Milé překvapení na CZECH PRESS PHOTO 2006

Protože mě zaujaly na internetových stránkách výsledky fotografické soutěže CZECH PRESS PHOTO 2006, věděl jsem, že letos se na vernisáž půjdu podívat. Výběr byl dokonalý (až na pár úletů mimo). Největším překvapením pro mě však dnes bylo prezentování mojí fotografie kolibříka, který soutěžil v sérii "Drahokamy mlžného lesa" v kategotrii Příroda a životní prostředí.

Protože mě zaujaly na internetových stránkách výsledky fotografické soutěže CZECH PRESS PHOTO 2006, věděl jsem, že letos se na vernisáž půjdu podívat. Výběr byl dokonalý (až na pár úletů mimo). Největším překvapením pro mě však dnes bylo prezentování mojí fotografie kolibříka, který soutěžil v sérii "Drahokamy mlžného lesa" v kategotrii Příroda a životní prostředí. Velmi příjemné zjištění, i když vím, že největší sílu měl pravě v té serii pěti fotek.
Z ostatních fotek se mi jednoznačně nejvíce líbily série Jana Zatorského, který bodoval v několika kategoriích. Jeho "Psí sny" bych klidně přehodil na první místo v kategorii, fotografie Reného Jakla je na prvním místě celkem zbytečně. V podobném duchu (barevné fotografie s obsahem, dokonale promyšlené, kdy tam je vše a nic z toho náhodou) je Zatorského serie "Žijeme s vlakem".
Stejně vyjímečné jsou černobílé snímky v kategorii SPORT od Joe Klamar ze zimních olympijských her, které se zaslouženě usadily na prvním místě. V paměti mě ještě zůstala série fotografií Romana Sejkota, krásné dlouhoexpoziční matlaniny z divadla (baletu?).
Příznivce opravdové fotografie divoké přírody potěší, že druhé místo v kategorii Příroda a životní prostředí získal Vašek Šilha se svými orly bělohlavými z Aljašky.
Myslím, že se po pár letech CPP výběr opravdu povedl. Možná to bylo tím (nebo právě proto?), že nesoutěžil Jan Šibík, ale zasednul v porotě.
Výstava bude na Staroměstské radnici otevřena od 17.11.2006 do 31.1.2007, vždy od 9 do 18 hodin. Na mojeho kolibříka tam ale nechoďte, lépe a ve větším formátu jej najdete v Dobřichovicích.

Kolibřík
purpurový (Campylopterus hemileucurus) Kolibřík purpurový (Campylopterus hemileucurus) Violet Sabrewing, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, stativ Gitzo G1227 + kulová hlava G1377M, Ohnisková vzdálenost: 640.00 mm, Režim měření expozice: Vzorek, Clona: 5.60, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Vyvážení expozice: +1/3 EV, Blesk: Ano (Sigma EF-500 DG Super, -1 1/3 EV, víc to nejde, peříčka by se moc leskla), Vytvořeno: 12. prosince 2005 13:18, La Paz Waterfall Garden (Kostarika)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 08. 2007 , kategorie: akce, média
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář