsem musel pořád držet stativ, jinak by jej vítr i se čtyřkilovým objektivem vítr porazil. Vůbec se nedivím, v některých chvílích, třeba když jsem zavrávoral na jedné noze, mě málem vítr položil k zemi (a to vážím 85 kg). Musel jsem být neustále ve střehu. Třeba jen přidání jedné vrstvy oblečení pod bundu byla operace na čtvrt hodiny, protože neustále hrozilo, že vám oblečení vítr vytrhne z ruky. Nedalo se ani pořádně komponovat, když nebyla stativová hlava dotažená, vítr opírající se do velké plochy objektivu s rozměrnou sluneční clonou fotechniku strhával. Ještě nyní mi, když jsem venku v bezpečí velkoměsta, zůstává tik. Pokud zafouká intenzivněji vítr, stačí jen mírný poryv, instinktivně se ze zvyku rozhlížím, zda mi nemůže něco spadnout nebo odletět.
I přes drobné potíže patřilo naše focení u kolonie na Sea Lion Island k tomu nejzajímavějšímu. Snad proto, že na rozdíl od chování tučňáků, jsme o životě dalších zvířat moc nevěděli.

Související odkazy:
Chaluha velká, lovci fotografů
Tučňák oslí (Pygoscelis papua), starost o mláďata
Jak jsme fotili endemiskou sovu
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty II.
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty I.
Volunteer Point, první tučňáci

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 13.6.2009

Autor příspěvku u kolonie tučňáků a kormoránů Autor příspěvku u kolonie tučňáků a kormoránů Autor fotografie: Bohdan Němec (www.bohdannemec.com), Model: Nikon D700, Objektiv: Nikon 200-400/4 VR, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 9, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 17:10, východní pobřeží ostrova Sea Lion (Falkladské ostrovy)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
13. 06. 2009 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Soukup: Tak to je
výstižné video, přesně takto to s chaluhou funguje! V noci jsem fotky
jak loví chaluhy fotografy připravil, vypadá to dramaticky, ale nohu
(jako v tom videu) nám nezlomily... V týdnu to sem snad dám.
Marian
Kulfan: Poslal jsem ti e-mail.
Michal Krause
To Marián Kulfan: potahy na
objektivy vyrábí firma LensCoat (http://www.lenscoat.com/). Jdou sehnat
už i v ČR.
Michal Soukup
Tady je to video:
http://www.youtube.com/watch?v=rDftbccwjS4
taky fotograf
tak to je paráda-připrav!
O tom, co dokáží chaluhy by mohl být
samostatný článek. Mám pár akčních fotek, něco časem připravím.
taky fotograf
konečně zase článek "o něčem"! paráda!
Pro Michala
Soukupa-nemáš link na to video? pošli ho sem-ostatní také rádi kouknou
;-)
Pekný príbeh, musia to byť krásne
zážitky. Mohol by som sa spýtať, ten obal na 500/4 sa dá vyrobiť alebo
ho treba kúpiť?
Michal Soukup
Pěkný příběh. Nedávno jsem
zahlédl video jak chaluha sundala fotografa Mattiase Kluma, resp. dělala
na něho nálety až si při pádu poranil na skalnatém povrchu, koleno.
Musí to být pěkná potvůrka :)