Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech

Přesně účelová byla aktuální cesta za orchidejemi do Bílých Karpat. Z minulých let jsem měl již dva druhy českých tořičů a chyběl mi pouze jeden. Proto byly vybrány lokality s ohledem na jeho výskyt. Bylo jich celkem sedm a tořič čmelákovitý Holubyho jsem nakonec fotografoval.

Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Late Spider-orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 13, Doba expozice: 1/13 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. května 17:55:01, Bílé Karpaty (Česko) Volební víkend v Bílých Karpelech
S Voličským průkazem jsme se o víkendu s Petrem Bambouskem vypravili za orchidejemi do Bílých Karpat. Naše jarní karpatská orchidejová cestování začínají mít jistou tradici. Poprvé jsme se za nejzajímavějšími druhy rostlinné říše vydali již před třemi lety. A protože se naše „sbírky fotografií“ za ty roky značně posunuly, byla aktuální cesta přesně účelová, shodně jsme toužili po podobných druzích. Pro mě byla tím největším lákadlem jednoznačně nejkrásnější česká orchidej – tořič čmelákovitý Holubyho.

Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holosericea subsp. holubyana)

Podobně jako u dalších orchidejí, můžou za jejich masakrování zemědělci. Díky přeměně přirozených luk na kulturní porosty a přílišnému používání průmyslových hnojiv zbylo z 80 lokalit na začátku století, pouhých 10 – 15 míst výskytu v současnosti.
O víkendu jsme navštívili tři místa (na čtvrtou velmi nadějnou jsem si vzpomněl doma) a hned na dvou jsme po krátkém hledání našli rozkvetlé rostliny. Na jedné mírně za jejich zenitem (pomalu odkvétaly) a na druhé v jejich optimu, kdy jsem s pohledem na ně téměř slintal. Přestože je v Bílých Karpatech lokalit tořiče čmelákovitého Holubyho několik, setkání s nimi, i při cíleném hledání, je poměrně vzácné. I proto, že podobně jako u jiných tořičů mají velmi nepravidelné kvetení. Tam, kde byly jeden rok desítky rostlin, druhý rok třeba nevykvete žádná. To mohl být i důvod našeho neúspěšného pátrání u Suchova.
Rostlina nejčastěji kvete od poloviny května do poloviny června. Květ tořiče napodobuje samičky včel rodů Eucera a Tetralonia, a láká tak jejich samečky, kteří při snaze o kopulaci zprostředkují falešné samičce opylení.

Na prosluněných stráních
Tořič čmelákovitý Holubyho má velké nároky na světlo, ve stínů stromů se objevuje pouze výjimečně. Vyskytuje se obyčejně v místech s bazickým podložím, v nížinách a pahorkatinách. Jeho hlavní rozšíření je ve slovenských a moravských Karpatech a lze jej nalézt až v Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku.
Na Moravě je můžeme nalézt zejména v jihovýchodní části Bílých Karpat, v poslední době však byla jedna lokalita objevena až na Zlínsku. V Čechách se bohužel tořič čmelákovitý Holubyho nikdy nevyskytoval.

České tořiče kompletní

V České republice se aktuálně vyskytují tři druhy tořičů, tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera), tořič včelonosný (Ophrys apifera) a právě popsaný tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holosericea subsp. holubyana). Původně jich bylo více, ale tořič pavoukonosný (Ophrys sphecodes) byl na našem území naposledy spatřen v roce 1983. Přestože je v literatuře uváděno, že je pravděpodobné jeho opětovné nalezení v budoucnu, spíše bych druh řadil mezi rostliny v České republice vyhynulé.
Jak jsem nastínil v úvodu orchidejové sezony, věnuji se déle svému orchidejovému projektíku. Od začátku května jsem fotografoval osm nových druhů orchidejí. Jen v uplynulém víkendu to byly čtyři nové rostliny. V Bílých Karpatech jsme v sobotu a v neděli potkali dvanáct druhů kvetoucích orchidejí. Seznam zatím neuvádím, protože minimálně u jednoho vzácnějšího druhu si nejsem determinací vůbec jistý.

Související odkazy
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 30.5.2010

Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Late Spider-orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 11, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvoeno: 29. května 2010, 15:45:06, Bílé Karpaty (Česko) 05-2010-0300 Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Late Spider-orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/25 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano Vytvořeno: 29. května 2010 16:20:54, Bílé Karpaty (Česko) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Late Spider-orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 13, Doba expozice: 1/8 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. května 2010 7:13:54, Bílé Karpaty (Česko) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holoserica subsp. holubyana) Late Spider-orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. května 2010 17:52:27, Bílé Karpaty (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
31. 05. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobrý deň,

pán Svoboda (prípadne ak by niekto mal kontakt na pána Svobodu), prosím kontaktujte ma na mail. Jedná sa o predmetnú lokalitu.

Ďakujem
svoboda
Fotím makro vstavačovité v Karpatech asi 30 let.Mám stovky snímků,jak z moravské tak slovenské strany bílých karpat.Nejrozsáhlejší naleziště tořiče čmelákovitého jsem objevil u Haluzic na slovenské straně kde jich rostlo okolo stovky.Bohužel přes toto stanoviště byla vedena větev plynového připojení což lokalitu těžce poškodilo.Vtéto lokalitě se též vyskytují stovky exemplářů orchis tridentata,což je také jeden s vzácnějších vstavačů.mimo to jsou zde rovněž zastoupeny běžnější druhy.
Martin Holik: Bohužel, podobně jsou na tom i jiné lokality, zejména ty známější. Sám jsem jednu "spasenou" na Šumavě letos potkal. I proto neuvádím bližší lokalizaci, kdo má opravdový zájem, do knihovny si zajde.
O víkendu jsem navštívil jednu známou moravskou louku, kde je udáván největší výskyt vstavače trojzubého a střevičníků u nás - v ČR. Byla to má první návštěva po dlouhé době, snad po 4 letech, předtím jsem na ni jezdil pravidelně přes deset let. Uvítala mě díra v zemi mezi houfem odkvétajících střevičníků a vyšlapané stezky od vstavače ke vstavači a u největšího houfu střevičníků úhledně zválená tráva od vášnivých botanizérů. Bylo mi fakt do breku.
Nádherné! Blahopřeji.