Měsíc v království tropické přírody

Bylo toho hodně. Zážitků tolik, že se mi míchají dohromady a nevím, se kterými zvířaty to bylo. Fotek mnoho, že jsem nyní při prohlížení překvapen, že jsem něco podobného fotil. Bude to na dlouhé zpracování. Nyní alespoň stručně k cestě, s několika fotografiemi zvířat.

Únor v Kostarice V Kostarice jsem byl v minulosti pouze v období prosince, kdy končí období dešťů a začíná období sucha, tehdy ještě není pro turisty sezóna. Méně jich potkáváte, tolik se při focení nepletou, bývají volnější hotely a je i o něco levněji. Nyní to bohužel padlo na únor a už vím, že když za fotografováním zvířat, tak v prosinci.
Lidí bylo opravdu hodně, největší masakr byl v NP Manuel Antonio, kde při focení na kraji lesa u pláží po rozvalených Američanech člověk skoro dupal. Ne, že by to bylo na škodu, ale proč si kvůli nim zbytečně vyvrknout kotník. Stejně tak v Dominical to se surfaři vypadalo, jako že se má večer konat velký rockový koncert. Obtížné bylo i sehnat bydlení. Jediné klidné místo bylo pak v rezervaci Cano Negro.

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) Amazon Kingfisher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, fotografováno z lodi, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3 EV, Blesk: Ano (Canon 580EX II), Vytvořeno: 15. února 2008 9:08:17, RNVS Cano Negro (Kostarika) Savegre Lodge Pohodlné bydlení v horách Kordilery se potvrdilo jako skvělé místo na focení. Kvesaly chocholaté jsme potkávali pravidelně během celého dne, jen během prvního termínu workshopu všichni toto štěstí neměli. V blízkosti lodge se vyskytuje pět druhů kolibříků, z toho dva, které můj archiv postrádal. Jejich fotografování je pohodlné, nejvíce jsme se u nich vyřádili během intenzivního deště, kdy předváděli neskutečné divadlo. Bonusem navíc byl objev, na který jsem čekal skoro čtyři roky, od prvního setkání s kolibříky. V bezprostřední blízkosti našeho bydlení jsme objevili obsazené hnízdo kolibříka se dvěma mláďaty. Po prvním nadšení vyvstala otázka, jak to fotit (hnízdo bylo pro techniku téměř nepřístupné), ale po hodině přemýšlení a několika pokusech jsem vystavil provizorní venkovní studio, kde už to bylo dokonalé, a všichni účastníci kostarického workshopu se u hnízda vystřídali. Fotografie samičky krmící mláďata je asi můj nejlepší úlovek z cesty. Jen je potřeba, aby fotky trochu uzrály, po čase se k nim vrátím a vyberu ze série tu nejlepší.

Volavka bělostná (Egretta thula) Volavka bělostná (Egretta thula) Snowy Egret, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. února 2008 6:36:04, pobřeží Pacifiku u Dominical (Kostarika)Dominical Jak jsem nakousl v úvodu, lidmi poměrně obsazené místo, přesto několik účastníků stavělo fotografování zvířat u pobřeží Pacifiku na první místo. Především kvůli volavkám, kterých bylo v okolí (pobřeží v délce jednoho kilometru) šest druhů. Někteří (El Capitan Fotógrafo de Nikon) měli trochu problém s přivyknutím na tropické podnebí, ale i přesto intenzivně fotili. K plnému zotavení pak pokaždé večer pomohlo místní pivo Imperial.

Národní park Manuel Antonio Všechny místní savce jsme nakonec našli, včetně tří jedinců lenochoda, což se mi zatím nikdy nepodařilo (vždy to byl pouze jeden). V parku jsme tak fotili opice malpu, kotula a vřešťana. Při válení v písku a na prašných cestách pak vznikly fotky mývala a nosála. Bonusem navíc bylo fotografování urzouna.

Mýval severní (Procyon lotor) Mýval severní (Procyon lotor) Northern Raccoon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. února 2008 14:33:16, NP Manuel Antonio (Kostarika)Rezervace RBBN Monteverde Při prvním pobytu (kvůli dvěma termínům workshopu jsem si dal všechny lokality po 14 dnech znova) měla rezervace tvář, jak každý u mlžného deštného horského lesa očekával, ale druhý termín nám radost z krajinek kazilo sluníčko, kdy jsme do parku ani nešli a všechen čas, často i osm hodin denně, věnovali fotografování kolibříků a to i v důmyslně vybudovaném venkovním fotografickém studiu, s fotografickým pozadím a dobleskáváním skupinou blesků. O peripetiích podobného fotografování napíši v budoucnu podrobněji.

