Workshop Krajina Českého Švýcarska, po oschnutí

Přefotit fotografie z profláklých míst národního parku není nic obtížného. Když jsem za účastníky krajinářského workshopu odjížděl, v duchu jsem si omílal, že se pokusím naučit je více hledat. To jsem ještě netušil, že nám počasí k podobnému dobrodružství pomůže. Tak hnusně, jako bylo o víkendu, jsem na podzim ještě v Českém Švýcarsku nezažil.

Účastníci workshopu při fotografování Účastníci workshopu při fotografování Nedaleko vrcholu Studence, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 40 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. října 2011 15:14:21, NP České Švýcarsko (Česko) 

Get Flash to see this player.


Videozáznam zachycující ředitele fotografického serveru Paladix.cz Pavla Polu při diskuzi s lektorem workshopu. Výjimečné je to, že Pavel se věnuje zejména černobíle fotografi a barevné krajinné kýčovité motivy jej nechávají obvykle chladným. Motiv z diskuze je poslední pod článkem.
Video pořídil kompaktem Canon G11 Petr Pazour
.

Předpověď která vyšla

Už od pondělka bylo díky předpovědím počasím, které pravidelně sleduji (a díky fotografování se ze mě stává meteorolog), evidentní, že se to na víkend „zkazí“.
A skutečně to vyšlo. Ochladilo se o 20°C, pršelo (případě i sněžilo) téměř neustále, byla nízká poměrně hustá oblačnost a fučel silný studený vítr. Pro mě jako lektora krajinářského workshopu adrenalin a výzva. Jak udržet u účastníků zájem a nadšení pro fotografování? Děsil jsem se chvíle, kdy mi fotografové začnou pomalu odjíždět domů. Nestalo se.

Slabé zachrčení z vysílačky
Obdivuji všechny, kteří to o víkendu vydrželi, protože v některé momenty to bylo na hraně. Zejména „Vilemínina skupina“, doprovázená Petrem, zkusila během nedělního rána hodně. Divím se, že je z vyhlídky ten déšť a vítr nesfoukl k Jetřichovicím. Díky oblačnosti nebyla od nás (Mariina skupina) vůbec vidět, jen když jsme se vysílačkou spojili, ozvalo se krátké zachrčení, díky kterému jsem byl na dalších pár minut v klidu. Na Mariině vyhlídce je boudička, která trochu vody odkryje, ale na Vilemínině není kde se schovat!
A proč jsme tam na svítání lezli, když šance na slunečný východ byla mizivá? Se svojí optimistickou povahou zastávám názor, že k lepšímu se to může zlepšit vždy; co kdyby náhodou.

Stále prostor pro zlepšení
Protože letošní podzimní krajinářský workshop byl teprve verze 2.0, stále provádím jistá vylepšení. Tudíž i pro další akci (Zimní workshop Krajina Českého Švýcarska) budou nutné jisté úpravy. Při cestě zpět jsme o co nejdokonalejším modelu akce s Petrem diskutovali a vím minimálně o třech zlepšeních, která se nabízejí. Dvě z toho jde napravit poměrně snadno, jedna byla navíc jen moje lenost (prezentování úprav na fotografii, které nebyla z Českého Švýcarka, protože se mi nechtělo stahovat snímky aktuální).
S poměrně velkým zájmem se setkalo krátké představení internetových stránek a aplikací pro iPad (iPhone), které fotografovi poměrně zásadně usnadní plánování nebo práci v terénu (Google Earth, počasí, východy a západy slunce a další).

Ještě jednou děkuji všem účastníkům workshopu za odvahu a trpělivost s jakou k akci přistoupili. Díky nepěkným povětrnostním podmínkám jsme to s Petrem neměli jednoduché, ale vy jste nám to usnadnili.

Petrovi Pazourovi děkuji za pomoc s vedením workshopu, sám bych to nezvládl.

Krátké ohlednutí doprovází několik náhodných dokumentačních snímků. Zástávám názor, že lektor by se měl věnovat spíše účastníkům, než svojí tvorbě.

 

Souvisejí odkazy
Workshop Krajina Českého Švýcarska, podzim 2011
Krátký report z posledního realizovaného krajinářského workshopu v Českém Švýcarsku (10/2010)
Fotografický workshop pohledem jednoho z účastníků
Fotografie z Českého Švýcarska v Portfolio
Fotografie z Českého Švýcarska ve Fotobanka
České Švýcarsko, na konci podzimu
České Švýcarsko, nezvykle slunečný podzim
České Švýcarsko, mlhavá rána
Saské Švýcarsko, bivak na vyhlídce
NP České Švýcarsko, ledové králoství
NP České Švýcarsko, příprava na podzim

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 10.10.2011

 

 

V případě zájmu o podobnou akci mě prosím kontaktujte, až bude další termín, oslovím vás přednostně.

