Kostarická rosnička osmkrát jinak

Ač možná název dnešního příspěvku slibuje netradiční podívanou, prezentované fotky pouze dokumentují zoufalou snahu o ztvárnění jedné kostarické žabičky. V krátkém čase, na jednom místě a s omezenými technickými prostředky. Právě drobné rosničky jsou zvířátka velmi hbitá a neustále odskakující, mizející mimo dosah objektivu.

Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Stauffers Treefrog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 19. prosince 2010 7:41:08, RNVS Caño Negro (Kostarika) Náhodná, obvykle noční setkání
Setkání s rosničkami ve volné přírodě nejsou příliš častá. Jedná se především o noční živočichy. Slyšet jsou všude, ale hledání se podobá detektivní práci. Jednoznačně častější jsou náhodné nálezy, třeba když se v noci vracíte z hospody. To je najednou rosniček všude dost. Při troše štěstí se pak dají najít i ve dne, třeba jak chrní na spodní straně listů.

Nedostatek času v rezervaci Cano Negro

Když už jsem rosničku našel, chtěl jsem jí věnovat času co nejvíce. Bohužel, v nabitém kostarickém workshopu to byla pouze jedna z mnoha zvířecích položek, protože dalších lákadel se v bezprostřední blízkosti bydlení nacházelo mnoho (ledňáčci na řece, vřešťani v zahradě, pěvci u krmítka, volavky v mokřadu, chápani kousek v lese). Fotografovat rosničku si tedy nakonec kromě mne zkusil pouze Jarda a Pavel.

S externími blesky kolem dokola
Jednoznačně nejjednodušším způsobem, jak v krátkém čase a na jednom místě vytvořit několik různých fotografií, je použití dvou (nebo více) blesků. Pouze změnou působení zábleskového světla můžete měnit světelné podmínky. Při troše šikovnosti tak docílíte i toho, že některé fotografie vypadají jako v noci. Stačí silným účinkem externího blesku eliminovat přirozené světlo. Samozřejmostí je použití mléčné rozptylky, aby nebylo světlo příliš tvrdé. Další možností, skoro by se dalo říci nutností, je změna směru a vzdálenosti odkud blesky svítí. Jenom tím, že blesky přeskupíte, získáte úplně jiné podání výsledného snímku. Nejzajímavější snímky, z mého pohledu, jsou pak ty, kdy bleskáte fotografovanému objektu zezadu, v podstatě proti objektivu. Velký podíl na výsledku má velikost korekcí intenzity záblesků, ideálně se tak dá působení světla modelovat (zleva více, zprava méně, např.). Ne vždy se daří, chce to párkrát zkusit, ale občas vyjde fotografie slušně.
Nemyslím si, že prezentované rosničky jsou ztvárněny ideálně, ale byla to jedna z cest. Z dálky už nás volal velký datel čárkovaný, o tom ale až někdy příště.

Všechny snímky jsou fotografovány digitální zrcadlovkou Canon EOS 7D s objektivem Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM s nasazenou řídící jednotkou Canon ST-E2 a dvěma podle potřeby přemisťovanými externími blesky Canon 580EX II s mléčnou rozptylkou Sto-fen. Za brilantní asistenci při fotografování rosničky děkuji Jardovi Zákravskému (v Kostarice přezdívaný Čačalaka).


Související odkazy
Mlok skvrnitý
Rosnička zelená, modelky od Polanky
S pěvci u lesního bazénku
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Ptáci ze Šumavy
Kvesal chocholatý, zelený klenot horského lesa
Sylfa vlajková, v huňatých bačkůrkách
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa), ukřičené ráno
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Buřňák obrovský, létající pravítka
Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera)
Rio Frio, řeka ledňáčků
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Kolibřík, divadlo na dešti
Kvesal chocholatý, konečně
Fotografování vlh na Sri Lance

 

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 13.4.2011

 

Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Stauffers Treefrog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 19. prosince 2010 7:28:07, RNVS Caño Negro (Kostarika)  Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Stauffers Treefrog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 19. prosince 2010 8:00:48, RNVS Caño Negro (Kostarika) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Stauffers Treefrog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. prosince 2010 7:28:48, RNVS Caño Negro (Kostarika) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Stauffers Treefrog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 125, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 19. prosince 2010 7:45:52, RNVS Caño Negro (Kostarika) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Stauffers Treefrog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 19. prosince 2010 7:58:39, RNVS Caño Negro (Kostarika) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Stauffers Treefrog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. prosince 2010 7:30:23, RNVS Caño Negro (Kostarika) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Rosnivka Staufferova (Scinax staufferi) Stauffers Treefrog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 160 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 19. prosince 2010 7:28:29, RNVS Caño Negro (Kostarika)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
13. 04. 2011 , kategorie: cesty, svět
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(12 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Andrej: Při práci s Canon EF 100mm f/2.8 Macro L IS USM ostřím skoro vždy manuálně. Obzvlášť pokud používám nízké clony, jen tak je jisté, že bude ostré to, co ostré být má.
Ahoj Ondrej, Tiež by som dal jednu otázku k nastaveniu aparátu. Ktorý ostriaci bod používaš? Pri meraní so zdôrazneným stredom, mi logicky vychádza stredový, alebo je to inak? Je vôbec čas pri fotení zvieratok na zmenu ostriaceho bodu?


Můj favorit je fotka č.4,7. Tuhle sytě růžovou kombinaci považuju za naprosto úžasnou!
Ahoj Ondro, musím říct, že jsem z barev naprosto unešen... Fakt nádhera a přitom "obyčejná" žabka :)
Radek: V naprosté většině používám prioritu clony (Av), hlídám si hloubku ostrosti, čas se mi dopočítává. Měření obvykle Zdůrazněný střed, když je scéna světelně vyrovnaná tak Celoplošné, z Picture Style v poslední době Neutral (místo Standard), u krajiny s dominantní zelenou a modrou pak i Landscape. Omlouvám se pozdější odpověď, fotografoval jsem mimo ČR bez internetu.
Zdravím, rád bych se zeptal - zda byste mohl uvést nastavení aparátu. Používáte manutální režim nebo spíš P či Tv? Jaké měření, picture style atd. Začínám proto možná "blbá" otázka :-))
Čačalaka: Ahoj Jardo, prdlajs amatér, takové krajinky jako máš z Kostariky na webu fakt nemám. Mistra si nech pro jiného, také se pořád učím :-)
Honza: Tu znám, moc pěkná! Radek je šikovný, těší mě, že jsem byl u toho, když v roce 2008 s focením začínal. Občas žák překoná svého učitele!
Čačalaka
Bylo mi ctí pomoci mistrovi při práci, pořádná škola pro amatéra :-)
SUper :-)
excellent picture's
Honza
mrkni sem http://www.radekdemjan.com/photo/168/ to je lahudka:)