Rezervace RNVS Cano Negro Jednoznačně místo, které mi udělalo největší radost, přítel seňor Antonio na mě při příjezdů čekal s klíčky od chaloupek a i loď na ranní pozorování nejen ledňáčků byla pečlivě přichystaná. Nejlepším poznatkem však bylo, že v oblasti bylo díky nižšímu stavu vody mnohem více prostoru na focení, než je dříve po skončení dešťů obvyklé. Dokonalé. Miluji to místo, jeho klid, lehnout si do teplého bahna, přehodit přes sebe maskovací síť a za objektivem čekat, co pro mě příroda připravila za představení. Je to mnohonásobně lepší než pořady od National Geographic nebo Animal Planet. Právě z fotografovnání z Caňo Negro bude nejvíce příspěvků. Třeba o fotografování ledňáčků uprostřed řeky v tropickém lijáků nebo o tom, jak bukač skoro 15 minut bojoval s více jak metr dlouhým úhořem.

Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl) Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl) Rufous-tailed Hummingbird, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. února 2008 21:21:33, La Paz (Kostarika)Fotografované druhy zvířat V závěru příspěvku prezentuji seznam fotografovaných a bezpečně určených druhů zvířat. Je těžké uvěřit, že existují ještě další, které jsme pouze pozorovali. Celkem skoro 140 různých druhů. Jednoznačně nejproduktivnější fotografická cesta jakou jsem zatím absolvoval. Možná již během března začnu fotografie vkládat do Fotobanky, nyní mám ještě několik restíků ze Sri Lanky.

Květomil (Cyanerpes lucidus)Shining Honeycreeper Květomil (Cyanerpes lucidus)Shining Honeycreeper Shining Honeycreeper, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 17. února 2008 10:48:26, La Paz (Kostarika) Datel kaštanovobarvý (Celeus castaneus) Datel kaštanovobarvý (Celeus castaneus) Chesnut-colored Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 19. února 2008 10:37:51, La Paz (Kostarika)

 

Sovisející články:
Kostarický workshop 2008, den poté
Workshop Fotografování zvířat v Kostarice, 2/2008
Fotografie pořízené v Kostarice
Kostarický workshop 2006 pohledem účastníků
Deník kostarického workshopu v roce 2006
Deník z kostarického fotografování od Petra Pazoura
Národní parky kostariky
Fotografování zvířat v Kostarice

 

Seznam fotografovaných druhů zvířat:

Zároveň prosím, aby se ozval někdo, kdo mi pomůže určit aso 25 druhů motýlů.

