WS Dravci a sovy IV., rychlé ohlédnutí

Je to pár hodin, co skončil čtvrtý fotografický workshop zaměřený na aranžované fotografování dravců a sov. Jak o víkendu bylo? V podstatě tak, jak se dalo v tuto roční dobu čekat, pošmourno. Přesto myslím, že bylo co fotografovat.

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Peregrine Falcon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. listopadu 2009 14:30:49, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)Kýčovité podzimní fotografování
Na Vysočině ještě nejsou listnaté stromy opadané a hýří barvami od žluté, přes oranžovou až po červenou. Díky tomu vznikaly prvoplánové podzimní barevné kýče. Barvičky jak mají být! A když už nás rudé listy omrzely, nešlo nezkusit něco podobného se žlutým modřínem těsně před opadáním. Orgie pro fotografa, který se nespokojí se zeleným prostředím pro dravčí opeřence.  Vzhledem k tomu, že jsem na totožnou akci příští týden několika účastníkům slíbil vydatnou sněhovou pokrývku, vyblbl jsem se o tomto víkendu i já.
Přestože jsem si v pátek říkal, že už sám nic nového nevymyslím a budu se věnovat intenzivně účastníkům, zase jsem se neovládl a často i fotografoval. Tak horlivě, že jsem nafotil 20 GB fotografií, v podzimních barvách jsem nemohl jinak.

Fotoaparát Canon EOS 7D

Nešlo přehlédnout, že majitelé nového fotoaparátu Canon EOS 7D mají před ostatními účastníky náskok třídy. Netuším, jak dlouho japonští inženýři v laboratoři dumali, ale fotoaparát se opravdu povedl. Po vyzkoušení autofokusu můžu říci, že Canon jej dosud neměl na žádné mašince lepší. Na výsledky z fotografování rychlého a obratného raroha se slinami na bradě koukali i majitelé řady 1D, včetně mě. Už se nemůžu dočkat, až Canon ESO 7D za dva týdny pořádně otestuji v tropech.
Z fotografovaných druhů se při rychlém prezentování dostalo pouze na některé. Zpracovat alespoň jednu fotografii orla mořského, výra velkého a raroha velkého už nemám sílu. Třeba na ně přijde řada po akci příští víkend, to už mezi sněhovými vločkami.

Za dokonalou spolupráci a vedení dravců opět děkuji Heleně a Honzovi Kuchyňkovým ze Stanice Stop, bez jejich nadšení by se podobné fotografování konat nemohlo.
Stanice STOP

Fotografický workshop Dravci a sovy může být realizován, díky přispění provozovatelů stanice terénní ochrany přírody STOP. Stanice byla založena v roce 2006, ale neoficiálně fungovala již 10 let před tím. Stanice sídlí v Lipci u Slepotic na Pardubicku na rozloze cca 1 ha. Na pozemku se rozkládá komplex hospodářského stavení z roku 1850 a kravínu, který bude rekonstruován. Mají zde 40 voliér, mezi které patří voliéry komorové, léčivé, rozletové a expoziční voliéry. Plánují zde také vybudování intenzivní péče, rybníku pro vodní ptáky, vypouštěcí věž a výstavbu dalších třiceti voliér. Toto všechno by chtěli dle finančních prostředků vybudovat do deseti let. Vše bude záležet na sponzorech. Více informací o stanici je zde.

 

Pokud máte zájem o účast na podobné akci, neváhejte mě kontaktovat. V případě konání dalšího víkendového ptačího fotografického workshopu vás oslovím přednostně.

Souvisejí odkazy
Fotografický workshop: Dravci a sovy IV
Workshop Dravci a sovy, reportáž (11/2008)
Workshop Dravci a sovy reportáž (3/2009)
Fotografie dravců a sov ve Fotobanka
Fotografické workshopy a kurzy

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 8.11.2009

Puštík obecný (Strix aluco) Puštík obecný (Strix aluco) Eurasian Tawny Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/300 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 7. listopadu 2009 10:21:23, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Puštík obecný (Strix aluco) Puštík obecný (Strix aluco) Eurasian Tawny Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. listopadu 2009 13:32:44, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Jestřáb lesní (Accipiter gentilis) Jestřáb lesní (Accipiter gentilis) Goshawk, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. listopadu 2009 10:54:38, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Golden Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. listopadu 2009 12:08:59, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Golden Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. listopadu 2009 12:42:14, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 11. 2009 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(11 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Děkuji účastníkům za povzbudivá slova, rozhodně budu podobné akce opakovat. K tomu krajinářskému workshopu, měl jsem jej už z jara připravený na říjen, ale nakonec jsem se rozhodl volné chvilky věnovat své tvorbě. Nicméně, rozhodně bude, možná již příští rok na podzim.
Petr Vaculík
Až se dokopu k teleobjektivu, tak bych se taky rád zúčastnil! O nějakém krajinářském workshopu jsi Ondro neuvažoval? Jinak fotky moc hezké!
Krásně strávený víkend, bezva parta, spousta fotek, nechám je uležet a pak začnu zpracovávat. Nemělo to chybu díky Ondrovi a Kuchyňkovým. Určitě ještě někdy pojedu.
Byl to můj první workshop a pořádné focení se servem - tedy minimum zkušeností. Nebýt 7D, určitě bych neměl žádnou letovku raketového Raroha, škoda že jsem si ponecháním jpegu snížil buffer z 15 18Mp nebo 24 10Mp RAWů na 6.... To je ale o zkušenostech, které mám s velmi odlišným tématem. Workshop zcela předčilil moje čekávání, vřelé díky Tobě i Kuchyňkovým za profesionální přístup, nevšední zážitek, skvělou atmosféru a zdravím i ostatní. Doufám že tento týden Vám to vyjde alespoň tak jako nám.
Michal Soukup
Každopádně je na fotkách tolik světla, že se to nedá srovnat s mordorem u nás.
Tomáš Hilger: To není pro mě dobrá vizitka :-) Nepochybuji, že se ti něco povedlo, třeba máš jen velké nároky (a tak to má být)?!
B. Tlustý: Kousek u Dráteníku na turistické značce, mimo značku byl pouze orel :-) Ochranáři a myslivci o nás vědí.
Michal Soukup: Sluníčko? Žádné nebylo, jediným naším sluníčkem pod zamračenou oblohou a v mlze byly podzimní barvy stromů :-)
B. Tlustý
Dobrý den, mohl bych prosím vědět na které skále u Herálce je to focené? Většina skal ve Žďárských vrších je totiž vyloučena z horolezeckého režimu z důvodu ochrany přírody (navíc jsou to rezervace), tak aby to ochranáři nesváděli na nás horolezce :)) (ale asi to máte s nimi domluvené)
Jinak krásné fotky, tiše závidím... B. Tlustý-horolecký klub KHD
Ondro díky za workshop, zjistil jsem že vůbec neumím fotit. Stopro ještě na nějaký WS pojedu :)
Michal Soukup
Moc pěkné fotografie, ale to se stále opakuji. Závidím to sluníčko. To já už pomalu upadám do deprese z toho olověného nebe bez slunka u nás na severu :( ... Jednou, až budu mít dostatečnou techniku, rád se přidám. Zatím mám maximálně 105mm na macro ;)