Fotograf kolibříků botanikem v tropech

V uplynulých týdnech jsem s kamarádem Petrem Pazourem navštívil horský deštný les v Ekvádoru. Naším hlavním cílem bylo fotografování kolibříků, s nímž jsme měli z minulosti praktické zkušenosti. Jak se nám kolibříci fotografovali? Kolik druhů kolibříků jsme na cestě potkali? Naplnila cesta naše očekávání? Několik postřehů najdete v aktuálním příspěvku.

Kolibřík modrolící (Colibri coruscans) Kolibřík modrolící (Colibri coruscans) Sparkling Violetear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. prosince 2009 10:40:57, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor)

Fotograf přírody tropickým botanikem
Když jsem za fotografováním kolibříků do Ekvádoru vyjížděl, v duchu jsem se přesvědčoval, že musím při fotografování těchto úchvatných klenotů dál. V minulosti jsem létající kolibříky fotografoval zejména v blízkosti pítek s cukrovou vodou, kde byla šance pro jejich zachycení v letu větší. Ovšem nesrovnatelně přírodnější (a pro fotografii atraktivnější) je fotografování kolibříka v letu nasávajícího u květu. Bohužel, tato disciplína je mnohem náročnější, mimo jiné musí být člověk velmi trpělivý a hodně vědět o tom, které květy jsou pro kolibříky nejvíce lákavé.

Nejlákavější květiny pro kolibříky
Určitě nejvhodnějším způsobem pro přípravu je pozorování kolibříku. Sledování, které rostliny, keře a stromy při svých zastávkách preferují. Naneštěstí se to v Čechách na kraji lesa okoukat nedá. Musí se studovat v literatuře před cestou.
Obecně nejjednodušší je pravidlo, že kolibříci mají velmi rádi květy žluté a především červené. Co se zdá být tak jasné, ve skutečnosti tak jednoduché není. Více než jakékoli jiné, mají kolibříci rádi květy protáhlé „trubicovité“. Ty, do kterých mohou zasunout své zobáčky. A aby to bylo ještě složitější, některé druhy jsou vázané pouze na jeden druh rostliny, případně keře.
Jak se na podobné fotografování v tropech připravit? Jednoznačně nejpohodlnější je procházení fotografií kolibříků, které prokazatelně vznikly v oblasti, do které se chystáte. Pravě na nich uvidíte kolibříka společně s květinou, kterou má nejraději a která jej láká. Hned víte, jaký druh kolibříka navštěvuje tu kterou květinu. Pro usnadnění, pokud víte něco o biologii jednotlivých druhů kolibříků, uděláte si představu ještě rychleji. Pro každou nadmořskou výšku je typická jiná rostlina, kterou si kolibříci oblíbili (a to třeba hned několik druhů). Podmínkou popsané rozvahy je však to, že víte, jaké nadmořské výšce a na které straně And, se kolibřík nachází.

Zahradník ve svém květinářství
V praxi to fungovalo asi takto. Po příjezdu na lokalitu jsem strávil první odpoledne tím, že jsem v okolí hledal květiny, které kolibříci navštěvovali nebo jsem z podkladů (fotky, literatura) věděl, že jsou pro ně lákavé. Pak už se stačilo „jen“ vrátit s fotoaparátem, postavit se ke květu a čekat. Druhou možností pak bylo, že květ (případně celá drobnější větev) se mnou putovala do blízkosti našeho noclehu, kde bylo vždy celodenní fotografování pohodlnější (elektřina pro dobíjení, jídlo, rychlý ukryt před deštěm, apod.). Výjimkou pak nebylo ani to, že jsem si ráno na celodenní fotografování připravil i pět různých květů pro kolibříky. Ne vždy se podaří kolibříky na donesený květ nalákat. A když se zastaví u květu, třeba jen očuchá a do vteřiny je fuč. Neocenitelnou výhodou podobného fotografování je však to, že máte dokonalou kontrolu nad volbou přírodního pozadí a světelných podmínek.