Amazoňan žlutolící (Amazona autumnalis), Red-lored Parrot
Anhinga americká (Anhinga anhinga), Anhinga
Ara arakanga (Ara macao), Scarlet Macaw
Arenaria interpres (Arenaria interpres), Ruddy Turnstone
Bukač středoamerický (Tigrisoma mexicanum), Bare-throated Tiger-Heron
Čejka jižní (Vanellus chilensis), Southern Lapwing
Datel kaštanovobarvý (Celeus castaneus), Chesnut-colored Woodpecker
Datel černolící (Melanerpes pucherani), Black-cheeked Woodpecker
Datel sběrač (Melanerpes formicivorus), Acorn Woodpecker
Drozd hnědý (Turdus grayi), Clay-colored Robin
Drozd sazový (Turdus nigrescens), Sooty Robin
Drozdec temný (Dumetella carolinensis), Gray Catbird
Fregata magnificens (Fregata magnificens), Magnificent Frigatebird
Guan rezavobřichý (Penelope purpurascens), Crested Guan
Chřástal guyanský (Aramides cajanea), Gray-necked Wood-Rail
Ibis bílý (Eudocimus albus), White Ibis
Ibis lesní (Mesembrinibis cayennensis), Green Ibis
Jespák skvrnitý (Calidris melanotos), Pectoral Sandpiper
Káně Gmelinova (Buteo magnirostris), Roadside Hawk
Kardinál růžovoprsý (Pheucticus ludovicianus), Rose-breasted Grosbeak
Kardinál velký (Saltator maximus), Buff-throated Saltator
Kněžík černokrký (Sporophila nigricollis), Yellow-bellied Seedeater
Kolibřík běloskvrnný (Calliphlox bryantae), Magenta-throated Woodstar
Kolibřík fialovohrdlý (Lampornis calolaema), Purple-throated Mountain-gem
Kolibřík pštrosí (Chalybura urochrysia), Red-footed Plumeletteer
Kolibřík purpurový (Campylopterus hemileucurus), Violet Sabrewing
Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Rufous-tailed Hummingbird
Kolibřík skvostný (Eugenes fulgens), Magnificent Hummingbird
Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy), Green Hermit
Kolibřík šedoocasý (Lampornis cinereicauda), Gray-tailed Mountain-gem
Kolibřík telesillský (Colibri delphinae), Brown Violet-ear
Kolibřík zelenotemenný (Heliodoxa jacula), Green-crowned Brilliant
Kolibřík zelený (Colibri thalassinus), Green Violet-ear
Koliha malá (Numenius phaeopus), Whimbrel
Kolpík růžový (Platalea ajaja), Roseate Spoonbill
Kondor havranovitý (Coragyps atratus), Black Vulture
Kormorán neotropický (Phalacrocorax olivaceus), Olivaceous Cormorant
Křepel běloprstý (Colinus leucopogon), Spotted-bellied Bobwhite
Kukačka rýhozobá (Crotopgaga sulcirostris), Groove-billed Ani
Kvakoš člunozobý (Cochlearius cochlearius), Boat-billed Heron
Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno), Resplendent Quetzal
Květomil černohlavý (Chlorophanes spiza), Green Honeycreeper
Květomil modrý (Cyanerpes cyaneus), Red-legged Honeycreeper
Květomil azurový (Cyanerpes lucidus), Shining Honeycreeper
Lesňáček obojkový (Myioborus torquatus), Collared Redstar
Lesňáček žlutotemenný (Dendroica pensylvanica), Chrestnut-sided Warbler
Libohlásek hnědočelý (Euphonia elegantissima), Blue-hooded Euphonia
Libohlásek hnědokorunkatý (Euphonia anneae), Tawny-capped Euphonia
Libohlásek zlatohnědý (Chlorophonia callophrys), Golden-browed Chlorophonia
Libohlásek žlutohrdlý (Euphonia hirundinacea), Yellow-throated Euphonnia
Libohlásek žlutotemenný (Euphonia luteicapilla), Yellow-crowned Euphonia
Momot černolící (Momotus momota), Blue-crowned Motmot
Mravenčík střízličí (Myrmotherula schisticolor), Slaty Antwren
Myioborus torquatus (Pitangus sulphuratus), Great Kiskadee
Nesyt lesní (Mycteria americana), Wood Stork
Orlovec říční (Pandion haliaetus), Osprey
Papoušek běločelý (Pionus senilis), White-crowned Parrot
Pipilo žlutonohý (Pselliophorus tibialis), Yellov-thighed Finch
Tangara červenohnědá
(Piranga bidentata), Flame-colored Tanager
Pitpit červenonohý (Dacnis venusta), Scarlet-thighed Dacnis
Rybák královský (Sterna maxima), Royal Tern
Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona), Amazon Kingfisher
Rybařík obojkový (Megaceryle torquata), Ringed Kingfisher
Rybařík zelený (Chloroceryle americana), Green Kingfisher
Slípka martinická (Porphyrula martinica), Purple Gallinule
Tangara leskloskvrnná (Tangara dowii), Spangled-cheeked Tanager
Tangara modrá (Thraupis episcopus), Blue-gray Tanager
Tangara obojková (Phlogothraupis sanguinolenta), Crimson-collared Tanager
Tangara ohnivá (Piranga rubra), Summer Tanager
Tangara stříbrohrdlá (Tangara icterocephala), Silver-throated Tanager
Tangara vavřínová (Tangara gyrola), Bay-headed Tanager
Tangara zářivá (Tangara inornata), Golden-hooded Tanager
Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii), Chestnut-mandibled Toucan
Tukan žlutoprsý (Ramphastos sulfuratus), Keel-billed Toucan
Tyran tropický (Tyrannus melancholicus), Tropical Kingbird
Tyranovec olivožlutý (Tolmomyias sulphurescens), Yellow-crowned Tyrannulet
Vlhovec andský (Cacicus uropygialis), Scarlet-rumped Cacique
Vlhovec baltimorský (Icterus g. galbula), Northern (Baltimore) Oriole
Vlhovec červenokřídlý (Agelaius phoeniceus), Red-winged Blackbird
Vlhovec nikaragujský (Quiscalus nicaraguensis), Nicaraguan Grackle
Vlhovec obrovský (Psarocolius monteyuma), Montezuma Oropendola
Vlhovec velkoocasý (Quiscalus mexicanus), Great-tailed Grackle
Vodouš břehoušovitý (Catoptrophorus semipalmatus), Willet
Vodouš žlutonohý (Tringa flavipes), Lesser Yellowlegs
Volavka bělostná (Egretta thula), Snowy Egret
Volavka modrošedá (Egretta caerulea), Little Blue Heron
Volavka proměnlivá (Butorides virescens), Green-backed (Green) Heron
Volavka tříbarvá (Egretta tricolor), Tricolored Heron
Volavka velká (Ardea herodias), Great Blue Heron
Vousák andský (Eubucco bourcierii), Red-headed Barbet
Vousák aztécký (Semnornis frantzii), Prong-billed Barbet

