Belizský deník 2011 – kolibříci v Bullet Tree

Před odjezdem do Belize mě Petr varoval, ať nepočítám s tím, že potkám nějaké kolibříky. Jediným častěji viditelným mohl být kolibřík rezavoocasý, kterého ostatně můžete potkat od jižního Mexika po Ekvádor. O to víc mě na helikónii překvapil kolibřík západní, o jehož existenci jsem ještě ráno nevěděl.

Kolibřík západní (Phaethornis longirostris) Kolibřík západní (Phaethornis longirostris) Long-billed Hermit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 1. ledna 2011 19:24:19, Bullet Tree (Belize) Tam, kde prý nejsou kolibříci
Nedaleko naší chaloupky, která se na pár dní stala naším domovem (viz druhé foto), jsem našel rozkvetlé helikónie, které jsou pro kolibříky lákavé všude. Spíše jsem je přehlížel, vždyť u nich byl pořád jen všude běžný kolibřík rezavoocasý. Ale po chvíli mě rozptýlilo něco jiného. Tělíčko dalšího kolibříka bylo úplně jiné. „Hermiti“ mají výrazně protáhlé tělíčko, zahnutý zobáček a dlouhý ocas. Měl jsem radost, kolibříka západního jsem viděl úplně poprvé.

Opatrný kolibřík na krátké návštěvě
Bohužel, na fotografování nebyl připravený. Rušilo jej klapání zrcátka a po prvním snímků od květů hned odlétal. Intervaly jeho návštěv byli 15 – 50 minut, to znamená, že příležitostí moc nebylo. Prezentovaná fotografie vznikla až po třech hodinách stání na jednom místě. Jedinou výhodou bylo to, že dal kolibřík vždy dlouho dopředu o sobě vědět. Jeho cesta po ostatních květech v zahradě měla vždy stejnou trasu.  Rostlinky oblétal vždy ve stejném pořadí, jeho poslední zastávkou byl „můj“ květ. Kde jej bohužel rachot Canonu vyděsil tolik, že zmizel, jak když střelí. Až po dvou hodinách si na hluk zvykl, a nasával i během fotografování. Naštěstí. Už mě bolely nohy a chtěl jsem to vzdát.

Související odkazy
Sylfa vlajková, v huňatých bačkůrkách
Portfolio Kolibříci
Fotografie kolibříků ve Fotobanka
Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera)
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Za kolibříky do Ekvádoru
Kostarický deník 2010 - La Paz
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Kolibřík, divadlo na dešti

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Bullet Tree, Belize, 1.1.2011

 

Naše chaloupka v Bullet Tree, kousínek od hranic s Guatemalou.

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
02. 01. 2011 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Marta
Díky za fotku domečku, první vlaštovku z alba "Jak to v Belize vypadá" :-)
Jara
zda se mi to nebo je ta hlava to kolibrika mimo hloubku ostrosti? nemas lepsi? tahle se mi moc nelibi
Peca
To by byla dobrá příležitost vyzkoušet "tiché fotografování" u 5D Mark 2 .. ale nevím jestli to jde i u 1D ..
Užívejte si to:-) Kolibřík je super, ten blesk se povedlo pěkně schovat.