Za kolibříky do Ekvádoru

K fotografování živé přírody mě přivedlo blízké setkání s kolibříkem nachovohrdlým na ostrově Martinik na začátku roku 2003. Tehdy jsem nedokázal pochopit, jak něco tak titěrné, může být tolik aktivní a obratné. Po dalším seznamování s kolibříky jsem propadl jejich kouzlu ještě více, to když jsem poznal jejich, v živočišné říši v mnoha ohledech výjimečné, chování. Na jejich společnosti a fotografování jsem si vybudoval závislost, kterou obtížně krotím. Ve čtvrtek za nimi letím do Ekvádoru.

Kolibřík skvostný (Eugenes fulgens) Kolibřík skvostný (Eugenes fulgens) Magnificent Hummingbird, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL + 1377M, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. února 2008 14:21:41, Savegre (Kostarika)  Ekvádor – země kolibříků
Kolibříci mají domov pouze v Novém světě, ale jednoznačně nejlépe se cítí v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky. Kolibříků bylo popsáno 320 druhů (přibližně, názory se poněkud různí) a hned 120 z nich lze potkat právě v Ekvádoru. Pro intenzivní poznávání kolibříku se cesta do této rovníkové země vyloženě nabízí.
V Ekvádoru jsem byl již v roce 2002, v té době ale pro mě byl jednoduchý fotoaparát pouze nevinným doplňkem k dokumentování dlouhé cesty po aktivních sopkách. Kolibříky jsem tam potkával, a s úžasem dlouho pozoroval, ale ani ve snu mě tehdy nenapadlo, že by šli při své vzdušné akrobacii fotit. To přišlo až později v Kostarice.

V horském mlžném lese

Pro cestu za ekvádorskými kolibříky jsem vytipoval několik míst v nadmořské výšce 1500 – 4000 m, jak v Cordillera Oriental, tak v Cordillera Occidental. Na každém z úbočí hor lze najít jiné druhy kolibříků, proto je větší šance, že jich potkáme více. Ekvádorem se od severu k jihu táhnou dva pásy And, s vrcholky atakujícími hranici 6000 m a na obou stranách horstev je biotop malinko jiný. Někdy stačí jen jeden druh kvetoucí rostliny a hned se na místě vyskytuje druh kolibříka, který je na něj vázaný. Horský mlžný les, který je domovem kolibříků, obývá i spousta dalších atraktivních tvorů, ale mám obavy, že na ně příliš času nezbude. I když, třeba těžko uvěřitelných 1550 druhů ptáků je skutečným lákadlem.


Za ekvádorskými kolibříky vyrážím s kamarádem Petrem Pazourem, se kterým jsem fotografoval přírodu na několika místech světa a fotografujeme spolu i v Česku. Kolibříky se mnou s velkým úspěchem fotografoval v Kostarice a jejich třpytivému barevnému kouzlu propadl podobně jako já. Pokud se nic nepokazí, budeme před Vánoci prezentovat první výsledky našeho snažení.

Související odkazy
Fotografie kolibříků
Portfolio Kolibříci
Kolibřík na hnízdě trochu jinak
Kolibřík divadlo na dešti

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 17.11.2009


Pro ilustraci reprodukce z knihy Ridgely Robert S., Greenfield Paul J.: The Birds Of Ecuador od Cornell Univerzity Press z roku 2001. 

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
17. 11. 2009 , kategorie: cesty, svět
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(15 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Děkuji moc. JJ hned smažu :D
David Vojtuš: Všechny zvířecí průvodce které koupím si kvalitně naskenuji a vytisknu, na cesty pak beru pouze zmenšenou kopii a přefocené tabule s kresbami pro určování. Mám kolibříky ve větším rozlišení, přes svátky pošlu, i když to je jistě proti autorskému zákonu, jak to dojde, prohlédnou a hned smazat :-)
Chci se zeptat na ty ilustrace. Šlo by je prosím nějak přeposlat? To jsou skeny z knihy nebo jste to našel na internetu?
Přeji bohatý úlovek!!!
Zdravím vás, teď už asi do Ekvádoru. V horských lesích Ekvádoru jsem poslední rok bádal pro svůj postgraduál, tak si dovolím doporučit místo kolibříkům velmi zaslíbené. SZ od Quita je rezervace Yanacocha (možná znáš). Pokud budete mít štěstí můžete tam kromě asi 12ti jiných druhů kolibříků zastihnout i nejvzácnějšího krasavce ze všech, který nežije nikde jinde než právě tam - Eriocnemis nigrivestis. Jinak inkové andští a kolibříci safírořití se tam dají přehazovat vidlema.
Radek Demjan
Ahoj

Stastnou cestu. Ani se ti nedivim. je to zazrak prirody! Jeste jsem zadneho nevidel a uz jsem se do nich uplne zamiloval (staci mi videa na youtube) :)

Doufam ze se mi ho nekdy podari take pekne nafotit. (uvidime noo)

Uz ted jsem zvedavej na fotky.
Podivej se tam trochu i na netopýry - Ja se práve pripravuji na cestu do San Juanu.
Hodne stestí.
Evžen Takač
Ahoj Ondro.
Tak si to tam pořádně užijte a hlavně se už těším na nové fotky.
Pak pokecáme.
Veľa šťastia pri vašej ceste, užite si to a dobre si zafoťte.
Petře, utíká to čím dál rychleji, asi už se to nezastaví.... Sbaleno, velký bágl má 19.3 kg a fotobatoh 15.3 kg (Iberia povoluje 2x 23 kg), to je pěkný výsledek, jsem čím dál lepší :-) Ještě si jdu zopakovat španělštinu, dost jsem toho za ty měsíce zapomněl. Díky všem za přání, Ondra
Petr Vaculík
Užijte si to! Přeji hodně povedených fotografií a dobré světlo celou dobu!
Petr Bambousek
To není možný, že už je to tady. Vzpomínám si, jak jsme o tom mluvili na orchidejích v Bílých Karpatech. A teď to přišlo. Přeju ti, aby vás nezklamala technika ani zdravíi a Sylphové trpělivě tančili :-)
pali hradiský | www.trpas.com
uži si to :)
Michal Soukup | mefoto.cz
Šťastnou cestu a přeji mnoho úspěchů. Už teď se těším na nové fotografie a když se ti podaří odfotit kolibříky 16 a 17, to bude paráda ... jsem netušil, že můžou mít až takhle pokřivený zoban ;)
Michal | PhotoNature.cz
Tak kamaráde, přeji hodně štěstí a pořádně si to s Petrem užijte, budeš potom muset referovat. Otestujte tam pořádně nové 7D, jsem na to zvědavý. Příjemný let a hlavně bez zdržení, Petr tě snad bude trochu klidnit, je mi jasný co tam budeš všechno vyvádět :) Šťastný návrat domů, Michal.