V horském tropickém deštném lese

Pro fotografování kolibříků jsme navštívili pět různých lokalit. Dvě na východní straně And, Papallacta (2800 m) a Baeza (2300 m) a tři lokality ve výškách 2300 m, 1750 m a 1400 m na západní straně And v oblasti Mindo.
Záměrem bylo, mimo jiné, podchytit co největší množství druhů kolibříků. Je až neuvěřitelné, že někdy stačí sjet pouze pár stovek výškových metrů do údolí a hned potkáváte jiné kolibříky. Samozřejmě jsou druhy, jejichž areál je širší, ale častěji jsem se setkával s tím, že se druh  vyskytoval v rozpětí výšek 400 – 800 metrů. Na cestě jsme fotografovali většinu horských druhů v oblasti. Snad jen kromě čtyř, které se vyskytují ve výškách 3000 – 4000 metrů na západní straně And oblasti Yanacocha. Dnes, tři dny před návratem domů, se zdá, že už to nestihneme.

28 druhů kolibříků za dva týdny

Když už jsem u fotografování zvířat kreativně impotentní (nenapadá mě jak snímek ozvláštnit), mám radost z každého nového vyfotografovaného druhu. To se cítím více jako ornitolog, než fotograf. Jak už si focení tolik neužívám, hledám další a další nové druhy. Během cesty za ekvádorskými kolibříky to nemohlo dopadnou jinak, celodenní čekání u květu na kolibříka není obvykle nijak bohaté na prožitky.
Když jsme s kamarádem Petrem Bambouskem v červnu cestovali za slovenskými orchidejemi, přišla řeč i na Ekvádor, který jsem v tu dobu právě intenzivně plánoval. Petr, stejně jako já, Ekvádor v minulosti navštívil, proto se debata rozvinula k tomu, kolik druhů kolibříků lze při mém itineráři spatřit. Tak nějak jsme se shodli na 30 druzích, i když jsem si to příliš nedokázal představit.
Nakonec, aniž bych o to příliš usiloval, se počet fotografovaných druhů ustálil na 28 druzích. I když nevylučuji, že z některé samice (u kolibříků obecně ta méně výrazná a chudá na rozpoznávací znaky) se vyklube nový druh. Aktuální seznam fotografovaných druhů kolibříku naleznete na konci příspěvku.

Technické limity fotografování kolibříků
Pořídit ostrou fotografii letícího kolibříka je poměrně náročná disciplína, pokud se ale o nich pár věcí naučíte, šance se zvýší. O fotografování kolibříků připravuji nový rozsáhlý článek, tak jen stručně pár technických postřehů.
Kolibřík má kovově lesklé peří, málokdy je optimální difúzní světlo, velmi komplikované je použití blesku.
Kolibříci mají nejčastěji pouze 4 – 6 cm, teleobjektivy je nutné používat s mezikroužkem, pro zkrácení minimální zaostřitelné vzdálenosti, pokud nechcete dělat výřez fotografie.
Kolibříci jsou nejaktivnější v nejhorších světelných podmínkách, půl hodiny před svítáním a dvě hodiny před soumrakem (v mlžném lese nelze hovořit o západu slunce). Když svítí slunce, kolibříci nelétají, nejživější jsou za deště a chladu.

Pozn.: Se zpracováním fotek to bude možná delší, vzhledem k tomu že mi na cestě odešla CF karta  SanDisk a externí disk Western Digital, budu rád, když dám všechna data dohromady. Zatím se zdá, že minimálně 80% dat už je v pohodě. Ke ztrátám musím přidat i jeden externí blesk Canon, který po pádu na šutry fotografoval až po oblepení lepící páskou.
Naopak vyzdvihnout musím nový fotoaparát Canon EOS 7D, který šlapal jak hodinky. Několik postřehů sepisuji do článku.


Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 7D na testování děkuji firmě Canon CZ, s .r. o.


