Wildlife Photographer of the Year, Praha 2009

Už je to dva roky, kdy se moje fotografie dostala do finále prestižní soutěže Wildlife Photographer of the Year 2007. I když jsem v posledních dvou ročních úspěšný nebyl, i nadále zahraniční kolegy pečlivě sleduji. Tuhle příležitost budeme mít opět všichni, výběr nejlepších fotek z loňského ročníků právě přichází do Prahy. Přijďte se podívat, co zaujalo porotu mezi více jak 40 tisíci fotografiemi z celého světa.

Výstava WILDLIFE PHOTOGRAPHER se uskuteční na Novoměstské radnici v Praze od 17. září do konce října.

Výstava WILDLIFE PHOTOGRAPHER  představuje přes osmdesát velkých zarámovaných fotografií vítězů světové soutěže fotografií přírody. Přehlídku pořádá již pětačtyřicátým rokem BBC Wildlife Magazine, od roku 1984 ve spolupráci s Britským přírodovědným muzeem. Soutěž má několik kategorií a každoročně se jí účastní přes třicet tisíc autorů různých věkových kategorií z celého světa. K vyhodnocení soutěže dochází vždy v říjnu a výsledný výběr putující do téměř šedesáti zemí je opravdu špičkovou ukázkou této fotografické disciplíny. Výstava je přátelskou konkurencí novinářské přehlídky World Press Photo a mezi jejími autory nacházíme pravidelně i autory renomované National Geographic Society.
Výstava WILDLIFE PHOTOGRAPHER vedle samostaných fotografií předkládá divákovi i krátký příběh jejich vzniku. Často příběh nekonečné trpělivosti, vynalézavosti i štěstí, jako v případě hlavního vítěze soutěže Steva Wintera, který na efektní fotografií sněžného levharta ve volné přírodě v mrazivých horách Altaje čekal dlouhých deset měsíců.


Wildlife Photographer of the Year
Praha, Novoměstská radnice, Karlovo nám. 1,
denně od 10 do 18 hod, od 17.9. do 31.10. 09


Výstavu podpořili:
Canon CZ, Český rozhlas, KLM Royal Dutch Airlines, časopis FotoVideo a CK LIvingstone

Související odkazy
Výstava Wildlife Photographer of the Year v Praze
Vykulený fotograf v přímém přenosu

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz a pořadatel výstavy Frey Brno , 14.9.2009

Brian Skerry, „První setkání“ Brian Skerry, „První setkání“ „Plavat se 14 metrů dlouhou a 70 tun těžkou velrybou u Aucklandských ostrovů na Novém Zélandě byl nejúžasnější zážitek mého života. Nezapomenutelný zážitek to byl nejspíš také pro velrybu jižní, která byla přímo fascinovaná mým potápěčským parťákem. Je téměř jisté, že se s lidmi pod vodou nikdy nesetkala a byla na nás stejně tak zvědavá jako my na ni.“ Miguel Lasa, „Polární úsvit“ Miguel Lasa, „Polární úsvit“ „Viděl jsem již mnoho fotografií ledních medvědů, na kterých se nepodařilo zachytit ani jejich sílu ani zobrazit drsné polární prostředí. Zatímco medvědi obcházeli pláž a čekali na led, já jsem čekal na perfektní světlo. Konečně se mi podařil záběr, o který jsem se snažil – medvěd ozářený prvními paprsky slunce.“

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
13. 09. 2009 , kategorie: akce, výstavy
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(13 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

stugent
* Trochu se mi z toho vytratila ta příchuť zvířat v divoké přírodě, akčních záběrů příp. hry se světlem. Fotografie ledního medvěda výše, z celé výstavy o třídu vystupuje. Bylo tam ještě pár velmi povedených kousků, ale zbytek mi nepřišel nikterak vyjímečný pro soutěž takové úrovně. Minulý ročník byl o dost zajímavější, strávil jsem na něm 3,5 hodiny, včera mi stačilo 40 minut. Řekl bych, že se to odrazilo i na návštěvnosti. v Karolinu bylo narváno, včera jsem tam potkal asi 5 jiných lidí.Škoda.
stugent
Včera jsem se byl na výstavě podívat a byl jsem trochu zklamán. Myslím, že prostory v Novoměstské radnici nejsou příliš vhodné, fotky tam byly hodně divoce rozhozené a hlavně osvětlení bylo dost mizerné.

