Magazín Příroda – září 2008

U první čísla jsem to nestihl, tak až nyní představím aktuální číslo nového periodika o přírodě a divokých zvířatech. První číslo magazínu Příroda vyšlo v červenci a než jsem si jej stihl koupit, bylo z trafiky pryč.

V současné době není v Česku magazín, který by se specializoval na divokou přírodu, navíc v takto atraktivním kabátě. Stránky časopisu jsou na kvalitním papíře a co je podstatné, články hojně doprovází kvalitní velké fotografie, jak od českých fotografů přírody tak těch zahraničních.
Protože budu časopis dostávat pravidelně, napíši vždy příspěvek s několika řádky o aktuálním čísle. Vyzdvihnu to, co mě na stránkách Přírody nejvíce zaujalo.

Kynkažu (Potos flavus), Kynkažu (Potos flavus), Kinkajou, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 12. února 2008 13:33:03, RBBN Monteverde (Kostarika)Z publikovaných článků zářijového čísla vybírám:

strana 10 – Divoká příroda v Praze
Kdo ještě nebyl, může si prostudovat podrobnou pozvánku na výstavu Alive, která do konce probíhá na Náměstí Republiky v Praze, na stránkách magazínu se můžete kochat několika celostránkovými fotografiemi, které jsou v opravdu velkém formátu na výstavě;

strana 19 – 75 let podzemní plavby ba Punkvě
Již tři čtvrtě století obdivují návštěvníci Moravského krasu zeleně prozářené hluboké tůně na podzemním toku Punkvy. Jen málokdo si dnes uvědomí, kolik úsilí muselo být vynaloženo, aby mohly čluny proplout jeskynními prostorami a co vše tomu předcházelo. V článku je popsána historie objevů a mapovaní unikátního systému Punkevních jeskyní;

strana 31 – Zde žijí lvi
Fotograf divoké přírody Petr Slavík se prostřednictvím fotografické reportáže dělí o dojmy a zážitky z atmosféry fotografování v rezervaci Selinda na uzemí africké Botswany. Opravdová divočina se lvy severně od delty řeky Okavango;

strana 52 – Nejsme lovci orchidejí
Říká v rozhovoru Miloslav Studnička, botanik a ředitel Botanické zahrady v Liberci, která se řadí k nejstarším a nejcennějším zahradám v České republice. V rozhovoru se můžete dozvědět, jak se člověk stane ředitelem botanické zahrady, co tato práce ve skutečnosti obnáší nebo i to, jak do Česka přivést (nebo nepřivést) exotickou rostlinu z ciziny;

strana 75 – Jak se magma mění v lávu
Na Zemi je více než pět set aktivních vulkánů, zhruba stejně sopek označujeme jako „spící“ a mnoho z nich považujeme za vyhaslé. Víte, že vulkánem nemusí být jen typická kuželovitá hora? A k čemu vlastně dochází při erupci v nitru Země?


Kynkažu (Potos flavus), Kynkažu (Potos flavus), Kinkajou, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 12. února 2008 13:31:26, RBBN Monteverde (Kostarika)strana 89 – Za kosatkami do argentické Patagonie
Potápěč a fotograf Richard Jaroněk v poutavém vyprávění líčí své nekonečné čekání na vyhlášeného kosatčího samce Mela na argentickém poloostrově Península Valdés, kdy se mu při vyhlížení kosatek o zábavu postarali lvouni a rypouši sloní;

starana 99 – Na nejvyšší ostrovní horu světa
Cestovatel, publicista a kameraman Petr Jahoda vás na stránkách provede pralesem Nové Guineje až k vrcholu nejvyšší hory Tichomoří. Zdlouhavý pohod ke Carstenszově Pyramidě (4884 m n. m.) trvá šest až sedm dní a je kombinací všeho, co se dá na Papui nalézt.


S předplatným ušetříte 30% oproti ceně v trafice. Roční předplatní časopisu Příroda (10 čísel), si za 359 korun můžete předplatit tady.

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 29.8.2008

Kynkažu v kostarické rezervaci Monteverde hodoje na sladké šťávě určené kolibříkům. Video digitálním kompaktem Canon IXUS natočila moje žena Marta.

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 08. 2008 , kategorie: akce, média
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Vladimír Bělohradský
Ahoj! Nultý číslo mám.
Kdyby jsi chtěl, zapůjčím. Nebo ho prostě vemu ssebou až zas někam
vyrazíme. Jinak časopis se mi líbí, jen by to chtělo ještě trochu
vytunit. Třeba mi schází jména autorů fotografií. Taky by asi
neuškodila alespoň jedna kapitola určená fotografům. Nějaké tipy na
cesty apod. Zatím mi to přijde vesměs jako psaná forma dokumentů z
animal planet/NG. Však já jim do redakce napíšu. :-) Měj se krásně a
dobré světlo!
Pavel Šťastný: "Naší přírodu" si
kupuji, klidně by mohla vycházet i častěji.
Pavel Šťastný
Ahoj Ondro, díky za typ, já sem našel ještě jeden,
časopis "Naše příroda" formát je menší (něco kolem A5) ale
fotky pěkný, taky povedenej časák, ale je jenom 4x do roka... :(