Seznam 28 fotografovaných druhů kolibříků (Trochilidae), řazeny tak, jak jsme je postupně potkávali:
Inka hnědokřídlý = andský (Coeligena lutetiae) Buff-winged Starfrontlet
Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera) Sword-billed Hummingbird
Kolibřík ostroocasý (Chaetocercus mulsant) White-bellied Woodstar
Kolibřík Kingův (Aglaiocercus kingi) Long-tailed Sylph
Kolibřík peruánský (Boissonneaua matthewsii)  Chestnut-breasted Coronet
Inka královský (Coeligena torquata) Collared Inca
Kolibřík modrolící (Colibri coruscans) Sparkling Violetear
Kolibřík žlutavý (Boissonneaua flavescens) Buff-tailed Coronet
Kolibřík hnědoocasý (Metallura tyrianthina) Tyrian Metaltail
Kolibřík turmalínový (Heliangelus exortis) Tourmaline Sunangel
Inka obláčkový (Coeligena coeligena) Bronzy Inca
Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) Speckled Hummingbird
Kolibřík briliantový (Heliodoxa leadbeateri) Violet-fronted Brilliant
Kolibřík hnědobřichý (Heliodoxa rubinoides) Fawn-breasted Brilliant
Kolibřík bělolímcový ((Heliangelus strophianus)) Gorgeted Sunangel
Sylfa fialovoocasá (Aglaiocercus coelestis) Violet-tailed Sylph
Kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) White-necked Jacobin
Kolibřík andský (Amazilia franciae) Andean Emerald
Kolibřík císařský (Heliodoxa imperatrix) Empress Brilliant
Kolibřík fialovouchý (Colibri delphinae) Brown Violetear
Kolibřík Mitchellův (Calliphlox mitchellii) Purple-throated Woodstar
Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl) Rufous-tailed Hummingbird
Kolibřík bělokřídlý (Urosticte benjamini) Purple-bibbed Whitetip
Kolibřík zelenotemenný (Thalurania fannyi) Green-crowned Woodnymph
Kolibřík bělovousý (Phaethornis yaruqui) White-whiskered Hermit
Sylfa vlajková (Ocreatus underwoodii) Booted Racket-tail
bez českého názvu (Chlorostilbon melanorhynchus) Western Emerald
Inka hnědý (Coeligena wilsoni) Brown Inka

Kolibříka druhu Chlorostilbon melanorhynchus česká taxonomie nezná. Snažil jsem se proto pro něj vymyslet český název. Druhové jméno kolibřík smaragdový i západní je obsazeno, logicky mě napadl i kolibřík berylový, ale i toto již použito bylo (i když pouze jako platný ekvivalent kolibříka mexického).
Pomozte tomuto drobnému výrazně zeleně lesklému kolibříku najít české jméno. Ať není chudáček tak odstrčený.
bez českého názvu (Chlorostilbon melanorhynchus) bez českého názvu (Chlorostilbon melanorhynchus) Western Emerald, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. prosince 2009 12:52:45, Mindo, Cordillera Occidental (Ekvádor) Další náhodně fotografované druhy horského deštného lesa. Pouze z prvního týdne, pak už jsem každovečerní určování a sepisování nestíhal:
Pitpit stříbřitý (Diglossopis caerulescens) Masked Flowerpiercer - Diglossa caerulescens
Pitpit lesklý (Diglossa lafresnayii) Glossy Flowerpiercer
Střízlík ostřicový (Cistothorus platensis) Grass Wren
Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Turquoise Jay
Sojka zelenavá (Cyanocorax yncas) Inca Jay
Vlhovec horský (Cacicus leucoramphus) Northern Mountain-cacique
Pipilo kaštanový (Buarremon brunneinucha) Chestnut-caped Brush-finch
Klouzálek žlutozobý (Xiphorhynchus picus) Straight-billed Woodcreeper
Momot horský  (Momotus aequatorialis) Highland Momot
Trogon límcový (Trogon collaris) Collared Trogon
Potu šedý (Nyctibius griseus) Common Potoo
Holub bělohrdlý (Geotrygon frenata) White-throated Quail-dove
Kachna bystřinná (Merganetta armata) Torrent duck
Drozd velký (Turdus fuscater) Great Thrush
Datel goliáš (Campephilus pollens) Powerful Woodpecker
Trogon škraboškový (Trogon personatus) Masked Trogon
Vousák tukaní (Semnornis ramphastinus) Toucan Barbet

Související odkazy

Za kolibříky do Ekvádoru
Fotografie kolibříků
Portfolio Kolibříci
Kolibřík na hnízdě trochu jinak
Kolibřík divadlo na dešti
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty
Měsíc v království tropické přírody

