Rys iberský, ohrožený klenot Andalusie

Před dvaceti lety běhalo ve volné přírodě posledních osm desítek rysů iberských a vše směřovalo k tomu, že bude první kočkovitou šelmou, která vyhyne po zmizení tygra šavlozubého před 9 000 lety. Naštěstí se díky obrovskému úsilí a záchrannému programu hned do roku 2008 povedla početnost ztrojnásobit a aktuálně obývá Španělsko a Portugalsko možná až 800 rysů iberských. Dlouho jsem to odkládal, a když nevyšla ani poslední letošní Afrika, chtěl jsem je vidět.

Ušáci na jídelníčku

Životní prostor silně ohrožených rysů iberských je pevně spjat s výskytem a početností divokých králíků.
Před pár desítkami let populaci ušáků zdecimovala myxomatóza a rysů iberských, pro které je králík 90 % potravy, i kvůli tomu nezůstala ani stovka zvířat.
Nyní, když už je ve volné přírodě díky záchranným programům rysů iberských skoro tisíc, je zase problém s tím, že se stahují za králíky do zemědělské krajiny skrze zastavěná území, což je velmi často stojí život při překonávání silnic.
Jsem rád, že jsem nyní měl možnost rysy iberské fotit jak v zemědělské krajině plné olivovníků a křovinatých mezí, tak v horách Sierra de Andujar.
První místo, které jsme navštívili, bylo u Santa Cruz de Mudela, což jsou vlastně pole a louky oddělené křovinami s nevzrostlými stromy. Co bylo ale podstatné, bylo tam králíků tolik, že když jsme popojížděli autem, stále jsme se museli nějakým vyhýbat. Využili jsme krytu u napajedla (trvalá louže 1x1 metr), které v parném létě využívají v hojném počtu ptáci a ojediněle právě i rys iberský. I když před naším příletem v oblasti tři dny nepřetržitě intenzivně pršelo (a louže byly všude), rys přišel. Sice se u vody nezastavil, ale udělal kolečko, jestli nepotká králíka, a po půl minutě byl fuč. Nám to ale pro první fotku bohatě stačilo, prostě “haluzníci”.
Druhý den ještě za šera přešel další rys a později v dálce za křovím skotačila dvě koťata s maminou na dohled, ale to už přes vegetaci fotit nešlo.
A pak další dva dny v horách nic. Na nejkrásnějším místě pro fotku s rysem iberským, v kopcích Sierra de Andujar. Sedíte v krytu před skalkami v rysím teritoriu, kam chodí často značkovat, a ani chlup. Útěchou bylo snad jen to, že se nám tam pravidelně ukazoval orel iberský, což je také vzácné místní zvíře.
Až poslední den, kdy jsme si řekli, že když nejde rys k nám, půjdeme my za ním, se na nás znovu usmálo štěstí. Vyjeli jsme výš, do přehlednějších kopců, a s dalekohledy celý den pročesávali ty dva kilometry, na které bylo všemi směry vidět. Když už jsme byli během odpoledne zoufalí a začali “sýčkovat”, že už žádný rys nebude, zasloužili jsme si ještě jednoho. Chrněl na skále, děsně daleko, ale alespoň jsme měli ve fotce i prostředí, ve kterém žije. Po pár desítkách minut, když zalezlo slunce, se zvedl, slezl ze sklalky do vegetace a úplně zmizel. Od místních jsme ještě dostali tip na nedalekou “tutovou večerní skálu”, kde se může také rys objevit. Ale při soustředěném večerním číhání už jsme další kočku nenašli.
I tak myslím, že pozorovat šest jedinců rysa iberského za pět dní je štěstí až až. Skoro jako sedm levhartů sněžných za týden.

Straka obecná (Pica pica) Eurasian Magpie, Santa Cruz de Mudela, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/5.6, @1/1000 s, ISO 400, neděle 13. prosince 2020 12:48:36
Rys iberský (Lynx pardinus) Iberian lynx, Santa Cruz de Mudela, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/5.6, @1/1250 s, ISO 500, sobota 12. prosince 2020 10:37:36

