Kostarický deník 2010 – Dominical

Po třech fotografických zastávkách ve vysokých horách jsme se během dvou hodin autem spustili z 3000 m n. m. úplně k moři. Na pobřeží Pacifiku v Dominical už na nás čekala obvyklá sbírka volavek, vodoušů a dalších ptáků, kteří mají rádi mořské pobřeží. Nebyly to ale jen pláže a delta řeky Baru, kde jsme pohybovali. Křik tukanů nás vytáhl i do kopce.

Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Chesnut-mandibled Toucan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1120 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. prosince 2010 7:35:59, Dominical (Kostarika)

Get Flash to see this player.


Krátký videozáznam tukana hnědohřbetého při ranní komzumaci lesních plodů. Video je pořízené digitální zrcadlovkou Canon EOS 7D a objektivem Canon EF 500mm f/4 L IS USM.


Vyprávění o pasoucích se tukanech
Když jsem se ráno vrátil na kafíčko z číhané na ledňáčky, potěšil mě Honza zprávou, že narazil na skupinu tukanů. Tukani jsou v oblasti v hojném počtu, často je fotograf i zahlédne a slyší, ale málokdy se podaří najít strom s ovocem, kde se zdržují delší dobu (a ve větším počtu).
Po náročném dni jsem vyšetřil trochu sil a na túru k tukanům se vydal. Ač už se stmívalo, měl jsem nutkání místo okouknout, Honzovo sugestivní vyprávění o pasoucích tukanech bylo hodně motivující. Ačkoli večer už na místě nebyli, jejich hlasy se z dálky ozývaly. Slíbil jsem si, že moje první ranní kroky povedou sem. Místo vypadalo nadějně.

Mokré ráno s tukany
Celou noc nám intenzivní déšť tloukl do plechové střechy naší chaloupky, ale optimismus mě neopouštěl. Bohužel ráno bylo děsivé. Nejenže pořád lilo, ale okolo našeho bydlení bylo obrovské bezodtoké jezírko. Byl jsem v pokušení se na ranní focení vybodnout, nakonec jsem to ale nevydržel. Zabalil jsem fotobatoh do pláštěnky a hurá za tukany. Deštěm, bahnem, vodou jsem se za 30 minut chůze dostal na místo obhlédnuté večer. Tukani tu nebyli, ale podle hlasu jsem je našel o něco dále. Bylo jich tu pět na jednom stromě a společnost jim dělal jeden arrasari a několik sojek šedých.

Krátky s lesní kompozicí
Ač je tukan poměrně trpělivý, není jeho fotografování vůbec idylické. Nejčastěji sedává vysoko v korunách stromů a obykle se krmí plody v místech kde je nejvíce listí, je z velké části zakrytý. Když jsem tukana někde zahlédl, prvně jsem vymýšlel, odkud jej budu fotit, aby za ním nebyla bílá obloha. Běhal jsem pak ve stráni, abych se dostal na jeho úroveň. Jen tak se do pozadí dostala atraktivní zelená. V tu dobu už jsem žádný dášť nevnímal. Snad jen když sem se více pohnul, cítil jsem mokré trenýrky a displej fotoaparátu byl zalitý vodou.

Ranní fotografování uteklo jako voda (a to nejen obrazně) a lilo nám i v soukromé rezervaci  Hacienda Baru. Setkání s tukany bylo pro letošek rozloučeím s pobřežím u mé oblíbené vesničky Dominical. Z Kostariky pozdravuje, Ondra.

Související odkazy
Workshop Fotografování zvířat v Kostarice
Zvířata a krajinné pohledy fotografované během kostarického workshopu
Kostarický workshop, den poté
Měsíc v království tropické přírody (seznam 150 druhů zvířat fotografovaných na akci)
Co do batohu na fotografickou cestu
Rio Frio, řeka ledňáčků
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Když v tropech opravdu prší
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Kvesal chocholatý, konečně
Kolibřík, divadlo na dešti
Jak se fotografují volavky
Kostarický workshop pohledem účastníků
Mravenci Atta, šerpové hmyzího světa

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Dominical, Kostarika, 15.12.2010

 

Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Chesnut-mandibled Toucan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1120 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. prosince 2010 7:47:20, Dominical (Kostarika) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Chesnut-mandibled Toucan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1120 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. prosince 2010 8:07:51, Dominical (Kostarika) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Chesnut-mandibled Toucan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1120 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. prosince 2010 7:57:03, Dominical (Kostarika) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Chesnut-mandibled Toucan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1120 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. prosince 2010 7:36:18, Dominical (Kostarika)

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 12. 2010 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(29 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Libor
Kde je možno vidět fotografie kritizujících uživatelů? Víte někdo? Fotí oni vůbec, mají zkušenosti s focením v přírodě? Rád se u nich pokochám kreativnímy snímky.. .
Já jsem z těch příspěvků pod tímto článkem dost na rozpacích. Jedinný důvod proč kritizovat kvalitu fotek v něčem, co je v podstatě "blog" koncipovaný jako deník z cesty, je asi opravdu hloupá závist. Nevím jak ostatní, ale já na Ondřejovi stránky chodím proto, že se tu dočtu třeba něco o kostarické přírodě a kouknu na technicky perfektní fotky divoce žijících živočichů, které jsem třeba před tím viděl maximálně v del Hoyově atlasu. Jdu si radši hrát s hračkama od Ježíška :)
Ta poslední fotka je pěkná. Mě se líbí. Fotit tukany asi není jen tak. Sám jsem je fotografoval letos v Brazílii a vím, jak vysoko se vyskytují. Jestli někomu vadí, že jsou ptáci toporní, tak je to jedno, ale pokud se nesebere a nepoletí do Kostariky a nevyfotí lepší akční tukany, tak ať raději mlčí.
Honza
Ja píše Ondra na svém webu... internet je plný fotografií toporně sedících ptáků na zeleném pozadí a přesně tomudle ty fotky odpovídají.Už se všichni proberte, kdyby todle nafotil kdokoli jiny a s jinym jmenem tak bych byl hodne zvedavej co byste na to psali. Kouknete se na internetu jak se foti tukani todle jsou jen sedici ptaci a nic vic nic min. Ty vsecky recicky kolem jsou zbytecny a nikdo to nevokeca je to fakt uz trapny.
Jirka Slama
Super Ondro, taky bych si chtěl někdy zafotit Tukany - krasni ptaci! Podle mých osobních měřítek se mi fotky zde líbí - jak zde někdo psal, není to na wilflife photographer of the year ale takovych akčních fotek je jen par - posledni fotka je pro me favorit. Nevim, jestli je to proostrovani ted nejaka moda, drzim se asi nejak mimo hlavni proud - a tato diskuse jen potvrzuje, ze delam dobre :D
honza / ponga.cz
Pripojuji se s pochvalou k deniku. Osobne posledni dobou nemam moc volneho casu na foceni a tak se rad aspon nachvilku kouknu a zavidim (v dobrem slova smyslu) nekomu jinemu, ze muze byt venku a fotit. V Kostarice jsem byl a vim jak je tezke nafotit tukany pokud nejsou na krmitku(za bezmala tri tydny se mi k nim nepodarilo priblizit). Dobre svetlo a hodne zazitku v Kostarice.
Ondro jsi borec. Je to nádherný úlovek! Už se taky těším na ty tropické deštíky...Jinak přeju hodně zdaru a zdraví do nového roku a šťastný návrat!
Peca
Ještě jedna poznámka.