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 8.12.2009

Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera) Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera) Sword-billed Hummingbird, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 23. listopadu 2009 7:38:44, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor)Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl) Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl) Rufous-tailed Hummingbird, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. prosince 2009 11:51:51, Mindo, Cordillera Occidental (Ekvádor) Kolibřík turmalínový (Heliangelus exortis) Kolibřík turmalínový (Heliangelus exortis) Tourmaline Sunangel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 25. listopadu 2009 11:28:45, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor) Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) Speckled Hummingbird, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 26. listopadu 2009 15:14:56, Baeza, Cordillera Oriental (Ekvádor) Kolibřík Kingův (Aglaiocercus kingi) Kolibřík Kingův (Aglaiocercus kingi) Long-tailed Sylph, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 24. listopadu 2009 15:49:13, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor) Kolibřík žlutavý (Boissonneaua flavescens) Kolibřík žlutavý (Boissonneaua flavescens) Buff-tailed Coronet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. prosince 2009 8:55:45, Mindo, Cordillera Occidental (Ekvádor) Kolibřík ostroocasý (Chaetocercus mulsant) Kolibřík ostroocasý (Chaetocercus mulsant) White-bellied Woodstar, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 24. listopadu 2009 10:36:13, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 12. 2009 , kategorie: cesty, svět
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(42 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Opravdu nádherné fotky.
Jirka Slama
Je to smutne ale vzdycky se nejvic pobavim pri cteni komentaru - uzivatele, kterym zde prezentovane fotky prijdou fadni vychvaluji fotografie v clancich na strance dost podobneho jmena a obracene. Neznam osobne ani Ondru ani Michala ani jejich problemy ale ja se divam na fotky...zkuste si vy, kteri tu ci jinde kritizujete, nekdy vyfotit neco podobneho, neni to takova sranda! Me ty fotky prijdou uzasne! ps: no flame, jen vyjadruji sve dlouhodobejsi pocity z ceske wildlife-foto-komunity
Jozef Peniak
Krásny článok aj zábery, až by som chcel fotiť prírodu hoci vôbec nie som taký prírodný fotograf a dobre sa cítim v teple v atelieri:) krasne!
Ašina
Krásne fotografie.zajímavé a poučné články a super recenze fototechniky.Teším se na pokračování.
Radek Demjan
Kolibřík Smaragdový mu říkejme že :)
Martin
Když vidím toho nepojmenovaného kolibříka, napadá mě měděnka, nebo vltavín...
Peca
No tyhle fotky už mi připadají spíše jako obrazy ... paráda!!!
Pozdrav z Monteverde, dnes rano byly kolibrici v Waterfall Gardens.
Radek Demjan
Velice se mi zamlouvaji ti kolibrici na vysku (jak psal Petr) a cekal jsem jestli neco podobneho vyzkousis :)

Dale si mi velice libi ze jsi obcas zel i trosku dal a dostal tam vice z prostredi na nekterych fotografiich. (napr. predposledni foto apod.)

Jsem take velice rad za nove druhy nee tolik vidane bezne na fotkach.