Hledej kočku v divočině

I přes svoji vzácnost je šance na setkání s rysem iberským větší než to, že v přírodě potkáte našeho rysa ostrovida. A to hned z několika důvodů.
Velikost teritoria - oblast, kde se rys iberský pravidelně toulá, má obvykle jen 10 km² v případě samců, 8 km² u samic. Pokud mají kočky koťata v místech s dostatkem potravy, je to pouze 1-2 km², na kterých se zdržuje. Šumavští rysi se pohybují na 300-400 km², než se při potulování vrátí na stejné místo (značkovací skalky, kmeny), trvá to obvykle tři týdny. Rys iberský tradiční místa výskytu obejde obvykle každý den!
Přehlednost terénu - jak jsme se nyní přesvědčili na obou místech výskytu (hory Sierra de Andújar i zemědělská krajina olivových hájů a mezí u Santa Cruz de Mudela), krajinu lze snadno prohledat. Stačí vyvýšené místo, kde máte přehled do dálky, a se stativovým dalekohledem iberák neproklouzne. Pokud ale chrní na skále, máte smůlu. Rys ostrovid naproti tomu dává přednost lesům, kde si hledáním stativákem moc nepomůžete.
Denní aktivita - před koncem roku začínají námluvy a rys iberský soustředí své courání i do dne (obvykle je aktivní především za rozbřesku a za soumraku). Zejména, pokud je zatažený den bez deště. Když vyleze slunce a nefouká vítr, často lehne a spí. U našeho rysa ostrovida je to tak půl na půl, záleží na jedinci, záběry z fotopastí dokládají noc i den - a námluvy během února probíhají zejména v noci.
Potrava - protože se rys iberský z 80 - 90 % potravně specializuje na králíky, mohu s jistotou říci, že tam, kde v příhodném biotopu a území výskytu rysů najdete více králíků, dříve nebo později se tam rys iberský objeví. Pro rysa ostrovida jsou menší kopytníci všude, to při hledání vůbec nepomůže.
Voda - oblast výskytu rysů iberských v jižním Španělsku je suchá, v letních měsících až vyprahlá. Kočky tak pravidelně využívají trvalejší louže nebo napajedla v teritoriu, a to pak ze zvyku i v zimních měsících po vydatných deštích (jak jsme se nyní přesvědčili). Rys ostrovid najde vodu vždy a všude.
Straky hlásí rysa - pokud bude v krajině výskytu iberáka hejno strak soustředěně nadávat a popolétat, doporučuji se na to místo stativovým dalekohledem zaměřit. Vzpomínám si, jak jsem koukal na jednu naštvanou straku a hned Martinovi hlásil rysa; i když se nakonec ukázala jen kočka domácí. Je pravděpodobné, že straky doprovázejí iberáky podobně, jako to třeba dělají krkavci u vlků. A nevím, že by někdo doprovázel naše rysy ostrovidy.
Kočka se nebojí - jak jsem psal po prvním setkání s rysem ostrovidem, kočka se při setkání s člověkem nebojí, zběsile neutíká jako liška, ale velice klidně odchází. Rys iberský ale svoji flegmatičnost k člověku dotáhl k dokonalosti, klidně okolo vás v přírodě projde na dva metry. Ve Španělsku jsme nyní slyšeli takové zážitky, že se tomu ani nechtělo věřit.

Ťuhýk pustinný (Lanius meridionalis) Iberian grey shrike, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/9.0, @1/80 s, ISO 500, úterý 15. prosince 2020 17:43:37
Rys iberský (Lynx pardinus) Iberian lynx, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/10, @1/50 s, ISO 200, středa 16. prosince 2020 15:08:40

Covidová Andalusie (ver. 2020)

Ano, cestování za zvířaty je nyní obtížnější, to ale neznamená, že se to nedá zvládnout. Má to jasné mantinely, do kterých se musíte trefit, přijmout jistá rizika. A také se výlety kvůli PCR testům na Covid-19 trochu prodraží. Pokud se k tomu odhodláte, čeká vás pustá krajina, kde moc dalších lidí nepotkáte. Vše ostatní funguje jak má.
"Tak zkusíme něco vymyslet?", to byla první slova příprav výletu za jednou z nejvzácnějších kočkovitých šelem. Ke společné cestě jsem vyprovokoval kamaráda Martina Tomáše, což nebyl vůbec problém, protože je to největší milovník a znalec rysů v Česku.
Napsal jsem dvěma kamarádům ve Španělsku o informace a pak už to frčelo. Nikdy by mě nenapadlo, že jde cestu připravit 40 hodin před odletem. Letenku jsme kupovali až po negativním testu, den před odletem do Malagy.
Přiznávám, že pohled na gigantickou tabuli odletů na pražském letišti, která byla zaplněna z jedné šestiny lety na dva dny! byla dost depresivní, ale pak už nic nenasvědčovalo tomu, že vyrážíme v “Době morové”. Přímý let společnosti Smartwings do Malagy byl plný ze 70 %, po příletu jsme se prokázali příletovým zdravotním QR kódem a testem platným 72 hodin, vyzvednutí rezervovaného auta a ubytování v hotelu zajištěném přes Booking.com - vše v pohodě.
Protože v Andalusii nemohou místní cestovat mezi regiony, na mnoha místech jsme byli sami, protože to Španělé důsledně dodržují. I dálnice mezi městy byly skoro prázdné. Dodržují tu úplně vše. Když vyrazíte na pustovky, plameňáky a pisily do delty řeky rezervace Guadalhorce přímo ve městě, všichni, koho časně ráno náhodou potkáte, mají roušku a je jedno, jestli je to birdwatcher se stativákem nebo cyklista, co si dělá ranní kolečko. Když to člověk vidí, začíná se děsit, že během pár měsíců musíme v Česku nutně vymřít...
Jak o tom nyní přemýšlím, vlastně jediný cestovní diskomfort byly ty děsivé třípruhové kruháče protnuté křižovatkou v Malaga. Zažil jsem jako řidič po světě leccos, ale tohle byla fakt bojovka o přežití - a to mám zkušenost z přejezdu Tokia! Ale za to epidemie čínské chřipky nemůže.