Některým lidem se zdá, že ptáci na fotkách jsou moc toporní a nudní.
Já sám bych taky uvítal, kdyby na fotkách bylo více akce, třeba jak si tukan zrovna bere nějaký ten plod ze stromu do zobáku. Občas možná Ondra obětuje podobnou zajímavou fotku ve prospěch fotky technicky dokonalé. Mě by nevadilo u zajímavé "akční" fotky, že není zrovna ostré oko, ale věřím, že by se tady na něj zato sesypala vlna kritiky, tak ji sem asi raději nikdy nedá a to je škoda. Alespoň pro mě
Peca
N druhou stranu, si tady klidně přečtu i kritiku a výtky k jeho fotkám, která může být i věcná, diskuzi to dělá určitě zajímavější než jen chvála .. vždyť to znáte ... kolik lidí, tolik názorů.
Peca
Vidím, že kritici a obhájci jsou tady zhruba 1:1 .. já se nekloním nikam, jelikož někdy mě Ondrovi fotky moc neosloví, ale jindy si z některých sednu na zadek. Pokud se některým jeho fotky vyloženě nelíbí, stačí odebrat jeho stránky ze záložky "oblíbených".
Já sám mám podobnou fotovýbavu jako O. Prosický, ale ať se snažím jak chci, moje fotky tak dobře jako ty jeho nevypadají ... až jednou budou, nebo budou lepší, pak budu moct radit jak má fotit líp ... :)
Karel
dobrý nápad s deníkem, tukany bych teda mohl,vypadají dobře, no pokecáme zase při další cestě do Hungarie, vše by mělo být zajištěno s Bencem i Jánosem, ahoj
ahoj Ondro, kazdy tvoj prispevok z kostariky ma len navnaduje na nasu bliziacu sa cestu. Fotky mozno nie su na cenu fotograf roka ale kedze viem ako sa foti v tropoch hlavne v pralesoch budem rad aj za taketo ake mas. Cudujem sa ti ze po celom dni ako sa venujes ucastnikom workshopu a popri tom si aj nieco cvaknes, mas este vecer silu a chut upravovat narychlo fotky a pisat nejaky dennik.
Ahoj Ondro. Skvělá práce. V těchto podmínkách se musí ale výborně fotit ;-) Déšť, houby světlo... Výsledky jsou skvělé. Pro rejpaly: Hoďte sem prosím odkaz na vaše fotky ať to porovnáme a hned bude jasno :-) Já tukana viděl jen v Zoo a většina z vás určitě taky, tak je asi bezpředmětné někomu vykládat jakou měl pořídit fotku. Konec konců všichni sem chodíme dobrovolně a zdarma ;-))))
Mě se líbí ten první a poslední tukan:-) Ad radek demjan: S tou 40D je švanda, hlavně když pes začne spolupracovat a trochu se hýbat :-)
Radek Demjan
3) Predpokladam, ze O. Prosicky ma v kostarice Fotogaficky Workshop... takze se venuje hlavne lidem, kteri mu za toto plati a ocekavaji urcity standart v tomhle smeru. Nikdo nema zajem jet nekam do neznama a pak koukat na nekoho schopneho, jak si za jeho penize daleko od CR plnni vlastni sny.
Radek Demjan
No uprime... Jde o 3 zasadni veci vpodstate: 1) Web Ondry Prosickeho je hlavne o fotografii prirody. Cili se tady ptak na klacku ocekava, alspon ja kdyz jsem lezu tak neco takoveho dopredu ocekavam, jelikoz u nekterych druhu je clovek rad, ze je vubec vyfoti a muze si je na fotkach prohlednout. 2) Kreativni fotografie vznika cca pouze v malo pripadech (pokud se sejde dostatek okolnosti) z asi x giga nafocenych fotek. a zde opet narazime na web o fotografii prirody a ne galerii umeni.
Jiří Plekanec
Tak to je teda soda! :) Závist je nehezká vlastnost,dá se vyjádřit všelijak ! Ale co takhle to zkusit jinak? :)) Úsměvné! Máš co dělat Ondřeji,aby jsi naplnil naivní představy svých ,,fanoušků! Myslím,že tu vysokou laťku jsi si nasadil sám, už ve svých článcích. Zdar Jirka
Pekař
Koukam ze tohle je stejne debilni debata jako u Jirouse na jeho strankach a vyvolavaji ji porad stejni lidi. To Vas to bavi? At si prece Ondra foti co chce je to jen jeho vec. Me se ty prezentovany fotky taky nelibi ale to na veci nic nemeni a kazdej si muze fotit jak uzna za vhodny a je jedno jestli toporne akcne ci jak. At si ho velebeni nebo zatracuje kdo chce, stejne je to jedno. Tak uz toho nechte ubozaci a radeji bezte ven neco nafotit. Sorry za muj oftopic ale uz sem top nevydrzel. Pavel
add fotografie pro Ondru: Možná by stálo za to, vložit pouze jednu jako dokumentaci a ostatní nechat až po návratu a pak se vyhnete těmto debatám. Znám Vás jako velkého fotografa a bohužel tyhle prezentované fotografie mě neuchvátily a určitě vím, že máte schované mnohem lepší. Jinak zkuste to proostřování to je teď móda a fotky jsou alespoň jiné. Michal
Zase je to tady, ty Vaše věčné diskuze pokaždé, když někdo odcestuje někam daleko. Vpomínám si třeba na Petra B, jak napadal Michala, když přijel z Pantanalu, viz slova "ostré zvíře od kraje ke kraji fotky a mlha přede mnou, mlha za mnou" a tady na prezentovaných fotografiích, které jsou pro mě taky hodně fádné, se skoro rozplýváte, opravdu to není zaujaté, že:) Jinak souhlas s p. Vitáskem a to doslova. Dave a ostatní se alespoň podepisujte, nic na tom není!
Michal Vitásek
Začněte nejprve u člověka s vyjádřením podpory a teprve až uvidíte, že to nikam nevede... teprve potom ho pošlete do prdele. Pokud to děláte obráceně, nesmíte se divit, že tam lidi začnou posílat Vás.