A jinak zdravim a diky bohu ze jsi o data neprisel uplne!
Fuj co to píšu... 7D :-)
Ahoj Ondro, chodil jsem na stránky každý den a čekal až se to tu konečně objeví. Musím říct, že to jsou krásné záběry a při představě čtyř centimetrového tvorečka, smekám ještě více. Já měl na WS v Herálci problém zachytit orla mořského, natož tohodle prcka :-)
Už se těším na tu recenzi D7, jsem rozhodnut ji koupit a zajímá mě Tvůj názor na ni.
Cesta musela být nádherná, úlovky jsou parádní:-) U některých je to přiblesknutí dost výrazné, na úkor přirozenosti. Docela bych si to Mindo dal taky ještě jednou:-)
tomas rak
joj pisem ako madar :D ta posledna veta mala byt ze.. v mojich myslienkach ktore su lahko ovplyvnitelne nejakou recenziou ...a nie dva krat
tomas rak
urcite ma zaujima nejaka kratka recenzia toho 7D..s tym sumom som prekvapeny..v sak AKOZE by to nemalo sumiet :D ..teda aspon o to sa technici z canonu snazia..iso 500 zvladalo v pohode aj 20D so spickovymi vysledkami..a tiez ostrilo dost rychlo..neviem potom na co je 7D dobre :D srandujem..a mozno ani nie..rozmyslam o kupe cropoveho fotaka k mojmu FF a 7d mi pride asi ako najhorucejsi favorit..ale to iba v mojich myslienkach ktore su hocijakou recenziou lahko ovplyvnitelne nejakou recenziou :)
mk
No tak na tom kolibrikovi rezavoocasem je ten blesk videt hodne, a foto tak hodne znicil. Chce to nejaky napad me to prijde vsechno moc natesno. Nemas nejakou fotku kde je videt vic nez jen natesno napasovany kolibrik, trochu vice prostredi a prirody, proste nejakej napad? Vim ze je to tezky fotit tydle mrsky, ale asi jako Vlasta. Sem moc zvedavej na dalsi.
Vlasto, mne nepřipadá vhodné hledat na fotce kdejakou maličkost. Nebuď hnidopich. Když příjdeš sám s lepší a kreativnější fotografií kolibříka, tak se pusť směle do diskuse.
Mně je osobně celkem jedno, jestli má kolibřík v oku odraz blesku, nebo slunce. Tady to není na závadu. Fotce to přidává na živosti. Na peří světlo přidává na celkové prostorovosti obrazu. Bez blesku, si myslím, by byla fotka celkem plochá.
Sám si nedovedu představit, jak těžké musí být takový moment zachytit.
Ahoj Ondro tak vitaj spat. nadherne fotky. Jemne s minimom odleskov po blesku.
Vlasta: Mne sa tie fotky pacia, blesk je na nich minimalny. kazda je prakticky z ineho uhla pri inom kvete a s inym kolibrikom. Neviem co o nich vies, ja toho sice moc nie ale viem jedno ze prakticky nic ine okrem vyciciavania kvetov nerobia kedze na let spotrebuju vela kalorii musia stale jest a preto si ich fotit inak ako pri lete alebo krmeni neviem celkom predstavit, ty he
Daniel Černý
Vlasto, podle mě to ale jinak nešlo v tropech je pekelná tma a ISO zvyšovat stále nejde přeci jen 7D není fullframe s šumem by tam mohl být problém i když se dá odstranit. Z fotografovaného objektu se ale odstranit nedá. Nevím já vlastním 40D a nemyslím, že by mi 7D něják výrazne pomohl k lepší fotce. Z těch fotek je patrné, že blesk v této intenzitě musel být použit ale opravdu s ním problém nemám
West Andean Emerald dle všeho české jméno nemá
Jiří Ševčík
Desiree
Ahoj Ondro, koukám, že cesta dopadla dobře a že ostření u 7D opravdu funguje :-D Fotky jsou opravdu nádherné, už se těším na další ukázky!
Evžen Takač
Čau Ondro tak konečně doma.
Fotečky fajnové a je vidět, že sis to tam pořádně užíval. Moc dobře vím co znamená ztráta dat, zažil jsem to nedávno, díky jednomu prográmku vše dobře dopadlo. Doufám, že stejně úspěšně dopadneš i Ty.Taky musíš poreferovat o 7D. Tak zatim.
Tak jsem ještě pod seznam druhů vložil kolibříka Chlorostilbon melanorhynchus, třeba někoho napadne český název :-)
No Dane, jestli ten blesk nevidíš, tak jsi asi slepý:) Ne vážně, některé fotky jsou prima, hlavně ten s tím MEČEM! ale jinak je to nuda. Ondro, sliboval jsi před odjezdem nějakou invenci, ale mě to přijde všechno na jedno brdo. Je to pěkné a líbivé, jen mi něco u toho chybí, nevim co, ale něco... Bez toho blesku to nešlo? co zvýšit ISO?
Petr Bambousek
Tak jsem si to prošel ... 3x :-) Na první pohled jsou pro mě nejhezčí sword bill a ty poslední na výšku (kolibřík v letu na výšku je to, co jsem si chtěl přivézt z Belize) :-) S tou kartou a diskem mě to vzalo, blesk vem čert. Doufám, že se to podaří zachránit. Já si to prožil před rokem. No, moc se těším na foto Turquoise Jay, protože kromě toho, že je nádherná, je to hlasový ekvilibrista. Mám asi 6 druhů jejích hlasů a jeden jsem měl kdysi jako upozornění na sms :-)) Těším se na další fotky!
Daniel Černý
Jo a ještě k tomu blesku co tu někdo píše připadá mi, že je to úplně v pohodě podle mě tam žádný blesk nic neruší
Daniel Černý
fotky jsou velmi povedené muselo to být velmi náročné fotografování.
Jakou hodnotu ostření jsi měl nastavenou na fotoaparátu? Není 7D sice skvělý fotoaparát co se týče šumu ale na úkor ztráty detailů? I když tedy fotky co vidím mi připadají super.
Díky
Daniel
milann88
Celkem prima fotky , ale na ten blesk mam stejnej nazor jako Honza , proste mi tam nesmakuje
Ondro, bylo by dobré sem dát fotku toho Chlorostilbon melanorhynchus. Ať víme, jak ten kolibřík vypadá, když ho máme pojmenovat.
Honza: Dobleskávání kolibříků je alchymie, dokonalé to nebude nikdy. Je nutné najít rovnováhu mezi tím, aby kolibřík barvu měl (pokud možno co nejreálnější) a aby blesk zmrazil křídla. Blesk byl vždy manuálně na minimální výkon (1/128) a intenzita se regulovala pouze vzdáleností od kolibříka. Když se měnili světelné podmínky, nebo se střídali kolibříci (světlý / tmavý) byla to docela bojovka. Mám i bez blesku, občas na to byly ideální podmínky.
Pavel Zub Davídek:
Neboj :-) Dnes jdu do AWH servisu, nechám blesk prohlédnou i vevnitř, i když po pádu šlapal v pohodě. Díky, rozhodně to stálo za to!
Zdeněk Moc: To má jednoduché vysvětlení, může za to rozdílné použití objektivu, ten delší (500/4) vygumuje více prostředí (pozadí). Nezanedbatelnou roli hraje i způsob zpracování fotografie, Petr byl pečlivější, ale i já si později nějaké fotky důsledně "vymazlím" :-)
Tomáš
Jedním slovem WOW a 2ma slovy paráda úžasný ty kolibříci jsou fagt bomba....
Ahoj Ondro. Skvělá práce. Už jsem se fotografií a článečku nemohl dočkat. Ztracená data naštvou asi víc, než poškozená technika, ale co naděláš. Výsledky stojí za to.
Honza
Ahoj Ondro, první fotka je zajímavá, je to dáno druhem, ale... Možná to bude znít blbě po tom všem co ti tu ostatní napsali, ale mě se nelíbí na těch fotkách ten blesk! je hrozně vidět a i když to pozadí hezky odšumíš a rozmažeš tak ten blesk na tom zelenomodrém peří udělá neplechu. Koukal jsem k Petrovi a u něj ta fotka vypadá přirozeně, ten blesk není tolik vidět. Nechtělo to trochu podexponovat ten blesk. Těším se na další a jsem zvědav co jsi tam ještě fotil.
Petr Vaculík
Krásná ochutnávka, jsem zvědav na další fotky a postřehy o 7D.
Pavel Zub Davídek
Mno... Doufám že se mi ten blesk brzo vrátí:-) Aspoň v takovém stavu jako byl původně:-)