Co se týče obsahu fotografií, nepřišlo mi, že by porota vybrala to nejlepší (snad i na českých fotografických serverech jsem viděl zajímavější kousky). Na výstavě bylo hodně snímků podvodních a ještě víc focených širokými ohnisky, makra a pár krajinek. *
Tibor
Pár vybraných fotek bylo jsem si prohlížel v časopise PŘÍRODA,a moc se mi tam líbily fotky pořízené širokáčem,například dudek letící do hnízda,minulý rok to byly prchající zebry.Přiznám,že při návštěvě ostrova Runde,jsem byl opravdu na vážkách,jestli tak nebo tak,i když se nakonec stejně žádný zázrak nekonal.A strkat objektiv ptákům do hnízda a pak je fotit dálkovou spouští,jsem zavrhl už jako pouhou myšlenku.Ale kolegovi ze Španělska se ten dudek povedl opravdu skvěle.
Měj se fajn a ať se daří
Jarda: Byla to "rampouchová volavka" - http://www.naturephoto.cz/img/portfolio/01-2007-1704.jpg, více je odkazu na konci tohoto příspěvku. Video už jsem bohužel také nenašel, nebo snad raději bohudík, nebyl jsem příliš v klidu :-)
Moc pěkné a neotřelé záběry. Ondro velrybu dáš i na šnorchl ;-). A menší dotaz mimo mísu: Ondro prosím, kde bych našel tvou fotografii, která byla ve finále? Odkaz na video na Nově nejede (asi promázli archiv) hodíš si ho na web? Dík Jarda.
Stručné dojmy z vernisáže: Podle mě má soubor mnohem lepší technickou úroveň než loni, fotografie se střídají malé a větší formáty, obzvláště u těch větších je vidět maximální páče při přenosu na papír. O obsahu snímků nemá cenu diskutovat, je to pestrý výběr a každá fotka má něco do sebe. Je zajímavé sledovat různý přístup každého fotografa. Jedinou vadou je málo světla, fotky by si ho zasloužili více. Ale to se (doufám) ještě dořeší. Návštěvu jednoznačně doporučuji!
Petr Vaculík
Koukal jsem se na flickru na fotky Miguela Lasy a fotky má opravdu kásné, nedivím se, že ho bereš jako svou inspiraci.
Petr Vaculík
Ten medvěd je neskutečnej, parádní fotka. Ta velryba je taky výborná, ale medvěd je takovej zvláštní, netradiční. Výstavu se pokusím navštívit. POčítám, že to bude stejně silný zážitek, jako výstava Ladislava Kamaráda.
pali hradiský | www.trpas.com
mám knižku, parádne obrázky ... isto si pojdem pozriet aj tlačenú verziu
Se musím ještě hodně učit :-) A u velryby bych se asi utopil...
Dusan
Luxusné fotky !!! neda sa to inak nazvať. Toho medveda by som rad videl na na velkom formáte v akej je kvalite, ale ako vravim nadherne a neobvykle fotky !!!
Radku o technické kvalitě loňské výstavy by se opravdu diskutovat dalo, ale obsahově tam většinou byly skvostné kousky. A letošní medvídek? Miguel se focení věnuje opravdu intenzivně a ještě bude dlouhá léta inspirací. Ve středu jsem pozvaný na vernisáž (pokud to stihnu), písnu ti, jak to vypadá letos!
Radek Demjan
Minule me docela zklamala velikost a tisk nekterych fotografii... Ale nektere snimky jsou tam velice inspirativni!

Mimochodem ten medvidek na druhe fotce je neskutecne skvostny! :-D 2 linie v protisvetle, a kolik to nadela parady ze :-O