Fokapo, fotografická kniha pro fotografy

Dělá mi radost, když vidím svoje fotografie na papíře. Bohužel, v poslední době to jsou pouze fotografie na stránkách časopisů nebo z fotografických obrazů, které jsem připravil pro zákazníky. Snad jen výjimečně jsem zpracovával něco sebe, například pro výstavní tisky. Hledal jsem model, jak prakticky prezentovat obrázky na papíře v poutavém a transportnějším formátu. Našel jsem. Fotografická kniha od Fokapo mi připadá jako ideální řešení.



Proč si nechat udělal fotografickou knihu

Papír je pořád papír, fotografie vyniknou nejlépe na něm a nemusí to být nijak velký formát. Na každém fotografickém workshopu se ptám, “kdo z vás dělá fotografie na papír?”, obvykle se zvedne jedna ruka. Internetové stránky, Facebook, Istagram, iPad, to jsou tradiční prezentační nástroje dnešní doby.
Formát knihy se mi zalíbil. Podle tématu je beru na fotografické workshopy, jako inspiraci pro klienty. Do budoucna uvažuji, že si každou větší fotografickou cestu pro sebe do podobného formátu připravím. Kniha se hodí i na schůzky s klienty. Na vybírání motivu při podobných příležitostech bude Apple iPad vhodný vždy, ale mít sebou fotografii na papíře možná osloví ještě více.

Proč právě fotokniha ve Fokapo

Rukama mi už pár fotoknih prošlo, sám jsem i nějaké zkoušel a vždy mě odradily hlavně dvě věci. Instalace programu pro vytvoření knihy do počítače a především poměrně děsivá kvalita zpracování.
Kniha od Fokapo je na tom jinak. Fotografie jsou stejné, mnohdy dokonce lepší, než z běžného z fotolabu a to zejména při zpracování na lesklý papír. Editor na vkládaní fotografií je umístěný na stránkách výrobce a je uživatelsky velmi příjemný s mnoha možnostmi nastavení, jak má výsledná kniha vypadat.
Tedy, jestli zvýraznit největší přednost, je to jednoznačně kvalita tisku.
Možná vám oproti jiným fotoknihám přijde vyšší cena, ale to je pouze srovnáváním neporovnatelného. Pokud by někdo dělal knihy na stejný papír, byla by cena podobná. Tedy, u konkurence bude cena nižší, ale na “obyčejném” papíře.

Stručně jak na knihu, krok za krokem

  • provést registraci, vytvořit účet, ale editor pro vytváření knihy si můžete vyzkoušet i bez přihlášení
  • připravit fotografie, JPG, maximální velikost 20 MB, 300 dpi, barevný prostor sRGB
  • vybrat formát a velikost knihy, ze široké nabídky doporučuji formát 27 x 27 cm
  • zvolit vazbu knihy, lepená vazba v pevných deskách nebo kroužková vazba v plastových deskách, tady doporučuji první možnost
  • vybrat nejvhodnější papír, lesklý křídový papír 200 g s UV lakem, matný fotopapír 190 g, metalický fotopapír 210 g, zkoušel jsem všechny a u mě jednoznačně vede ten lesk
  • metalický papír může mít pro někoho svoje kouzlo, jen doporučuji fotografie výrazněji doostřit (až přeostřit), výsledné zpracování totiž detailu ubírá, metalický papír může být vhodný hlavně pro černobílé fotografie
  • nastavit počet fotografií, za další přidaný list v editoru připlatíte 56 Kč, a kliknout na “Vytvořit projekt”, kdy se vám otevře editor po vytváření knihy
  • přečíst podrobně návod, bez něj mi to při prvním vkládání poněkud “drohlo”, ale to mohl být jen můj problém
  • vytvořit a pojmenovat galerii, do které se nahrají všechny fotografie pro knihu
  • nahrát ze složky na počítači (nebo z Facebook, Istagram, dropbox) všechny připravené fotografie, zobrazí se vám dole na liště pod náhledem stránek knihy
  • zvolit umisťování fotografie ve stránce, podle toho jaký máte motiv, pro všechny stránky, náhled umístění přetáhnete do návrhu stránky
  • zvolit pozadí stránky, různé barvy, nebo nějaký obrázkový rastr, dal jsem přednost bílé
  • fotografie lze ve stránce snadno upravit (posunout, zvětšit), pomáhají vám k tomu chytré vodící linky
  • vložit přetahováním fotografie, jednu podruhé, u té, co už bude vložená v knize se zobrazí fajfčička
  • fotografie lze vložit i najednou pomocí funkce “Autofill”
  • pokud máte pocit, že byste ještě rádi vložili další fotografie, dole vpravo v editoru můžete přidat další stránky knihy
  • poměrně sympatický je editor pro vkládání textu, můžete zvolit z mnoha druhů fotnů, jejich velikost, umístění na stránce, barvu, kreativitě se meze nekladou, obzvláště na přebalu knihy se můžete pěkně vyřádit
  • samozřejmostí je to, že projekt knihy si můžete kdykoli při práci uložit a později se k němu vrátit, přepracovat, vyměnit fotografie, dodělat
  • na serveru se uchovávají vaše fotografie zatříděné v albech a později je můžete použít při tvorbě jiné fotoknihy, či třeba kalendáře.
  • v systému se také uchovávají všechny vaše vytvořené fotoknihy a tak není problém kdykoliv znovu objednat již jednou vytvořenou fotoknihu.
  • kdo má obavy, že by snad vytváření knihy v editoru bylo složité, může se podívat na instruktážní video
  • podobně můžete ve Fokapo vytvářet i kalendáře



Ať už si budete chtít dělat fotografickou knihu pro sebe nebo obdarovat blízké, věřím, že budete s výsledkem spokojeni. Zejména kvalita tisku je to, co vás na pár let nepřinutí se porozhlížet jinde.
Nemůžu si pomoci, jsem mnoha ohledech konzervativní, fotografa dělá i to, že umí fotografie prezentovat na papíře. A jedno jestli jsou to obrazy v renomované galerii nebo fotografická kniha s kamarády v hospodě.

Účastnící mých podzimních fotografických workshopů dostali jako dárek slevový kupon na 500 Kč na výrobu knihy. Jestli dobře počítám, ještě mám pro přihlášené na březnový termín fotografického workshopu Dravci a sovy na Vysočině, kde mám aktuálně pět volných míst.











 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
14. 10. 2015 , kategorie: akce, novinky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Největší strach u fotografických knih mám z vazby. Zatím u všech vyzkoušených firem se po pár otevření pevná vazba V8 rozpadá, jak je to tady?

PS. obdivuji vaše fotografie už delší dobu a jsem takzvaně tichým divákem!

Děkuji
Stanislav Ross
Petr
Díky za skvělý workshop v Českém Švýcarsku tu slevu 500 Kč na Fokapo využiji :-)
Ondro, kam se nahrají fotky a co se s nimi děje pak, až je kniha hotová a vytištěná?
Jirka K.
Už jsem dělal, lesk, maximální spokojenost!