Věřím a doufám že to za to stálo:-)
Zdeněk Moc
p. Prosický, velmi mne zaujalo, jak rozdílnou atmosféru mohou mít dva snímky ze stejného okamžiku. Všiml jsem si, že p. Pazour má na svém webu také kolibříka mozaikového. Jeho je takový snovější, váš přesnější. Teším se na další povídání a snímky.
Martin: Canon EOS 7D byl jen na akci zapůjčen, na testování. Samotného mě to zajímalo a pár kolegů se ptalo na doporučení. A především, 1.6x krop fotoaparát je ideální na fotografování kolibříků, kvůli maximálnímu přiblížení. Kolibřík má pouze 4 cm. S FF a 500/4 není šance kolibříkem vyplnit více jak pětinu obrazové plochy (kvůli poměrně velké minimální zaostřitelné vzdálenosti objektivu 500/4). Na sepsání postřehů z používání 7D pracuji, vždyť jsem s ním u kolibříků nafotil okolo 10tis. fotek.
smidke
snimky famozni,kompozice skvele promyslena
Ahoj Ondro, hezký článek a o fotkách nemluvě! Jde vidět, že to máš čím dál víc vychytané. Turmalínový je nej :-)
Michal Vitásek
Ten mečozobec, to je fakt šermíř :-)
Martin
Nádherné fotky! A pro mě překvapení - Canon EOS 7D?! Jak jste s ním byl spokojený? Plánujete nějakou recenzi a hlavně, šoupnete na web na ukázku nějaké RAWy z něj? :)
Gratulace ke krásným úlovkům!