 

Večerní pohled pětistovkou na Grosser Zirkelstein Večerní pohled pětistovkou na Grosser Zirkelstein Křížový vrch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 5.0 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. října 2011 18:52:42, NP České Švýcarsko (Česko) Ruiny, které snad ruinami zůstanou Ruiny, které snad ruinami zůstanou Dolský mlýn, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 32 mm, stativ Gitzo, Clona: 13, Doba expozice: 0.6 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. října 2011 11:41:47, NP České Švýcarsko (Česko) Mlžná nálada v lese Mlžná nálada v lese Pod vrcholem Studence, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 40 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. října 2011 15:07:16, NP České Švýcarsko (Česko) Účastníci workshopu při večerním fotografování Účastníci workshopu při večerním fotografování Křížový vrch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 20 mm, stativ Gitzo, Clona: 16, Doba expozice: 5.0 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. října 2011 18:13:36, NP České Švýcarsko (Česko) Vlhký mrak nad spáleným lesem Vlhký mrak nad spáleným lesem Mariina vyhlídka, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 38 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 0.3 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 9. října 2011 7:17:01, NP České Švýcarsko (Česko) Fotografické zaujetí v podzimním listí Fotografické zaujetí v podzimním listí Pod vrcholem Studence, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 17 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. října 2011 15:15:41, NP České Švýcarsko (Česko)

Podzimní zátiší u potoka Podzimní zátiší u potoka Chřibská Kamenice v Pavlínině údolí, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 20 mm, stativ Gitzo, Clona: 16, Doba expozice: 10.0 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. října 2011 10:54:36, NP České Švýcarsko (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
11. 10. 2011 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Díky všem za zatavení, počasí se objednat nedá, ale takto myslím, že to byla výzva, nakonec to byla povedená akce.
2. Nejprve jsem byla zklamana pocasim, ale pani lektori nam umeli vysvetlit a presvedcit nas, ze ostre slunecni paprsky nejsou vlastne zadnou velkou vyhrou a to, co si pro nas tento vikend priroda pripravila je skutecna vyzva. Tady se teprve ukaze fotograf. Moc za tyto dva skvele dny dekuji a vim urcite, ze jsme se nevideli naposledy. Dekuji Katka
1.Jako ucastnice tohoto uzasneho, lec prsiveho vikendu, muzu workshop s Petrem a Ondrou jen pochvalit. Byli stale pripraveni zodpovedet kazdou nasi otazku. Venovali se nam takrka cely vikend od brzkeho probuzeni az do zcela pozdnich nocnich hodin, kdy jeste probihaly velice zajimave prednasky a byly nam dany cenne zajimave rady a prozrazeny i dobre triky k foceni a hledani nametu.
mistak
Zdravím,

také jsem ten víkend byl s kamarádem fotit. Márinu a Vilemínku jsem začal hodně brzo proklínat, ale i přes vítr a kroupy nás v sobotu večer překvapilo velmi slušné světlo :) chtěli jsme dát i východ slunce v neděli ráno...ale jak je psáno v článku..jen pohled z okna stačil a šlo se zase spát :) jinak fotky máte pěkné..určitě to byla super akce :) Jarda
Radek V.
Ještě nedávno jsem myslel, že tu nejhorší zimu mohou přežít pouze havrani a pošťáci. Po zkušenosti z Vilemíniny vyhlídky přidávám i fotografy...
Michal
Sice nevlídné počasí ale i tak se dají pořídit dobré fotografie.Ta 4 fotka od zhora je fajn. Příští týden se tam chystám na víkend už se těším. :-) Přeji dobré světlo Michal
Pavel S
Jako jeden z ucastniku workshopu doporucuji a zaroven potvrzuji vysokou kvalitu teto akce. Dovolim si trochu podpory-zajimava situace nastala, kdyz se k nasi skupine pridavali ucastnici konkurencni akce a trosku lamentovali, ze u nas je to lepciiii.

Trochu nesouhlasim s Ondrejem (a Petrem?), ze snimek na kterem ukazovali zpracovani musi byt nutne z aktualni akce(myslim,ze mnohem dulezitejsi je,ze neukazovali zpracovani letovky kridel ptaka, ale proste dane tema - tedy krajinu).
Diky chlapci P.