Konec prosince a leden je pro hledání rysů iberských ideální čas, začínají námluvy a jsou více v pohybu během dne, kocouři chodí za kočkami. Potěšilo mě i mnoho ptačích druhů, které jsem fotografoval poprvé. Určitě jsem tam v tomto období nebyl naposledy. I proto, že jsem si po 20 letech každoročního používání španělštiny v latinské Americe konečně uvědomil, že se s ní dá parádně domluvit i ve Španělsku!

Související odkazy
Články o fotografování přírody
Nabídka fotografických workshopů
Fotografie rysů na fotobance Shutterstock

Skalník modrý (Monticola solitarius) Blue rock thrush, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/8.0, @1/125 s, ISO 800, úterý 15. prosince 2020 11:00:24
Rys iberský (Lynx pardinus) Iberian lynx, Santa Cruz de Mudela, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/5.6, @1/1000 s, ISO 500, sobota 12. prosince 2020 10:37:29
Žluna španělská (Picus sharpei) Iberian green woodpecker, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/8.0, @1/640 s, ISO 800, úterý 15. prosince 2020 12:26:39
Rys iberský (Lynx pardinus) Iberian lynx, Santa Cruz de Mudela, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/5.6, @1/1250 s, ISO 500, sobota 12. prosince 2020 10:38:02
Orel Iberský (Aquila adalberti) Iberian Imperial Eagle, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/5.6, @1/2500 s, ISO 800, úterý 15. prosince 2020 12:25:15
Orel Iberský (Aquila adalberti) Iberian Imperial Eagle, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/5.0, @1/1600 s, ISO 1250, úterý 15. prosince 2020 12:20:16
Orebice rudá (Alectoris rufa) Red-legged partridge, Santa Cruz de Mudela, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS (SEL200600G), 394.00 mm, f/6.3, @1/200 s, ISO 500, neděle 13. prosince 2020 16:37:29
Jestřáb lesní (Accipiter gentilis) Northern goshawk, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS (SEL200600G), 200.00 mm, f/5.6, @1/640 s, ISO 125, úterý 15. prosince 2020 9:53:57
Straka modrá (Cyanopica cyanus) Azure-winged magpie, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/8.0, @1/125 s, ISO 1000, pondělí 14. prosince 2020 11:23:18
Jelen lesní evropský (Cervus elaphus) Red deer, PN Sierra de Andujar, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-9, Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS (SEL200600G), 338.00 mm, f/6.3, @1/640 s, ISO 3200, středa 16. prosince 2020 8:40:23
Pisila čáponohá (Himantopus himantopus) Black-winged stilt, Parque del Guadalhorce, Malaga, Španělsko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/400 s, ISO 500, pátek 11. prosince 2020 9:38:13
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 12. 2020 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

mus@shi
Nadherna kocka, nadherne fotky! Chtel jsem se zeptat, zda uz jste si s A9 nejak sedli a nasel jste si cestu, jak to procesovat k plne spokojenosti nebo je to porad o nejakem kompromisu? Diky moc za pripadnou odpoved a at se Vam po vsech strankach dari i v nadchazejicim roce!
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
A9 je fajn, má vlastně jen jednu vadu, nemá senzor z A7R3 :-) To by byla paráda!
Přeji pohodový rok 2021.
Michal Mašík
To musel být krásný výlet. Fotky parádní. Rys na tom velkém šutru a jelen jsou skvělé.
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
Rys na šutru je moje oblíbená :-) je to výřez fotky na vzdálenost 420 metrů, kdybych měl Canon, tak ta fotka neexistuje...
Parádní fotky, ostatně jako vždy. Super reportáž. Je fajn, že se ti podařilo i v této divné a náročné době absolvovat takovou cestu, prožít adrenalinové zážitky a přivést krásné fotky.
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
Díky, jsem rád, že se líbí. Nakonec to s cestou šlo opravdu hladce.
Petra
Nádherná kočka, to musel být úžasný zážitek!
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
To byl, nejraději bych tam zůstal a hledal je dál...