Albatros černobrvý, romantika na útesu

Při plánování cesty za tučňáky na Falklandské ostrovy jsem neustále myslel na to, že musím najít dostupný ostrov, kde bude alespoň menší kolonie albatrosů černobrvých. Tohoto impozantního obyvatele jižního Atlantiku jsem si nechtěl nechat ujít. Asi žádného jiného ptáka nemám více spojeného s mořem, skalními útesy a bouřlivým oceánem, jako tyto dlouhokřídlé krasavce.

Get Flash to see this player.


Video byla pořízeno digitální zrcadlovkou Canon EOS 5D Mark II s objektivem Canon EF 500mm f/4 L IS USM. Pouze krátká ukázka z namlouvání albatrosů.


Kolonie albatrosů, ale kde?

Přestože se albatros černobrvý vyskytuje na Falklandských ostrovech na několika místech, nebylo nalezení vhodné lokality k poznávání nijak jednoduché. Největší překážkou byla jednoznačně dostupnost takových míst, ostrůvky byly malé a letadlem se na nich přistávat nedalo. A když se přistávat dalo, dopravce u lokality neopomněl podotknout poznámku, „V případě špatného počasí se let ruší“. To, že je špatné počasí na Falklandských ostrovech neustále, mi uvěří každý. Takováto nabídka přepravy jakoby neexistovala. alternativou je i doprava lodí s nějakou právě se přesouvající expedicí, ale způsob takovéto přepravy je příliš nahodilý. Pro náš krátký nabitý třítýdenní itinerář varianta neakceptovatelná. Po zralé úvaze (a i finanční rozvaze), jsem se po konzultaci s Bohdanem rozhodl pro kolonii albatrosů menší, nicméně na atraktivním místě a navíc ve společnosti tučňáků skalních. Byl jím ostrov Saunders, kde jsme strávili 4 dny.

Přes tučňáky vzhůru na útes
Po dvouhodinové, velmi opatrné cestě přes skály stařičkým landroverem, jsme se od hliněného letiště dostali k naší plechové marigontce, která byla na ostrově Saunders naším domovem. Na ostrov nás dovezla Susan Pole-Evans, která ostrov vlastní a s rodinou a dvěma zaměstnanci tu hospodaří. Živí se především chovem ovcí. Právě u Susan v autě jsme o sobě slyšeli zprávu v místním rádiu.
Zůstali jsme sami, v okolí 20 km žádný další člověk, pohoda. Ani jsem se nepřevlékl do Gore-tex oblečků a už jsem stepoval s výhledem na pobřeží a s fotobatohem na zádech.
Cesta k albatrosům vede přes kolonii tučňáků skalních, kteří se usadili na skalách, jen pár metrů nad mořskou hladinou. Najdeme je o mnoho metrů výše, na hraně útesů jsou na několika místech těsně rozmístěná jejich hnízda. Většinu dní jsou dospělí albatrosi pryč, na hnízdech z uplácané hlíny zůstávají pouze jejich chundelatá ukřičená mláďata. Rozkošná stvoření, od kterých jsem se nedokázal odtrhnout a zůstával v jejich přítomnosti. Namlouval jsem si, že je musím hlídat před útoky chaluh a další dravců, kteří neustále prolétávali v okolí kolonií. Mláďata albatrosů černobrvých zůstávají o samotě celé dny, když jejich rodiče pátrají v jižním Atlantiku po potravě. O to úchvatnější je pak jejich setkání.

Romantika na útesu
Během času stráveného na útesu jsme byli s Bohdanem svědkem projevování náklonnosti mezi páry albatrosů, které jsou pro albatrosy tolik typické. Když se jeden z páru vrátí z moře (jejich přílet k hnízdům provází bouřlivé volání, podle kterého se partneři poznávají), ihned po dosednutí začnou roztahovat křídla na uvítanou. A tím to nekončí. Přiblíží se k sobě, aby do sebe začali zlehounka cinkat zobáky.
Když jsem jeden pár sledoval déle, bylo mi podezřelé, že se vítají podezřele dlouho. Netrvalo dlouho a dalo se tušit, co bude následovat. Naneštěstí se při svých projevech lásky začali přesouvat mimo můj pohled; když samec vlezl na samici, už jsem je za kameny skoro neviděl. Rychle jsem skálu oběhl a fotografoval pářící se albatrosy z druhé strany. Přestože jsem většinu námluv více natáčel na videozáznam, jak došlo na páření, na video jsem si ani nevzpomněl. Tento vzácný okamžik jsem pouze fotografoval.

Fotograf horolezec
Fotografování albatrosů je poměrně komfortní, k ptákům se dá dostat třeba i na pár decimetrů a je možné je snímat širokoúhlým objektivem se zakomponováním okolního prostředí. Fotografování ale mělo jiný handicap, celý svah útesu je děsně strmý a i stát na něm bylo velmi obtížné. Neustále hrozilo sklouznutí do moře (což se Bohdanovi v jednu chvíli opravdu málem podařilo), nutné bylo být neustále ve středu i kvůli fotografické technice, rozložení stativu na šikmé ploše vypadalo skutečně hrozivě. I přesto, že jsme se neustále soustředili jen na albatrosy, nic se nám naštěstí nestalo.