Omlouvám se za expresivnost, není to myšleno nijak osobně, jen jsem chtěl, aby to vyznělo tak, jak jsem to myslel.
Michal Vitásek
Pane timmy, nerozumíme si, jsem s Ondrou kamarád, na mnoha věcech se shodneme, na mnoha zase ne. O tom to však není. Ano, pan Dave řekl svůj názor, stejně jako vy, ale k čemu je tento názor? Zrovna v tuto chvíli? ...až Ondra zpracuje všechny fotky z cesty a žádná Vás nezaujme, pak oprávněně můžete říct, že do těch tropů jel letos zbytečně, a řeknu mu to klidně taky, když si to budu myslet. Nyní ale takové ty výkřiky jako toporný pták na větvi nemají mnohý význam...
Krásný fota, hlavně ta 3. pouze zobáková je parádní! Rád jsem opět nakouk.
dave
Ta předposlední "úhlopříčkovka" je super! Užívejte si to tam, chlapi! ;)

timmy: i kdyby byl pan Prosický na stejné lokalitě 1000x a vozil by odtud motivem stále stejné fota, nikomu z nás nic nedluží! Klidně by si mohl fotit sám pro sebe do šuplíku (na stěnu) a ne vytvářet tuhle potěchu pro oko ostatním prostřednictvím webu :)
Radek Demjan
Pro me je to moc krasne spestreni, Tukani jsou nadherna stvoreni, a pokud zrovna nevyuzijete nejakeho z krytu Bence Mateho, tak akcnich snimku si clovek moc neuzije...

Trosku me mrzi ta proostrena, ktera je trochu vytvarnejsi, chce to nechat toho tukana trochu vice koukat, kdyz uz ma tu paru pres oko, tak to vytisknute nevypada tak dobre potom :(
Petr Bambousek
Ahoj Ondro. Moc fajn článek i tukaní fotky! Lidi jako Dave, timmy, Zuzi, pupi a další (i když mám pocit, že je to jeden a ten samý), ukryti za hustým křovím svých přezdívek, křičí nahlas své objektivní názory. V podstatě jsou svými projevy hodně blízcí těm tukanům - žijí v bezpečí své skrýše, krmí se dobrotama a jejich jejich životní projevy jsou k uzoufání nudné, tak občas křiknou, aby bylo vidět, že tu stále jsou.
timmy
Dave s tebou naprosto souhlasim! rekls si jen svuj nazor a to je vse. Vim ze je to neprijemne ale pokud tam Ondra jede uz potolikate a prezentuje pouze sedici (toporne) jak s oblibou rika ptaky na vetvich tak je to pravda. Je problem sem dat nejakou "jinou" fotku? Tady nejde o zpracovani ani nahodou ale o obsah pane Vitasek a ze jste kamarad Ondry tak chapu tu obranu. Mejte se a tesim se na neco "jineho"!
Michal Vitásek
Dave, že ti to není trapný :-) Byl jsi někdy na takovéto dlouhé zahraniční fotografické cestě? A pokud ano, kolik jsi měl elánu a možností zpracovávat fotografie? A nakolik jsi chtěl zpracovávat své TOP fotografie z cesty na podředném notebooku? Nemyslíš si, že Ondra zůstává pouze v kontaktu a těmi zápisky (a fotkami) dokumentuje aktuální dění, zatímco portfoliové fotky zpracuje až v klidu doma? Trošku se zamysli...
Dave
Ahoj Ondro, ten poslední tukan v desti morná ale co takhle to zkusit jinak? Pořád jen sedící ptáci na vetvi:) nemas tam neco akcnejsiho nebo alespon letovku, todle je nuda.