Kostarický deník 2010 - La Paz

Sedím si na posteli, baterie a další nezbytnosti sosají energii ze zásuvek, z 20 GB dnešních dat jsem násilně promazáním udělal 6 GB, zpracoval si dvě fotečky, popíjím místní pivo Imperial a než si půjdu lehnout, můžu napsat pár řádek domů. Pokud bude připojení k internetu, pokusím o aktuální zpravodajství kostarického dění.

Kolibřík měděnohlavý (Elvira cupreiceps) Kolibřík měděnohlavý (Elvira cupreiceps) Coppery-headed Emereld, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. prosince 2010 14:01:04, La Paz Waterfall Garden (Kostarika)
Čerstvý sníh na letišní ploše
Když se ohlížím za uplynulým týdnem, pořád musím myslet na strašáky, které před naším odletem ze všech stran hrozily. Praha zapadávala sněhem a španělští dispečeři se po vyhlášení výjimečného stavu vrátili ze stávky do práce těsně před naším příletem do Madridu. Zpětně si říkám, že náš přílet do Kostariky pouze s hodinovým zpožděním byl malý zázrak.

Zemětřesením poničený ráj kolibříků v La Paz

Když jsem v lednu 2009 slyšel o zemětřesení v oblasti Poas, hned jsem si vzpomněl na zahradu La Paz, která je mým oblíbeným místem pro fotografování kolibříků. Jak jsem dnes k lokalitě příjižděl, následky byly patrné už cestou. Stržené celé svahy kopců, provizorní prohrabané nezpevněné cesty a zcela zničené stezky k vodopádům, které přírodní živel také značně poznamenal. I tak je nyní vše zase v provozu, všechna místní tradiční zvířecí lákadla jsou přístupná.

Zhýčkaný kolibřík u sladké vody
Přinutit kolibříka, který si zvykl na neustále doplňovaná pítka s cukrovou vodou, aby se zastavil i u nějaké rozkvetlé rostliny je nadlidský úkol. Dávali přednost tomu přístupňejšímu a naše kytičky přehlíželi. Jedinou šancí byl rozkvetlý keř v blízkosti, kde se alespoň na chvilku zastavili. Tolik to kontrastovalo z fotografováním kolibříků v Ekvádoru, kde kolibříci létali prakticky na vše co mělo jinou barvu než zelenou. I tak něco vzniklo. A především, účastníci workshopu jsou nadšení i z kolibříků vlajících u pítek. Ale to je jen začátek, zítra budeme s kolibříky jinde a zkusíme něco jiného.

Z Kostariky do zasněženého Česka zdraví, Ondřej.


Souvisejí odkazy
Workshop Fotografování zvířat v Kostarice
Zvířata a krajinné pohledy fotografované během kostarického workshopu
Kostarický workshop, den poté
Měsíc v království tropické přírody (seznam 150 druhů zvířat fotografovaných na akci)
Co do batohu na fotografickou cestu
Rio Frio, řeka ledňáčků
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Když v tropech opravdu prší
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Kvesal chocholatý, konečně
Kolibřík, divadlo na dešti
Jak se fotografují volavky
Kostarický workshop pohledem účastníků
Mravenci Atta, šerpové hmyzího světa


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Alayuela, Kostarika, 9.12.2010

Kolibřík kostarický (Eupherusa nigriventris) Kolibřík kostarický (Eupherusa nigriventris) Black-bellied Hummingbird, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. prosince 2010 9:15:29, La Paz Waterfall Garden (Kostarika)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
09. 12. 2010 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Krásné světlo na fotkách, super nasvícení! Na druhé fotce kolibřík krásně vyniká na neutrálním pozadí, a jeho oko příjemně poutá pozornost.
Přeji další úspěšné snímky!