Kotul rudohřbetý (Saimiri oerstedii), Central American Squirrel Monkey
Kynkažu (Potos flavus), Kinkajou
Lenochod krátkokrký (Choloepus hoffmanni), Hoffmann´s Two-Toed Sloth
Lenochod hnědokrký (Bradypus variegatus), Brown-Throated Three-Toed Sloth
Liška šedá (Urocyon cinereoargenteus), Gray Fox
Malpa kapucínská (Cebus capucinus), White-throated Capuchin Monkey
Mýval severní (Procyon lotor), Northern Raccoon
Netopýr (Saccopteryx bilineata), Greater White-Lined Bat
Nosál bělonosý (Nasua narica), White-nosed Coati
Veverka proměnlivá (Sciurus variegatoides), Variegated Squirrel
Vřešťan pláštíkový (Alouatta palliata), Mantled Howler Monkey

Bazilišek hřebenatý (Basiliscus basiliscus), Common Basilisk
Bazilišek páskovany (Basilisk vittatus), Striped Basilisk
Bazilišek zelený (Basiliscus plumifrons), Green basilisk
Kajman brýlový (Caiman crocodilus), Spectacled Caiman
Krokodýl americký (Crocodylus acutus), American Crocodile
Leguán černý (Ctenosaura similis),
Leguán zelený (Iguana iguana), Green Gguana
Želva nádherná (Trachemys scripttttttttttta), Common Slider

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
06. 03. 2008 , kategorie: cesty, svět
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(10 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Jara: O fotografování v
intenzivním dešti bude příspěvek, snad ještě na jaře.
Jara
Ahoj, Ondro píšeš, že jste fotili v dešti. Mám dotaz, jak
chráníš v dešti techniku ??? Díky.
Fotky paráda, Kostarika začíná být
můj sen.
Jara
Michal Kvarda
Super fotky, snad aspon nejaka
bude i na fotopivu :-)
Jiří Cvrk
vede datel! :-P
ještě ohledně motýlů,zkus pana Javorského
z Hukvald,myslím,že je to člověk,který tomu opravdu rozumí,má stálou
expozici brouků a motýlů a věnuje se tomu tuším celý
život.(milan.javorsky@seznam.cz)
Zdravím tě Ondro,po dvou dnech
vyčerpávajícího maratonu třídění fotek a vytváření jednoduchého systému
jejich archivace ,jsem včera v noci koukla na internet a musím říct,že
mě popadla taková nostalgie,při které mi i slza upadla,to když jsem
projela tvoje stránky.Zvláště potom nad zvětšeninou mé
"maličkosti",u které chybí pouze slogan "něco víc o ...".Jinak
fotky jsou úžasné a vzpomínky budou patřit,zřejmě k těm nejsilnějším v
mém životě.
Ahoj Marto, fotografovaný mýval se
potuloval pod stromy mezi cestou a pláží cca 200 metrů po vstupu do
parku Manuel Antonio, tam, co jsme odpoledne fotografovali malpy
kapucínské.
Kde býval,ten mýval? Je opravdu famózní!l
Michal
Tek kolibřík
je dost dobrej
Nádherná fotka mývala!