Pár zajímavostí o albatrosech

  • albatrosi a jejich příbuzní (buřňáci), jsou nejlepšími letci v ptačí říši, dokážou překonat obrovské vzdálenosti mezi lovištěm a hnízdištěm.
  • klíčovým znakem všech albatrosů jsou veliké trubkovitě protažené nozdry, díky nim mají vynikající čich, kterým jim umožňuje nalézt potravu plovoucí na vodní hladině.
  • Při ohrožení se albatrosi brání vyvrhování silně páchnoucí olejovité tekutiny ze žaludku, kterou útočníka bezchybně zasáhnou, tím ale okrádají mláďata o potravu, která se živí právě natrávenými zbytky.
  • Většina trubkonosích, mezi které albatros patří, hledá potravu na moři, loví ryby, medúzy a malé korýše, často se živí i odpadky vyhozenými přes palubu lodí.


Související odkazy
Další fotografie albatrosů ve Fotobance
Portfolio Antarctica
Rypouš sloní, hrátky s největší šelmou
Poslední paprsky v kolonii
Chaluha a čimango, hostina na útesu
Chaluha velká, lovci fotografů
Tučňák oslí (Pygoscelis papua), starost o mláďata
Jak jsme fotili endemiskou sovu
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty II.
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty I.
Volunteer Point, první tučňáci

Fotoexpedice za tučňáky, Falklandské ostrovy 2009
Volavka velká, romantika na hnízdě

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 14.9..2009

Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed Albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. ledna 2009 20:16:01, Sauderss Island (Falklandské ostrovy) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed Albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. ledna 2009 10:29:42, Saunders Island (Falklandské ostrovy) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris), Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed Albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. ledna 2009 17:56:14, Saunders Island (Falklandské ostrovy) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed Albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. ledna 2009 19:20:02, Saunders Island (Falklandské ostrovy) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed Albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. ledna 2009 19:17:11, Saunders Island (Falklandské ostrovy) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 13, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 22. ledna 2009 18:40:58, Sauders Island (Falklandské ostrovy) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. ledna 2009 19:46:31, Saunders Island (Falklandské ostrovy)

Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed Albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. ledna 2009 20:31:36, Saunders Island (Falklandské ostrovy)

Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Albatros černobrvý (Thalassarche melanophris) Black-browed Albratross, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. ledna 2009 19:04:03, Saunders Island (Falklandské ostrovy)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
14. 09. 2009 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(9 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dominik
Hodně pěkný článek o Albatrosy černobrvém jsem ted četl v časopise příroda wildlife. Doporučuji si to přečíst na počítači :-) http://cs.publero.com/titul/priroda-wildlife/09-2011
Vláďa: Ono nestačí jenom něco mít (EIZO), ale je důležité umět to používat - nastavit :-) Zrovna já mám EIZO tak rozsvícené, že si koleduji o poškození zraku - a i tak mi to peříčka kreslí. Co je podstatné, lze to dostat i na papír (Ilford Galerie + Epson R2400). Pokud jsi z Prahy, rád odprezentuji.
Daniel Černý
Vláďa: já myslím, že vysmažená není protože z vlastní zkušenosti vím, že někteří ptáci to takhle fakt mají. I když jsem albatrosa nikdy nevidě,l tak jsem ale viděl jiné ptáky s podobným peřím a viděl jsem taky jen bílo. A to mám v oku sakra kvalitní objektiv to Vám potvrdí kdejaký doktor:))
Vláďa
no já at koukám jak koukam, tak mi prijde ta bila pekne "vysmazena" a nemyslim si ze je to mym EIZO :) ale je mi jasny ze se to foti pekne blbe, bilej ptak v kontrastu s cernym.
Daniel Černý
mě se ty fotky líbí albatros je nádherný pták. Ale je asi těžké ho fotit jak říká Ondra v příspěvku do diskuze je vidět jak neskutečně jemné peří mají a dostat to na fotografii je asi velmi těžké. Já nejdřív jsem si myslel, že fotky jsou přepálené ale pak jsem si uvědomil, že to peří je prostě takto jemné a že fotky jsou vlastně super.
Lada Molnár: Prezentované fotky jsou zejména pro zdokumetování chování albatrosů a prostředí ve kterém žijí. Žádné umění se nekoná :-)
Ondra: Blesk byl kvůli prokreslení velmi jemného peří v kombinaci s vyšší clonou, někteří ptáci mají tak jemné peří, že se to do fotky špatně dostává, blesk trochu pomůže. Albatros měl hlavu 4 metry od senzoru.
Mě ty fotky přijdou, jako by je vyfotil někdo jiný! Jediná která se mi líbí, je to mládě na hnízdě, ta mi k Vám sedí. Ostatní mě prakticky nezaujaly, nemáte tam ještě jiné. Asi možná je to tím, že poslední dobou je těch ptáků nějak moc. Láda.
Ondra
Zdravím, uvedené fotky jsou moc krásné. Zajímalo by mě jak byl daleko albatros na té "portrétní" fotce (01-2009-0978.jpg). Zaujalo mě totiž použití blesku spolu s objektivem s ohniskovou vzdáleností eq. 650mm. Jaký měl v tu chvíli blesk účel, nebyl pták mimo dosah blesku?